tinka1974 tinka1974 komentáře u knih

Hora mezi námi Hora mezi námi Charles Martin

Moc hezký příběh. Poslouchala jsem jako audio. Mělo to spád, napětí, romantiku. Cesty osudu jsou nevyspytatelné . I když je příběh smyšlený, některé části se klidně mohou udát. Hlavní je nevzdávat se a pokračovat dál, ať se situace zdá sebevíc beznadějná. To mi přišlo jako hlavní motto. Chtěla jsem se ještě podívat na film, ale nejspíš od toho upustím, protože se mi zdá, že ne všechno koresponduje s knihou

22.05.2022 5 z 5

Tanečník Tanečník Jeffery Deaver

To byla tedy jízda. Našla jsem v knihovně jako audio a při poslechu jsem se rozpomínala. Svižné, hezky načtené a až do konce napínavé.

05.12.2021 5 z 5

Bílé kosti Bílé kosti Graham Masterton

Příběh zajímavý, moc hezky se poslouchal. Jen postavy bych vylíčila víc do hloubky. Baví mě příběhy, kde mystično staré rituály ovlivňují současnost. A tady v tom příběhu jich bylo dost. A Irko jich je jak koukám plné. Je někdy až k nevíře, jak jsou podobné těm našim. stačí jen pozměnit jméno

05.12.2021 4 z 5

Muž z ostrova Lewis Muž z ostrova Lewis Peter May

Jedním slovem úchvatné. Lepší čtení jsem už dlouho neposlouchala. Výtečně načtené, zápletka neuvěřitelně propracovaná. Fin již není u policie, přesto řeší případ rodiny muže nalezeného ve vřesovišti. Krom příběhu se tady hodně dozvíte i životě v této části Anglie. Současném, ale i minulém.

16.05.2021 5 z 5

Nůž Nůž Jo Nesbø

Úžasné, super. Poslouchala jsem dva víkendy a vraha bych neodhalila ani omylem. A to už od začátku by se nechal důvod k vraždě rozpoznat. Příběh má několik linií a vždy když se zdálo, že už je završení na spadnutí, něco se nepovedlo, prostě slepá stopa. Ale každá slepá stopa v sobě nesla poznání, něco, co když se poskládá dohromady, tak to prostě vyústí k dopadení vraha, objasnění postupu. Prostě i Harry se pořád učí. Mě osobně se líbila linka s Kajou, v ní by se dalo i pokračovat. A konec, tak ten mi opravdu dostal. Ještě chvíli jsem čekala, jak hod kostkou dopadne, kam Harry odletí. A ono nic. Ticho. Nezbývá, než doufat, že možnost, kterou si Harry vybere přinese nový zajímavý díl. A nebo tuž to bude jen na nás, jelikož takto se nechá brilantně uzavřít série

28.03.2021 5 z 5

Hypnotizér Hypnotizér Lars Kepler

Poslouchala jsem audio knihu. Je to moje první od autora, aspoň myslím a musím říct, zajímavá a napínavá až do konce. Několikrát jsem si myslela, že jsem odhalila pachatele, ale nepodařilo se. Děj se pomalu rozvíjí, nabaluje na sebe spousty informací z minulosti, která ovšem ovlivňuje současnost a uvádí do pohybu situace a vztahy. Jedna linka ukazuje Erikovu rodinu, druhá jeho bývalé pacienty. A vše se spojí do poslední kapitoly.

17.01.2021

Šifra mistra Leonarda Šifra mistra Leonarda Dan Brown

Velmi zdařilé. Poslouchala jsem jako audio a líbilo se mi. Je pravda, že jsem již několikrát viděla i film, ale tohle stálo za to. Moc se mi líbily konspirační teorie, a zajímalo by mě, co je na tom pravda. Kult Máří Magdalény se objevuje dodnes. Někdy si říkám, že je až zneužíván. Ale tady to velmi citlivé hledání kořenů křesťanství. Propojování indicií, hledání Grálu a pravdy.

03.03.2025 4 z 5

Osudné svědectví Osudné svědectví Robert Bryndza

Tohle je první díl s Erikou, který se mi opravdu líbil. Příběh měl spád, byl napínavý. Erika prvně nebyla protivná, ale asi zestárla a vyzrála. Dokonce našla dávného kamaráda. Držím jí palce, aby vztah vydržel. Zaslouží si ho, aby v dalších dílech měla podporu a zázemí. Těším se na další díl. Tento jsem poslouchala jako audio.

17.01.2025 5 z 5

Kudy vchází světlo Kudy vchází světlo Louise Penny

Tento díl je mimořádný. Od začátku až do konce. A co se na začátku zdá jako úplně ztracené, na konci se ukáže za požehnání. Inspektor Gamache tady řeší úmrtí Constance, posledního paterče. V průběhu se dozvíme o smutném životě těchto dětí, i když na venek s zdál být pohádkový. Mimo to také prožívá pracovní krizi. Oddělení se mu úplně rozpadá, ztrácí lidi i autoritu. Jediná věrná osoba je Lacostelová, a i ta už začíná propadat malomyslnosti. A teď přeskočím. Gamashe přátele neztratil. I když to tak mohlo vypadat, jeho blízcí zůstali stát za ním a tak se podaří rozkrýt obrovskou korupci a teroristický útok. A návdavkem i vraždu maskovanou za sebevraždu. Inspektor Beauvoir je postaven před rozhodnutí svého života. A jak Gamache celou dobu v tomto dílu opakuje: Všechno dopadne dobře. A znovu se nám vrátila celá partička z vísky. Včetně Rózy. Už se těším na další díl.

11.11.2024 5 z 5

Černočerné srdce Černočerné srdce Robert Galbraith (p)

Další díl této série. Ze začátku mi trochu vadily přepisy četů, ale pak jsem byla ráda, protože značně zkrátily počet stránek. Příběh se mi líbil, hlavně proto, že nejsem uživatelem sociálních sítí a tak jsem mohla viděl, jak to chodí. Když vás nikdo nevidí, můžete si dovolit ledacos. Proto nemá Cormoran s Robin jednoduchý úkol, a klobouk dolů před jejich titěrnou prací. Konečné rozuzlení my přišlo jako dost náhodné, tady jsem čekala více.
Souhlasím s ostatními, že je tady mnoho postav a dost často mi slívaly. Pak tady máme stále se rozvíjející linku vztahu našich detektivů. Co napsat o těch dvou mantácích ? Že nezbývá, než se těšit na další díl.

04.10.2024 4 z 5

Oživlý kámen Oživlý kámen Louise Penny

Velmi zdařilý další díl. Tentokrát se ocitáme v hotelu uprostřed divočiny, ale co by kamenem dohodil o Three Pines. Gamachovi slaví výročí a setkávají se tady s celou rodinou Petera Morrowa, která se sjela na každoroční setkání. A bohužel dojde k úmrtí. Inspektor Gamache nám se svou skupinou rozkrývá rodinné vztahy a stará tajemství. Na světlo vycházejí staré křivdy, ke kterým by se už nikdo vracet nechtěl. Dozvíme se tu i Gamaschově otci a co formovalo jeho osobu. Víc už prozrazovat nebudu. Vrah a jeho vynalézavost mě dostala. Doporučuji, jako každý příběh z této série, který jsem zatím přečetla

19.07.2024 5 z 5

Zátiší Zátiší Louise Penny

Tak jsem se pustila do série od prvního dílu. Gamach je výborný vyšetřovatel a pozorovatel. Dívá se a naslouchá. Má svědomí a vždy se snaží pomoci druhým. Lidé kolem něj jsou všichni úžasní a seznámila jsem se i celou vesničkou. Obyčejní lidé a neobyčejnými životy. Těším se na další díl

25.05.2024 4 z 5

Šťastní lidé čtou a pijou kávu Šťastní lidé čtou a pijou kávu Agnès Martin-Lugand

Tak nevím co jsem čekala a čím mi tento román zaujal. Asi názvem. A i když jsem po první kapitole nečekala moc, dostala jsem hodně. Příběh zraněných lidí a jejich cesty k návratu do života a k důvěře. Nepamatuji se, kdy jsem naposledy brečela. Klika, že jsem příběh poslouchala, asi bych měla problém dočíst. Těším se na druhý díl a dokonce jsem v recenzích našla zmínku o filmu. Třeba se mi ho povede někde najít, ráda bych se podívala, jak se s tím filmaři vypořádali

30.07.2022 5 z 5

Ostrov Entry Ostrov Entry Peter May

doposlechnuto. Kruh se uzavřel, tak by se dala knih popsat. Jeho příběh ze Skotska a Kanady byl neuvěřitelný, strhující, úplně mě vtáhl do děje. Smutný a šťastný, beznadějný a přesto plný víry. Takové příběhy přinášejí nenásilně i mnoho faktů, o kterých jsme možná ani nevěděli a nebo věděli, ale zapomněli na ně. Na těžký život předků, práci a obětavost, kterou se snažili přežít a předat něco dalším generacím. Na konec zjistíte, jak důležité je mít kořeny

13.08.2021 5 z 5

Volání Kukačky Volání Kukačky Robert Galbraith (p)

Poslouchala jsem celý víkend a zakončila třemi zfilmovanými díly. Knížka byla stopro lepší. Vrátila mi asi o dvacet let zpět, kdy jsem ujížděla na Perry Masenovi. Přišlo mi to podobné Conmorat trochu Jouda, kterého ale musíte mít rádi pro jeho důvtip i něho samého. A Robin, úžasná sekretářka, která na něm visí a vzájemně se doplňují. Těším se na další díly. Na další případ a také na to, jak to Robin hodlá udělat s tím svým snoubencem, který se mi tam nelíbí. Narušuje romantiku. Každý si tam něco najde

08.08.2021 5 z 5

Hana Hana Alena Mornštajnová

O této knize a autorce jsem slyšela jen chválu. Proto jsem se rozhodla pro román a poslouchala audio. Bylo to pro mě dost zklamání. Chytat jsem se začala až při druhé části. O to pak bylo překvapivé vyvrcholení. Konec úchvatný, i v hrůze se nechá najít šťastný konec. Po dočteční jsem pochopila i styl psaní. Muselo to tak být.

27.06.2021 3 z 5

Dokonalé stopy Dokonalé stopy Helen Fields

Knihu jsem dostala jako audio na doporučení knihovnice. Krásně se poslouchala. Oba hlavní hrdinové jsou mi velmi sympatičtí. Náhled do mysli zločince mi úplně nedělal dobře. Běhal mi mráz po zádech. Ale jinak zajímavá zápletka, mé oblíbeno Skotsko, tentokrát prostředí města. Našla jsem další sérii, kterou si ráda poslechnu

26.05.2021 5 z 5

Břicho nestvůry Břicho nestvůry Louise Penny

Tentokrát jsem si dala se čtením na čas, aby to nebylo jedním dechem. Příběh byl zajímavý, s trochu otevřeným koncem ve stylu domysli si sám. a nebo možná se ještě s agenty zpravodajské služby setkáme. Teď ale zpět. Setkáme se tady s celou vesnicí. Do služby se zapojuje i agent Cohen. Ruth tady vystupuje skoro jako milá stará paní. Třeba se jí v dalších dílech vrátí laskavost. Dějem tady hýbe jak vražda malého chlapce, který najde nestvůru, ale i nestvůra sama. Jedná se o super dělo. A najednou k vrahovi hledáme i plány monstra. Ještě že je bývalý inspektro Gamache, který je přemýšlivý a jím dobře vycvičený tým. Jako obvykle, vrah polapen, katastrofa odvrácena a všechny nakonec čeká ještě jedno smutné odhalení. Tak vám přeji hezké čtení

27.12.2024 4 z 5

Krásné tajemství Krásné tajemství Louise Penny

Další díl mé oblíbené série nás zavede do kláštera, kde inspektor Gamache a jeho zástupce řeší vraždu převora. Příběh je vcelku zajímavý, momentálně ujíždím na gregoriánských chorálech. A už vím, jak vznikaly a jak se k nim psaly partitury, ještě před tím, než se vůbec začaly psát. I když vraha odhalí během pouhých tří dnů, dýchá na nás pomalost života v klášteře. A jak jeden dominikán říká, v církvi čas nic neznamená. Pak tady máme druhou linku a nás zavede do Süreté. Komu asi Gamasche šlápl na kuří oko, že se ten někdo rozhodne znepříjemnit mu život a Beavoirovi o něj dokonce usilovat. Doufám, že tohle se rozkryje v dalším dílu a oběma držím palce. a ta chybějící hvězdička je za chybějící Růt, Myrnu, Claru, Oliviera .......

17.10.2024 4 z 5

Čas odejít Čas odejít Jodi Picoult

Po dlouhé době jsem se vrátila k Jodi. U ní člověk nikdy, ale většinou se mi její knihy líbí. Tahle byla trochu jiná než ostatní. Ze začátku jsem myslela, že se jedná o běžná pátrání dcery po nezvěstné matce, jak se píše v anotaci. Že mi čeká pátrání a výlety za slony. A ejhle. Jedna linka byla současnost s Jenou, a druhá vyprávěla minulost a život v rezervacích s Alicí. A poslední tři kapitoly celý děj otočily vzhůru nohama. To si musíte přečíst. I když pravda je, že ne pro každého to bude

05.08.2024 4 z 5