TGC TGC komentáře u knih

Smutné tropy Smutné tropy Claude Lévi-Strauss

Přestože cestuju poměrně dost, tak mě etnografické části knihy naprosto neoslovují, úplně stejně jako mi přijdou zoufale nudné popisy cizích kultur z pera jiných klasiků, pan Stingl promine (i když ho za jeho práci obdivuji, to je prostě objektivní pecka, která mě ale subjektivně neoslovuje). Prostě mě to naprosto míjí a nezajímá. Přesto dávám téhle knize plný počet hvězd – brilantní jazyk, zajímavé úvahy, fantasticky výstižné popisy. Třeba několikastranový popis západu slunce jsem četl několikrát a opakovaně se k němu vracím.

03.02.2025 5 z 5

K neznámým břehům Brazilie K neznámým břehům Brazilie Jiří Baum

Nad stránkama téhle knížky jsem jako malý kluk poulil oči a lapal po dechu – tohle tak někdy zažít! Tehdy se cestování za oceán zdálo jako totální sci-fi. Dneska mám procestovaný celý svět a jednou z motivací byla právě tahle útlá knížečka. Díky moc, pane Baum!

03.02.2025 4.5 z 5

Deníky Deníky Josef Koudelka

Naprostá pecka! Život Kerouacovský, jazyk místy až Hrabalovský. Otevřenost formátem deníku očekávátelná. Neustálé sebezpytování, donekonečna opakované a tím broušené postřehy o životě, které Koudelkovi sloužily jako dopravní značky na jeho mimořádné cestě. Silně inspirativní.

Kniha mě strhla tak, že jsem odložil právě rozečteného Herzoga (skvělého!) i Banksyho (opět vynikajícího) a Koudelkův příběh hltal až do rozbřesku dalšího dne. Sotva jsem ho dočetl, už ho čtu znovu, tato noc nebude krátká...

01.02.2025 5 z 5

Tři muži ve člunu a na toulkách Tři muži ve člunu a na toulkách Jerome Klapka Jerome

Skvělý britský suchý humor s nadhledem a elegancí. Tak skvělý, že jsem z toho málem ochořel nadměrnou kučeravostí vlny, kterážto jinak postihuje toliko ovce... ;-)

29.01.2025 4.5 z 5

Plachetnicí kolem světa pro pírko tučňáka Plachetnicí kolem světa pro pírko tučňáka Rudolf Krautschneider

Podobně jako u jiných autorových knih i zde je moře a oceán pouhým pódiem, na kterém pan Krautschneider rozehrává své úvahy o životě a jeho souvislostech. Jeho moudrost a postřehy určitě stojí za pozornost i návraty k nim.

Lidé a oceán Lidé a oceán Rudolf Krautschneider

Přestože jsem suchozemská krysa, která vrhá včerejší večeři do mořských vln při téměř sebemenším pohybu vln, knížky pana Krautschneidera prostě miluju. Moře a pobyt na něm jsou totiž jen prostředkem jak mluvit o podstatných věcech člověka, života a vůbec.

Jak nelze zabít město Jak nelze zabít město Rudolf Krautschneider

Tahle knížka je pro mě naprostá klasika. Poprvé jsem se s ní setkal před nějakými 30 lety, shodou příznivých okolností v autorově rodném městě, ve Znojmě. Už nevím, kolikrát jsem tuhle útlou knížečku přečetl, vracel jsem se k ní možná z části právě kvůli okolnostem prvního setkání. Ale i další autorovy knihy mě oslovují silně. Tahle nakonec asi nejsilněji :-)

Dopisy z ostrova tučňáků Dopisy z ostrova tučňáků Rudolf Krautschneider

Jako cokoliv, co napsal Rudolf Krautschneider, i tato kniha je pohlazením po duši. Moc doporučuji, i necestovatelům, i těm, které moře neláká. Také rozhovory s panem Krautschneiderem, které jsem našel online, jsou skvělé - díky za ně!

Zázraky a tajemství v přírodě Zázraky a tajemství v přírodě Jan Zima

Nádherné ilustrace, parádní layout, čtivé popisky. Nedávám 100 % kvůli překladu, např. na s. 173 nejsou potáplice (ale potápky), na s. 35 je v popisku medosavky žlutokřídlé bizár stylu "Australský druh pěvce" (!).

19.01.2025 4.5 z 5

Něha Himálaje Něha Himálaje Petr Jan Juračka

Petr je blázen - a jen blázni píšou takhle dobré knihy ;-)

Moc mě baví kombinace živelnosti, odborných znalostí a ochoty podělit se o osobní rovinu. A samozřejmě precizní fotky.

Mimochodem: Když někdo v reakci na tuhle knihu napíše nebo řekne, že ty fotky jsou "pěkné", tak se musel zbláznit - pěkná fotka je něco úplně jiného, tak o 10 poschodí kvality pod tím, co Petr umí. Jeho fotky jsou jiná liga, jeho fotky jsou špička!

19.01.2025 5 z 5

Jak (ne)zabít vlastní matku Jak (ne)zabít vlastní matku Stephanie Calman

Mně tahle knížka bavila, zasmál jsem se tak akorát - je v ní vtip i nadhled a odstup.

19.01.2025 4 z 5

Soukromí živočichů Soukromí živočichů kolektiv autorů

Klasický angloamerický formát s přehršlí fotek vložených do textu. Fotky většinou skvělé, text poučný, leč hladce čitelný. Objem bichle zaručuje, že se ke knize budete vracet - tohle monstrum za odpoledne čtenářsky nezkrotíte... ;-)

19.01.2025

Za oponou přírody Za oponou přírody Jiří Gaisler

Zajímavý historický dokument, který spojuje prvky edukační populárně vědecké knihy s memoárem, osobními zážitky z cest. Nejvíc mi utkvěla kapitola, kde profesor Gaisler popisuje své zkušenosti z práce na univerzitě v Alžírsku a jeho setkání s jedním z největších ptačích špeků západního palearktu, brhlíkem kabylským. Na svou dobu až neuvěřitelné setkání.

19.01.2025 4 z 5

Pláň Tortilla Pláň Tortilla John Steinbeck

Krásně košatý a klenutý jazyk, skoro každá stránka mi evokovala pana Hrabala, pro kterého byl Steinbeck, spolu s Kerouakem, podle všeho významnou inspirací. Hlavními postavami jsou lidské perličky na dně - chuďasi, lumpové, povaleči a raubíři, páchají vylomeniny a užívají si života stylem "live like there's no tomorrow". Finále knihy mě poněkud překvapilo a nebudu ho prozrazovat, stojí za to dočíst až do hořkého konce.

13.01.2025 4.5 z 5

Rybí krev Rybí krev Jiří Hájíček

Silná kniha o marnosti. Pocitově mi šla do morku kosti. Pokud to unesete, čtěte - napsáno výtečně.

10.01.2025 5 z 5

Dešťová hůl Dešťová hůl Jiří Hájíček

V rámci Hájíčkovy trilogie mě Dešťová hůl oslovila nejvíc (vzhledem k zasazení děje do současnosti). Malost (české) každodennosti autor vystihl dokonale.

10.01.2025 5 z 5

Selský baroko Selský baroko Jiří Hájíček

Česká malonárodní povaha v kostce, se všemi jejími typickými atributy - závist, pokrytectví, podrazáctví. Akcentována ještě tím, kde se kniha odehráva - jižní Čechy, toť (slovy Stanislava Komárka ve stejnojmenném výstižném eseji) "Doudlebia"; kraj, jež charakterizuje mentalita "že mi vlastní kráva zdechla, nevadí - hlavně že zdechla ta sousedova". Nemáme být na co hrdi a tato kniha to vykresluje dokonale.

10.01.2025 4.5 z 5

Každý za sebe a Bůh proti všem Každý za sebe a Bůh proti všem Werner Herzog (p)

Kdyby Werner Herzog zažil jen desetinu toho, co popisuje ve své autobiografii, pořád by to bylo kulerovoucí čtení. Jenže on tohle zažil skutečně všechno - !!!

Maně se mi vkrádá na mysl jméno David Attenborough - stejně jako guru popularizace ochrany přírody i Herzog projel celý svět, křížem krážem, každou chvíli se ocitli v nějaké naprosto bizarní, neskutečné až surrealistické situaci. Ohromuje i šíři svého záběru, jak zájmu, tak znalostí – říká se, že polyhistoři už vymřeli, ale při čtení autobiografie Mistra Režiséra jsem o tom začal silně pochybovat.

Vlastní Herzogův životopis má takovou šťávu, že věřím, že se ke knize brzy vrátím a celou si ji přečtu znovu. Maximálně doporučuji!

02.01.2025 5 z 5

O zániku druhů O zániku druhů David Malcolm Raup

Kniha zajímavá, ale ne nepostradatelná - na rozdíl od knih Darwinových, Dawkinsových či George C. Williamsových.

Poněkud legrační je ale až mediálně dryáčnická anotace knížky ("Je Darwinova teorie o přežívání nejkvalitnějších druhů jediným vysvětlením vývoje života na Zemi?").
1) V evoluci samozřejmě nejde o nějaké "přežívání druhů", ale rozmnožování jedinců potažmo tedy přežívání genů.
2) nejde o vývoj, tedy o ontogenesi, ale o evoluci, tedy fylogenezi.
3) "jediným vysvětlením" jistě ne, ale kdo kdy tvrdil, že je jediným? Darwin vysvětlil evoluci adaptací, a do škatulky slaměného panáka ("jediným ...") ho nějaká hloupá anotace dostat nemůže.

26.12.2024 4 z 5

Prázdná země: Listopadová část roku Prázdná země: Listopadová část roku Jiří Sádlo

Malé radosti od Hesseho, Hrabal, minimalismus, "komplexismus", prostě guláš všeho možného a samozřejmě legendární zmínka o hlasových projevech sýkorky (sprosté slovo na 4 vynechám ;-) ) Rozhodně stojí za přečtení a vracení se k.

25.12.2024 5 z 5