TGC TGC komentáře u knih

Vážky České republiky: ekologie, ochrana a rozšíření Vážky České republiky: ekologie, ochrana a rozšíření Dan Bárta

Jsem biolog, nejsem vážkař. Nejsem ale ani chvíli na vážkách, abych před objemem i obsahem knihy smeknul.

Žvaniti fér Žvaniti fér Dan Bárta

Prvotřídní pecka! Brilantní obsahově i stylem vyjadřování. Velký respekt nad šíří záběru, hledáním a nalézáním souvislostí a vůbec, přečtěte si to! ;-)

Hlavou dolů Hlavou dolů Stanislav Komárek

Klasický Komárek, nekonečný proud postřehů, často jen volně navazujících. Mnohé "není jistě náhoda, že..." odkazuje na "spojitost" jevů, které spolu samozřejmě souvisí jen povrchně a nevýznamně ... ;-) Na druhé straně se dá začít číst kdekoli a bude to místy inspirativní i tak.

Dějiny biologického myšlení Dějiny biologického myšlení Stanislav Komárek

V řadě ohledů inspirativní přehled, s možná přehnaným akcentem na alternativní směry biol-myšlení. Stručné, což mi vůbec nevadilo.

13.12.2024 3 z 5

Jediný Jediný Richard David Bach

Pro mě osobně už příliš ezo a ne tak inspirativní jako Iluze nebo Příručka mesiáše.

Most přes navždy Most přes navždy Richard David Bach

Delší než by mi sedělo. Raději mám Iluze a Příručku mesiáše.

13.12.2024 3.5 z 5

Příručka mesiáše - Rady pro vyspělou duši Příručka mesiáše - Rady pro vyspělou duši Richard David Bach

Je to sranda, ale skutečně to většinou funguje - náhodné otevření nějaké stránky a hle, je to k věci, o které jsem chtěl přemýšlet. Kratičké texty, nádherná grafika. Rád se k ní vracím.

Iluze Iluze Richard David Bach

Kniha mě přinutila si zase dělat výpisky, poznámky, vracet se ke stále stejným pasážím. Inspirativní.

Jonathan Livingston Racek Jonathan Livingston Racek Richard David Bach

Prostý ale silný příběh, velmi inspirativní.

Hipster s andělskou hlavou Hipster s andělskou hlavou Jack Kerouac

Svižně a poutavě napsaná historie beat generation, bohatá foto-ilustracemi. Plno fascinujících detailů, které jsem v jiných zdrojích nenašel.

Česká zvířena Česká zvířena Julius Komárek

Klasika, dnes už samozřejmě nemoderní, ale okouknout významný milník v evoluci české přírodozpytné literatury stojí za to. Pěkné ilustrace.

Cesta pokojného bojovníka Cesta pokojného bojovníka Dan Millman

Ne vše, co píše autor, bych podepsal - ale i to je cesta k inspiraci, poučení.

Uprchlík na ptačím stromě Uprchlík na ptačím stromě Ondřej Sekora

Klasika! Včetně nejlepší ilustrace kukaččího mláděte v české literatuře. No, možná ne nejlepší, ale určitě nejvtipnější ;-)

Zašlá chuť morušek Zašlá chuť morušek Miloslav Nevrlý

Nevrlý je zaslouženě pojem - i v této knize, jako vždy, skvělý a citlivý vypravěč. A též inspirativní svými vhledy do vnímání přírody a místa člověka v ní.

Moje ptačí roky Moje ptačí roky Miloslav Nevrlý

Autobiografické vyprávění o ornitologických, nebo spíše ptáčkařských (birdingových) začátcích náčelníka. Zajímavá historická sonda a dobrá ilustrace toho, jak dramaticky se změnila ornitologie i bird(watch)ing během posledních desetiletí.

Chvály Zadní země Chvály Zadní země Miloslav Nevrlý

U autora Nevrlého ražení čtenář nepochybí při náhodném otevření kterékoli jeho knihy - a tato není výjimkou.

Cesta do pralesa Cesta do pralesa Miroslav Šebela

Kniha si rozhodně zaslouží pozornost - jako jakákoli jiná kniha o tropech z pera českého autora - ! Kvalita fotek samozřejmě nemůže konkurovat zahraničním klasikům, ale to nic nemění na tom, že knihu doporučuji.

Galapágy Galapágy Miroslav Šebela

Zrovna dnes jsem platil cestu na ... Galapágy. Ke knize se tedy budu vracet v rámci domácí přípravy. Šebela je popularizátor tradičního střihu, což mě baví.

Ptačí způsoby Ptačí způsoby Jennifer Ackerman

Špičková popularizace v moderním angloamerickém ražení. Styl/formát odkazování na původní zdroje mi ale přijde ne zrovna ideální (i když je v podobných zahraničních knihách standardem). Nicméně vlastní kniha ilustruje tu nejlepší pop-vědu, jaká se na planetě Zemi dělá.
Ano, to stejné jsem psal ke Genialitě ptáků - obě knihy jsou stejně dobré.

Genialita ptáků Genialita ptáků Jennifer Ackerman

Špičková popularizace v moderním angloamerickém ražení. Stačí si přečíst první stránku - je v ní víc kreativity než v jiných celých knihách - !

Dost mi ale vadil styl/formát odkazování na původní zdroje: neustále listovat na seznam poznámek (s. 275-331), kde až tam se dozvím, jestli autorka tvrzení z hlavního textu nějak podporuje, je mimořádně uživatelsky nepříjemné a odrazující.