ThomasRuhe ThomasRuhe komentáře u knih

Jackaby Jackaby William Ritter

Původně jsem si myslel, že Jackabyho schopnosti budou trochu jiné, než že má možnost vidět trolly, víly nebo skřítky. Na tohle jsem si musel zvyknout. Když jsem to přijmul jako fakt, tak příběh vcelku ušel. Zkrátka, bál jsem se, že to bude horší a doufal, že to bude lepší. Za mne solidní 3/5.

11.02.2017 3 z 5

Kůže Kůže Mo Hayder

Za mne spíše zklamání, zvláště když mohu srovnávat z předchozí knihou kterou jsem od Mo Hayder četl, a to Ptáčníkem.
Po vcelku nudném začátku se příběh na posledních asi 150 stránkách vylepší, ale můj dojem to vylepšilo pouze tak, abych udělil 3/5.

05.02.2017 3 z 5

Tahle země není pro starý Tahle země není pro starý Cormac McCarthy

Kniha byla výborná. McCarthyho stručný, krátký popis je velice trefný. Už jen na začátku, kdy se Moss pohybuje na poušti a propátrává okolí skvěle navozuje atmosféru.
Samotný příběh je přitom jednoduchý. Chlápek najde hromadu peněz, a ty si vezme. No a ti, kterým ty prachy patří, je chtějí zpět, a to za každou cenu...
SPOILER
Pět hvězd ale nedám, protože celou knihu jsem se nejvíc těšil na závěrečný souboj mezi Mossem a Chigurhem, jenže tohle McCarthy úplně přeskočil, v jeden moment je Moss naživu, aby v další kapitole šerif Bell obhlížel jeho mrtvolu a zabiják Chigurh si vesele a vklídku jde pro peníze.
Přesto knihu mohu doporučit, i když jste předtím viděli film jako já.

04.01.2017 4 z 5

Zlovolnost Zlovolnost Ed McBain

Tento díl má hned několik případů. Někdo po městě zabíjí sprejery, poté se začnou objevovat odložení stařečci a stařenky na lavičkách, a k tomu se navíc o své slovo hlásí Hluchý a vyhrožuje, že chystá další velkou akci.
Dobrý díl ve kterém se objevují různé komunity obyvatel města.

21.12.2016 3 z 5

Hawksmoor Hawksmoor Peter Ackroyd

Pasáže s Nicholasem Dyerem z počátku 18.století jsou napsané (asi kvůli atmosféře) jakousi formou staročeštiny, která je skoro k nepřečtení. Tvary slov i jejich spojení v souvětí, to je hotový jazykolam.U mnohých výrazů jsem ani nevěděl co vyjadřují.
Kapitoly s Hawksmoorem jsou již psané normálně, jenže on se v knize objeví až ve druhé polovině.
Přitom samotná idea zápletky není marná, protože působí trochu doyleovsky, jen z konce nejsem moc moudrý, stále mám pocit, že mi řešení zločinů v době Hawksmoora nějak uniklo.
Proto pouze 40 %.

23.10.2016 2 z 5

Ocelové město Ocelové město Jules Verne

Knihu jsem zvolil do čtenářské výzvy ( oblíbená kniha z dětství).Verneovky jsem měl rád, ale právě Ocelové město jsem nikdy nečetl. Knížka je poměrně útlá, což je trochu neobvyklé.
Samotný přiběh není špatný, ale popis mi přišel takový zrychlený a zjednodušený, takže výsledný dojem je spíše lehké zklamání.

13.10.2016 3 z 5

3x vraždy 3x vraždy Agatha Christie

Vraždy podle abecedy jsem už četl dříve, a stále je to pro mě jedna z nejlepších detektivek od A. Christie.100%.
Naopak Deset malých černoušků jsem vůbec neznal.Hodně originální , ale místy až trochu neuvěřitelné.Pravdou je, že na konci logicky objasněné.80%.
Nakonec přijde smrt.Tak tohle mě vůbec nebavilo.Prostředí starověkého Egypta mi moc nesedí, a měl jsem co dělat, abych to celé dočetl.40%.

27.09.2016 4 z 5

Pod rouškou noci Pod rouškou noci Dennis Lehane

Skoro vše co jsem od Lehanea četl bylo výborné.Tady zůstal svému vypravěčskému stylu hodně dlužen.Snad jako by to nepsal ani on.Působí to amatérsky jako by to spíchnul někde u piva.Téma je rozhodně atraktivní, život a vývoj bostonského gangstera ve 20-30 tých letech minulého století.
Stále jsem čekal, kdy příběh u mě zabere...a ono nic. Většinu toho co v knize je jsem už četl někde jinde a v lepším podání viz. zde už zmiňovaný Puzův Kmotr.
Závěrem můžu říct, že je mi líto, že touto knihou u mě Lehane nezabodoval, no a bohužel jí ani nemohu dalším čtenářům doporučit.

23.07.2016 2 z 5

Marťan Marťan Andy Weir

Na Marťana jsem se hodně těšil.Teď čerstvě po dočtení nějak nevím co jsem vlastně čekal. Deníkové záznamy Watneyho mě po čase přestaly bavit. Chápu, že bylo potřeba vysvětlit co Watney pro svou záchranu bude dělat a proč , ale začalo to být zdlouhavé.Kromě toho taky nevím jestli všechny fígle co používá doopravdy fungují...asi tomu budu muset věřit.
Naproti tomu Watneyho vtipné komentáře jsou plusem, který zvedá čtivost knihy.
Když přičtu originální námět je to určitě nadprůměrný sci-fi román.

07.06.2016 3 z 5

Utajovaný projev Utajovaný projev Tom Rob Smith

V tomto druhém díle chtěl Smith zvýšit grády a vyšponovat napětí na maximum. Posílá Děmidova do nebezpečnějších akcí, ale mimoděk tím stvořil skoro superhrdinu.Některé pasáže jsou na hraně reálnosti a uvěřitelnosti. Navíc je jasné, že Děmidov jako hlavní postava se musí probít až do konce. Příběh má lepší i horší části. Mojí oblíbenou se stal pobyt Lva v trestaneckém táboře Kolyma, naproti tomu asi neslabší je pasáž v Budapešti.
Kladný podíl na příběhu má opět atmosféra v SSSR v roce 1956, kdy dochází k lehkým změnám.Celkově knihu hodnotím jako solidní pokračování.

01.06.2016 3 z 5

Světová válka Z Světová válka Z Max Brooks

Díky filmu jsem čekal, že bude příběh vyprávěný v reálném čase, ale Max Brooks se k válce vrací po deseti letech od jejího skončení.V rozhovorech postupně zpovídá mnoho aktérů bojů z řad vojáků, politiků, ale i obyčejných lidí, kteří bojovali se zombíky v různých částech světa.
A právě tento styl mě zklamal, přestože některé rozhovory jsou dobré, ale jejich neustálé opakování dokolečka dokola mě začalo nudit, takže jsem byl nakonec rád, že jsem se prokousal až ke konci.

05.05.2016 2 z 5

Samotář Samotář Mark Dawson

Samotář je kniha,která nepřínáší nic převratného do žánru špionů a tajných služeb. Přesto se to čte dobře, protože Dawson střídá pasáže akce s přípravou na další akci v různých částech světa.
Nicméně je celkový výsledek jen průměrný.

28.04.2016 3 z 5

Příběh opravdového člověka Příběh opravdového člověka Boris Polevoj

Tuhle knihu jsem si přečetl z hecu.Příběh je tak známý, že jsem věděl o čem to bude a právě z toho jsem měl obavu, že hrdinný sovětský člověk překoná vše, prostě něco ve stylu: myslíte, že to přežil? ...no přežil, protože mu to politicky myslelo! Těhle pasáží jsem si při čtení užil dost, ale když jsem si této propagandy přestal všímat,nebylo to zas tak hrozné jak jsem si původně myslel.Nakonec jsem to přečetl celkem v pohodě a to jsem si na začátku myslel, že to ani nedokážu dočíst a pošlu knihu do propadliště dějin.Takže nakonec hodnotím pro mne překvapivými 3 z 5ti.

07.04.2016 3 z 5

Na ostří nože Na ostří nože John Connolly

Tato Connollyho prvotina s Charlie Parkerem se moc nepovedla. Myslím, že to přehnal s brutalitou vražd, která se z postupujícím příběhem neustále stupňuje.Parker lítá sem a tam a skoro každého s kým se setká, vrah zabije. Logika pátrání prakticky chybí, protože Connolly vraha schová tak, že to může hodit na kohokoli.
V závěru mu sice přisoudí pochybné motivy, ale to už mě identita vraha vlastně nezajímala. Jeho odhalení nemohlo překvapit více, nežli zločiny které páchal.
Samotný závěr je hodně slabý. Jakým způsobem se mohl Parker pomstít za svou rodinu vrahovi, který své oběti vyvrhuje a stahuje z kůže za živa? Žádný adekvátní způsob snad ani neexistuje.
To, že Connolly popisuje brutální vraždy z toho ještě nedělá dobrou knihu.Proto jen 40%.

13.12.2015

Vetřelec - Probuzení Vetřelec - Probuzení Tim Lebbon

Filmovou ságu s vetřelci mám rád, takže knižní příběh vložený mezi první a druhý film mě lákal. Nejvíce mě zajímalo jak Lebbon zvládne popsat atmosféru hrůzy, strachu a paniky lidí ve skoro beznadějné situaci s vetřelci za zády.
Vyšlo mu to dobře.Skupinka přeživších lidí společně s Ripleyovou bojuje jak se dá, nejen s vetřelci, ale i technickými problémy.Občasné boje bez skutečných zbraní vycházejí také dobře. Závěr mě potěšil, zapadá do filmového děje.
Pro mě byl ovšem hlavní postavou knihy lodní inženýr Chris Hooper.

13.12.2015 4 z 5

Primární strach Primární strach William Diehl

Můj zážitek trochu kazilo vědomí, že tu nejdůležitější pointu příběhu jsem znal z filmu.Moje škoda,ale i přesto bylo přečtení moc fajn.

29.11.2015 4 z 5

Elitní detektiv Elitní detektiv H. R. F. Keating

Elitní detektiv? Elitní detektivka? Tak to ani náhodou. Zločinecké prostředí anglického Norchesteru je nudné.Hlavní postava detektiv French to rozhodně taky nevylepšil.Celou knihu jsem čekal na jednu pořádnou akci. No a když konečně nastane, končí to slovy: Policie, ruce vzhůru, jste zatčeni! A to je konec.

26.11.2015 2 z 5

Spousta malých darebáků Spousta malých darebáků Evan Hunter (p)

Velice vtipné.V této knížce dokázal Hunter (McBain), že s bravurou zvládá i humoristický žánr a to s velkým přehledem.Pro jeho fanoušky zejména série 87.revír vřele doporučuji.

17.11.2015 4 z 5

Tma Tma Ondřej Neff

Zajímavá sci-fi sonda do stavu kdy zanikne elektrická energie jako fyzikální veličina.Navíc je příběh situován do Prahy, což je další plus.Bylo zajímavé sledovat vývoj společnosti bez el.energie v průběhu několika let.

17.11.2015

Tři případy a Matthew Scudder Tři případy a Matthew Scudder Lawrence Block

HŘÍCHY OTCŮ
Zde otec zavražděné dívky požádá Scuddera, aby mu zjistil co nejvíce o jeho dceři. O samotný zločin mu v zásadě nejde, ten se totiž zdá být jasný, ale rád by věděl jaká jeho dcera byla a jak žila v posledních letech, protože s ní ztratil kontakt a vzájemně se odcizili.
Tenhle případ může čtenářům připadat trochu nudný a bez šťávy, ale já mám případy s Mattem Scudderem rád, a tento byl takový typický, bez výrazné akce, pouze chození a vyptávání. To jsem obdržel a s výsledkem jsem spokojený. 3/5.

ČAS VRAŽDIT A TVOŘIT
Mnohem atraktivnější zápletka. Vyděrač Spinner předá Scudderovi obálku, kterou má v případě jeho smrti otevřít. Uvnitř pak nalezne tři jména lidí, které Spinner vydíral...
Líbilo se mi , jak se Scudder převtělil do role vyděrače, aby zjistil, kdo z těch tří Spinnera zabil. Stěžejním dějem jsou následné rozhovory Scuddera s vydíranými oběťmi,kdy sám riskuje možný útok na svou osobu...
Tohle jsem přečetl s chutí. Hodnotím 4/5.

UPROSTŘED SMRTI
Tady Matt Scudder pomáhá policajtovi, který donáší na policejní sbor a je obviněn z vraždy prostitutky. Scudder ho sice nemá rád, ale věří v jeho nevinu.
Není to nijak ohromující vyšetřování, ani rozuzlení případu není bombastické. je to taková klidná klasika od Blocka, ale i zde odvedl kus solidní poctivé práce. 3/5.

09.11.2024 3 z 5