TGC komentáře u knih
Tady mě Durrell dost překvapil - nejdřív tématy zcela mimo ta, která tradičně pojednává, a následně tím, že mě přesvědčil, že i takto "mimo řadu" si mě jako čtenáře udrží až do konce.
Důstojné pokračování "O mé rodině...", za mě ve stejné kvalitě jedinečných popisů a nezaměnitelného autorova humoru.
Lehkoperné a vtipné čtení. Obsahově úplně jiný Durrell než v Korfu-knížkách nebo textech o výpravách na opačný konec světa. Ale pořád rozpoznatelný jako Durrell díky svému jedinečnému stylu.
Klasický Durrell - šťavnaté popisy přírodních detailů i lidských postaviček, neopakovatelný humor, nadčasové ekologické poselství.
Po mnoha letech jsem se ke knize znovu vrátil - a bavila mě skvěle zas.
Za mě možná nejslabší Durrellova knížka - ale pořád silný nadprůměr (vůči literatuře obecně).
Jedna z knih, které mě "imprintovaly" na můj nejoblíbenější kontinent - Jižní Ameriku. Durrell dokonale vystihl různé stránky téhle "planety" (každý kontinent je přece úplně jiná planeta), i ty, které vás od cesty tam spíše odradí... nebo naladí, když jste dobrodružnější povahy? ;-)
Podívat se do bafutského království byl jeden z mých životních zážitků. Bez Durrella, a jeho skvěle napsané knihy, by se to nestalo - o Bafutu bych ani netušil...
Durrell prakticky nenapsal slabou knihu. Méně mě bavily některé jeho pro děti, třeba právě Mluvící balík. Ale možná je to s touhle knihou podobně paradoxní, jako její obsah sám? Třeba k dětské knize musím nejdřív zestárnout. Nevím, jestli už jsem dost životem protřelý balík, ale jdu jí dát druhou šanci... ;-)
Na durrellovské poměry slabší, ale pořád stojí za přečtení.
Durrell žádnou podprůměrnou knihu nenapsal - a tahle to jen potvrzuje.
Bafutští chrti jsou skvělá kniha. Zoo v kufru je taky skvělá kniha. Co vznikne, když se spojí? SKVĚLÁ kniha NA DRUHOU!
Právě spojení cest do různých částí světa v jedné knize mě hodně ovlivnilo - bez toho by letos asi nevyšla moje kniha Ptačí svět očima ptáčkaře, která jde napříč všemi světadíly. A bez Durrellova humoru bych psal asi dost jinak. Takže "díky, Gerry!".
Je ostuda, že Hrabala minula Nobelova cena za literaturu. Nejlepší český spisovatel by si ji zasloužil tuplovaně. Kdybych měl vybrat jeden text, který to dokládá, bude to buď Obsluhoval jsem anglického krále nebo právě Něžný barbar.
Jedna z prvních Durrellových knih, které jsem četl po O mé rodině. Naprostá pecka, díky Gueréze, Zoo v kufru apod. jsem začal trajdat po světě a jsem za to GD moc vděčný - bez Durrella, Attenborougha, Veselovského a Šebely by o nějakých skoro 40 let později moje letošní kniha *Ptačí svět očima fotografa* asi nevznikla.
Je ostuda, že Hrabala minula Nobelova cena za literaturu. Nejlepší český spisovatel by si ji zasloužil tuplovaně. Kdybych měl vybrat jeden text, který to dokládá, bude to buď Něžný barbar nebo právě Obsluhoval jsem anglického krále.
"Nasraví" a "Ať složí" - ano, Fon byl prostě boží ;-)
Durrell je klasik v nejčistším slova smyslu. Bez jeho nadčasového humoru - a perfektních "staročeských" překladů - bych i já psal jinak a vtip by pro mě nebyl skoro nutnou součástí dobrého textu.
Před pár lety jsem se na MDG konečně podíval. Před cestou jsem se v rámci domácí přípravy k Durrellově knize vrátil. Bavila mě stejně jako, když jsem jí četl kdysi poprvé.
A podepisuji komentář uživatele "uxor": "Celý svůj život jsem smutná z toho, že se nemohu osobně seznámit se spisovateli, malíři a skladateli, kteří by měli být nesmrtelní." Ano, já též, a Durrell je u mě na 1. místě pomyslného seznamu.