ujira komentáře u knih
Docela zajímavá mystery prvotina s orientálního prostředí Japonska..hlavní hrdinka je svázaná láskou k Japonsku a jeho kultuře a k japanistovi Klímovi, který zachraňuje její uvízlou myšlenku a pomáhá řešit tajemství neznámého japonského spisovatele. Neobvyklý námět slibné autorky láká k dalším jejím dílům.
Dobrá scifi oddechovka, trochu povadlejší oproti prvnímu dílu, dílem asi víc depresivní, víc filosofická, ale aspoň ne provoplánová.
Podnětné úvahy o přírodním koloběhu ale i koloběhu lidského života.
Pan Cílek sice nenabízí zásadní řešení, ale nenechává nás bez zamyšlení nad tím, zda skromnost není právě řešením.
Román o zahrávání si s city, identitou, vztahy, román o zkoušce a nezralosti, o útěku. Docela čtivé, ale nepřesvědčivé.
Konečně i jiný pohled na události kolem roku 1968, který se navíc dobře čte, má strhující dynamiku až do konce a navíc hrdinu, který stojí za větší popularizaci. Tušila jsem, že Dubčeka zlomili Rusové, ale že tolik chtěl zůstat v politice, aby podepsal cokoli a po roce1989 ho vytáhli jako hrdinu a přitom o Krieglovi se skoro nepsalo a nepíše. Autor mi doplnil mezeru ve výkladu současných dějin, protože jsem dítě, které vzdělávali za normalizace.
Skvělý cestopis, vtipný a skromný autor, dobrý pozorovatel, vyzrálejší popisovatel, prostě pan Zibura zraje..
Karika je skvělý když popisuje nadpřirozené přírodní jevy, nádheru a tajemno slovenských hor a přírody, jejich původních obyvatel, když zakomponuje do vyprávění působivé osudy lidí za druhé svět.války, když filosofuje o nesmrtelnosti, posmrtnosti, duši a duchu člověka, ale jeho pokus udělat z magické literatury hororový triller je krokem vedle a výsledek klesne k pokleslé literatuře. A už nepomůže ani slovníková erudice autora v mnoha oblastech. Uvidíme, zda další díla, mne o Karikových kvalitách přesvědčí.
Výborný román, v němž se prolínají osudy dvou mužů z různých prostředí, etnik a společenských vrstev, jdoucími za svými sny a budujícími svá finanční impéria. Příběh dvou úspěšných tvrdohlavých mužů, kteří si sice pomáhají, ale nenávidí se a které ani jejich děti neusmíří. Román, jemuž ani čas nic na čtivost neubral.
Netušila jsem, když jsem knihu začínala číst, jakým vizionářským spisovatelem je Frederick Forsyth. Nebo ho jeho znalost Ruska a její minulosti prostě přivedla k tomuto námětu, který se v současné situaci jeví tak děsivě realistický. Rusko se zmítá v chaosu pseudodemokracie , korupci, kriminalitě a najde s ,,vůdce ,,který ví, jak Rusko zachránit. Jen ten závěr působil trochu moc ala ,,americky triller,,.
Překombinované, přecpané zbytečnými efekty, Harry sice nezklame, jak se vyrovnává s odchodem otce, jak manévruje ve zpolitizované situaci mezi oddělením vražd a Kriposem nevyváží to ani nádherný popis laviny a Harryho mozku, který se dokáže koncentrovat pouze na přežití. Zbytek je hodně ujetý, ale hlavní hrdina pije kafe, pokud nechlastá a tak se mi kniha hodila do výzvy.
A také to mávýtvarně povedený obal.
Současná britská kriminální literatura díky autorce pokračuje úspěšně ve stopách A. Christi, zločinec i vyšetřovatel jsou dobře napsané postavy, téma lehce mrazí, příběh je napínavý až do konce.
Tentokrát trochu chybí šťáva, příběh se vleče, vylézají noví a noví podezřelí, ale jen děj prodlužují a zneužívání dětí pro kriminální činy manipulativní dětskou psychiatričkou působí dost vykonstruovaně. Jenže psát o zločinu stále zajímavě nelze.
Tento autor mne nezaujal. Kromě velkého množství brutality velmi nudné.
Nejdepresivnější autorovo dílo, které jsem četla. No ale život je někdy těžký, beznadějný a ..o ničem,,.
Zajímavá učebnicová kniha, kterou bych doporučila všem studentům, možná i žákům II.stupně zařadit do osnov ZSV. Myslím, že pravidla vyslovená v této knize nás mohou uchránit od opakování historických chyb. Např. kapitola o ovlivňování názorů médií a důležitosti číst knihy, či o udržování sociálních kontaktů a přátelství.
Upřímné, současné, místy vtipné čtení o vážných věcech, o vztazích.
Waltari patří k předním autorům historických románů, jeho romány vtáhnou čtenáře do děje a doby a hrdinové nejsou povrchní a jednoduší. Dokonce u čtenáře mohou způsobit, že se o téma začne hlouběji zajímat nebo o něm přemýšlet. Četba po velikonocích ,v covidové době umocnila prožitek svobody a naděje.
Povedená audiokniha se zajímavým námětem odloučeného světa násilných psychodelikventů, kteří své tresty odpykávají na ostrově v psychiatrickém zařízení. Téma zneužití takových lidí pro pokusnou léčbu, podávání narkotik a psychofarmak až mrazivě připomíná pokusy na lidech v koncetračních táborech. Ovšem vyústění tohoto příběhu je třešničkou celé knihy.