Turlogh | Komentáře u knih | Databáze knih

Turlogh Turlogh komentáře u knih

Kocour Vavřinec: Detektiv sportovec Kocour Vavřinec: Detektiv sportovec Dagmar Lhotová

Kocour Vavřinec detektivem na stopě zločinu! Ze ZOO zmizela záhadně malá opička. Naší přátelé vedeni Vavřincem se vydávají na náročné pátrání. V tomto se jim snaží škodit zlá myš Julie za občasného přispění siláka psa Huberta. A jak to celé dopadne? To se dozví to dítko, které si knihu přečte... Jinak další pecka kniha mého útlého dětství a proto nemůžu jinak než plné hodnocení a všem doporučení.

05.09.2018 5 z 5

Kocour Vavřinec a jeho přátelé na cestách Kocour Vavřinec a jeho přátelé na cestách Dagmar Lhotová

Pokračování slavného kocoura Vavřince a jeho přátel, tentokráte na cestách. Další veselé příhody těchto čtyř sympatických zvířátek a další skvělá obrázková knížka mého nejútlejšího dětství. Nelze jinak než všem dětem co nejvřeleji doporučit. I slabším čtenářům neboť obrázků je v knize mnoho a textů vcelku pomálu. Plné hodnocení a srdečné doporučení !

05.09.2018 5 z 5

Jak vyjeli autíčkem Cvalík, Alík se strýčkem Jak vyjeli autíčkem Cvalík, Alík se strýčkem Jan Alda (p)

Další dobrodružství známé trojice - kluk Cvalík, pes Alík a strýček. Tentokráte se rozhodnou sestavit si nafukovací přívěs za automobil a vyjet si na dovolenou. V knize je obsaženo i několik dopravních značek a také situace na křižovatkách, taková malá dopravní výchova. Opět samozřejmě na každé straně jeden obrázek a k tomu texty ve verších. Vhodné tedy i pro slabé čtenáře, skoro takový komiks. Určeno znovu pro děti 5 až 10 let. Připouštím, že rýmy nejsou místy úplně dokonalé.... Jinak ale zábavná a pohodu vyzařující knížka. Proto doporučuji.

03.09.2018 4 z 5

Jak balónem vylétá s Cvalíkem strýc do světa Jak balónem vylétá s Cvalíkem strýc do světa Jan Alda (p)

Hezké vyprávění o chlapci, jeho strýčkovi a pejskovi. Opět veršované texty a mnoho obrázků, jeden na každé straně. Tentokráte se trojice rozhodne sešít si balón a vyletět v něm do světa. Přitom samozřejmě zažívají různé příhody až po ztroskotání balónu na severním pólu. Určeno pro děti od 5 do 10 let, řekl bych. Souhlasím s tvrzením, že ne všechny rýmy jsou povedené a smysluplné. Nicméně je to milá knížka s pohodovou atmosférou při čtení. Proto dětem doporučuji.

Divoši Divoši Zdeněk Dubický

Třetí a asi závěrečný (?) díl příhod dvou bratří Jirky a Mírka. Oba jsou již velcí hoši, Jirka chodí do reálky a Mírek na gymnázium. V části knihy se odehrává soupeření mezi hochy z reálky a hochy z gymnázia. A to jak na poli sportovním - fotbal, tak na poli bitevním, indiánské kmeny Apachů a Siouxů. Kromě jiného zde hoši prožívají i výlety s celou třídou do přírody a také trampování v divočině. Krom obou hlavních hrdinů je zde opět jejich nerozlučný kamarád Lojzík a také Věrka učitelových. A neměl bych zapomenout ani na sestřičku obou bratří Alenku. Na samém konci knihy po nepříliš povedeném trampování hochů u zříceniny Hrádku, zde Jirka vyslovuje velmi zajímavé srovnání jejich trempingu s dřívějším skautingem pod vedením bratra Jiskry. To srovnání zajisté stojí za přečtení a mě coby starého skauta zahřálo u srdce. Skončil jsem. Howgh.

Jirka a Mírek - školáci Jirka a Mírek - školáci Zdeněk Dubický

Další pokračování příhod obou brášků Jirky a Mírka. Oba již trochu povyrostli a oba chodí do školy. Prožívají zajímavé dobrodružství doma s rodiči, ve škole i o prázdninách na venkově u strýčka a tetičky. Oba také začínají chodit ke skautům, k vlčatům, kde je vede bratr Jiskra podle všeho velice správný chlapík. V příběhu v knize je tak pěkně vylíčeno skautování a jeho podstata, že se domnívám, že samotný autor byl pravděpodobně skautem anebo měl k Junáctví velmi blízko. Povedená kniha, lepší předchozího dílu, proto dávám i vyšší hodnocení.

Jirka a Mírek Darebové Jirka a Mírek Darebové Zdeněk Dubický

Malý šestiletý Jirka se svým tříletým bráškou Mírkem zažívají různá drobná každodenní dobrodružství doma v rodině, venku na zahradě a s Věrkou, dcerou učitelových. Úsměvné příhody, které pan spisovatel Dubický skvěle zachytil z hlediska názorů a myšlenek obou malých kluků, hlavních hrdinů. Lehce nadprůměrný román pro děti a mládež u kterého se příjemně pobavíte.

03.09.2018 3 z 5

Meč Vontů Meč Vontů Jiří Hogan

Povedená knížka! I když jsem již dávno dospělý muž, přečetl jsem ji jedním dechem. Takže pro děti by měla být skvělá. Stejně jako Tajemství Volavčího jezera od stejného autora - Hogana výborná knížka pro mládež. Jelikož obsahuje atributy a příběh Stínadel, povinná četba pro všechny ctitele Jaroslava Foglara a jeho trilogie ze Stínadel. Souhlasím, že Tajemství Jana T. od kapitána Kida, Jardy Velinského byla lepší , ale jen o fous. (Viz. komentář níže.) Pro mě citovka o to více, že hlavním hrdinou je vodní skaut Čeněk. Vřele všem doporučuji a dávám plných pět hvězd!

03.09.2018 5 z 5

Akar a lvice Soma Akar a lvice Soma Jiří Řípa

Příjemný, čtivý sešitový román. Dobrodružství mladého lovce Akara v pravěku. Přirovnal bych k Udetovi, synu divočiny od Malířové anebo k Rychlonohý Džar od Jefremova. Dobře zachycená atmosféra doby pravěku a jeho obyvatel, s jejich strachy a pověrami. Vhodné pro děti od 8 do 14 let. Zábavné počtení leč nic extra. Dávám tři hvězdy. (Groznatův štít od stejného autora je mnohem, mnohem lepší.)

03.09.2018 3 z 5

Českoslovenští básníci skautům Českoslovenští básníci skautům Jiří Wolker

Zajímavá a originální knížečka vydaná Svazem Junáků Skautů RČS již dávno, v roce 1931. Nejznámější z českých a slovenských básnířek a básníků té doby píši své vyznání skautů a přírodě. Občas i krátké vyprávění, nejen básně. Kvalita ucházející i když v některých básních jsem nic o skautingu nenašel, spíše o přírodě obecně. Píše zde i Jiří Wolker(nejvíce, čtyři básně), který byl i sám skautem. Je tu i známá a vynikající báseň Viktora Dyka Pozdrav, která obsahuje opravdu ducha českého skautingu. Ale i Sova a Procházka mě velmi zaujali a Skácelík věru též není špatný. Za originalitu a pro svůj skautský zápal dávám tři hvězdy.

31.08.2018 3 z 5

Vlci proti Mustangům Vlci proti Mustangům František Omelka

Mimořádně zdařilá knížka pana Františka Omelky. Vesničtí chlapci v čele s Lojzou se rozhodnou, že budou o prázdninách tábořit na ostrově v řece. Původně je jich osm, avšak jeden z nich Vašek závidí Lojzovi vůdcovství skupiny a odtrhne se. Lojza se rozhodne jít cestou skautů a k tomu vede i ostatních šest hochů. Na pomoc si bere skautské příručky z knihovničky pana učitele. Chlapci si zakládají družinu Stepních vlků. Odrodilec Vašek, synek obchodníka, zakládá proti spolek, družinu Černých mustangů z dalšími hochy z vesnice Košíkov. Lojza a ostatní, ač nejsou oficiálně skauty, přebírají skautské zásady i čestné, skautské chování. Povedený příběh spojuje silné a opravdové kamarádství chlapců. Vlci a Mustangové spolu nejdříve bojují a soupeří, v závěru se však spřátelí ve velmi dobrodružném a napínavém konci příběhu. (A přitom naprosto uvěřitelném, na rozdíl od některých jiných knih.) V ději vystupuje postava sympatického a svérázného hajného, přítele chlapců a jeho dcery Slávky. Opravdu výborná kniha pro děti a mládež a to i dnes. Doporučuji všemi deseti a dávám pět plných hvězd. Nazdar.

30.08.2018 5 z 5

Ve skautském táboře Ve skautském táboře Jan Hostáň

Velmi povedená kniha Jana Hostáně. Škoda, že tento pan spisovatel nenapsal více skautských románů a že po roce 1948 začal psát pro komunistický režim. První část knihy obsahuje pěkné vyprávění o táboření dvou chlapců Frantíka a Karlíka, kteří si hrají na skauty. Za děvčata doplňuje děj románu sympatická Mařka, dcera dřevaře. Ve druhé části knihy již oba hlavní hrdinové jsou o tři roky starší, jsou opravdovými skauty a jedou s dalšími hochy své skautské družiny opět tábořit do známých lesů. Potkávají se s Mařkou, napětí v románu se stupňuje s příchodem neznámého tuláka do jejich tábora, následuje krádež jejich skautské pokladničky s penězi oním tulákem, později i pokus zatčení tuláka četníky, střelbu a úmrtí onoho dareby ve skautském táboře. Snad jenom samotný konec knihy mě příliš nezaujal, chlapci účinkují ve filmu z tábora a nakonec se z nich stávají herci u filmu. (Takřka ze všech, sic....poněkud málo uvěřitelné.) Jinak je ovšem kniha čtivá a dobře napsaná.

30.08.2018 4 z 5

Tábor pod Modrou hvězdou Tábor pod Modrou hvězdou Mirko Juna

Výborně napsaná a skautským duchem naplněná kniha. Po přečtení jsem nadšen. Velmi výrazně vylíčené postavy a charaktery skautů a skautek. Již vidím, že si budu muset někde sehnat i další čtyři pokračování, abych si je mohl přečíst. Vřele všem, skautům i ne skautům, doporučuji k přečtení. Myslím, že si kniha v hodnocení zaslouží plných pět hvězd! Nazdar ! Jestřáb

27.08.2018 5 z 5

Turnaj Ledňáčků Turnaj Ledňáčků Otakar Čapek

Mnohem lepší kniha než její pokračování Ledňáčkové v Kladsku. V hlavních rolích se představí skautská družina Ledňáčků, její nejmenovaný oddílový skautský vůdce, a dále Vašík-Ptáčník, Přemek-Horolezec, Karlíček-Snílek, Láďa-Stopař, Ruda-Dřevař, Fráňa-Střelec a Toník-Rybář. Opět zde nefiguruje rádce družiny Arnošt? ! Chlapci skauti dostanou od vůdce velice zajímavý a specifický úkol. Mají každý sám strávit celý den v přírodě a zaměřit se každý tzv. na svůj zájmový obor. Večer potom po návratu postupně vypráví poutavě a mile každý z nich své zážitky ostatním a svému vůdci. Vyprávění to jsou velice zdařilá a poutavá. A pan Čapek, spisovatel, ponechává velmi otevřený a zajímavý konec... přijde totiž bouře a vůdcem původně zamyšlené zhodnocení a vyhlášení vítěze vyprávění formou všeobecného hlasování je tímto znemožněno. Proto se pan spisovatel s panem nakladatelem obracejí na skautskou veřejnost té doby (píše se rok 1946 a obnova skautingu je v Československu po válce v plném proudu) aby svými ohlasy do nakladatelství určili sami vítěze všech vyprávění v knize obsažených. Originální, což? Jak to dopadne, se dozví ten, kdo si přečte pokračování knihy Ledňáčkové v Kladsku. Já je už četl, ale výsledky neprozradím!

26.08.2018 5 z 5

Stan u liščí díry Stan u liščí díry Jindřich Spáčil

Tak jsem pro sebe objevil asi dalšího pana spisovatele. Tato kniha obsahuje velice milé a příjemné vyprávění o lese, zvířatech a přírodě celkově. Tři kamarádi Ondra, František a Cyrilek se rozhodnou tráviti své prázdniny tábořením v lesích v horách. Nejsou to ale bohužel skauti (viz. komentář dole), nýbrž mají blíže spíše ke trampům. (Ondru, toho nejstaršího jmenují šerifem. ) Tatík Ondrův je pošle za svým kamarádem z Velké války, hajným. Ten jim ukáže v lesích pěkné tábořiště u kterého je i obydlená díra v zemi. Bydlí tam jezevec, ke kterému se proti jeho vůli nastěhuje do velkého doupěte liška. Jedná se o mazanou lišku Mindu, kdysi jako lišče odchycenou lidmi a chovanou nějakou dobu v zajetí. (Než vzala roha.) Dějem knihy se prolíná několik vyprávění o této lišce, o zbojnících z dávných časů, ve kterých se pan spisovatel Spáčil ukazuje jako dobrý vypravěč. Atmosféra knihy je chytlavá, kniha je velmi čtivá, proto lze čtenářům jen a jen doporučit. A to nejen dětem, ale klidně i starším milovníkům přírody. A jak to dopadne s liškou? A vůbec, jak skončí táboření tří kamarádů? Přiznám se, že i samotný závěr příběhu mi docela učaroval. A jestli ho chcete znát i vy, musíte si tuhle sympatickou knížečku přečíst sami. Zdar.

26.08.2018 4 z 5

Kocour Vavřinec a jeho přátelé Kocour Vavřinec a jeho přátelé Dagmar Lhotová

Přesně tak. Super kniha pro děti od 5 do 10 let, v případě nostalgie i od 50-99. Kocour, pejsek, prasátko a kozlík prožívají dobrodružné i veselé příhody. Obrázky Věry Faltové jsou prostě skvělé, pamatuji si jak na mě už ve velmi útlém dětství (kol šesti let) zapůsobila hluboce prostorová kresba vnitřku Otylčiny boudy. A jelikož mě zajímalo, kdo byl první, jestli známý a podobný čtyřlístek od Němečka anebo Kocour Vavřinec a spol. a tudíž možná kdo od koho "opisoval," tak jsem trochu pátral, jelikož obojí vyšlo v roce 1969. A zjistil jsem, že Vavřinec byl první, jelikož už vycházel předtím na stránkách Mateřídoušky. Takže sláva Vavřincovi a spol. ! Doporučuji samozřejmě k přečtení.

25.08.2018 5 z 5

Klan Klan Dmitrij Rus

Souhlas s ostatními komentáři. Důstojné pokračování Jiného světa. Absolutní pecka mezi knihami s příběhy o online hrách. Četl jsem mimochodem i Cestu šamana a další díly této série a i když jsou výborné, řekl bych právě, že Dmitrij Rus má knihy přece jenom ještě o fous lepší. Jen dále, jen houšť! Ano, další díly již v Rusku vyšly, kéž by vyšly už i u nás. Jinak si to přečtu v ruštině a to budu muset trochu oprášit své jazykové znalosti :-) Bylo by urážkou dát slabší hodnocení než plných pět hvězd!

25.08.2018 5 z 5

O Cvalíku, Alíku a strýci, jak s lodičkou pluli po Lužnici O Cvalíku, Alíku a strýci, jak s lodičkou pluli po Lužnici Jan Alda (p)

Opět další z oblíbených knih mého dětství. V hlavní roli znovu známá trojice kluk, pejsek a strýček tentokrát v akci coby vodáci na Lužnici. Ne příliš zdatní vodáci, nutno dodat... neboť větev olše znamená jejich cvaknutí. Strýček tone a Alík a Cvalík jej zachraňují. Změna zadáka ze strýce na Cvalíka. Dále i trochu tábornictví, a spaní ve stanu s příliš živými sny. Za šlajsnou později další cvaknutí. Následuje sběr hřibů a táboření v bouřce pod kánoí. Je zde spoustu obrázků, něco málo veršovaného a velmi vtipného textu, tudíž lze doporučit i dětem čtenářsky nepříliš zaměřeným. Skoro takový komiks. Doporučuji k přečtení a dávám čtyři a půl hvězdy, pro vodáky celých pět!

24.08.2018 5 z 5

Cvalík, Alík, strýc letí moři vstříc Cvalík, Alík, strýc letí moři vstříc František Škoda

Jedna z oblíbených knih mého útlého dětství. Známá trojka chlapce, psa a strýčka s perfektními obrázky Franty Škody doprovázenými humornými veršovánkami. Několik příhod z cesty k moři a také u moře samotného. Například stavění hradů z písku, opalování se, potápění se v moři, plavba na lodi a podobně. Docela švanda a z knihy vyzařuje taková pohodová atmosféra, která se mi při každém přečtení moc líbila. (Četl jsem několikráte.) Verše občas lehce průměrné. Co dodat? Doporučuji dětem k přečtení, pro dnešní dítka zjevná výhoda neboť kniha obsahuje hodně obrázků a málo textu. V hodnocení čtyři hvězdy.

24.08.2018 4 z 5

Co vyprávěla auta Jirky - motoristy Co vyprávěla auta Jirky - motoristy Vladimír Zíka (p)

Několik originálních příběhů o autech spojených postavou malého chlapce Jirky. Pohádkové vyprávění lehce zabíhající až do žánru sci-fi. Četlo se poměrně dobře, občas docela dojemné příběhy, snad jen těch andělíčků a Ježíšků tam mohlo býti méně. Dneska bych doporučil spíše pro nějakou církev. Za originalitu bych dal čtyři hvězdy, ale to svatouškovství a modlení to trošku sráží zpět, takže dávám jen tři hvězdy.

24.08.2018 3 z 5