Tomas@S Tomas@S komentáře u knih

Gaia vrací úder : proč se Země brání a jak ještě můžeme zachránit lidstvo Gaia vrací úder : proč se Země brání a jak ještě můžeme zachránit lidstvo James Lovelock

O panu Lovelockovi a jeho knihach o teorii Gaia jsem se docetl v nekterem z eseju Vaclava Cilka. Konecne jsem na jednu z techto knih narazil v knihovne a mohl jsem se ponorit do neradostnych vet o stavu nasi planety pred 10 lety. A bohuzel o cca 10 let po vydani teto knihy musim konstatovat, ze uz chapu proc je letos a bylo pred 3-mi lety tak strasne horko a sucho. Taky chapu, ze se za tech 10 let pro lecbu Gaiy neudelalo prakticky nic, spis ta prognoza ted vypada jeste hure. Takze nam zbyva uz jen par desitek let. No asi nastal ten spravny cas zacit zvazovat presun nekam hodne na sever.

24.08.2018 5 z 5

Sága o cestě na Island Sága o cestě na Island Jan Burian

Burian je muj oblibeny pisnickar a znam ho i jako autora televizniho poradu, kde vedl rozhovory se zajimavymi osobnostmi. Zde je autorem cestopisu a podobne jako v Chilskem deniku se mu podarilo do nej dostat nejenom ten cestovatelsky rozmer.

06.06.2018 5 z 5

Bratrstvo neohrožených Bratrstvo neohrožených Stephen Edward Ambrose

Stejnojmenny serial jsem zhledl az na druhy pokus, pri prvnim jeho vysilani jsem jim neprozretelne pohrdl aniz bych vedel o co jde. A nestacil jsem se divit, byl proste skvely. Musel jsem proto vyhledat puvodni knihu, podle ktere byl serial natocen a ta mne rovnez nadchla. Serial ji opravdu mistrne zpodobnil. V knize je navic spousta detailu, ktere divakovi mohou v deji uniknout. S tim, ze se jeste dozvime i neco navic co v serialu nebylo.

11.05.2018 5 z 5

Částice na konci vesmíru Částice na konci vesmíru Sean M. Carroll

Tema knihy je opravdu atraktivni, jedna se o medii pred par lety tolik probirany LHC urychlovac a hledani (a nalezeni) Higgsova bosonu. Autor na rozdil od tehdejsich novinaru vi o cem pise, pracuje v oboru a mnoho fyziku z projektu velmi dobre zna. Timpadem nam podava zasvecene informace o celem projektu i jeho historii, dale vypravi o historii casticove fyziky a pokousi se nastinit i jeji budoucnost. Co se tyce soucasnych znalosti, tak ty se snazi na pomerne velke plose vysvetlit, ale myslim ze se jedna o dost tezky ukol tohle podat laicke verejnosti. Tema je tak strasne komplikovane a abstraktni, ze se to neda jen tak pochopit. Coz si i autor v jednom okamziku uvedomuje a pridava poznamku, ze ne nadarmo byla v tomto oboru udelena rada Nobelovych cen. No chci rict, ze cast knihy mohla byt napsana treba cinsky a melo by to na mne stejny efekt :-) Ale musim uznat, ze asi lepsi pokus o vysvetleni Higgse jsem nikdy neslysel ani necetl. Rovnez i dalsi oblasti casticove fyziky, napriklad kvarky, interkace a temna hmota, jsou laickemu ctenari maximalne priblizeny. Ale i tak je to fakt narocne cteni, ve kterem se snadno ztratite.

11.05.2018 4 z 5

Svět, který skončil včera: Co se můžeme naučit od tradičních společností? Svět, který skončil včera: Co se můžeme naučit od tradičních společností? Jared Diamond

Priznam se, ze jsem knihu necetl celou, jenom nektere ty zajimavejsi casti. Zbytek se mi zdal az prilis fadni a nechtelo se mi tim ztracet cas. I tak na mne udelala dojem, nektere autorovy postrehy doslova zmenily muj pohled na radu vsednich az zazitych veci.

25.04.2018 4 z 5

Marsovský skluz v čase Marsovský skluz v čase Philip K. Dick

Nejak porad nemuzu prijit Dickovi na chut, na to jak je znamy a kolik filmovych del bylo vytvoreno na zaklade jeho romanu a povidek. Tento pribeh se mi nejspis libil nejvic z toho co jsem zatim od nej cetl. Ale presto mne uplne nepresvedcil, ze bych chtel nejak extra pokracovat i s jeho dalsimi knihami. Ale jinak dobry, neurazi ale je to zase takovy trochu divny.

11.04.2018 4 z 5

Tajemství DNA Tajemství DNA James D. Watson

Jedna z nejlepsich popularne naucnych knih co kdy byla napsana. Autorem je samotny objevitel DNA a drzitel Nobelovy ceny James Watson a provede ctenare vedeckym svetem takzvane z prvni ruky. Dozvime se o tom co jednomu z nejvyznamnejsich objevu lidstva predchazelo a jakym zpusobem autor a jeho spolupracovnici prisli na tu zasadni myslenku jakym presne zpusobem se uchovava genom. Zajimave je, jake nahodne okolnosti k objevu vedly. Na to o jak zasadni objev se jednalo tak samotny vyzkum se zda byla vlastne takova pohoda :-)

07.03.2018 5 z 5

Hejno vran Hejno vran Alan Moore

Vubec se mi tenhle komiks nelibil, vetsinu casu jsem nevedel vubec o co tam vlastne de. Odrazuje me to od pujceni si dalsiho dilu serie. Dost velike zklamani. Pritom Alan Moore a jeho V for Vendetta je muj oblibeny komiks (no vlastne spise ten film podle komiksu natoceny :-) )

02.03.2018 1 z 5

Opráski sčeskí historje f koztce Opráski sčeskí historje f koztce Jaz

Myslim si, ze se jedna o nejlepsi knizku co zatim s oprasky vysla, a pokud ne nejlepsi tak nejtlustsi, jak uz nazev napovida. Navic je ke knize prilozena specialni vkusna mapa Cech s geografickym umistenim mnoha postav a udalosti z knihy. Oprasky v knize jsou od praveku po zhavou soucasnost, vcetne reakci na relativne nedavne vystrelky naseho znovuzvoleneho prasedenta. No proste tuhle kostku si musi kazdy fanda oprasku nekde sehnat a precist!

25.02.2018 5 z 5

130: Odysea 130: Odysea Nikkarin (p)

Libila se mi originalita kresby a kompozice, ale samotny pribeh i ta vytvarna stranka na mne pusobila spise prumernym dojmem. Pomerne dlouho mi trvalo se do pribehu dostat, pochopit co se tam vlastne deje a kam to smeruje. Fantazie autora je velika. A to k memu prekvapeni po nejake dobe zacalo fungovat a chytnul jsem se. Celkove to vidim pozitivne az tak, ze jsem vyhledal pokracovani serie 130 a zacetl se i do druheho dilu. Za mne urcite palec nahoru :-)

05.01.2018 3 z 5

Dům na kopci Dům na kopci Shirley Jackson

Udajne ma byt tato kniha hlavni inspiraci a prvnim dilem v dlouhe rade knih a hororovych filmu rozvijejicich tema strasidelnych nemovitosti. Kdo vi jestli se ji neinspirovaly rovnez realitky v Praze, inzerovane ceny jsou v soucasne dobe totiz vice nez srasidelne :-) Zpatky ke knize, celkem jednoduchy a primocary pribeh, ktery me docela slusne pohltil a pak byl najednou konec. Autorka nejde zbytecne do hloubky, nepitva se v tematu, proste postupne buduje atmosferu az do zaverecne udalosti a pak skonci. Nic nadbytecneho. Vedle tohoto pribehu jsou zminovane horory v podstate jen napodobeniny omylajici stejne tema.

03.01.2018 4 z 5

Zaslíbená země Zaslíbená země Lion Feuchtwanger

Zaverecny dil teto trilogie opet nedosahl podle meho nazoru zajimavosti prvniho dilu, nicmene je o dost ctivejsi nez dil druhy. Zajimavy je zejmena nenapadny narust diktatury, nejspise jakesi podobenstvi nacistickeho Nemecka, ale i sovetskeho Ruska. Je zde opet hodne fabulace, ale stejne je to velice presvedcive :-) Zaver myslim odpovida monumentalnosti tohoto dila. Jednoznacne doporucuji!

22.12.2017 4 z 5

Šen-čen: Cestovní deník z Číny Šen-čen: Cestovní deník z Číny Guy Delisle

I kdyz se autor nesnazi byt ucelove vtipny a vypravi v zasade jen o trech mesicich nudy na sluzebce v Cine, musel jsem se pri cteni jeho pribehu porad usmivat. Pres, mozna zamerne, nedokonalou kresbu (proto davam i min bodu) je zachyceni soucasne Ciny velmi uveritelne. Autorovy zazitky jsou docela bizardni a presto pripominaji jak nasi minulost (komunismus se vsim marasmem) tak i soucasnost (kapitalismus opet se vsim marasmem). Nejspis se podobne muzou citit cizinci i v nasi zemi, ale v Cine je to dovedeno az do absurdna.

01.12.2017 4 z 5

Hádej, kdo je chytřejší než ty Hádej, kdo je chytřejší než ty Scott Adams

I pres pritomnost CRT monitoru v Dilbertove koji jsou situace a pointy stripu i po letech stale pekne sarkasticke a trefne. Sbirka obsahuje smes vsech znamych postav a temat. Od Dilbertovych stale neuspesnych namluv, pres Dogbertovu touhu po vladnuti az po Ratberta, Dina ci genialniho popelare.

25.10.2017 5 z 5

Válka o černé díry Válka o černé díry Leonard Susskind

Na knihu mam velice podobny nazor jako ostatni ctenari, kteri zde zanechali komentar. Presne jak uvadeji, ke konci knihy je tema mene a mene srozumitelne. Dokonce bych rekl, ze hlavni a posledni dukaz je az nepochopitelny. To ale neznamena ze knihu odsuzuji, naopak je jinak uplne skvela. Komplikovane teorie jsou vysvetlovany lajcke verejnosti velice bravurne. O strunove teorii jsem slysel uz pred mnoha lety, ale teprve tady jsem ji zacal snad i trochu chapat. Jednoznacne vsem doporucuji tuto knihu a davam 5 hvezdicek.

23.10.2017 5 z 5

Ti, kteří utíkají pěšky Ti, kteří utíkají pěšky Milan Daněk

Skvele cteni pro sportovni nadsence popisujici cestu nekolika ceskych ultramaratoncu za indianskou legendou. O techto indianech a jejich super bezeckych schopnostech jsem slysel od kamaradu jiz drive. Vedel jsem i o tom, ze nekde od nich prisla inspirace modni vlny behani "naboso". Zdroj inspirace pro tento cestopis "Born to run" jsem bohuzel necetl, ale mel jsem ho v seznamu knizek vyhlednutych k precteni. Nahodou jsem tedy narazil na alternativni knihu, prave tento cestopis. A mozna jsem i dobre udelal, protoze se zde nektere fikce z knihy Born to run vysvetluji a zaroven kniha obsahuje spoustu zajimaveho fotografickeho materialu. Dale autori cestopisu zde odkazuji na jejich uspesny filmovy dokument, ktery je mozne shlednout v archivu Ceske Televize (bohuzel ve spatne kvalite zaznamu a mozna i ve zkracene verzi). Nezbyva mi nez obdivovat vsechny ucastniky za jejich neuveritelne bezecke vykony a podekovat jim za zprostredkovani jejich dobrodruzstvi. Obdivuhodne vykony predvedly i indianske ucastnice zavodu v krojich a sandalech, marne se snazim predstavit si ceskou selku jak bezi 80km :-)

11.10.2017 5 z 5

Cyklistickým peklem Cyklistickým peklem Jan Kopka

O dobrodruzstvich Honzy Kopky jsem jeste pred prectenim teto knihy uz slysel od jinych ctenaru, rovnez od autora samotneho v poradu Vsechnoparty. Proto jsem si chtel uz nejakou dobu precist i jednu z dostupnych knih, coz byl trochu problem, protoze jsou v knihovnach vetsinou vypujcene. Mel jsem stesti a na jednu jsem konecne narazil a precetl ji takrikajic jednim dechem :-) Knizka podrobne popisuje tri extremni zavody, zacina prejezdem Australie, z horka se presune na arktickou Aljasku a konci extremnim prejezdem Rocky Mountains. Vykony jsou to pro nas obycejne cyklisty neuskutecnitelne a obtizne predstavitelne. Ale vyborne se o nich cte a kniha popisuje pohled ucastnika techto extremu tak, az z toho skoro svrbi nohy :-) No, kdo by to chtel vyzkouset tak nemusi jezdit jinam, i v nasich podminkach se konaji srovnatelne extremni zavody (dekuji, ja ne).

13.09.2017 5 z 5

Futurama: Dobrodružství Futurama: Dobrodružství Matt Groening

Pravidelne si s detmi pujcujeme v knihovne komiksy venovane rodine Simpsonu. Proto bylo prijemne prekvapeni narazit vyjimecne na komiksovou sbirku od stejneho autora venovanou pribehum Futuramy. Pribehy jsou ponekud dospelejsi a ne uplne vhodne pro male deti, podobne jako to je u televizniho serialu. Ale to neznamena, ze bychom si to nechali ujit :-) Vyborne vymyslene, kvalitne provedene a vtipne pribehy proste nikdy nezklamou. Davam proto vysoke hodnoceni.

08.09.2017 5 z 5

Na odstřel Na odstřel Lucie Lomová

Na cesky komiks docela dobry. Pribeh me uplne neohromil, nicmene solidni provedeni, ma to atmosferu i zapletku, je to pekne namalovane. Cte se to snadno a dej je pochopitelny. Takze davam spise kladne hodnoceni.

08.09.2017 4 z 5

Opráski sčeskí historje - specjál Opráski sčeskí historje - specjál Jaz

Kalsika tkera ngdy neklasme :-) Kikoti a pejkny oprasky s hjostrje o Zmikundovi i Huzovi.

08.09.2017 5 z 5