Usire Usire komentáře u knih

Obraz Doriana Graye Obraz Doriana Graye Oscar Wilde

Výborná kniha, která je dnes již klasikou. Moc se mi líbily uvěřitelné charaktery postav. Nápad originální a dobře dotažený.

Kytice Kytice Karel Jaromír Erben

Opět mi neseděla forma. Kdyby to nebylo psáno jako poezie, tak by to bylo přijatelnější. Nicméně některé básně jsou legendární, např. Svatební košile ve mě zanechala hluboký dojem. Filmové zpracování je pro mne lepší.

Mumie se vrací Mumie se vrací Max Allan Collins

Začetl jsem se hned po prvním filmu, který jsem viděl. Prostě se mi nechtělo čekat na další film. Bohužel byl jsem zklamán, jak knižně tak následně i filmově.

Válka s Mloky Válka s Mloky Karel Čapek

Bohužel zklamání. Asi mi nesedí styl Čapkova psaní, ale není to nic co by mě uchvacovalo. Nápad je tam dobrý, jen to provedení kapku pokulhává.

Poklady na dně moří Poklady na dně moří Aleksander Grobicki

Tato kniha je mou nejčtenější knihou z dětství a dospívání. Pravidelně jsem si jí brával každý rok na dovolenou k moři a četl znovu a znovu. Večer jsem četl, ale přes den chodil po plážích a hledal ty poklady.

Vzpomínky na budoucnost Vzpomínky na budoucnost Erich von Däniken

Jasně, Däniken se nesmí brát tak vážně. Na druhou stranu ruku na srdce, kdo se nepozastavil nad touto knihou a neřekl si: "Sakra něco na tom je". Kniha se čte velmi dobře a teorie působí reálně.

Tajnosti popraviště Tajnosti popraviště Charles Henri Sanson

Četl jsem hned po Pamětech kata Mydláře. Nevím čím to bylo, ale tohle mě tak nechytlo. Možná to bylo překladem, který mi nesedl. S odstupem času se třeba zase vrátím a zkusím to znovu.

25.01.2021 3 z 5

Paměti kata Mydláře Paměti kata Mydláře Josef Svátek

Ze začátku se mi kniha špatně četla, nebyl jsem zvyklý na takovouto češtinu. Nicméně jsem se přes to dostal a nakonec jseme se s ostatními spolužáky nějakou dobu takto vyjadřovali i mezi sebou. Jen mě mrzí, že kniha nepřenáší moc popisů poprav, ale je to spíše o myšlenkách a osobním životě samotného kata.

Gulliverovy cesty Gulliverovy cesty Jonathan Swift

Pro mě trošku rozporuplné čtení. Některé části jsou výrazně lepší než jiné např. Cesta do Liliputu je poměrně velmi dobře napsaná.

Příběh rodu Homo Příběh rodu Homo Robin Dunbar

Knihu jsem četl na doporučení jednoho z profesorů na mé Alma mater. Rozhodně jsem neprohloupil. Kniha je zajímavým čtením s řadou nových informací a teorií.

25.01.2021 5 z 5

Přírodopisná čítanka, 2. část: O zemi Přírodopisná čítanka, 2. část: O zemi František Jirák

Tak tohle je naprostá paráda. Kniha o přírodě, kterou napsal farář. Některé věci jsou z dnešního pohledu velmi úsměvné.

Dvanáct sošek Almiru Dvanáct sošek Almiru Michael Bronec

Samostatně hratelný svět, kde budete chtít najít všechny sošky. Nyní už bude záležet jen na PJ a vaší šikovnosti, jestli se to podaří.

Světový atlas záhad Světový atlas záhad Karl P. N. Shuker

Tuto knihu jsem dostal k desátým narozeninám a už tehdy mě velmi zaujala. V průběhu času se k ní občas vracím a pokaždé si uvědomím, že je toho tolik co neznáme.

Tušení stínu Tušení stínu Ludvík Souček

Takový český Däniken, jehož mám hodně rád. Takže kniha byla přečtena jedním dechem a vzešla samozřejmě řada otázek, které se mě stále drží.

Legendy sedmera moří Legendy sedmera moří Helmut Hanke

Zajímavé čtení, které přinese řadu informací např. o pití rumu na moři. Kniha má co nabídnout i dnes.

Záhady staletí Záhady staletí * antologie

Souhlasím, že v konkurenci dnešních autorů je to slabší.

Myš na míli Myš na míli Stephen King

Mnohokrát jsem viděl filmové zpracování, a tak mě zajímala také knižní předloha. A ta mě vůbec nezklamala.

25.01.2021 5 z 5

Robinson Crusoe (převyprávění) Robinson Crusoe (převyprávění) Josef Věromír Pleva

Moje zamilovaná kniha, kterou čtu snad každý druhý rok znovu a znovu (někdy i v jiných jazycích a vydáních). Příběh je naprosto úžasný a hltám každou větu. Nejvíce se mi líbí Robinsonovo přežívání na ostrově.

Prométheus Prométheus Franz Fühmann

Tak tohle mi opravdu sedlo. Přečetl jsem to snad na jedno posezení a začal se zajímat jak to bylo dál, rozbory postav atd. Jen mě mrzí, že není další pokračování, antických příběhů je celá řada.

Továrna na Absolutno Továrna na Absolutno Karel Čapek

Příjde mi, že když Čapek psal tuto knihu, tak Československo bylo ve světě někdo. Z dnešního pohledu se mi zdá až neuvěřitelně naivní a psaná stylem, který mi nesedí. Celkem jsem ji četl třikrát, ale pokaždé jsem ji vnímal jen hůř a hůř.