Tomas@S Tomas@S komentáře u knih

Tintin v Kongu Tintin v Kongu Hergé (p)

Pusobi to tak trochu jako zjeveni v dobe politicke korektnosti a rasove vyvazenosti. Herge namaloval africke domorodce jen podle svych dobovych predstav tak trochu jako opice, zrejme nikdy zadneho predtim nevidel. Vyse postavene domorode damy jsou oblecene jako v Bruselu 30-tych let, v kozichu a s kabelkou. Tintin zastreli slona a ureze mu kly, nosorozce vyhodi dynamitem do povetri, domorodci jsou podle Tintina lini a hloupi a staci je poradne servat. Vytvorit takovy pribeh v dnesni dobe by zpusobilo naproste odsouzeni.

03.08.2018 3 z 5

Tintin v zemi Sovětů Tintin v zemi Sovětů Hergé (p)

Roztomily nahled do doby nez se Tintin, tak jak ho obecne zname, zrodil. Kresba je cernobila a velice primitivni. Dej je dosti naivni (i kdyz se odkazuje na znama historicka fakta), obsahuje casto vysvetlivky primo od postav o tom co se vlastne prave stalo, kdyby to ctenar nepochopil. Nekolikrat se stane nejaky zazrak, kdyz se dej dostane do slepe ulicky. Zajimave je, ze nasledujici serie komiksu jsou o nekolik trid vyspelejsi, jak kresbou tak i dejem. Cekal bych tam jeste nejake mezidobi.

30.07.2018 2 z 5

Na hliníkovém oři divokým západem Na hliníkovém oři divokým západem Lucie Kovaříková

Od stejnych autoru jsem nedavno cetl pruvodce cyklostezkami po Evrope, takze jsem ocekaval podobne kvalitne zpracovanou knihu, coz se i potvrdilo. Popisuje se zde jejich cesta na kolech (na tezko) v zapadni casti USA, pres nekolik slavnych narodnich parku. Text neni az tak dlouhy, spise se zde popisuji ty opravdu zajimava mista a nechybi ani specialni podrobnejsi pasaze o zminenych narodnich parcich ci jinych zajimavostech vcetne mapek. Je zde i mnoho fotografii a vse na kridovem papire pusobi velmi profesionalne. Cyklisticka je v techto podminkach neskutecne narocna, v poustich se museli utkat s obrovskymi vedry, v horach zase s extremnim prevysenim i nadmorskou vyskou. Jelikoz se jedna o velmi zkusene cestovatele tak to zvladli bez uhony. Hodne mist zde popisovanych jsem taky navstivil a mohu jen potvrdit, ze mam podobne dojmy jak z krajiny tak i z lidi. Proste nadhera a hodne zavidim tu moznost zde pobyvat tak dlouho. Sice jsem se tenkrat vozil autem, ale na druhou stranu auto bylo bez klimatizace a spali jsme v kempech ve stanech, takze zas tak masnacke to nebylo :-)

11.07.2018 5 z 5

Malostranský ďábel Malostranský ďábel Jan Poláček

Uz ani nevim proc jsem si poznamenal, ze bych si mel precist tuto knizku, asi na zaklade nejake recenze v casopise. Po delsi dobe jsem ji nasel ve verejne knihovne a uz jsem nevedel o cem to bude a netusil jsem co cekat. Ze zacatku mne pribeh o Arvedu Smichovskem nijak zvlast nezaujal, ale postupne, jak jsem se prokousaval k smutnemu zaveru, mne pribeh vice a vice strhaval, az jsem z toho byl uplne nameko :-) Opravdu neuveritelne zivotni drama v dobe silenych zmen a udalosti v nasi zemi. Je to pribeh o cloveku, ktery je dost mimo beznou populaci a snazi se nejak zapadnout do systemu, ale vybere si spatnou stranu a i kdyz se snazi neskodit tak ho to nakonec semele se vsim vsudy. Jsem rad, ze touto knihou pan Polacek vystavel panu Smichovskemu takovy maly pomnicek, aby se na tohoto vyjimecneho cloveka uplne nezapomelo. A slibuju, ze se nekdy pokusim najit rodinou hrobku Smichovskych na Olsanech a taky zkusim nakouknout do domu U zlate lode.

09.07.2018 5 z 5

Cyklostezky Evropy Cyklostezky Evropy Lucie Kovaříková

Tato cyklisticka kniha neni ani tak cestopis jako spis odborny pruvodce mnoha zajimavymi dalkovymi cyklotrasami zejmena v Rakousku a Svycarsku, kteremu je venovana zvlaste velka pozornost. Je to profesionalne zpracovane, taky aby ne kdyz autori jsou profici. Neni tomu absolutne co vytknout. Za textem se skryva leta zkusenosti a tisice najetych kilometru po zminenych cyklotrasach. Zde nam autori serviruji jiz zpracovane doporucene trasy vcetne jejich map a doporucenych navaznosti, takze staci jen sahnout a vybrat si nejvhodnejsi. Tras je opravdu hodne a tedy v knize neni prostor pro vycerpavajici informace, proto nez vyrazite je nutne si o trase samozrejme zjistit vice. No snad se aspon na nektere z nich nekdy podivam, protoze se jedna v naproste vetsine o velmi atraktivni mista. Autori nezapominaji popis cyklotras zpestrit nekolika drobnymi osobnimi zazitky, ktere se jim behem jejich putovani na danych trasach staly. Tim tomuto pruvodci davaji trochu jiny cestopisny rozmer.

30.06.2018 5 z 5

Pacifik v plamenech Pacifik v plamenech Miloš Hubáček

Precetl jsem celou Pacifickou serii pana Hubacka tak nejak na preskacku, prekvapive to vlastne vubec nicemu nevadilo. Ramec udalosti je tak nejak obecne znam, takze detailne popisovane epizody se daji zjevne bez problemu studovat v libovolnem poradi. Predne musim pana Hubacka pochvalit za celou serii a i za ostatni knihy mimo ni. Je to to nejlepsi co jsem v tomto zanru literatury kdy cetl. Pacificka serie je v nasi generaci a lokaci zvlastne cenna, protoze v ucebnicich dejepisu se o bojich v Pacifiku tak nejak spise mlci, aspon za mych skolnich let tomu tak byvalo. Nejenom, ze to byly naprosto neuveritelne bitvy, ale navic pan Hubacek dokazal z techto udalosti vytvorit drama, ktere se cte jednim dechem. A navic i s prehlednymi mapkami, ktere jsou neocenitelne. Co se tyce teto konkretni knihy, tedy pocatku boju v Pacifiku, pro mne osobne se jedna spise o jeden z mene poutavych dilu. Ocekaval jsem trochu podrobnejsi liceni udalosti, neco ve stylu pozdejsich knih z teto serie. To je asi dan za to, ze jsem to cetl na preskacku :-)

29.06.2018 5 z 5

Lišky pouště Lišky pouště Paul Carell

Koupeno v levnych knihach. Po precteni jsem tuhle knizku pak dal do knihobudky, at si ji uzije i nekdo jiny. Co k tomu napsat, kdyz se jedna o tak rozporuplneho autora, nacistu a adorovatele valky? O drsnych bojich v Africe, kde umirali tisice vojaku pise jako by se jednalo o pionyrsky tabor na kterem je spousta legrace. Nemce a fasisty lici jako cestne vyborne hrdiny. Jejich protivniky Anglicany a Americany jako zakerne mrchy, kteri slavnou nemeckou armadu porazili zcela hloupe jenom diky obrovske materialni prevaze a na ukor obrovskych ztrat. Trochu se divim, ze tak vyrazne pronacisticke dilo u nas vubec vyslo. Davam aspon symbolicky 2 hvezdicky za to, ze se jedna o netradicni pohled na africky konflikt z nepratelske, tedy z te nemecke strany. A za to, ze se to docela dobre cte. Ale ctenar si musi fakt davat pozor a neco o bojich v Africe za druhe svetove valky vedet, aby neveril vsemu co tenhle nacisticky propagandista ve sve knize pise.

22.06.2018 2 z 5

Velký objev Huga Cabreta Velký objev Huga Cabreta Brian Selznick

Knizku jsem si pujcoval ke cteni/prohlizeni uz v dobe kdy byl natoceny film, a schvalne jsem nechtel ten film videt driv abych si tenhle unikatne zpracovany pribeh vychutnal a docenil. A udelal jsem jenom dobre, opravdu to v te knize funguje i kdyz to neni klasicky komiks a cely pribeh, az na par textovych pasazi, je vypraven pouze obrazove. A je to dojemny a krasny pribeh. Uz jsem pak nemel ani potrebu videt film. Kdyz jsem ho po delsi dobe nakonec prece jen shledl, mohl jsem pouze ocenit jeho kvalitu. Nicmene je to stale jenom prevypraveny pribeh z teto knihy.

22.06.2018 5 z 5

Výplata Výplata Philip K. Dick

Nadsen ze stejnojmenneho filmu jsem vyhledal puvodni povidku, kterou byl inspirovan filmovy scenar. Povidka nevysla samostatne, nachazi se v teto cele sbirce povidek. Podobne jako u jinych Dickovych del, mam z toho rozporuplne pocity. Uplne se mi to nelibilo. Jak povidka Vyplata tak i ostatni povidky. Dokonce nektere z povidek byly hodne slabe. Samotna povidka Vyplata mi neprisla uplne domyslena, ve filmu, i kdyz k nemu mam taky spustu vyhrad, se to proste povedlo o hodne lip. Je to tam cele nejak lip propracovane. Takze Dick jako autor mi opet nejak nesedl.

20.06.2018 3 z 5

Chilský deník Chilský deník Jan Burian

Trochu panu Burianovi zavidim jeho vylet do teto vzdalene zeme. Podle toho co pise ve sve knize tak musi byt opravdu krasna. Je zde take napsano mnoho zajimavych postrehu a uvah, krome vsech zazitku behem cesty. Libi se mi ten autoruv presah, ze se nejedna jenom o cestopis. Rekl bych, ze to i tu navstivenou zemi popise presneji. Podobne pozitivni dojem jsem mel i z popisu jeho islandske cesty.

15.06.2018 5 z 5

Severní blata Severní blata Arnaldur Indriðason

Knihu jsem cetl uz pred drahnou dobou, tak schvalne co mi utkvelo v pameti. Tak predevsim jsem si musel zvykat na to jejich tykani. Coz vim i z jinych zdroju, ze to je u nich typicke. Drive, podobne jako kdysi i u nas, nemivali islandane prijmeni, ale u nich je to tak nejak stale zazite ve spolecnosti. Dale mne zaujalo jak se hlavni hrdina stale zivil jen varenou ovci hlavou, coz je dost nechutne. Jinak ponura atmosfera, tma, chlad. A taky, ze mne to moc nebavilo. Obecne mne detektivky nejak zvlast nebavi, tak jsem zkusil prolomit mou nechut a zkusil to s nekolika vybranymi doporucenymi autory, tohle je jeden z nich. Nahodne jsem si vybral knizku. No a nic, porad mam na detektivky stejny nazor :-)

13.06.2018 3 z 5

Čirá anarchie Čirá anarchie Woody Allen (p)

Z teto sbirky povidek Woodyho Allena mam trochu rozporuplne pocity, asi tak jako i u jinych jeho knizek a i filmu, nektere se mi hodne libi, jine jsou strasna nuda. Par povidek, jako napriklad ta o frustraci rodice, jehoz potomka neprijali do prestizni materske skolky, jsou dokonale, skvele, vtipne. Jine jsou bohuzel z meho pohledu nudne az trapne. Ale stejne je to stale muj oblibeny autor a reziser. Davam zlaty stred, 3 hvezdicky.

08.06.2018 3 z 5

Sága o cestě na Island Sága o cestě na Island Jan Burian

Burian je muj oblibeny pisnickar a znam ho i jako autora televizniho poradu, kde vedl rozhovory se zajimavymi osobnostmi. Zde je autorem cestopisu a podobne jako v Chilskem deniku se mu podarilo do nej dostat nejenom ten cestovatelsky rozmer.

06.06.2018 5 z 5

Temná věž 3: Zrada Temná věž 3: Zrada Peter David

Zaverecny dil se mi libil vic nez predchozi druhy (bohuzel prvni jsem jeste nikde nevidel, nemuzu porovnavat). Vytvarna stranka je opet dokonala, nastesti pribeh se aspon trochu rozbehl a zamotal, coz vse podstatne vylepsilo. Nicmene stale je to cele trochu uhozene, takova pistolnicka fantasy. Proto nedavam plny pocet hvezdicek.

06.06.2018 4 z 5

Vějíř – sborník české mangy 2013 Vějíř – sborník české mangy 2013 Michal Wokoun

Pujceno v knihovne ze zvedavosti co se v soucasnosti deje na poli ceske mangy. Byl jsem celkove hodne zklamany. Zde publikovane dila mi prisla hodne slaba, misty az uboha. Davam jednu hvezdicku za snahu.

01.06.2018 1 z 5

Nový svět Nový svět Shaun Tan

Prochazet timto komiksem bylo velmi prijemne. Kazde okynko je krasny obraz. Pribeh je okouzlujici. Zejmena mne zaujalo jak je uprchlicky pribeh univerzalni i pres zasazeni do fantastickeho sveta, kde vse funguje tak trochu jinak nez zname. Podobne zazitky musi mit kazdy kdo putuje do dalav i v nasem svete a snazi se zit nejakou dobu nekde jinde nez jen za humny. Zaroven je pribeh podivuhodne aktualni v soucasne dobe globalni uprchlicke vlny. Kez by to vsem utikajicim dopadlo stejne tak dobre jako hlavnimu hrdinovi.

30.05.2018 5 z 5

Soukromá sbírka Soukromá sbírka Jean-David Morvan

Bohuzel jsem se dostal ke cteni jenom tohoto druheho dilu, prvni nejspise uz neobjevim. Kresba je velmi povedena, ale dej mne nejak zvlast nezaujal.

30.05.2018 4 z 5

Odsouzená loď Odsouzená loď Miloš Hubáček

Od pana Hubacka jsem precetl myslim temer vsechny knihy, tato o osudech potopene lodi Indianopolis mi v seznamu chybela a jakmile se mi podarilo na ni narazit v knihovne tak jsem samozrejme nevahal. Opet skvele zpracovane historicke valecne tema jako jsem u autora zvykly. Marne hledam jineho autora valecne a historicke literatury, ktery by dokazal udalosti tak vyborne priblizit, vcetne vsech tech map a dramatickeho vypraveni. Osud Indianopilis a jejich namorniku a hlavne kapitana je neuveritelne tragicky a smutny. No aspon, ze se na tyto udalosti nezapomelo a s odstupem generace se veci podarilo vyjasnit.

25.05.2018 5 z 5

Born to Run: Zrozeni k běhu Born to Run: Zrozeni k běhu Christopher McDougall

Jsem si dlouho myslel, ze se k tomuto bestseleru v knihovne nedostanu, ze bude porad vypujceny. A ejhle, narazil jsem ted na nej nahodou (vcetne dalsi knihy od stejneho autora, jsem na ni taky zvedavy). Ke cteni knizky jsem pristupoval velmi skepticky, jednak jsem uz cetl knihu "Ti, kteri utikaji pesky", kde jsou nektere veci uvedeny na pravou miru, videl jsem stejnojmenny dokument, dale je mi dost podezrela soucasna moda o behani naboso a navic jsem v jedne knizce o behani cetl doporuceni teto mode radeji nepodlehat, pokud s tim nezacneme uz v rannem detstvi. Nicmene mne ten pribeh stejne vtahnul a muzu rict i nadchnul. I kdyz vim, ze je tam spusta veci jinak nez byla ve skutecnosti a o odborne strance se k tomu nemuzu jako laik vyjadrovat, proste se to vyborne cte. Je to minimalne takovy pomnik skupince hlavnich hrdinu a obecne vsem ultrabezcum. Co mi nevyhovovalo byl trochu styl, je velmi novinarsky, pripomina to chvilemi cteni nejakeho clanku. Teda spise nekolika clanku najednou, jak se skace od tematu k tematu. Navic moc nechapu, proc se autor tak doslova "obouva" do firmy Nike? Vzdyt firem co vyrabi bezecke boty je fakt hodne a jen tezko muze jedna firma osalit celou sportovni vedu a mit takovy vliv na bezecke odvetvi. Navic vykony bezcu se prece dlouhodobe stale zlepsuji. Ale behat stejne nezacnu ;-)

23.05.2018 4 z 5

Bílý Potok Bílý Potok Jaroslav Rudiš

Prvni stripy o Aloisu Nebelovi vychazely pred mnoha lety myslim v Reflexu nebo kde to bylo. Nakonec z toho vznikla cela serie knih a dokonce i film. Puvodne mi to prislo jako originalni napad, ktery me osobne nezaujal nicim jinym nez nezvyklou kresbou. A tenhle pohled se mi nezmenil ani po precteni vsech 3 knih a shlednuti filmu. Je to cele tak trochu o nicem :-( Ale vytvarne porad zajimave.

23.05.2018 3 z 5