VáchalovaDoxa VáchalovaDoxa komentáře u knih

Smyslové hraní pro batolata a předškoláky Smyslové hraní pro batolata a předškoláky Helena Nixová

Solidní přehled smyslových, tedy zejména hmatových aktivit, nechybí přehled používaných materiálů, doporučení i varování. Kapitola o využití hmatových cvičení v praxi je doplněna rozvrhem, kterým se mohou inspirovat třeba pracovnice mateřinek nebo prostě lidé, kteří potřebují zabavit doma batole třeba v případě, že venku není zrovna procházkové počasí nebo dítě nesmí ven z jiných důvodů. Hejtit knihu kvůli tomu, že v některých návodech jsou použité potraviny (a děti mohou hrací pomůcky konzumovat) a argumentovat hladem v Africe, je směšné. Děti rády a už od prvních dní používají ke zkoumání světa hmatu a tahle kniha prostě poskytuje nápady jak jim to zkoumání udělat veselejší. Většinu návodů lze najít i na netu, ale takhle jsou pěkně v jednom svazečku.

06.11.2024 3 z 5

Heinrich Franz Boblig: Temná postava čarodějnických procesů Heinrich Franz Boblig: Temná postava čarodějnických procesů Jaroslav Čechura

Ani obhajoba, ani obžaloba. A že to není lehká práce, když se celému národu jméno Boblig zapsalo jako synonymum naprostého temného chamtivého zla pěkně v černobílé barvě, případně v krvavé četbě Kladiva na čarodějnice. Jsem ráda, že se tématu věnuje někdo systematicky a s obrovskou erudicí a pevnými sedacími svaly bádá a hledá archivy (stačí nahlédnout do seznamu literatury a chvíli se pošťourat v poznámkovém aparátu) a připomíná čtenářům beletrie a nekritickým filmovým fandům fakt, že beletrie je jen fabulace inspirovaná životem a film je totéž, akorát v audiovizuální podobě. Pokud se někdo opírá do autorových "spekulací", nechť věnuje pozornost Čornejovu Žižkovi, v jehož příběhu nejsou k dispozici ani ty vlastnoruční zápisky zkoumané osobnosti, přesto je všeobecně uznávaným. Čechurův styl je jako vždy věcný a střízlivý, dobře se čte a plyne. Co víc si takhle za podzimního stmívání přát?

06.11.2024 5 z 5