TGC TGC komentáře u knih

Poznáváme naše savce Poznáváme naše savce Miloš Anděra

Klasická knížka, která přivedla k přírodě řady zájemců.

14.12.2024 4 z 5

Poznáme je podle stop Poznáme je podle stop Miroslav Bouchner

Tradiční příručka, snad nejčastěji používaná u nás. Poté, co vyšel Grolms, už je mimo hru, ale na svou dobu byla vynikající.

Kapesní atlas ptáků Kapesní atlas ptáků Miroslav Bouchner

Působí až neskutečně, že jsme vůbec kdy mohli takovouto knížku používat k určování ptáků! Dnes naprosto nemyslitelné. I podprůměrné dnešní atlasy jsou jak závodní Ferrari vedle tohoto trakaře. Knížka je důležitá jako historický dokument - něco jako kuchařka z 16. století.

14.12.2024 3.5 z 5

Velryby, delfíni a další kytovci Velryby, delfíni a další kytovci Mark Carwardine

Nejsem velrybář (ve smyslu zájmovém - ! ;-) ), ale kniha mě nadchla. Perfektní zpracování i grafika.

Ještě je můžeme vidět Ještě je můžeme vidět Douglas Adams

Bezprecedentní humor, neobyčejná zamyšlení okořeněná zdánlivě absurdní logikou a fenomenální schopnost vyhmátnout jádro problému. K tomu silná ochranářská "message".

Stopařův průvodce Galaxií Stopařův průvodce Galaxií Douglas Adams

Sci-fi není můj šálek whisky, ale Douglas to zvládl na výtečnou. 42krát díky!

14.12.2024

Převážně neškodná Převážně neškodná Douglas Adams

Sci-fi nesnáším, tohle mě ale ohromně bavilo.

Udělej si ráj Udělej si ráj Mariusz Szczygieł

Nebýt bývalé přítelkyně, Polky, ke Szczygielovi bych se téměř jistě nikdy nedostal - kniha je tematicky úplně mimo můj záběr. Přesto mě ohromně bavila, četl jsem ji opakovaně.

Gottland Gottland Mariusz Szczygieł

Kniha tematicky úplně mimo můj záběr. Nebýt bývalé přítelkyně, Polky, ke Szczygielovi bych se téměř jistě nikdy nedostal. Píše skvěle, poskytuje užitečné zrcadlo naší národní povaze. Strhující.

Žert Žert Milan Kundera

Příběh, ze kterého mě mrazí, jen na něj vzpomenu. Špičkové psaní (a proto i čtení), nádavkem filmové zpracování, které patří k jednomu z nejlepších filmů české provenience. Za mě patří do Top 10 české literatury (a potažmo filmu).

Valčík na rozloučenou Valčík na rozloučenou Milan Kundera

Kundera se, alespoň pro mě, dá číst náhodně i od prostředku knihy - filosofická rovina jeho psaní je silná, utáhne to.

Směšné lásky Směšné lásky Milan Kundera

Jeden z vrcholů české literatury - a k tomu si přidejte Kopeckého výkon ve zfilmování povídky Já truchlivý bůh... "Brrrr... no, co se dá dělat!" ... než si tu knihu opět přečíst a potěšit se jí.

Nesnesitelná lehkost bytí Nesnesitelná lehkost bytí Milan Kundera

Přiznávám konflikt zájmu: jsem Tomáš, má přítelkyně Tereza, švagr Franz... ;-) To vše je sice věcně pravda, ale teď k věci: Kunderův brilantní literární styl si zasloužil Nobelovu cenu. Tato virtuózní kniha, plná inspirativně-provokativních mentálně-argumentačních kotrmelců to ilustruje dokonale.

Nesmrtelnost Nesmrtelnost Milan Kundera

"Nesmrtelnost" jsem si před 21 lety koupil cestou do nemocnice - podezření jsem měl na vzteklinu (pokousán jsem byl netopýrem v Bolívii). Pro rovnováhu pak také Kunderův "Žert" - inu, jak dopadnu, to jsem netušil. Tak nějak čtu Kunderu i po letech... ;-)

Afrika – Život a smrt zvířat Afrika – Život a smrt zvířat Josef Vágner

Klasika. Naprostá bomba - obsahem, rozsahem, grafickým zpracováním. Kniha jako žádná jiná. Po letech jsem oba díly "Afriky" sehnal a nemůžu se jich nabažit. Smekám před panem Vágnerem, podobných knih je i ve světové literatuře jak šafránu.

Simba a ti druzí Simba a ti druzí Josef Vágner

Jako klukovi mi u téhle knihy vypadávaly oči z důlků... Fascinující, co Josef Vágner dokázal vytvořit, a jak o tom dokázal ve svých knihách referovat.

Afrika – Ráj a peklo zvířat Afrika – Ráj a peklo zvířat Josef Vágner

Výlet do třetihor Výlet do třetihor Zdeněk Veselovský

Kniha vyšla ve dvou vydáních - už jako kluk jsem si pořídil obě, jak z r. 1969, tak 1986. Zhltnul jsem je obě. A znovu před první z několika cest na tento fascinující kontinent. Doufám, že v dohlednu mě čeká další výlet do třetihor, tím pádem i jasný deadline na další čtení... ;-)

Vždyť jsou to jen zvířata Vždyť jsou to jen zvířata Zdeněk Veselovský

Málokterá kniha asi přispěla k popularizaci zvířat u nás tolik jako tato. Zasloužená klasika.

Světem zvířat. Díl I., Savci Světem zvířat. Díl I., Savci Zdeněk Veselovský

Klasika. Vyrostlo na ní několik generací. Děkujeme!