TGC TGC komentáře u knih

Čurající Mikuláš a jiné paranormální historky Čurající Mikuláš a jiné paranormální historky Dalibor Povolný

Brilantně podané příběhy, neuvěřitelné, leč pravdivé. Rád bych si je poslechl vyprávěné na živo, neopakovatelným stylem PV. Škoda přeškoda, už to nejde. Mistrovy alespoň všechny pomyslné palce vzhůru!

07.08.2024 5 z 5

Svobodný, ženatý, rozvedený, vdovec Svobodný, ženatý, rozvedený, vdovec Jan Saudek

Bavil mě originální mistrův styl, slovní hříčky, přesmyčky a bůhvíco. Sem tam ostřejší slovo nebylo na škodu, trocha pepře, ať se... ;-)

Ze života fotografa Ze života fotografa Petr Jan Juračka

Jaký autor, taková kniha. Tahle má šťávu, drive, vtip. A skvělé fotky. Petr většinou leze tam, kam bych nešel, ale i tak mě jeho správně hospodsky nadupané vyprávění moc bavilo. Keep rollin'!

Kde končí země Kde končí země Thayer Willis

Iniciační kniha! V 80ých letech moc podobné literatury nebylo. Tahle kniha šla tak daleko za hranice (zdánlivě) dosažitelného, že mi z ní běhá mráz po zádech i teď. Stále jí mám po ruce v knihovně.

Fotografujeme ptáky Fotografujeme ptáky Milan Zygmunt

Spíše reklamní/sebeprezentační publikace, ale i tak obsahuje řadu užitečných postřehů.

Podrobnou recenzi jsem publikoval už dříve, odkaz na ni jsem vložil do sekce Recenze.

Ptáci jižních Čech Ptáci jižních Čech Karel Šťastný

Skvělá kniha - při pobytu na Šumavě u kamaráda jsme se těžko odtrhávali od jejích stránek a málem jsme se nedostali do terénu (trochu nadsazuji). Zdařilý layout, konzistentní formát, obsažnost, úplnost.

Stopy evropských zvířat Stopy evropských zvířat Joscha Grolms

Kniha epických rozměrů (do terénu tedy jedině s autem, nebo v přítomnosti kulturisty). Precizní a konzistentní zpracování, lahůdka.

Obecná ornitologie Obecná ornitologie Zdeněk Veselovský

Ve své době klasika - co ostatně čekat od klasika ;-)
Kniha kompletním pokrytím ptačí biologie, s řadou konkrétních příkladů a přiléhavých ilustrací.
Samozřejmě je poplatná své době - např. o ekologii tropických ptáků se nedozvíme prakticky nic; výzkum tropických opeřenců úplně převrátil na ruby naše znalosti o ptácích (viz č. Opeřený průšvih, Vesmír 2006), ale tyto poznatky jsou převážně novějšího data než Veselovského učebnice.
Nejvyšší čas na nějakou novou, aktuální.

31.07.2024 4 z 5

Atlas hnízdního rozšíření ptáků Prahy Atlas hnízdního rozšíření ptáků Prahy Roman Fuchs

Výborně zpracovaná kniha, obecné kapitoly o ekologii ptáků měst i druhové profily. Jedna z knih, ke kterým se vracím každou chvíli pro inspiraci.

Eurasie - země a život Eurasie - země a život François Bourlière

Naprostá pecka!

Nadčasová kniha. Stále jí mám v knihovně. Skvěle zpracovaná, dá se k ní vracet i dnes.

I díky této klasické sérii knih z nakladatelství Life jsem začal trajdat po světě a jsem proto za český překlad celé série nesmírně vděčný - bez ní, bez Durrella, Attenborougha, Veselovského a Šebely by byl můj život mnohem chudší. A o nějakých skoro 40 let později by moje letošní kniha *Ptačí svět očima fotografa*, která je toho svědectvím, asi nevznikla.

Jižní Amerika - země a život Jižní Amerika - země a život Marston Bates

Naprostá pecka!

Dunajská delta Dunajská delta Miroslav Šebela

"DELTA!!!" V době našich prvních výprav za humna (hranice ČR) byla delta asi největší exotika, o které jsme si troufali snít. Veškeré informace jsme měli z první ruky, od těch, kdo měli to štěstí se tam už podívat. Třeba od Mirka Šebely. Na jeho přednáškách ve mně touha cestovat doslova bouřila. Kniha vyšla až několik let po naší (s kamarády) cestě v 90ých letech. Nemám delší srovnání, ale za mě kniha perfektně vystihuje "o čem byla (a snad ještě i je) DELTA".

Živá voda pod Pálavou Živá voda pod Pálavou Miroslav Šebela

Krásná kniha od jednoho z nejlepších znalců jižní Moravy. Často se k této knize vracím.

31.07.2024 4.5 z 5

Energie v křídlech ukrytá Energie v křídlech ukrytá Josef Ptáček

Klasický formát, fotografiemi i poetickým Ptáčkovým textem. Když nemůžete na jižní Moravu za ptactvem vyrazit zrovna teď, je toto nejlepší náhradní možnost.

31.07.2024 4.5 z 5

Hýčkaný vetřelec Hýčkaný vetřelec Oldřich Mikulica

Mám obavu, že naprostá většina čtenářů vůbec nepojme o jak unikátní knihu jde. Kdo se nevěnuje fotografování ptactva, nemá šanci posoudit, jak náročné je "udělat" netriviální snímek. Ale ani ten, kdo ptactvo fotí a intimnosti kukaččího života zatím nefotil, nepochopí. Vlha, ledňáček nebo dudek - to jsou naprosté "dávačky". Skrývavá kukačka je úplně jiná liga. Řada fotografií v této knize jsou naprosté unikáty - nemá je nafoceny nikdo jiný na světě (vím, mám v knihovně všech 40+ knih, co o kukačce u nás i v zahraničí vyšly).

Jak psát a přednášet o vědě Jak psát a přednášet o vědě Zdeněk Šesták

Přehledné a stručné, základní postřehy a pravidla platí dodnes.

Příběh předka Příběh předka Richard Dawkins

Tuhle knihu jsem od Dawkinse nečekal - příběh fylogeneze života byl zpracován a omlet tolikrát... Jenže to by nebyl Dawkins, aby stokrát omleté nepodal tak novým způsobem, že se i od takovéhle bichle nedokážete odtrhnout. Dawkins použil fylogenezi jako záminku ke spektakulárnímu počtu různých úvahových a metodických odboček = kniha funguje jako přirozený systém, jakým přemýšlíme - je tedy mnohem víc než jen obyčejný "přírodopis" (jak by název napovídal).

Španělská cesta Španělská cesta Jaroslav Vácha

Geniální mix cestopisu a filosofické úvahy. Četl jsem asi pětkrát, naposled během jedné z mých... španělských cest :-)

31.07.2024 5 z 5

Motýli České republiky: Rozšíření a ochrana / Butterflies of the Czech Republic: distribution and conservation (díl II.) Motýli České republiky: Rozšíření a ochrana / Butterflies of the Czech Republic: distribution and conservation (díl II.) Martin Konvička

Zásadní a formálně skvěle zpracovaná příručka.

31.07.2024 5 z 5

Motýli České republiky: Rozšíření a ochrana / Butterflies of the Czech Republic: distribution and conservation (díl I.) Motýli České republiky: Rozšíření a ochrana / Butterflies of the Czech Republic: distribution and conservation (díl I.) Martin Konvička

Zásadní a formálně skvěle zpracovaná příručka.