tinka1974 komentáře u knih
Tohle byla opět poslechová jízda. Tento díl se mi velmi líbil, akorát se mi trochu pletly postavy. Historická linka byla krásně zpracovaná. Co se týká příběhu, Lincoln je jednička a dokáže odhalit kohokoliv. Jeho myšlenkové pochody jsou neskutečné. Sběr dat a kombinace je neuvěřitelná. Tolik zněm a zvratů se nevidí. Už už to vypadá, že je motiv a pachatel objeven, ale ono se nakonec jede dál a vše je zase jinak. Rozuzlení bylo opravdu zajímavé. A Linkolnovi a Amélii přeji hodně zdaru v dalším životě
Další zajímavý díl, který jsem poslouchala. Tentokrát ze světa magie. Tato série je fajn v tom, že se mi nikdy nepodaří uhodnout vraha. A tak to bylo i tentokrát. Velmi se mi líbila linka s Karou, která nám ukazovala život varietních umělců. Doporučuji k přečtení
Sérii s Kate mám moc ráda. Tento příběh byl zase čtivý. Jak v rovině příběhu, tak v rovině osobní. Kate se tentokrát zraní a v nemocnici se setká s ženou, která ztratila vnuka. A tady příběh začíná. Hledáním malého chlapečka a návraten do normálního života po úrazu. Příběh se hezky četl a pozvolně plynul. Důkazy se objevovaly pozvolna a někdy až neuvěřitelně. Přesto doporučuji
Po delší době jsem objevila další Eriku Fosterovou. Tato postava mi osobně dost nesedí, ale příběhy jsou zajímavé. Tento díl byl celkem fajn. Erika na nějakou dobu opustila děj a starala se o osobní věci. Uvolnila místo druhým. Během vyšetřování vraždy se podařilo odhalit i jiný trestný čin. A na závěr přišlo odhalení vraha. Vlastně trochu náhodou. Ale i to se stává. Poslouchala jsem jako audio a za mě zdařilý příběh
Další čtivý díl. Na to že se jedná o detektivku a o vyšetřování vraždy cítím z každého dílu klid. A také sílu inspektora Gamache. Někdy popisovaný jako prosťáček, ale já ho mám moc ráda právě pro to jaký je. Že i přes všechno, co v životě vidí, neztrácí soucit s lidmi. A potom je tady vesnické osazenstvo. Různorodá směska, která si navzájem pomáhá, ale také si leze na nervy. Brilantně propracované postavy. Úplně si je dokážu představit
Celá tahle série mě nadchla. Příběh byl dobře zpracovaný a velmi dobře se poslouchal. Jen doufám, že to není poslední díl, jak v komentářích nastíněno. Tento díl je o síle bolesti a kolik toho člověk dokáže unést, než sáhne po odplatě. Ukazuje i nedokonalosti systému, který by měl chránit oběti. Krom detektivní linky sleduji i vývoj vztahu mezi Avou a Lucem. A oběma jsem držela palce. A proto doufám v další díl a šťastnější začátek
Celou sérii poslouchám jako audio. Moc hezky načtené. Bylo docela fajn se dozvědět zase něco nového o Číně. Líbí se mi i stará čínská moudra. Teď k ději. Li vyšetřuje případ násilných vražd, Margaret je doma se synem. Pro mě více než nalezení vraha bylo zajímavé pozorovat mentalitu postav. Ty čínské v čele s Lienem si všechno vztahovaly osobně. Kdežto ty "západní" mají větší nadhled a odstup. Stojí za to přečíst nebo poslechnout.
Tak jsem se pustila do série od prvního dílu. Gamach je výborný vyšetřovatel a pozorovatel. Dívá se a naslouchá. Má svědomí a vždy se snaží pomoci druhým. Lidé kolem něj jsou všichni úžasní a seznámila jsem se i celou vesničkou. Obyčejní lidé a neobyčejnými životy. Těším se na další díl
Poslouchala jsem audio načtené Davidem Matáskem. Musím říct, že opět výborné. Děj má dvě linky, které se v závěru potkají. Bylo to mistrné vyprávění začínající za druhé světové ochranou Moni Lisy. May krásně zamotal dějem, že teď člověk neví, jestli je obraz originál nebo kopie. Asi budu muset propátrat internet, abych zjistila, co je pravda a co fikce. A tento historický a zároveň zaláskovaný, i když smutný příběh protkává Enzo a vyšetřuje vraždu obchodníka s uměním. Vrah byl trochu předvídatelný, ale to nevadí. Co mi dost zaskočilo, že od posledního dílu je děj posut o hodně let dopředu. Enzo nám dost zestárl a jeho děti dospěly a řeší své problémy. A ten nejmladší výuku v době covidové. Bylo zvláštní číst, jak si všichni zasazovali ústenky, dodržovali rozestupy, patřili nebo nepatřili do ohrožené skupiny, desinfikovali stoleček v letadle a tak dál. Jak omezení pohybu komplikovalo vyšetřování. Ale proč tohle píšu? Jsou to dva roky a už bych si na všechna omezení ani nevzpomněla. Skoro jsem se divila, že jsme takto žily. A protože May píše úžasně a občas se ke knížkám vracím, budu zvědavá, jak to mě zapůsobí třeba za deset let.
Tohle je mé první setkání se sérií. Děj byl sice trochu zdlouhavý, ale po dočtení vlastně nebyl, protože jinak by konec nezapadl. V příběhu jsou dvě propojené linky vyšetřování. Jedna současná, jedna historická. Na samém začátku je jedna nalezená mapa a jedna vražda učitele. Je zajímavé pozorovat, jak prostředí formuje charakter. Ale také je tu naděje na návrat ke svým opravdovým já. Velitel Gamach se mi zalíbil, dokáže manipulovat, v dobrém slova smyslu, možná lépe než Perry Mason. Rozhodla jsem se začít číst sérii od prvního dílu. A uplyne ještě hodně vody, než se pročtu k dílu, kde se dozvím, co za zvířátko si Gamachovi adoptovali.
Dvěma slovy - romantika - erotika. A to třetí by bylo příjemné čtení. Úplně se vidím, jak jsem si tuhle knížku kupovala někdy před 25 lety v levných knihách dole v suterénu naproti Prioru. A jak se mi líbila, a jak přežila i rušení knihovny s tím, že se k ní jednou vrátím. A to se také stalo. Bylo úžasné s Cloe cestovat po Anglii, prožívat její lásky, její stavění se n vlastní nohy. Co mě ale tentokrát dostalo, bylo, jak si posílali dopisy. To byla krásná doba, když čekáte na odpověď a zároveň se poznáváte. Tak že, tuhle knihu jsem znovu zařadila do svého zlatého fondu. Vřele doporučuji každému, kdo si chce odpočinout a prožívat něco hezkého.
pěkné napínavé čtení. Jsem zvyklá na něco jiného a s autorem jsem se setkala poprvé. Chvilku mi trvalo si zvyknout na jeho styl psaní. Ale nakonec ni to docela sedlo. Hlavně humor mezi hlavními hrdiny byl úžasný. Příběh se čte hezky, zápletka zajímavá a uvěřitelná
Další krásný díl, který pohladí a zároveň vleje naději a povzbudí na cestě životem. Moc se mi líbila pasáž s umírání, jak v buddhismu funguje rituál loučení se.
Jeska je nepřekonatelná
Sláva, celá série dočtená. Tohle mělo trochu lepší spád než předchozí díl. Nicméně mně by asi Daniel s těmi jeho překvapeními šel na nervy. Myslím, že z celé trilogie by se dala udělat kniha jedna, ale na druhou stranu, bylo se pořád na co těšit. A taky se vrátit do mladších let. Oba hrdinové jsou pěkně mladistvě střelení. Přečtěte si
Je to pokračování předchozí knihy. Chvilku se milují, potom zase ne. Dozvíme se tu více o Oxfordu. O utajovaném vztahu. O odpočítávání dní a týdnů. O Danielově kreativitě, o jeho rodině a lásce. A jinak skoro žádný děj. Příjemná oddechovka. Jednou z pohledu dámy, podruhé z pohledu muže
Čtivý romantický příběh a každá kapitola uvedena odkazem na Shakespeara. Když se začtete, pak děj svižně plyne a vy čekáte, jaké zápletky ze vztahu mezi Aubrey a Danielem vyvstanou. Včera jsem dočetla a plynule navázala na další díl. Tam, kde jedna kniha končí, začíná ta druhá. Už se těším, jak spolu budou překonávat následky Danielova tajemství. Držím oběma palce
Tahle knížka nebyla úplně můj šálek kávy. Ne pro téma, spíš pro styl psaní. Začátek byl divný, pak jsem se trochu ztrácela, ale konec mi opravdu chytil. Když si tady čtu názory, hodně zaznívá pohled na potrat. Pro mě je spíš jako téma náhled na potrat pohledem běžného Američana a jejich právní řádu. Je dost šokující, co se ještě v našem tisíciletí děje ve světě. Ale člověka formují zkušenosti. A každá postava měla nějakou, něco zažila co jí přimělo vytvořit si názor- postoj. Ale ten názor by měl být respektován. Ale také by neměl být nezvratný. Jak se vyvíjíme a rosteme měli bychom i přehodnocovat svá předsevzetí a hlavně je nikomu násilně nevnucovat. Tady je vidět, že existují dva tábory a ten radikální je ještě podložen zákonem.
Tak snad jen dvě věci na závěr. Ať už se ty ženy v příběhu i mimo něj rozhodly jak chtěly, bylo to jejich rozhodnutí a o ni se sním musí vypořádat. S jeho následky naučit žít....
a druhá. Příběh Bex byla bomba celé knížky. I ona se musela rozhodnout žít s tajemstvím celý život. A myslím, že není o nic lehčí
Další krásný kočičí příběh. Tentokrát jsem četla knihu. Krom budhistických mouder hrozně ráda vnímám Jesku a její líčení. Možná je to i tím, že přechozí díly jsem poslouchala krásně načtené od paní Jirešové a její hlas se ke kočičce tak hodil, že se mi při čtení zdá, že ji a její intonaci slyším. Vřele doporučuji. A dokonce se mi osvědčila i jako kulisa k usínání (tedy audio předchozích dílů).
Další z úžasných příběhů plných lásky a tajemství. poutavé čtení o tom jak jedna lež, i když milosrdná dokáže zamotat životy třem generací. Všechny postavy byly moc příjemné a moc jsem jim přála štěstí
Včera odpoledne jsem dočetla celou sérii. Se sestrami jsem strávila skoro rok, byl to opravdu moc hezký rok. Bude se mi po nich stýskat. Když jsem si četla příběh jich otce, byly momenty, kdy jsem věděla, že se v příběhu objevil, ale i chvilky, kdy jsem hodně šátral v paměti. Skoro to vypadalo, že začnu číst sérii znovu. Pro mě bylo ve všech příbězích hodně moudra, lásky a naděje. A v neposlední řadě mi napadalo, udělat to jako Merope a vydat se na cestu za "Atlasem - příběhem otce". Alespoň po Evropě. Teď si na pár dní od čtení odpočinu, protože tohle byl silný příběh a je třeba ho vstřebat, než se pustím do dalšího čtení