tyrkysoveknihy komentáře u knih
Bridgertonovi jsou všeobecně strašně fajn, byť u tohoto páru jsem měla poněkud větší očekávání a nakonec nebyla tak nadšená. Stále platí, že mám Penelope Featheringtonovou a Colina Bridgertona ráda. Baví mě. A i když se to četlo jedna báseň, nějak jsem měla celou dobu pocit, že jejich příběhu něco chybí. Bohužel jsem stále nějak nepřišla na to, co přesně. Možná mi tam chyběla pořádná dávka... chemie. Možná mohl být Colin zábavnější a důvtipnější (Přišel mi jiný. Ale faktem je, že se série odehrává cca 10 let po předchozích knihách) a Penelope o něco ráznější. Je zábavná a důvtipná, jen od... a sledující seriálu vědí... (view spoiler) Doufám, že seriálové z této dvojky tzv. vytřískají víc. Zasloužili by si to.
Roli v pocitu, že tu něco schází, určitě hrál i fakt, že jsem velmi nedávno přečetla prequel Bridgertonových - Rokesbys #4: Skandál na spadnutí. Ne že bych během čtení mezi sebou knihy porovnávala, ale po skončení Čekanky jsem si uvědomila, že mají obě docela podobnou premisu. V obou jde totiž o páry, které se narozdíl od těch ostatních (jako Daphne a Simon, Anthony a Kate, Benedict a Sophie) znají dlouho a až po letech k sobě najdou cestu romanticky. Jde tedy vlastně o linku... od přátel k milencům. Jednak nejsem její skalní fanoušek a také mi ve Skandálu na spadnutí přišla o něco lépe provedená.
Jednoznačnou oblíbenkyní se zde pro mě stala lady Danburyová, která si zde vážně krade scény pro sebe. Asi tak jako to dřív dělali bratři Bridgertonovi v čele se zábavým (a možná trochu ztřeštěným) Colinem.
Za výtisk knihy k recenzi děkuji společnosti Euromedia.
Vím, že se HLAVA PLNÁ LÁSKY v podstatě řídí stejným receptem jako Hypotéza lásky, ale líbilo se mi moc. Navíc romantické knihy obecně nejsou TAK originální, takže mi to vůbec nevadilo. Při čtení jsem se bavila a to je všechno, na čem záleží, když jde o romance.
Jednoduše nesouhlasím s lidmi, kteří si stěžují na spoustu podobností s Hypotézou lásky. Asi bych se jich s chutí zeptala: a co čekáte? Všechny romance jsou ve finále na jedno brdo a o to přece vlastně tak nějak jde. Stačí, když si pustíte pár Hallmark romanťáren a zjistíte, že ty filmy jedou podle stejné šablony. Vypadá to asi jako: mladá úspěšná žena z velkoměsta jede za prací či na návštěvu k rodině do menšího města, kde buď potká někoho nového koho nesnáší na první pohled a často s ním musí na něčem spolupracovat, nebo jdou naopak proti sobě. A pokud ten týpek není nový objev, tak je to stará láska s kterou to nevyšlo a mají teď druhou šanci. Já osobně v tomhle hledám jakýsi klid a pohodu. Je to takové pohlazení po duši kde jednoduše víte, že to vždycky dobře dopadne. No a takové jsou pro mě i knihy Ali Hazelwood. Je mi jedno, že týpek je zas o dost vyšší než hrdinka nebo že každá s hrdinek má nějakou svou malou “posedlost a další možné paralely (projděte si Goodreads).
Upřímně. když jsem viděla některé reakce, trochu jsem se bála, ale lidi jsou prostě divný. Jednoduše jsem si tu knížku fakt zamilovala! Děsně mě to bavilo a nové postavy mi přirostly k srdci úplně stejně jako Adam a Olive. A o tom to je.
Za výtisk knihy k recenzi děkuji knihkupectví Luxor a společnosti Euromedia.
Pokud potřebujete vědět něco o této knize, je to následující:
- Je to fantasy standalone, ale existuje prequel kniha, kterou Host také vydá.
- Je tam les plný kostlivců.
- Pravděpodobně vám to připomene animák Černý kotel od Disney.
- Není příliš zaměřena na romantiku, i když nějaká tam je.
- Nejlepší postavou je za mě koza! Nemrtvá koza!
- Může vám to přijít tempem celkem pomalé, ale je to moc krásně napsané.
- Hlavní postava je bezva holka, pracující mimochodem jako hrobnice, se kterou se můžete sžít.
- Na konci jsou dvě důležitá poslání... krásná a pravdivá. Až jsem z toho brečela a zatímco u seriálů a filmů brečím běžně, tak u knih vážně málokdy.
Pokud jste četli a zamilovali si trilogii Smrtka, tak by vám neměla uniknout ani povídková kniha z tohoto světa s názvem Kosení. Docela jsem se obávala jaké to bude se ke smrtkám vrátit a musím říct, že obavy nebyly nutné.
Přiznám se, že jsem kdysi dávno čekala po zkušenostech s Bez šance u čtení Smrky větší drasťák a přišlo mi to celé sice fakt zajímavé, ale takové klidné. Napsané v podstatě s nymbovskou věcností a odstupem. A přitom celá ta série emotivní je, stejně jako jsou i tyto povídky. Připomnělo se mi jak moc miluji styl psaní Neala Shustermana. Píše prostě velmi působivě.
Povídky na mě zapůsobily. Jsem ráda, že jsem jako čtenář mohla být svědkem příběhů jak již známých postav, tak i těch, které potkáváme poprvé. Bavilo mě zjišťovat, co se z daného příběhu vyklube, včetně právě toho o kom daná část vlastně je, jelikož to vždy není od začátku jasné. Tedy alespoň mě nebylo, protože paměť je mrcha a určité věci z trilogie se mi začaly připomínat až postupně s povídkou. Třeba jako backstory smrtky Goddarda. Jsem si jistá, že zmínky o tom v trilogii byly.
Obzvláště mě zaujaly následující příběhy: Vytrvalost paměti, Od zvířat raději dál, Cirrové, Impozantní a Temná opona se zvedá (jojo, mám oblíbenou postavu).
Nejvíc na sbírce oceňuji, že jsme se mohli podívat do různých oblastí postmortálního věku. K různým smrtkám, mezi nezvedence, mezi běžné lidi a tak. Celkově se mi už dříve moc líbilo, jak Shuterman staví a zvětšuje svoje světy pomocí úhlů pohledu různých postav, ústřižků z deníků, novinových článků, oficiálních prohlášení a podobně.
Abych to shrnula Kosení rozhodně stojí za to. Tak hurá do čtení!
Přečteno ve spolupráci s knihkupectvím Luxor a společností Euromedia.
4,5 ⭐
- chtěla bych říct, že tu knížku miluju
- je to DARK ACADEMIA fantasy kniha pro dospělé
- soustředí se hodně na postavy (jejich myšlenky, jejich život…) a interakcích mezi nimi, takže pokud potřebujete svižné knížky se spoustou akce (bitky, boje, nečekané zvraty…), dost možná vás tohle po začátku začne nudit
- prostředek se mi četl jako hodina filosofie, která mě nějakým zázrakem vážně bavila
- postavy mám ráda všechny... některé trochu míň a některé trochu víc, ale záleží mi nakonec na všech, tak dobře trojrozměrné jsou
- místy to působí takové hodně… abstraktní, což dělá to filosofování protkané s fyzikou (čas, červí díry apod)
- má to, tedy alespoň pro mě, vážně krásné popisy
- magie je tu fakt super... všechny postavy mají neskutečně zajímavé a komplikované schopnosti
- není to kniha na takovou tu dobu, kdy se vám nechce moc přemýšlet nebo se nedokážete soustředit
Za výtisk knihy k recenzi děkuji nakladatelství Laser společnosti Euromedia Group.
klíčová slova & TW: romance, georgiánská Anglie (éra Jane Austen), ztráta, zármutek, sexy scény, od přátel k milencům
Po, alespoň pro mě trochu slabších dvou dílech (4 & 5), přišla Nečekaná láska . Tu jsem tentokrát opět přečetla za jedinou noc, jelikož jsem se od příběhu nemohla odlepit . Téměř jsem ji zhltla. Postavy v tomto dílěmě neskutečně bavily. Francesca si mě získala asi vís jak Penelope a Eloise dohromady . Je to temperamentní a bystrá mladá dáma, která miluje svého manžela. Zatímco život jí zasazuje jednu ránu za druhou, Francesca se nevzdává. Michael byl rozhodně lepší než ten od Eloise - ano, stihla jsem zapomenout jeho jméno, což o něčem vypovídá. Léta letoucí miluje Francescu, ale miloval i jejího manžela, svého bratrance a nejlepšího přítele. Má tendence utíkat před svými city a pravděpodobně ho budete chtít několikrát nakopat, ale jeho oddanost si nelze nezamilovat .
Také musím říct, že i když jsem si na začátku knihy povzdechla, že mi chybí lady Whistledownová , protože její komentování společnosti je prostě prvotřídní… tak nakonec jsem si na ni během čtení vlastně ani nevzpomněla. Vlastně mi ani tolik nechyběla, protože Francesca a Michael mě zabavili dokonale . Ano, někdy mě štvali. Ano, jejich charaktery mají mezery – třeba nikdy nevidíme jaký je či byl Michael vlastně hejsek, spíš se o tom mluví. Ale bavili mě moc . Chemie mezi postavami byla skvělá. Jsou to dva lidé, kteří se snaží se překonat svůj smutek a snaží se ignorovat vzájemnou přitažlivost. Oba musí zjistit, že jejich láska není zradou Johna a vzpomínek na něj. Chápala jsem je.
Pokud vás tedy Colinům a Eloisin díl tolik neoslnili, doufám, že Nečekaná láska se vám bude líbit mnohem víc, stejně jako mě. Šestý díl prostě nezklamal. Už se těším na ty dva další .
Za výtisk knihy k recenzi děkuji společnosti Euromedia (Knižní Klub).
Bridgertonovi u mě patří mezi nedoložitelné knížky. Třetí díl série o Benedictovi jsem přečetla za noc. Vážně. Prostě jsem nemohla přestat. Na začátku jsem se dost bavila tím, že je to v podstatě takový retelling na Popelku a zábava nepřestala ani pak, když jsme se dostali za staré známé „do půlnoci musíš být doma“.
Hlavní hrdinka Sophie si mě získala a oblíbila jsem si rychle i Benedict a ️. Troufám si i tvrdit, že možná více jak Anthonyho, i když něčím mě také rozčilovat . Spolu se Sophie, která je houževnatá mladá žena držící se svých ideálů, byli vážně skvělí. Chemie mezi nimi je neskutečná a po tom, co se příběh začal odklánět od té Popelky, to začalo být ještě víc super. Více vám nechci prozrazovatm ať jste alespoň trošinku překvapení .
Bezva bylo i to, že jsme tu dostali i TROCHU více z Eloise na jejíž knihu se vážně moc těším. Pomyslnou třešničkou na dortu tohoto dílu byly opět rozhovory bratrů Bridgertonových. Interakce Benedicta a Colina byly opět nezapomenutelné. Tihle chlapíci mě vážně baví .
Do Bridgertonových jsem se prostě zamilovala spolu se sériálem ️ a ta láska trvá i napříč knihami, které jsou vážně moc čtivé a i vtipné. Hlavnš mají postavy, které jsem si oblíbila, a baví mě o nich číst. Pokud vás tedy baví knihy z regentskéh období plné plesů, dívek na vdávání a gentlemanů tak tento díl určitě zařaďte na své TBR listy .
Co mě celkem mrzí je fakt, že hřbety knih v sérii sobě nepasují . Nicméně na moje hodnocení příběhu to nemá žádný vliv.
Ve spolupráci s Knižním Klubem.
Pravdou je, že Shusterman umí budovat velmi zajímavé světy a ačkoliv se po druhém díle nedostavil ten pocit, že bych napětím zadržovala dech, tak jsem si knihu po pro mě trochu tužším začátku vážně užila. Emoce to ze mě neždíme, ale mám tuhle sérii ráda. Je vážně promyšlená a dosti zajímavá. Vlastně jsem často přemýšlela nad tím, že by vlastně vůbec nemusela být označovaná za YA. Jednoduše by mohla dost dobře bavit i znalé fanoušky scifi a dystopií.
Toto je pro mě série, kde spíše než o tunu akce jde o zajímavé myšlenky . I když možná to tak poklidně vnímám jenom já. Vzhledem k tomu světu se o ty postavy, byť jim fandím, prostě nedokážu bát a být tedy správně... na nervy. I v tomto dílu mi přišlo, že autor staví spíše na postupném budování zápletky a tom, že budete přemýšlet kam všechny ty drobnosti vedou, než že by na vás házel jedno šokující odhalení za druhým. Popisování fungování světa Smrtek mu jde během celé série bravůrně. Informace vám dávkuje postupně tak, že stále má co poodhalovat a udržuje tak svět pro čtenáře atraktivním i ve třetím díle. Někdy kolem strany 120 jsem začala mít teorie o tom, co se stane a nutilo mě to číst dál. Opět tu občas mezi kapitolami najdete různé "bonusy" (záznamy, přepisy rozhovorů a tak), které umí čtenáři docela zamotat hlavu a přimět ho ptát se: co? kdo? jak? proč? a tak.
Jednou z mých oblíbených postav celé série je rozhodně Nimbus. Mám jednoduše zvláštní slabost pro umělé inteligence . Zvlášť v tomhle díle jsem si užila všechno jeho... tajnůstkaření. Vážně se mi líbí ta myšlenka, že nemůže zasahovat do jednání Smrtek a i přesto si často... poradí jak pomoci. V závěsu mu pak v tomto díle stojí Jerico. Vážně bezvadná postava, která si mě velmi brzy získala . Citra s Rowanem tu nemají tolik prostoru z čehož asi budou mnozí zklamaní, ale já osobně jsem si nějak zvykla. Vlastně mi na druhou stranu přijde dosti zajímavé, že se autor nesoustředí jen na ně dva, ale věnuje se i dalším postavám.
Lepší než druhý díl mi to nepřišlo, ale i tak závěr série za přečtení opravdu stál. Vše se hezky a zajímavě uzavřelo. Ke konci jsem MÁLEM zamáčkla slzu. Je to úctyhodné zakončení.
No a pokud by se autor chtěl do tohoto světa vrátit, docela tam vidím potenciál pro možný scifi spin-off . Jistě by to bylo dost zajímavé.
Za výtisk knihy k recenzi děkuji Knižní Klub.
Kniha mi byla poskytnuta v rámci spolupráce s knihkupectvím Luxor za účelem recenze.
Upřímně vždycky tak úplně nevím, co k těm romancím psát. Většina stejně následuje jakousi šablonu - seznámení s postavami, potkání hrdinů, hrdinové kolem sebe krouží, dají se dohromady, přijde tzv. 3rd act breakup což znamená rozchod ve třetím dějství, pak se to urovná, následuje happyend a epilog (často se zásnubami či rovnou svatbou, dítětem na cestě). Pak je to o tom, jestli mě neštvou postavy, jestli se u knížky směju nebo ne… jestli mě to celkově baví. Právě i přes nějaké nedokonalosti, kterých si nemůžu nevšimnout. Hrdinové se zamilují do sebe, zatímco já se musím bezhlavě zamilovat do nich .
Zkusím vám napsat, co je zajímavé na této novince .
- Jedná se tu o romanci s druhou šancí na lásku. Hlavní hrdinové kolem sebe kdysi kroužili, pak se sobě záměrně vyhýbali a teď je okolnosti svedou dohromady a musí spolu pracovat. Je dobře vysvětleno, proč nemají na výběr.
- Příběh je vyprávěný ve dvou časových rovinách. Ama popisuje současnost - po jejich opětovném setkání - a kapitoly Elliota se věnují tomu, co se mezi nimi stalo před lety.
- Hlavní hrdinka Ama Toressová je svatební organizátorka, kterou si najme jedna známá osobnost. Pro Amu je taková zakázka obrovská šance. A tady vám prozradím, že tu svatbu Ama organizuje dvou nevěstám. Knížka je queer pozitivní a ty vedlejší postavy jsou moc fajn . Možná vás budou zajímat i víc než hlavní dvojka - zn. vypozorováno na netu.
- Hlavní hrdina Elliot Bloom je vysoký, tmavovlasý, a má květinová tetování. Fakt super tetování! Musím konstatovat, že se mi to, co přesně má vytetováno a celá backstory k tomu…. aaaach. Mimochodem, Elliot patří do skupinky hrdinů inspirovaných Adamem Driverem #reylocoded.
- Koblihy! A alergie na buráky! Třeba se v tom někdo poznáte a bude to pro vás příjemný prvek. Plus spousta květin a vážně super kreativních věcí. To se mi líbilo.
- I vzhledem k premise příběhu, celému důvodu proč to mezi nimi neklaplo a povahou Amy (která si myslím, že se vlastně zas tolik nezměnila) se mi líbilo, že hned nedošlo na svatbu a že si oba hrdinové dávali na čas, aby spolu chodili a více se poznali. Epilog se svatbou nebo aspoň zásnubami by to celé… zabil. Vůbec by se tam nehodil.
- Knížce by se dalo vytknout to, že se příběh hodně točí kolem té zmiňované velké a mediálně propírané svatby, což někdy docela zastiňuje vztah Amy a Elliota. Část v minulosti je jaksi obsáhlejší a bylo by lepší, kdybychom víc viděli víc Amy a Elliota v současnosti. Ten vztah by se dal ještě propracovat. V současnosti spolu až tak moc nemluví, vyřeší se to pak všechno poměrně rychle. Upřímně jsem po tom konci stále docela na vážkách, jestli spolu ti dva vydrží navěky (aneb happily ever after). Spíš to na mě působí jako takové HFN (happy for now), tedy štastní právě teď.
Tenhle kousek - Na ledě - jsem si střihla už v loni jako AJ audioknihu, protože na mě vyskakoval snad všude a chtěla jsem vědět, jestli dostojí hypu. Mě osobně to bavilo. Jen od toho vážně nesmíte čekat Ledové ostří - aneb, že se hrdina a hrdinka dají dohromady, budou spolu bruslit a jezdit na soutěže. To se tu totiž neděje.
Lidi si na GR stěžují, že…
- málo času na ledě, tedy hokeje a krasobruslení & k věcem z anotace dojdeme po půlce Bylo tam víc párty než trávení času na ledě, ale i tak jsem si to užila. Jen vás prostě varuju, že tam spolu hlavní hrdinové až tolik nebruslí - jen velmi málo - ale vlastně mi to nevadilo, protože sledovat hlavní hrdinku a jejího děsného partnera Aarona bych fakt nechtěla. Navíc… kdyby byli pořád na ledě tak zas úplně vidím ty poznámky, že je to samej trénink a zápas, pořád dokola. A hokej... hokej ještě chápu. I Elle Kennedy popsala zápasy dost dynamicky, tam to jde, ale co to kraso? V podstatě tanec na ledě? To jde hůř než akční sport popsaný z pohledu hrdiny, co sedí na tribuně.
- je to moc dlouhý a nemá to děj Mohlo to být kratší? Jo, možná mohlo, ale nevadilo mi to. Byla jsem plně zabraná do postav a jejich životů, což je nejdůležitější.
- Anastasia je otravná a blbá, protože nevidí, co Aaron dělá Aaron byl fakt strašnej, ale holky s ním byly stále kamarádky, proboha proč. Nesnáším Aarona.
- hlavní hrdina Nate je moc dokonalej, postrádá chyby Nate byl sakra úžasný . Může se zdát příliš dokonalý, ale... miluju ho!
- když jsou někdy hrdinové sami, tak spolu mají hned sex není tam vývoj vztahu (řečeno, neukázáno) nemyslím si, že by tam nebyl ukázán vývoj jejich vztahu a to, že začali jako nepřátelé a pokračovali nejdřív přes přátele s výhodami mi nevadilo
- spousta vedlejších postav, které jsou ploché
- postavy mají moc přezdívek to nás v ČR fakt nepřekvapí
- Henry (vedlejší postava s tou krabicí věcí a potřeb pro ženy, kdyby u něj někdy nějaká slečna zůstala přes noc) je divnej creep Henry byl skvělý
- obálka je na ten uvnitř moc roztomilá za mě je tohle ta nejblbější kritika vůbec, protože kreslené obálky jsou lepší než lacině zobrazená polonahá mužská těla
Závěr: něco vidím taky... ALE MĚ TO DĚSNĚ BAVILO.
(SPOILER) Z téhle knížky jsem já prostě nadšená. Nemám tomu prostě co vytknout. Se 456 stránkami je to docela macek, ale ani chvilku jsem se nenudila. Viděla jsem trochu stížností právě na tu délku a snad ukecanost Cataliny, ale (byť to bude znít trochu stereotypně) to k její horké španělské nátuře prostě sedí. No a jakmile si oblíbím postavy tak je mi jedno, že je ta romance dlooooouhá. Tady se to u mě prostě povedlo na plné čáře. Je to zábavné, je to sladké, je to sexy. O téhle knížce prostě mohu říct jen samá pozitiva. S chutí bych si to přečetla znovu.
Co potřebujete vědět o Lásce po Španělsku...
Aaron Blackford, vážení, Aaron Blackford ten chlap je naprosto boží! A autorka ho přímo v textu popisuje jako dvojníka Clarka Kenta a všichni víme, kdo ho hrál naposled, je urostlej, vysokej, tmavovlasej jooo, Henry Cavill . A já si teda většinou u čtení nepředstavuju herce, ale tady to jinak ani nešlo.
Do Španělska se dostaneme až zhruba v půlce knížky, což bylo trochu překvapující, ale vlastně mi to nijak nevadilo. Touha tam s hrdiny odjet mě velmi popoháněla ve čtení.
Je to rozhodně čtení na léto. A pokud se zrovna chystáte na dovolenou do Španělska, o to víc si to musíte sbalit s sebou.
Podle mě je to perfektní čtení pro fandy knih jako Hypotéza lásky, Má mě rád nemá mě rád (knihy i adaptace) a třeba i EX v éteru .
Na knížku volně navazuje pokračování s názvem ****The American Roommate Experiment. Ústřední dvojici tvoří kamarádka Cataliny a Catalinin bratranec. Více španělštiny, oujé! A mihnou se tam i Catalina s Aaronem. Měla by vyjít příští rok.
V červnu 2022 koupilo BCDF Pictures práva na filmovou adaptaci. Bude na tom makat Peter Hutchings, který dříve pracoval na hitu rom-com, The Hating Game (Má mě rád, nemá mě rád). Více se zatím neví.
Za výtisk knihy k recenzi děkuji společnosti Euromedia a Knihkupectví Luxor
Představte si, že objevíte kavárnu, kde jste ještě nebyli. Vejdete dovnitř a všechno je tam nové a vzrušující. Fascinovaně si prohlížíte podlahu, zdi, stropy, nábytek, zíráte na nabídku nápojů a slintáte nad dorty, poznávate obsluhu… No a po roce co tam pravidelně chodíte si prostě sednete na svoje tradiční místo a objednáte si oblíbenou kafe a dortu a všechno je takové… fajn, ale už ne tak vzrušující. No a přesně to me potkalo s touto knihou.
Při čtení prvního dílu jsem doslova hltala každé písmeno ️a i když mě druhý díl stále bavil a četl se velmi snadno/rychle/dobře, jak se tak říká, tak už jsem v tom nebyla tak emočně zainteresovaná, jak bych bývala ráda . Nevím čím to přesně je, ale asi to můžu připisovat právě tomu, že v jedničce člověk poznává postavy (kluky i jejich rodinu), poznával prostředí (fascinující dům a jedinečná škola), mohlo ho šokovat to dědictví a cítil to napětí mezi hrdinkou a kluky. To mi tam teď bohužel chybělo. Zápletka mě nadále zajímala a byla promyšlená, ale já bych si přála, abych i nadále byla vztahy mezi postavami zaujatá jako v prvním díle.
Možná by bylo fajn, kdyby šla autorka trochu… pod povrch a nesypala na nás jednu scénu za druhou ve velmi krátkých kapitolách. Děj díky tomu sice odsýpá - aneb je tam dost "akce" na to, aby vás to nutilo číst dál - ale to, co dříve zvládla novost příběhu, by teď chtělo vyvážit třeba menším zpomalení a větším soustředěním na popis, emoce, vývoj postav…
Je to bezva kniha, ale jednoduše jsem postrádala ty pocity, jaké jsem měla u jedničky, jejíž čtení pro mě bylo více emotivní… více vzrušující . Na další díl se i tak moc těším .
Za výtisk knihy k recenzi děkuji nakladatelství Yoli a společnosti Euromedia
klíčová slova: historická romance, Rokesbys – Bridgertonovi prequel, dobrodružství, plavba na lodi, tajná mise, sexy kapitán, jedna kajuta, Portugalsko
Poppy Bridgertonová se v jednu chvíli prochází po pláži a vychutnává si svobodu, aby se v příštím okamžiku ocitla v nemilost pirátů. Kdo by si jen pomyslel, že průzkum jeskyně může vést k únosu? Ale přesně to se stane. Poppy se ocitá na lodi, která vyplouvá do Portugalska. Svázaná a s roubíkem, se tam setkává s tím nejpohlednějším a nejnaštvanějším mužem, jakého kdy potkala. Jak se blíží k cíli plavby, kapitán Andrew James se jí stává svým způsobem přítelem – vede s ní konverzace se širokou škálu témat a skutečně jí naslouchá. Poppy ale ví, že je v ještě obtížnější situaci než její únosce. Neboť v závislosti na tom, jestli její rodina a společnost ví o jejím únosu, se její život po návratu do Anglie může úplně změnit.
O Trochu jiné slečně Bridgertonové jsem před čtením nevěděla vůbec nic a byla jsem velmi mile překvapena, že se jedná o obrodružství na širém moři. Celé bylo poměrně dost dobrodružné - plavba do Portugalska, tajná mise, nějaké to nebezpečí ke konci. Tahle knížka si mě ihned získala. Je plná vtipu, šarmu a doutnající přitažlivosti. Prostě skvělá.
Poppy je inteligentní, odvážná, zvědavá mladá žena, kterou si nejde nezamilovat. Možná je stále trošku naivní a zranitelná, ale i přesto je silnější, než si sama uvědomuje. Oceňovala jsem, že se nezdráhá nahlas a zřetelně projevit. Třešničkou na dortu byl kapitán Andrew James Rokesby. Je to teď má láska. Jako kapitán lodi je silným, přirozeným vůdcem a dokáže snadno a s rozmyslem – a přesto rychle - činit důležitá rozhodnutí. Jak ho člověk poznává tak zjišťuje, že má i velmi laskavou a romantickou stránku.
Pokud jde o žár a pouto mezi hrdiny… ach, ty jejich rozhovory byly prostě bomba. Strašně mě jejich scény bavily. Řekla bych, že tahle kniha obsahuje vážně prvotřídní žertování a vzájemné dobírání si jeden druhého. Poppy a Andrew se k sobě báječně hodí. Líbilo se mi, jak se jejich vztah postupně vyvíjel. Mimochodem, i jejich znovushledání na konci bylo vážně super.
Jojooo! Prequely Bridgertonových (v originále jako série Rokesbys) vážně stojí za to. Trochu jiná slečna Bridgertonová je teď rozhodně jeden z mých neojblíbenějších dílů ze světa Bridgertonových. A pokud bych měla hodnotit Bridgertonovi vs. prequely jako celek, tak prequely jednoznačně vedou. Stejně jako u ostatních knih Julie Quinnové mi bylo smutno, že na konci musím postavy opustit. Trochu jiná slečna Bridgertonová se ukázala jako neodložitelný příběh, který jistě ocení všichni milovníci historických romancí.
Za výtisk knihy k recenzi děkuji Knižnímu klubu.
klíčová slova: NA romance, New York, dopisy, americká válka za nezávislost, předstírané manželství, ošetřování, sex
Falešná manželka mě hodně bavila! Cecilii zemře otec a tak před slizkým bratrancem, který si ji chce vzít, uteče přes Atlantik. V Americe chce totiž najít svého zraněného bratra, přičemž místo toho najde jeho přítele a kterým si prostřednicvím bratrových dopisů psali. Edward je v bezvědomí v nemocnici, a aby se k němu dostala a mohla ho ošetřovat, prohlásí, že je jeho manželkou. Veškerá sranda pak začíná, když se Edward probere a byť se diví, protože si nepamatuje posledních pár měsíců, tak mu to vlastně vůbec nevadí.
Ano, můžete mít během čtení pocit, že chcete hrdinku nakopat a řvát na ni, aby řekla pravdu, protože i když má pro lhaní dobrý důvod - chce najít bratra – tak to od ní fakt není hezké. Příležitostí na to má v příběhu dost. Navím si myslím, že Edward by jí pomohl tak jako tak. Dost možná by to hrál s ní. Je to fakt sympaťák a pan správňák. Nu což, bez toho by to nebyla zábava, že? Proč? Protože jsem pořád čekala, kdy to praskne a co můj miláček kapitán Edward Rokesby udělá. Naštve se a zmizne to někam vydýchat? Naštve se a bude trvat na tom, že se okamžitě vezmou? S verzí bez naštvání sem ani na chvilku nepočítala, protože i když to je chlap na svém místě, tak kdo by tohle lhaní přešel bez pocitu zrady a vzteku, že ho podvedla, místo aby věřila v jeho dobré srdce, že?
No, jedno vím po dočtení jistě… zatím mě prequely baví víc jak některé díly Bridgertonových – ten s Eloise (celkem katastrofa) či s Penelope (čekala jsem asi víc). Vážně doufám, že i Rokesbyovi se dočkají seriálového zpracování. Zasloužili by si to! Je to fajn oddechovka a přesně to, co jsem teď potřebovala. Kdy už vyjde další???
Za výtisk knihy k recenzi děkuji Knižnímu klubu.
Skandál na spadnutí se mi vážně líbil. Opět jsem se hodně nasmála a nechtěla knihu odložit.
Na to, že většinou nefandím linkám od přátel k milencům, tak Georgiana a Nicolas mě moc bavili. Podle mě mezi nimi nechybí ta správná jiskra a svými výměnami názorů bravurně dokázali udržet mou pozornost. Myslím, že hlavnímu páru a celkově příběhu dost prospělo, že jde tentokrát o mladé lidi z vyšší třídy, kteří mají kromě pohybu ve vyšší kruzích také nějaký cíl, poslání.
Georgiana Bridgertonová, teta našich 8 známých sourozenců, je vážně bezvadná. Velmi jsem si jí oblíbila díky jejímu nově objevenému zápalu pro medicínu. Připomněla mi tím mou milovanou Audrey Rose Warsworth (Po stopách Jacka Rozparovače), což je v podstatě také mladá žena fascinovaná fungováním lidského těla. Mám ráda, pokud hrdinky smýšlí na svou dobu moderně a chtějí od života víc než se jen starat o domácnost a děti. A taková přesně Georgie je. Stejně tak si mě získal její mužský protějšek Nicolas Rokesby, který studuje na lékařské fakultě v Edinburgu.
Byť se toho v knize v podstatě až tolik nestalo, nenudila jsem se. Úplně nejlepší v ději byly scény majodromem rodiny Bridgertonových a majordomem od Rokesbyů. Ti dva a celá cesta na sever do Skotska s vřeštícím kocourem mi vynahradila nepřítomnost lady Whistledownové, která v prequelech přirozeně ještě nevíří vody londýnské smetánky.
Skandál na spadnutí je prostě další bezvadná odpočinková knížka, kterou můžete slupnout za jedno odpoledne a zpříjemnit si tak třeba podzimní deštivý den. Už se těším na další prequely.
Za výtisk knihy k recenzi děkuji společnosti Euromedia.
Ali Hazelwood má svou šablonu :-). To nepopiratelně. Viděla jsem to ve 3 jejích knihách a vidím to i v kratších romancích v Loathe to Love You. No a buď vám to sedne a jste rádi, že tak nějak víte co čekat, anebo asi ani nemá smysl její tvorbu dál číst. Můžu vám totiž zaručit, že hlavní hrdinka je malá a drobná a hlavní hrdina je kus chlapa s výškou někde kolem 190. Je dobře, že mám ráda hodně vysoké hrdiny.
V knížkách Ali Hazelwood je tedy vždycky značný výškový rozdíl. Hrdina je taky do hrdinky blázen, zatímco ona si myslí, že ji nesnáší, protože je to takovej vážnej bručoun, co často spíš moc nemluví. No a hrdinka má také to svoje… co bezmezně miluje. Pumpkin spice latte, Stmívání, Disney filmy, Marie Curie… něco si vyberte :-D. Plus tam máme vědu (tu mimochodem dostala i do Nevěsty, což je urban fantasy romance) - tady se střetává experimentální fyzika a teoretická fyzika . Ale můžu říct, že mě ty knížky baví. V podstatě se můžete spolehnout, že pokud vás bude bavit jedna kniha Ali Hazelwood, tak vás asi budou bavit všechny. Byť se můžou její knížky zdát jak přes kopírák, a to říkám s vědomím, že takové romance všeobecně bývají a člověk, teda aspoň já, to tak vlastně i chce. Rozhodně mám třeba tropes, které vyhledávám :-D.
Nevím moc, co bych k Teorii lásky konkrétně řekla, důležitý obsah máte nahoře v grafice a spoilerovat nechci a nebudu, ale…
Co jsem tak viděla, tak spousta lidí říká, že tahle je autorčina nej. No, nevím jestli je ta nej pro mě, ale rozhodně byla bezvadná :-D. Opět čtivá, super hrdinové, i když teda u hrdinky si občas říkáte “holka, jak je tohle sakra možný a hlavní hrdina… ach *srdce*. Další naprosto skvělej (a bohužel fiktivní) chlap!
Ta scéna s Adamem a Olive byla naprosto super! Mile mě to potěšilo.
A takovej mini seriál na Netflixu bych fakt chtěla! Hned! Bylo by docela cool mít něco jako STEM Bridgertonovi (feel good romantická záležitost), kde by se střídaly páry a nějak se to prolínalo. Já bych to rozhodně nadšeně sledovala. A co vy?
Moje láska ke Smrtce je (věčná a) větší, a Sucho se mi taky líbilo víc, takže to vidím tak na 3,5 .
Jedno se Shustermanovi rozhodně nedá upřít, tedy vlastně dvě věci: čtivost a super nápady, které si vždycky nějak hrají se… sociálními tématy. Ať už je to smrt, co se stane když dojde voda, nebo teď sociální nespravedlnosti jako rasismus, sexismus, homofobie, nebo zneužívání ve vztahu (o kontrole a nátlaku a o tom, jak násilníci podkopávají své oběti). V Pravidelch hry Shusterman využívá každý z paralelních vesmírů, do nichž Ash „skáče“, k tomu, aby prozkoumal, jak špatná může společnost být. A zatímco i sám Ash uznává, že současný svět není bezchybný a je třeba ho zlepšit, Shusterman upozorňuje, že i drobné události v historii mohou mít zásadní dopady a mohlo by to být mnohem horší.
V Pravidlech hry kombinuje Shusterman tato vážná témata se sci-fi prvky, přesněji řečeno cestováním paralelními dimenzemi, co mě osobně baví. A otevírat zmíněná témata je samozřejmě důležité a Shusterman se toho zhostil dost kreativně - prostřednictvím kluka, který se při americkém fotbalu zraní a najednou zjišťuje, že svět ve kterém teď žije částečně je a částečně tak úplně není jeho, není takový, jaký si ho pamatuje. Vždycky je tam něco jinak, A tak se mu stane, že najednou zjišťuje, že je dealer, jeho rodina je bohatá, že se stále děje segregace, že je gay atd.
Super myšlenka, že? Nicméně naprosto chápu, že to může celé působit jako příběh cis hetero bílého privilegovaného kluka, který konečně pochopí, jak ostatní trpí, vysvětluje teď zkušenosti žen, POC a queer lidí čtenáři, a sám zachraňuje svět. S pomocí mezidimenzionálních bytostí, kterým říká Edwardsovi, Ash totiž v průběhu zjišťuje, že pokud nedá věci do pořádku, vesmír se sám napraví a nadobro vyhladí jeho i všechny ostatní na planetě. Tak trochu mainsplaining a savior complex. Asi i proto má na Goodreads horší průměrné hodnocení než třeba Smrtka trilogie či Sucho. Malinkatý (asi) spoiler… a nevím, jestli je fakt, že je středem vesmíru cis hetero bílý kluk vlastně geniální (protože to bohužel odráží fungování světa) + smutný, anebo strašně pitomý.
Za sebe můžu říct, že mě hlavní hrdina nijak na nervy nelezl. Je to prostě obyčejný kluk, který tak jako proplouvá životem a k sociálním problémům zaujímá poněkud pasivní postoj, ale ne proto, že by mu na nich nezáleželo, ale proto, že se ho to vlastně netýká, a tak o nich nepřemýšlí tak hluboce, jak by mohl. Uvědomuje si problémy a nespravedlnosti ve společnosti, ale nikdy se jimi extra nezabývá, protože nemá vlastní zkušenosti. Jeho kamarád Leo ho upozorňuje, jaký je to pro něj luxus. Tím čím si Ash v paralelních světech prochází ho nutí mnohem více uvažovat o příležitostech a rovnosti.
Co bych knížce vytkla je to, že jsem ve finále nějak extra nechápala, jak to celé cestování paralelními dimenzemi má fungovat. Docela jsem se do toho zamotala. Původně (než jsem knížku začala a hrdina se přesunul) jsem si myslela, že se Ash vždy ocitne v novém světě, ale tady jako kdyby se ty světy akorát nabalovaly na sebe. I lidé kolem něj měli kolikrát pocit, že si vybavují něco z některého jiného univerza. Edwardsovi, kteří tam jsou proto, aby vysvětlovali tu SF část, mě nějak nezaujali a všechno kolem nich mě vlastně mate.
Výhodou je, že se jedná o standalone, mimochodem autorův nejoblíbenější.
Kniha mi byla poskytnuta v rámci spolupráce s nakladatelstvím Yoli a Knihkupectvím Luxor za účelem recenze.
Lucie Macháčková mě zaujala svým malým stand-upem na jednom z blogerkých dýchánků a tak jsem se rozhodla zkusit audio. Říkala jsem si, že to bude fajn na takový ten nenáročný rychloposlech a přesně tak to bylo!
O knížce se dočtete následující: “Láska, sex a radnice! Řekněte své ANO pořádné dávce zábavných historek o vztazích, které (ne)skončily před oltářem. Zažili jste někdy svatbu jako řemen, bláznivou rozlučku se svobodou anebo kuriózní žádost o ruku? Populární stand-up komička Lucie Macháčková je věčná družička a trapasů a bizarních zážitků má na rozdávání. A já s tím jedině souhlasím . Přesně to jsem chtěla a taky dostala.
Nasmála jsem se. Hodně .
Poslech jsem sfrkla na jeden zátah. Tak moc mě to bavilo. Pokud chcete zábavný a vyloženě odpočinkový kousek, tak se po této knížce podívejte.
Myslím si, že tenhle kousek pobaví i ty, co se nikdy nevdávali a vlastně ani nemuseli na nějakou svatbu jít. Mimochodem, já byla ve svém dospělém životě zatím na 2 svatbách.
Škoda, že si knihu nenamluvila sama autorka, ale i Tereza Dočkalová byla moc fajn vypravěčka. Její hlas mi sedl. Poslech mi byl příjemný , takže audioformu mohu jedině doporučit.
Mám chuť si teď přečíst či poslechnout i Historky z Tinderu. Ty si namluvila sama autorka.
délka: 245 stránek
poslech: 5h 27 min
- skvělá knížka s bezvadnou pouštní atmosférou - písek, horko, magické předměty, džinové, ghúlové, ifrítové, arabská kultura
- celkově moc ráda čtu věci, které nespadají do angloamerického a západoevropského proudu - originálním bych to nenazvala, ale rozhodně je to OSVĚŽUJÍCÍ
- ani jeden ze tří střídajících úhlů pohledu (Půlnoční obchodnice Loulie, sultánův syn princ Mazen, loupežnice zabíjející džiny Ajša) a mě nenudil, zajímaly mě všechny postavy a neměla jsem problém se v nich vyznat
- mým miláčkem se stal džin Kádir, který Loulie doprovází ve své lidské podobě jako její bodyguard, ale často na sebe bere podobu ještěrky nemohla jsem si pomoci a musela jsem často myslet na chameleona Pascala z animáku Na vlásku
- čarovná lampa Aladin & Ali Baba a čtyřicet loupežníků vibes
- matka Mazena a její příběhy Šahrazád a Pohádky tisíce a jedné noci
- po vzoru Šeherezády autorka prokládá kapitoly i příběhy, které jsem si naprosto zamilovala a které nakonec krásně zapadají do celkové skládačky tohle je prvek, který mě v knížkách vždy moc baví
- romantika je tu jen lehce naznačena a sama jsem zvědavá, jestli a jak s ní bude autorka pracovat v dalším díle
- o napětí tu není nouze a konec je vlastně takový řekněme, že ho vnímám jako částečný cliffhanger, protože nevíte na 100% osud všech postav
- propracovanými postavami, spalující atmosférou, svou zápletkou a propletením detailů, dostatkem akce a (ne úplně čekanými) zvraty je tohle vážně povedená fantasy knížka na jejíž díl se rozhodně chystám a těším, jen si ho pak schovám do toho horkého léta
- V knížce jsem nenašla jediný epilog, který by se mi vyloženě nelíbil . Byť přirozeně se mi některé líbily o chlup víc. Tak to s povídkami a ostatně i díly jedné série bývá.
- Strašně se mi líbil epilog Anthonyho & Kate. Jsou boží! Pall-mall je boží! Jednou bych si ho taky chtěla zahrát.
- Většina epilogů byla vyloženě feel good, tedy až na jeden, kdy jsem se trochu bála, ale zase jsou to Bridgertonovi, jsou to romantické knížky, no a jsou to epilogy, kde prostě nemůže nic dopadnout špatně .
Sem tam jsem se zasmála nahlas a často jsem se uculovala. A epilog Violet mě dojal. A stále doufám, že bychom mohli dostat další prequel seriál.
- Třešničkou na dortu pro mě vždycky byli Bridgertonovi jako celek, jako rodina a platí to i tady. Asi i právě proto miluju pall-mall scény.
- Colin a jeho hlášky & Colin a jídlo. *palec nahoru & srdce*.
Zrecenzováno ve spolupráci se společností Euromedia a knihkupectvím Luxor.