ujira | Komentáře u knih | Databáze knih

ujira ujira komentáře u knih

Na cestě Na cestě Jack Kerouac

Kultovní román, který má vystihnout podstatu americké beatnické generace, tedy takové odnikudnikam putování s alkoholem, drogami, sexem a hudbou, prostě cesta nikam. Byla to ovšem nudná jízda napříč Amerikou.

18.02.2025 2 z 5

Listopád Listopád Alena Mornštajnová

Zajímavé české, ženské utopistické dilko, vycházející z reálných událostí, poskytující jiný pohled na vývoj české společnosti po roce 1989. Bohudík coby,kdyby dopadlo jinak, i tak mne při čtení tohoto románu docela mrazilo. Strachem lze snadno ovládat.

15.02.2025 5 z 5

U severní zdi U severní zdi Petra Klabouchová

Na základě skutečných, hrozných osudů politických vězńů a vězńkyń, jejich dětí a osudů obětí vykonstruovaných procesů se autorce podařilo napsat docela zajímavou krimi z ryze českého prostředí.

11.02.2025 4 z 5

Nachové plachty Nachové plachty Alexandr Grin (p)

krásný romantický příběh o splněném snu dívky a chlapce.

10.02.2025 5 z 5

Mělké sibiřské hroby Mělké sibiřské hroby Michael Krupa

Syrová realita sovětských gulagů vyprávěna očitým svědkem, mladým, zběhlým, polským jezuitou a jeho strastiplná cesta napříč sovětskou zemi až do Afganistánu počas druhé světové války. No prostě až se člověku těžce dýchá při představě všeho, co tento člověk musel snést aby přežil a dosáhl svobody.

09.02.2025 4 z 5

Robinsoni a donkichoti Robinsoni a donkichoti Aleš Palán

Aleš Palán umí skvěle naslouchat, hledat zajímavé lidi a vést s nimi pozoruhodné rozhovory a tím nám odkrývá nové dimenze osobností, které bychom možná nikdy neobjevili a nepotkali.

07.02.2025 4 z 5

Narodila jsem se pod šťastnou hvězdou Narodila jsem se pod šťastnou hvězdou Elena Lacková

Díky poslechu audioknihy jsem byla nucena nenásilným, pohádkovým, krásným, vzpomínkovým vyprávěním přehodnotit svůj pohled na romskou menšinu. Každá menšina obohacuje a zároveň zneužívá majoritní společnost. Ale neznalost jazyka, prostředí, společenských zvyklostí, vede vždy ke zkreslenému postoji vůči této menšině. A snaha poznat se, vzdělávat se, musí být na obou stranách společnosti, pak se zdravě může vyvíjet, což se u romské menšiny nepovedlo.

05.02.2025 5 z 5

Rozložíš paměť Rozložíš paměť Marek Torčík

To tedy byla jízda, už dlouho jsem nečetla tak silnou, smutnou a zároveň dospělou prózu. Vše zjemńuje poetický básnický jazyk, který nás provází intimní zpovědí dospívajícího. Zajímavá, jímavá prozaická prvotina.

04.02.2025 5 z 5

Hrad ve Skotsku Hrad ve Skotsku Julie Caplin

Jednoduše zimní romance ze skotské Vysočiny, se sklenkou portského, pod dekou, u kamen, skvělá dávka serotoninu.

02.02.2025 4 z 5

Náměsíčník Náměsíčník Lars Kepler

Vrstvení klišé, vrstvení traumat, vstvení brutality, komisař Lina jakoby tiše kluše v patách vraha, odkrývá tajemství a posléze odhalí stejně jako vrahovy nejbližší osoby, kdo vraždí v paruce a se sekyrou v ruce. Švédské autorské dvojici dochází dech, nebo jsou vyčerpaní.

01.02.2025 3 z 5

Historie jednoho podzimu Historie jednoho podzimu José Jiménez Lozano

Útlá historická próza, leč oplývající mnoha podněty k zamyšlení o tom, co je to víra, jak je těžké nést kříž, jak lákavé je pochybovat a těžké ustát pochybnosti, navíc se dobře tahle próza četla.

01.02.2025 4 z 5

Kat a jiné povídky Kat a jiné povídky Pär Lagerkvist

Vypravěčské skvosty, krásné povídky.

01.02.2025 5 z 5

Ztracený obzor Ztracený obzor James Hilton

Výborná kniha, jen stále přemýšlím, jak k ní přistupovat. Jestli je to filosofický úvod do budhistického náboženství, nebo utopický cestopis, nebo autorovo vyrovnávání se s pomíjivostí života za pomoci bájného Šangri-La. V každém případě je to čtivé, nutící k přemýšlení, ale též upokojující vyprávění.

01.02.2025 5 z 5

Ostrov Fulakona Ostrov Fulakona Eric Lambert

Ačkoli jsem knihu četla už před léty, titul se mi zaryl do paměti a silné téma mě uchvátilo. Autor nepřekročí své levicové přesvědčení, ale psát umí, válku zažil, lidskost a křesťanské tradice ctí a tak mohl vzniknout sice útlý, ale nezapomenutelný román.

29.01.2025 5 z 5

Jatka č. 5 Jatka č. 5 Kurt Vonnegut Jr.

Bohužel mi styl psaní Vonnegutův nesedl, ač jsem již delší dobu měla v hledáčku jeho tvorbu. Kladně působí jen protiválečná zaujatost a zajímavavé, i když obehrané putování v čase. Jinak to působí jako absurdní slátanina, ukrývající se za žánrem sci-fi, kde je vše možné, bez vtipu. Bohužel,, tak to chodí,,

26.01.2025 1.5 z 5

Páté jablko Páté jablko Lenka Chalupová

Ač tenhle příběh působil již více cíleně vykonstruovaný, nelze mu upřít citlivost k lidským osudům a propracovanou psychologii postav. A též znalost doby, ve které se složité příběhy rodiny odehrávají. Bohužel ve výsledku na mne děj i postavy působily, až na Betty, trochu podřízeně, ploše a šedivě, ale třeba to byl záměr, aby vynikla ta šedost doby a postupné podřizování se jí.

25.01.2025 4 z 5

Díky, Jeevesi Díky, Jeevesi Pelham Grenville Wodehouse

Skvělá dávka britského humoru z péra Wodehouse s jedinečným komorníkem Jeevesem, znovu se mi připomíná paralela se Saturninem. Tentokrát jde o dědictví, lásku a pomoc zamilovaným.

24.01.2025 4 z 5

Rybí krev Rybí krev Jiří Hájíček

Melancholický, upřímný, zaujatý obraz venkova z období sametové revoluce a po ní, který vypráví mladá žena vyrovnávájící se s minulostí, smiřující se s lidmi, které opustila a oni opustili ji, odpouštějící a hledající novou cestu. Smutek vyvažuje přátelství a beznaděj láska. Proto je Hájíčkova próza tak čtivá, protože urovnává vztahy.

22.01.2025 5 z 5

Hella Hella Alena Machoninová

Hodně náročná četba, pokus o intelektuálně historickou prózu v duchu ruské literatury, ale bohužel vcelku nezáživný soubor vzpomínek, citátů z korespondece a překladů poezie. Chyběla tomu ruská duše a nepochybně námět, tedy životopis jedné česko-rakouské židovky, která se octne v Rusku a posléze skončí v gulagu, byl silný.

21.01.2025 3 z 5

Kuchařka naší vesnice Kuchařka naší vesnice kolektiv autorů

Dodnes používaná, ale čím dál méně, výborné recepty, nemohla chybět coby součást výbavy mladé ženy.

19.01.2025 3 z 5