tlampač tlampač komentáře u knih

Toulky s Charleym Toulky s Charleym John Steinbeck

Kniha je to krásná, i když snad celá ta reportáž/road story je smyšlená.
I v samotných USA je dílko dodnes jakýmsi kultem, který ovšem trochu dekultivoval Steinbeckův syn, když potvrdil, že kniha je spíše literární fikcí.

Přesto se jedná o knížku velice podstatnou, protože nejenže skvěle ideově doplnila Kerouacovskou odysseu OTR, ale pomohla být stavebním kamenem, respektive inspiračním zdrojem i pro další autory.

Například Jacques Poulin díky Toulkám s pudlem napsal své Volkswagen blues http://tlampatch.blog.cz/1102/road-stories-volkswagen-blues-recenze
a "indián" William Least Heat-Moon své Modré silnice http://tlampatch.blog.cz/1103/william-least-heat-moon-modre-silnice-cesta-do-nitra-ameriky-1983-1999

Naše parta Naše parta Karel Ptáčník

Podle mého názoru nejlepší česká dětská knížka, je to "prdel", je to realita a přesto snový prázdniny. Odzkoušel jsem už na další generaci a jsou z toho naprosto stejně PAF!

Probuď se a zpívej Probuď se a zpívej Zdeněk Zapletal

Jako cestovatel je ZZ nepraktický blbec a o to tu šlo především, o to nic nevylhávat, jak šli a všecko bylo boží... protože nebylo.

Proč se mi to líbí? Cestuju naprosto stejně zhovadilým stylem a co víc, dělám to programově, potřebuju trpět a masochisticky se nad sebou smát :D

Moje zlatá řemesla Moje zlatá řemesla Ivan Klíma

Zeměměřičská zažehla moji lásku k Železným horám a kousíčku přilehlého Polabí.

04.01.2015 5 z 5

Hovězí kostky Hovězí kostky Emil Hakl (p)

Povídky Démoni ticha, Ztracené odpoledne, Vzácná paní, to se ví jsou TOP a dlouho jsem nic tak dobrýho nečtl...

Modré silnice Modré silnice William Least Heat-Moon

Opravdová reportáž z cestě po USA.
Autobiografická, bilanční, unikátní rovněž v zachycení proměn americké kultury i ekonomiky a z toho plynoucí, americký venkov a americký sen devastující globalizace

O Americe a Američanech O Americe a Američanech John Steinbeck

Nadčasovost knihy a z ní pocházející mrazení - to jsou důvody pro přečtení. Globalizace totiž není fenoménem dneška, započala už kdysi dávno.

04.01.2015

Do Vladivostoku na zmrzlinu na kole Do Vladivostoku na zmrzlinu na kole Jan Tomšíček

Každýho svéráze uctívám a ač je na mě Tomšíček možná trochu levicový, tak je to prostě tulák a turista jako já a to nás spojuje...

Báječný rok (deník 2005) Báječný rok (deník 2005) Michal Viewegh

Chtěl jsem toho maloměšťáka, nabubřelce a pyšnostu pochopit a on se mi naservíroval na stříbrném podnose. Bezvadná a velmi otevřená zpověď a popravdě i díky deníku mě už jeho tvorba nešokuje, protože nezajímá a jeho následné trable a boj o život jsem i díky deníku snad i předvídal?

Neděle s Bardotovou Neděle s Bardotovou Jiří Hubač

Na první začtení nudná, ovšem pokud přistoupíte na Hubačovu hru, pak dokonale nihilistická a velmi dobře popisující realitu let šedesátých a tehdejšího českého "gulášového socialismu".

Pohádky pro děti, mámy a táty Pohádky pro děti, mámy a táty Hana Doskočilová

Top ilustrace v původním vydání!

Jenom ne strach Jenom ne strach Ota Rambousek

Kdybych utíkal já, udělal bych to líp a to si opravdu myslím.
Ale jako námět pro film by to bylo dokonalé, ta knížka je skvělá roadka.
PS Nevyznamenat - nikdo o to nestojí a nikomu to nepomůže.