TGC komentáře u knih
Klasická knížka, která přivedla k přírodě řady zájemců.
Tradiční příručka, snad nejčastěji používaná u nás. Poté, co vyšel Grolms, už je mimo hru, ale na svou dobu byla vynikající.
Působí až neskutečně, že jsme vůbec kdy mohli takovouto knížku používat k určování ptáků! Dnes naprosto nemyslitelné. I podprůměrné dnešní atlasy jsou jak závodní Ferrari vedle tohoto trakaře. Knížka je důležitá jako historický dokument - něco jako kuchařka z 16. století.
Nejsem velrybář (ve smyslu zájmovém - ! ;-) ), ale kniha mě nadchla. Perfektní zpracování i grafika.
Bezprecedentní humor, neobyčejná zamyšlení okořeněná zdánlivě absurdní logikou a fenomenální schopnost vyhmátnout jádro problému. K tomu silná ochranářská "message".
Sci-fi není můj šálek whisky, ale Douglas to zvládl na výtečnou. 42krát díky!
Nebýt bývalé přítelkyně, Polky, ke Szczygielovi bych se téměř jistě nikdy nedostal - kniha je tematicky úplně mimo můj záběr. Přesto mě ohromně bavila, četl jsem ji opakovaně.
Kniha tematicky úplně mimo můj záběr. Nebýt bývalé přítelkyně, Polky, ke Szczygielovi bych se téměř jistě nikdy nedostal. Píše skvěle, poskytuje užitečné zrcadlo naší národní povaze. Strhující.
Příběh, ze kterého mě mrazí, jen na něj vzpomenu. Špičkové psaní (a proto i čtení), nádavkem filmové zpracování, které patří k jednomu z nejlepších filmů české provenience. Za mě patří do Top 10 české literatury (a potažmo filmu).
Kundera se, alespoň pro mě, dá číst náhodně i od prostředku knihy - filosofická rovina jeho psaní je silná, utáhne to.
Jeden z vrcholů české literatury - a k tomu si přidejte Kopeckého výkon ve zfilmování povídky Já truchlivý bůh... "Brrrr... no, co se dá dělat!" ... než si tu knihu opět přečíst a potěšit se jí.
Přiznávám konflikt zájmu: jsem Tomáš, má přítelkyně Tereza, švagr Franz... ;-) To vše je sice věcně pravda, ale teď k věci: Kunderův brilantní literární styl si zasloužil Nobelovu cenu. Tato virtuózní kniha, plná inspirativně-provokativních mentálně-argumentačních kotrmelců to ilustruje dokonale.
"Nesmrtelnost" jsem si před 21 lety koupil cestou do nemocnice - podezření jsem měl na vzteklinu (pokousán jsem byl netopýrem v Bolívii). Pro rovnováhu pak také Kunderův "Žert" - inu, jak dopadnu, to jsem netušil. Tak nějak čtu Kunderu i po letech... ;-)
Klasika. Naprostá bomba - obsahem, rozsahem, grafickým zpracováním. Kniha jako žádná jiná. Po letech jsem oba díly "Afriky" sehnal a nemůžu se jich nabažit. Smekám před panem Vágnerem, podobných knih je i ve světové literatuře jak šafránu.
Jako klukovi mi u téhle knihy vypadávaly oči z důlků... Fascinující, co Josef Vágner dokázal vytvořit, a jak o tom dokázal ve svých knihách referovat.
Kniha vyšla ve dvou vydáních - už jako kluk jsem si pořídil obě, jak z r. 1969, tak 1986. Zhltnul jsem je obě. A znovu před první z několika cest na tento fascinující kontinent. Doufám, že v dohlednu mě čeká další výlet do třetihor, tím pádem i jasný deadline na další čtení... ;-)
Málokterá kniha asi přispěla k popularizaci zvířat u nás tolik jako tato. Zasloužená klasika.
Klasika. Vyrostlo na ní několik generací. Děkujeme!