Uri komentáře u knih
Zajímavá kniha s originálními japonskými reáliemi. Velmi japonsky na mne působilo například pravidelné opakování základních pojmů (ano co je rjokan jsem dobře věděl už předtím a po všech opakováních v této knize se to sice nezlepší, ale) nebo dialogy: "Beru si od vás .... a vracím ..." Zajímavá originální zápletka o velmi "regulovaném" cestování v čase nás ve čtyřech povídkách přivede k zamyšlení - "přinese mi něco (co nemůže nic změnit) něco?". Určitě doporučuji přečíst všem milovníkům Japonska, nebo příznivcům hodně netradičních zpracování časových paradoxů.
Vzhledem k velkému počtu pětihvězdičkových hodnocení knihy, se mnou asi většina nebude souhlasit, ale za mne obrovské zklamání. Jsem velký fanoušek knižní ságy "Písně ohně a ledu" a stejně jako ostatní fanoušci se těším až vyjdou "Vichry zimy". Možná si před nimi znovu přečtu předchozích 5 knih, jen abych se ze seriálu vrátil zpět do knižního světa, ale kdo ví kdy se dočkáme ...
Ale zpět k Ohni a krvi ... Dlouho jsem se nemohl začíst a dokonce jsem zvažoval odložení knihy. Původně jsem chtěl dát jen dvě hvězdičky. Kde jsou Martinovy rozsáhlé příběhy se spoustou vedlejších postav? Kde jsou ty rozvleklé popisy dějů, intrik, jídel...? Ty které se pak propojí a člověk pochopí proč se něco děje? A nebo, že sice byly ty informace zbytečné, ale krásné a zajímavé. Kniha Oheň a krev je něco úplně jiného. Jako by ji napsal někdo úplně jiný. Obdivuji Martinovu důkladnost kdy k tomu, aby napsal příběh o období pár let vymyslí historii trvající stovky let celého světa a všech kdo v tom světě žijí (tedy aspoň rodokmeny většiny rodů, hrady - jejich vzniky, bourání, obsazování...). Pokud Vás zajímá co se dělo ve Středzemí za vlády Targaryenů tedy období asi 200 let před profláknutou "hrou o trůny", zde to najdete. Ale pouze jako suché "dějepisové" vyprávění kdo z Targeryenů se kdy narodil, koho si vzal, kdo mu pomáhal, kdy umřel... Děje jsou jen naznačované v kontextu Targaryenské rodiny a zbylé rody jsou zmiňovány jen okrajově. Takže samozřejmě se dozvíte co se děje v Dorn, nebo za mořem, ale opravdu velmi stručně. Přijde mi to jako že GRRM si udělal rodokmen Targaryenů s trochou podrobností, aby na ně mohl odkazovat v hlavní sáze a pak ho někdo ukecal, když se tak dlouho čeká na Vichry, jestli nemůže vytáhnout něco ze šuplíku. Skoro bych řekl, jako že jeho nápady obalil trochu děje někdo úplně jiný.
Nakonec jsem knihu dočetl, rozhodně je to zajímavé čtení (proto jsem původní záměr zvedl o jednu hvězdičku), ale pro mne literárně hluboko pod původní sérií. Tak snad se těch Vichrů a pak i Jara někdy dočkáme.
Děsivá vize evropské apokalypsy, která je až hrozivě realistická. Krásný thriller z IT/energetického prostředí od kterého se neodtrhnete. Protože se pohybuji v IT vnímám, že některé IT věci jsou kvůli čtivosti zjednodušeny (autor o tom píše i v doslovu), ale nic to neubírá na síle poselství, které nás nití zamyslet se nad způsobem našeho života a naší závislosti na moderních technologiích. Přečetl jsem jedním dechem, škoda že to bylo tak krátké.
Poutavě napsaná hard-core technická sci-fi podle mého gusta. Mám rád tlusté knihy, takže délka mi určitě nevadila, naopak z počátku mi trochu vadilo vynechávání některých časových úseků, které možná nebyly pro celkový děj důležité, ale prostě mi chyběly. Vysoká uvěřitelnost všech použitých technologií pro mne zvýšila přitažlivost. Od poloviny knihy jsem se trochu bál, aby kniha nesklouzla do propagandy USA proti špatným nepřátelům (v tomto případě Čína), ale nakonec se tak nestalo a motivy všech mocností a jednotlivců mi přišly stejně uvěřitelné jako technologie. O technologiích je navíc velmi zajímavý doslov, kde jsou popisovány podrobně motory i časové předpoklady jejich vývoje a navigační problematika. Doslov ale čtěte až po přečtení knihy, tak jak varuje autor, obsahuje drobné spoilery. Jednoznačně 5 hvězdiček!
Kniha nabízí spoustu zajímavých faktů z naší krvavé historie a pokládá ještě více znepokojivých otázek, na které musíme hledat odpovědi každý v sobě. Určitě stojí za přečtení.
Velmi vtipná zápletka, která trochu sklouzává do stereotypu a konec je takový nedokončený.
Nemám rád rusko a ruskou tématiku, takže chvíli trvalo než mne náš čtenářský klub přesvědčil, že si Gentlemana stojí za to přečíst. Poetický příběh, který se jen lehce dotýká historického období ruska od počátku 20 století do 50-tých let. Přizpůsobivost hlavní postavy na nesvobodu a adaptace se na "domácí vězení", vyvedená v smutném optimismu a se suchým humorem, je působivá. Mrzí mne, že to nakonec nebylo delší. :)
Zajímavá duchařina, přečetl jsem jedním dechem, škoda, že konec zůstal otevřený zajímalo by mne jak to vlastně dopadlo. :)
Knihu jsem četl mimo pořadí této série. Nejdřív jsem si myslel, že se jedná o další severskou detektivku, až přítomnost pražského detektiva mne upozornila, že mi možná něco uteklo. :) A opravdu, až pak jsem zjistil, že se jedná o pátý díl serie s detektivem Josefem Bergmanem. Kniha moc hezky popisuje severskou přírodu, samotářský život dalekého severu, jednotlivé charaktery hlavních postav i úvahy detektiva. Konečné rozuzlení bylo zajímavé, ale ke konci trochu děj ztrácel. Za mne 4 hvězdičky. K předchozím dílům se možná někdy vrátím, abych lépe pochopil pohnutky detektiva k dovolené...
Další kniha z ženského pohledu (poslední dobou si mne nějak nacházejí), který je pro mne uvěřitelný. Možná proto, že Lars Kepler je manželská dvojice a tudíž mi v jeho knihách přijde zajímavě vykreslený jak mužský tak ženský charakter. V "Hřišti" tedy hlavně ten ženský. Kniha je kombinací akčního Toma Clancyho a náboženské mystiky, ve vyvážené a čtivé formě. Představa posmrtné mafie fungující několik století je znepokojivá a jsem zvědav jestli se z knihy nestane další serie. Zajímal by mne další vývoj příběhu a jestli je možná náprava celého zřízení. :D
Kniha měla spád a zápletka byla zajímavá. Je sice slabší, než trilogie z ostrova Lewis, ale i tak velmi hezky napsaná. Moje celkové hodnocení trochu sráží konečné rozuzlení, které bylo podle mne trochu uspěchané a ne moc uvěřitelné. Každopádně styl autora je hodně popisný, tak to mám rád a i přes výše uvedené slabiny dávám 4 hvězdičky.
Artemis nebo Artemis Fowl, obojí poněkud dětské, ale čtivé. Měsíční město Artemis je přesto zajímavě vymyšlené, kniha je čtivá (opět z ženského pohledu :) ) a zajímavě a podrobně (tak to mám rád) popisuje fyziku a technologie měsíčního světa. Pro mne trochu neuvěřitelný globální dopad finální příhody a příliš sladký happy end. Proto jen tři hvězdy, přestože jsem ji přečetl skoro jedním dechem.