TreborDor
![Zničit Zničit](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/488484/znicit-ejs-488484.jpg?v=1661969120)
Při třetím setkání s Michelem jsem se ca prvních 80 stran do jeho “politického vyprávění nemohl dostat. Až s provázáním s rodinnými příslušníky hlavní postavy (především otcem!) jsem do pozměněného příběhu (nějak rafinovaněji obyčejnějšího než předchozí “ouřed(z)ničení) u autora nezvykle s probleskujícím lehounkým optimismem zapadl. Náznaky společenské vize Francie potažmo Evropy jsou zajímavé, pátrání kolem terorismu napínavé a geniálně navádějící pozornost zcela jinam před velmi překvapivou poslední části knihy. Úžasně záměrným a skutečně “zničujícím zvratem v kontrapunktu s předchozím děním, kdy “je nakonec úplně vše (ale zcela úplně ! ; ) jedno a nepodstatné, když jde o to nejvíc každého z nás a zdrcujícím závěrem dle mého depresário MH svou “pověst překonal.
(Kamarád čtoucí knihu přede mnou s pár jeho symptomy shodnými s hlavní postavou se začal “pohřbívat : )
![4.5 z 5 4.5 z 5](img/content/ratings/45.png)
![Tma Tma](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/389601/tma-B2w-389601.jpg?v=1537092351)
Rozdvojená jednohubka oddechová. Vzhledem k "obsazení a tématu" psychologicky mělké a zbytečně sarkasticky humorné - nevěrohodné. S hlavní, a vyjma drobků jedinou, postavou jsem se nesžil. Občas slovní kostrbatost, nevhodnost. Některá častá přirovnání "jako" rušivá. Četlo se ale dobře - napětí a chtění "vědět konec" udržuje pozornost a pointa je nečekaná.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Cesta Cesta](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/341847/cesta-SJ9-341847.jpg?v=1492771549)
Zábavné ... Jack "mušel bejt sympaťák" ; ) Vše už víceméně napsáno v ostatních komentářích a tak snad jen, že VYDÁNÍ S INTERPRETACÍ A EVOLUCÍ UŽITÉHO SLANGU (jak US, tak CS) JE VÍCE NEŽ POTŘEBNÉ!!!
"Spíš kralovat v pekle, než sloužit v nebi." (London slovy Miltona)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Nesnesitelná lehkost bytí Nesnesitelná lehkost bytí](https://www.databazeknih.cz/img/books/89_/898/nesnesitelna-lehkost-byti-Y9O-898.jpg?v=1610799760)
Tak, tak,...Kundera "filozofuje pro filozofování". S odstupem doby a otřískáním životem mi některá "moudra" s každým dalším přečtením "řídnou". Pořád je však vysoký nadprůměr a výjimečnost, kdy některé z myšlenek (i přes spisovatelův kontroverzní naturel "schovávaný za dílem") lze minimálně "do tvrdého dřeva tesat".
"Lidský čas se neotáčí v kruhu, ale běží po přímce vpřed. To je důvod, proč člověk nemůže být šťasten, neboť štěstí je touha po opakování."
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Temnota na okraji města Temnota na okraji města](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/430809/temnota-na-okraji-mesta-1X6-430809.jpg?v=1589550103)
Opět čteno, abych "obstál" před teensynkem, který letěl koupit ihned po přečtení SuspičusMajnds ; ) Další příběh z historie postav STU je fajn vystavěný jako vyprávění hlavní postavy s milými intermezzi z "přítomnosti" konkrétního prostředí v TV sérii. Slibně, napínavě se rozbíhá, ale škoda že ca v polovině po vypátrání pachatele přechází v "akční" ne úplně zábavné dění. Zaujme popisy dobového New York City a bankrotní situací města, vhledem do psychopatologie vietnamské veteránské komunity a sem tam vložením dobového "songu" (např. Gonna Fly Now z Rockyho!). "Povinné" studenoválečné experimenty s drogami, které tímto tedy začaly již ve Vietnamu, mě utvrdily, že zápletka ST by bez LSD (kde k tomu ti Duffer Bros přišli? ; ) nebyla nijaká. Jisté je, že již v 90's jsem podobné (i vážně?) konspirační knižní vyprávění vícekrát zaznamenal....
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Duch děvky Duch děvky](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/47160/duch-devky-pzo-47160.jpg?v=1570353628)
"Psal jsem Ducha děvky osm let a 40 let jsem se na tuto knihu připravoval". NM
Vyjma obdivu, a současně závisti, Mailerovy geniality není třeba komentáře - vše viz popis ke knize výše. Pozn.: Nějak se mě v některých momentech "propojilo" se Scorseseho Irčanem....no, JFK to s mafií a Kubou posral ; )
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Temný experiment Temný experiment](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/410983/stranger-things-temny-experiment-3ZT-410983.jpg?v=1557753647)
Kniha jako doplňující prequel i mnou oblíbeného ultraúspěšného netflixího seriálu (a dokonale jeho popularitu "vytěžující" ; ) není vůbec špatná. Pořízenu teensynovi jsem si ji nakonec "musel" přečíst taky - bych byl "v obraze" : ) Nesložitý příběh se do obrátek pořádně dostává až zhruba po čtvrtině a některé z motivů jsou celkem zajímavé (odvodový systém do Vietnamu, psychopokusy s LSD...), byť s nevyužitím hlubšího záběru. Vzhledem k již známému vyústění příběhu díky seriálu je čtivě postavené na chtění vědět "jak", než "co" se stane. Dobové popkulturní narážky jsou milé.....překlad orig názvu do češtiny zarážející.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Seznam sedmi Seznam sedmi](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/17613/seznam-sedmi-V45-17613.jpg?v=1560495490)
Jako novinku v 90's (navíc pod vlivem "sov, které se nezdají být, čím jsou" ; ) jsem hltal a byl uchvácen. Zuby času román mírně "zestředněproudařily", nicméně je (až na ca poslední pětinu, kde je nějaké studené, profesorské) pořád báječně čtivé, záhadné a zábavné...historií (byť AH) mi objevné a dohledávajíc prameny stav vědění rozšiřující....no a pointa, heil, par excellence....
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Smrt je vždycky osamělá Smrt je vždycky osamělá](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12628/smrt-je-vzdycky-osamela-t4G-12628.jpg?v=1544879890)
"Střed světa může ležet kdekoliv". Tentokrát byl ca týden na konci listopadu s jeho dlouhými nocemi a šedivými dny v ložnici prvního patra rodinného domu v příměstské oblasti ČB ... a venku v hluboké noci vyzváněl přerušovaně telefon, vlastně mňoukala kočka... Hutná, snivá, halucinogenní atmosféra téhle "detektivky" s panoptikem podivných, v mnohém velmi vtipně popisovaných postav je zcela a nádherně nezvyklá. Když zvyknete, dostane vás do Venice, LA Bradburyho mládí s mnoha odkazy na něj samotného a jeho jinou tvorbu, a dle mého velmi obratně s pozvolnou akcelerací napíná. Kdo v tom "blázinci" může být vrah...?! Zahradník to není.... ; )
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Outsider Outsider](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/403472/outsider-W6f-403472.jpg?v=1554721736)
Stephen King si předchozí "veselo-pleskačovou" trilogií nasadil laťku tak vysoko, že ji bude těžko překonávat. Skvěle záhadné a napínavé zhruba první dvě třetiny volně navazujícího Outsidera slibují, že by se na ni mohl alespoň dotáhnout. V poslední třetině bohužel ztrácí dech : / a vyústění působí "nedotaženě"....Pořád je však žánrový a kingovský nadprůměr ; )
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Rychlejší než oko Rychlejší než oko](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12626/rychlejsi-nez-oko-12626.jpg?v=1237674136)
He?!? První setkání s Bradburym....Po "zvyknutí si" na něj přes prvních pár povídek je pozoruhodné lehkostí a styly zpracování "náhodných" témat na základě životních (často velmi drobných) podnětů, viz. doslov. Nej jsou surreálné ; )
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Osvícení Osvícení](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/264/osviceni-lld-264.jpg?v=1516264957)
Je popkulturní a kultovní klasika s podstatnou (dle mého autorem - vzhledem k volnému pokračování - cílenou a primární), neskutečně intuitivně chápanou a pekelně popsanou dějovou linií o totální alkoholové destrukci zabalená do mysteriózního (pro někoho "hororového") příběhu, který se vyskytuje ve většině Kingových příběhů (a to častokrát právě i v souvislosti s dětskou "senzibilitou a představivostí"). Četl jsem v 90.letech, kdy bylo naprostá "6ti hvězdičková bomba" a znovu až nyní (po 25ti letech) před volným pokračováním a je zřejmě díky "vědění" a spoustě jiných knih už "jen" jaksi "běžně skvělé" ; ) BTW: Kubrickova filmová adaptace je sice geniální, ale "úplně jiným sportem, a i na jiném hřišti"....navíc sám King ji nesnáší....tuším proč. Velmi zajímavý a významný je odkaz na Osvícení v novém Spielbergově filmu Ready Player One - možná i záměrný revanš za Kingovy pozitivní zmínky v románech o jeho snímcích : )
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Americký rebel – Život Clinta Eastwooda Americký rebel – Život Clinta Eastwooda](https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/183274/americky-rebel-zivot-clinta-eastwoo-7Uu-183274.jpg?v=1455501911)
Velmi čtivý (i přes kritizovaný lehce kostrbatý překlad - buďme za něj alespoň tak rádi ; ) a faktograficky totálně vyčerpávající životopis svérázného, obdivuhodného a nepřekonatelného umělce, autora, člověka Eastwooda. Autor knihy Marc Eliot zvolil přesnou formu pro objektivní (neautorizovanou) biografii žijícího a stále velmi vlivného člověka v hollywoodském prostředí, kdy je obtížné o něm získávat "nepohodlné" informace (jak sám v doslovu sympaticky vysvětluje). Kniha je krásně neotřele graficky zpracována a největší potíží zůstává paperbackové vydání a "fyzický boj" s jejím "otevřeném" držení, které však vzhledem k okolnostem vydání knihy absolutně toleruji. Velkou zajímavostí v knize mi přijdou zmínky o metodě "vědeckého zpomalování stárnutí" a Eastwoodově letité životosprávě v kontrastu s jeho současným stále skvělým duševním i tělesným zdravím a životní energií.
"Je velmi mnoho způsobů, jak o filmu mluvit/psát". (Molly Haskell)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Americký sen Americký sen](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/35160/americky-sen-35160.jpg?v=1272316642)
V některých částech velmi těžké "prokousávání se" dlouhými metaforickými popisy "na druhou" a psychedelicko-delirickými stavy (neznamená, že ne brilatně zpracovanými) hlavní postavy. Postupné ponořování se do stylu a příběhu až k uchvácení a nadšení z démonického a dechberoucího závěru. Nevěřím, že by si v současné době někdo troufnul něco takového napsat, nebo spíše vydat : ) Je úžasně "jiný" zážitek.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Muž, který hledal svůj stín Muž, který hledal svůj stín](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/342724/muz-ktery-hledal-svuj-stin-dOc-342724.jpg?v=1493739715)
V drobet pozměněných, byť zajímavých tématech (dvojčata především!, imigranti - bohužel poplatné současnému korektnímu politiku, chování k ženám, ...) zopakovaný a ne úplně záživně zjednodušený "jedinečně osobitý, první Larsson". Mnoho postav "po povrchu", napínavé jakž takž, spíš předvídatelné, a tak nějak hned vyšumí...dvakrát do jedné knihy nevstoupíš. Přečteno z "povinnosti" sérii.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Nevinný Nevinný](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/43200/nevinny-43200.jpg?v=1311287078)
Než přijde k zásadnímu zlomu a obratu žánru knihy někde za polovinou, je nejzajímavější popis situace a atmosféry v rozsektorovaném poválečném Berlíně. Překvapivá (díky takovému "jakoby nijakému" začátku) a velmi drsná dělící scéna a finiš knihy jsou brilantní. Fabulace příběhu kolem skutečné historické události je taky fajn.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Konec stříbrného věku Konec stříbrného věku](https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/60332/konec-stribrneho-vek-60332.jpg?v=1365632930)
Výborné, byť nosný nápad vzájemných poprav většího počtu soupeřů najednou je vypůjčen (Battle Royal,...) a "našroubován" na seniorský sociální problém dřímající a stále narůstající v (a nejen) Japonsku zvolna již od 70. let...
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Píseň z pytlíku na zvratky Píseň z pytlíku na zvratky](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/330103/pisen-z-pytliku-na-zvratky-nRL-330103.jpg?v=1532518912)
Přečetl jsem na jeden zátah inspirován nedávným skvělým pražským koncertem k doplnění obrazu o jedné z nejkultovnějších person současné světové kultury. Vhled do Caveových myšlenek, se vší tradiční svérázností (od pojetí náboženství přes humor až k erotice), nejednoznačností, ironií a překvapivou sebeparodií, během amerického turné 2014 mě velmi potěšil a mé očekávání splnil nadmíru výtečně.
"Víš, kdo je náš největší vzor? Nick Cave. Ten si dělá, co chce, a na všechny sere."
Jim Reid (The Jesus and Mary Chain)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Svobodu medvědům Svobodu medvědům](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/2305/svobodu-medvedum-AMU-2305.jpg?v=1566816179)
Prokousával ztěžka. Nějak celé zmatené, rozsekané, jednání postav podivné ... pochybnosti jak moc je "správný" český překlad. Nicméně zajímavé ... především historický podklad Rakouska (Uherska) a finální osud postav.