TessieB TessieB komentáře u knih

Volání o pomoc Volání o pomoc Wendy Dranfield

Poslechnuto jako audiokniha - znovu velmi povedená.
První díl série byl oproti tomuhle HODNĚ pozvolný a pomalý. Tady jsme se vrhli do akce téměř od první vteřiny. Tolik emocí u jedné knihy se ve mně dlouho nevystřídalo a byla to hlavně zlost a znechucení nad dvěma postavami (zejména tedy nad JEDNOU POSTAVOU - určitě všichni víme, o kom mluvím). Uf! Série mě zatím ale dost baví a těším se na další díl, kde určitě zodpovíme některé (přetrvávající) otazníky z prvních dvou dílů.

20.11.2024 5 z 5

Spalující bůh Spalující bůh R. F. Kuang (p)

(SPOILER) Uf, tak jsem se konečně prokousala touhle sérií. Závěrečný díl se pro mě hrozně táhl a už ani nebylo snadné počítat, kdo další Rin zradil. Zhruba tak 2 třetiny knihy jsem se hodně trápila, závěr mě zase naopak vtáhl a nemohla jsem se odtrhnout. Kdyby byla kniha kratší, určitě by jí to prospělo (jako ostatně asi všem třem dílům). Nemůžu ale říct, že by série nebyla dobrá, to vůbec! Jsem opravdu ráda, že jsem se k Makové válce dostala, ale také jsem ráda, že už "můžu" číst něco dalšího. Rin mi celou sérii lezla mírně na nervy, v závěru trilogie už jí slušně hrabalo a ve finále mi je obrovsky líto Kitáje (i když asi všem bylo jasné, že good boy nemá nárok na to, aby tohle všechno přežil). Váhala jsem mezi 3* a 4*, ale na 4 to prostě nebylo a přidávám se k názorům, že tenhle díl byl nejslabší, i když autorka ze závěru dokázala vytěžit maximum. Jako highlight celé série je Ťin-ča v knedlíčcích, to mě asi nikdy nepřestane bavit :)

16.11.2024 3 z 5

Pád do tmy Pád do tmy Wendy Dranfield

(SPOILER) Poslechnuto jako audiokniha. Do auta na delší přejezdy na dovolené to nebylo špatné. Některé dialogy trošku pokulhávaly, ale nejvíc mě překvapovalo to, jak ochotně všichni se soukromými detektivy (bez licence) mluví a jsou k nim vstřícnější než k policii. Mě by tedy v první chvíli napadlo, že to jsou tak maximálně novináři, kteří se snaží ulovit nějaké podrobnosti o případu zmizelého dítěte. Ale nikdo se nad přítomností soukromých vyšetřovatelů ani jednou nepozastavil, to mi přišlo prostě zvláštní. Celkově byl příběh takový průměrný, dvě zápletky z minulosti hlavních postav nabízejí větší napětí, snad to tak i bude. Za mě mírný nadprůměr 3,5* - závěr to vcelku vylepšil - a jsem zvědavá na další díl. A podle mě to Jenny udělala, i když je to vlastně nedořešené. :D

15.11.2024 4 z 5

Ignis fatuus Ignis fatuus Petra Klabouchová

Četla jsem to v nejvhodnější možný okamžik (od 28. 10. hehe), přesto mě to dlouhou dobu nedokázalo vtáhnout. Něco mi prostě chybělo. Styl psaní byl dobrý, zápletka mi hodně připomněla Kariku (a i ten ode mě dostal jen 3 hvězdy a byl za mě tedy o fous lepší než IF, proto z původních 4* měním jen na 3, i když mi to je "blbý"), konec to mírně vylepšil. Za mě to bylo možná i zbytečně překombinované a vlastně souhlasím s komentářem níže od Arkagas, mohla bych se pod něj úplně podepsat. Nevím, asi jsem od knihy čekala až příliš s ohledem na nadšené reakce. Škoda! Ale autorku rozhodně nezatracuji a přečtu si od ní něco dalšího.

06.11.2024 3 z 5

Vyhlídka na věčnost Vyhlídka na věčnost Jiří Kulhánek

(SPOILER) Můj první Kulhánek a musím říct, že určitě ne poslední. Začátek knihy mi dal trošku zabrat, zhruba tak čtvrtinu jsem moc nechápala, o co jde a zaráželo mě, jestli jsem neměla číst nějakou knihu ještě před touto. Pak se ale vše začalo vysvětlovat a já si čtení naprosto užívala. Finální čtvrtina byla super, bylo to vtipné i napínavé, ale musím se přiznat, že jsem až takhle kýčovitý happyend nečekala :) takže suma sumárum 4*, jednu ubírám kvůli tomu (na mě) zběsilému začátku a trošku moc kýčovitému konci.

28.10.2024 4 z 5

Dračí republika Dračí republika Rebecca F. Kuang

Velmi povedené pokračování série, za mě o fous lepší než první díl - asi hlavně proto, že jsme nebyli svědky dalšího Golyn Nís, ze kterého mi posledně bylo dost nevolno (i když závěrečná fascinace autorky očima byla ehmmm... zajímavá :D). Jeden zvrat za druhým, některé trošku čekáte, jiné méně. Další díl je už doma, takže se už těším, jak to celé dopadne, i když mi něco říká, že to růžový happyend se zpívajícími jednorožci prdící duhu nebude.

23.10.2024 5 z 5

Lapeni Lapeni Emily McIntire

Četlo se to skvěle, ale potvrdilo se mi, že čeština není úplně sexy jazyk :D erotické scény překladem trošku (vtipně) drhly, ale tak co naděláme. Jestli máte chuť na toxické řešení daddy issues hlavní postavy, je to kniha pro vás. Prostředí mě bavilo a určitě si přečtu i další díly, až budu chtít vypnout hlavu.

15.10.2024 4 z 5

Smrt v domě Gillespieů Smrt v domě Gillespieů Darcy Coates

Teprve druhá kniha od autorky (já vím, já vím... :)) ale možná i proto mě to tak bavilo. Nejlepší povídka Figuríny, jaj, to jsem asi neměla číst před návštěvou obchodu :)) jinak první a poslední povídky byly dobré, i když mě teda v té první trošku iritovalo to nutkání hlavní postavy zkoumat všechno V NOCI. Tak jsou ti lidi normální? :D povídka Za zdí byla nejslabší, ta mě moc neoslovila. Ale celkově to bylo svižné, atmosféra fajn, takové "pěkné" podzimní čtení. A jako plus také i pár ilustrací uvnitř, ty se povedly.

11.10.2024 4 z 5

Poslední paní Parrishová Poslední paní Parrishová Liv Constantine

Poslechnuto jako audiokniha. Bavilo mě to moc, hodně oceňuji, že příběh byl rozdělen mezi dvě postavy a přesto se autorky dokázaly vyhnout zbytečnému opakování stejných scén akorát z druhého pohledu. Audiokniha velmi povedená a za mě zaslouženě 5* :)

11.10.2024 5 z 5

Zatímco jsi spala Zatímco jsi spala Kathryn Croft

Začátek byl velmi slibný, ale pak už těch lží bylo tolik, že mě to přestávalo bavit. Ano, podezřívat budete úplně každého, protože motiv bude mít kdekdo, ale podle mě ten závěr byl už tak moc překombinovaný, že mě to teda v úžas nepřivedlo. Za mě nevyužitý potenciál a nic, co by mě nenechalo spát.

07.10.2024 3 z 5

Quỷ Quỷ Bedřich Březina

Strašidelné mi v celé knize přišly asi dvě až tři věty. Četlo se to velmi rychle, ale vadilo mi tam vyjadřování některých postav - hlavně tedy Šubrtkové, ta mi tam přišla jako úplně zbytečná. Celkově to bylo takové nemastné neslané, měla jsem asi vyšší očekávání.

07.10.2024 3 z 5

Brána pekel Brána pekel Leigh Bardugo

Série mě naprosto uchvátila, doufám, že bude brzy třetí díl. Z prvního dílu jsem byla úplně unešená, ve druhém to pokračovalo, ale ten závěr byl takový... nevím, asi jsem čekala něco jiného a byla jsem z toho trošku zklamaná. Ale zhruba 3/4 knihy byly super, za mě teda ten závěr to trošku pokazil (ani nevím proč) a proto dávám jen 4*. Každopádně ta atmosféra, prostředí, Alex a spol. Skvost, miluju to.

02.10.2024 4 z 5

Sestry Sestry Bernard Minier

Začátek velmi slibný - pohled do minulosti Servaze a procházení jeho prvního případu mě bavil a bylo to takové příjemné osvěžení. Pak ale přišel zase ten starý známý nedotknutelný jasnovidec Servaz. Kdybych knihy neposlouchala jako audio, asi bych tuhle sérii už odložila. Přestože jsem si u předchozích knih posteskla nad angličtinou pana Žáka, jeho přednes mi k této sérii seděl o trošku více než pana Schwarze. Trošku se bojím, jak to bude všechno pokračovat, protože zrovna u této série pro mě platí, že vysoká hodnocení nejsou úplně odpovídající :) A po tom závěru jen kroutím hlavou a protáčím očima, že je Servaz ještě zaměstnaný.

30.09.2024 3 z 5

Skleněný trůn Skleněný trůn Sarah J. Maas

Knihu jsem měla paradoxně v TBR už asi od roku 2020, ale dostala jsem se k ní až teď (jak jinak než díky Booktoku). Musím říct, že tu popularitu chápu, ale něco mi tam ještě chybí. Začátek byl takový nijaký, Celaena mě občas až štvala svým podivným chováním. Jakmile jsem se ale dostala přes první půlku, děj se začal trošku zvedat a i postavy se začaly chovat trošku zajímavěji. Jsem zvědavá na pokračování a každopádně do knihovny pořizuji nová vydání s krásnými ořízkami :)

26.09.2024 4 z 5

Maková válka Maková válka R. F. Kuang (p)

Poslední třetina knihy mě přesvědčila o tom, že v sérii budu pokračovat. Začátek byl pozvolný, ale pro mě velmi zajímavý a čtivý. Prostřední část se hodně táhla a moc mě to nebavilo, až jsem přemýšlela, jestli to nebude snad první série, kterou vůbec nedočtu. Závěr byl ale super a jsem zvědavá na pokračování.

08.09.2024 4 z 5

Šťastně až navěky Šťastně až navěky Kiera Cass

Touto knihou se loučím se světem Selekce. Povídky se mi líbily možná o něco víc než Dcera, ale stejně to bylo takové spíše nemastné neslané. Nenadchne to, ale ani neurazí.

Královna - nějak mě to stále nepřesvědčilo, že Clarkson byl v jádru dobrý, což asi bylo jedním z cílů této povídky. Amberly mi naopak byla stále sympatická, jako v knihách. Až mi bylo líto, že jí v průběhu nespadly z prince růžové brýle a opravdu vyhrála.
Princ - nic moc nového jsme se nedozvěděli...
Strážce/Komorná - čekala jsem, že se dozvíme, kdy/jak se do sebe tihle dva zamilovali, kdy Aspen "zahodil" svou lásku k Mer, kde je jejich lovestory? :D
Miláček - asi nejlepší povídka knihy, smutná, zároveň plná naděje.
Celesta - podle mě tady měla dostat mnohem více prostoru, její pohled mohl být velmi zajímavý.
Druhé výročí - hezký doplněk ke knize První, milé rozloučení.
Co dělají teď? - vcelku povedený dovětek o ostatních holkách z Elity.

V součtu tomu dávám tak 3-3,5*

01.09.2024 3 z 5

Noc Noc Bernard Minier

Poslechnuto jako audiokniha.
Nejslabší díl série, kdyby měl tak polovinu, vůbec bychom o nic nepřišli. Celý děj mi přišel velmi překombinovaný, Martin je zase nesmrtelný (několikrát) a leze z jedné pasti do druhé a zase se všechno spiklo proti němu. Jeho kolegové k němu stále vzhlížejí, zatímco on se chová naprosto nesmyslně. Zároveň souhlasím s komentářem níže od sgjoli - ta angličtina pana Žáka by si opravdu zasloužila pomoc, protože to poněkud kazí jinak velmi trefný přednes. "Blúdy hel" a "ould fešounyd" tahalo hodně za uši. V sérii ale budu pokračovat dál, protože nemám ráda neukončené věci, ale zas tak moc se do toho nepohrnu.

31.08.2024 3 z 5

Upírův pomocník Upírův pomocník Darren Shan (p)

Sérii jsem rozečetla jako dítě a teď se k ní o několik let později vracím (a vlastně jsem jí ani nedočetla celou). První díl si pamatuji skoro slovo od slova, ale u těch dalších si myslím, že jsem toho hoooodně zapomněla. Velmi dobré čtení :)

27.08.2024 4 z 5

Zmizení Sáry Lindertové Zmizení Sáry Lindertové Kateřina Šardická

Bavilo mě to moc, ale něco tomu k plnému počtu hvězd chybělo. Každopádně se mi tento počin líbil o chlup více než Noci běsů. Autorka ukazuje, že má z čeho brát, těším se na další knihu. Určitě se ještě máme na co těšit.

27.08.2024 4 z 5

Kocour z Montmartru Kocour z Montmartru Michaela Klevisová

Opět milé čtení na jedno odpoledne. Více se mi líbila asi první kniha povídek, působila na mě trošku optimističtěji, tyto povídky na mě působily trošku smutně. Ale i tak bylo čtení moc fajn, kočky jsou prostě kočky :)

19.08.2024 4 z 5