Vakalik | Komentáře u knih | Databáze knih

Vakalik Vakalik komentáře u knih

Možnosti milostného románu Možnosti milostného románu Jan Němec

Jsem z této knihy popravdě rozpačitá. První polovinu jsem četla dva měsíce. Vůbec mě to nebavilo. Autor sám, jakožto hlavní postava knihy, mi byl vrcholně nesympatický. Druhá půlka knihy byla mnohem lepší. Konečně začal nějaký děj. Nejvíc se mi líbilo vyprávění Niny. Příběh je ze života - když se dva milují, ale zároveň spolu nemohou žít. Jeden trpí víc, druhý méně. Děj dostal spád. Líbí se mi relativně otevřený konec. Co jsem ale nepochopila jsou kapitoly, které nesouvisí ani s dějem, ani samy se sebou. Přijde mi to jako paskvil, v němž se autor záměrně snažil být něčím zajímavý a povznést dílo nad ,,obyčejný Roman", aby to jako nevypadalo blbě, že tak citlivé dílo psal chlap. Působí to na mě hrozně uměle a že vlastně ani autor sám neví a nerozumí obsahu těchto kapitol.

31.07.2021 2 z 5

Vyhnání Gerty Schnirch Vyhnání Gerty Schnirch Kateřina Tučková

Kateřina Tučková si vždycky vezme do pera nějaké hrozně silné téma. Jak v Žítkovských bohyních, tak tady. Ale v obou případech mi přijde, jak kdyby půlku díla psal někdo jiný. U Gerty je to ještě markantnější. Epické vyprávění a silný příběh se najednou obratem promění v neurčité věty a fakta, postavy začnou být víc ploché a čtenář, dosud sledující osudy z blízka je najednou vyvržen "nad" příběh a sleduje to zpovzdálí bez možnosti opět se do postav žít. Jak jsem zezačátku nemohla přestat číst, tak druhá půlka knihy už mě nebavila a dočetla jsem, protože mě zajímalo rozuzlení.

24.02.2021 3 z 5

Smrt krásných srnců Smrt krásných srnců Ota Pavel

Krásná kniha. Ota Pavel psal jednoduchým jazykem, bez příkras. Tím umocňuje atmosféru díla. Příběhy jsou smutné, veselé, tragické, ale ze života. Ota Pavel si na nic nehraje, píše tak, že se čtenář do díla vžije. Je to psané jako prosté vyprávění obyčejného člověka, ne s cílem napsat knihu a z knihy tak prýští za upřímnost, se kterou dřív lidé vše prožívali.

29.02.2020 5 z 5

Malý pražský erotikon Malý pražský erotikon Patrik Hartl

Než jsem vůbec začala číst první Hartlovu knihu, brala jsem jeho díla automaticky jako braková. Aniž bych s ní měla jedinou zkušenost. A to jen proto, že jsem je viděla neustále všude kolem sebe. Četli je všichni. Především lidé, kteří běžně nečtou a přečtou si za rok dvě až tři knihy během dovolené u moře. Dlouho mi jeho knihy ležely ve čtečce, a když přišla chvíle, kdy jsem si říkala, že je čas dát mu šanci, moc jsem od toho nečekala. Jeho prvotina mě ale mile překvapila a tak jsem dala šanci dalšímu jeho dílu, a to Malému pražskému erotikonu. Příběh dvou manželských párů, kde se členové obou rodin milují, rozchází, podvádí, zbožňují a zase znovu scházejí. Z první třetiny knihy jsem byla vyloženě nadšená. Příběh jednoho páru by byl asi nudný, ale střídání více hlavních postav bylo příjemné. Hartl dokázal do románu zamotat si všechny příhody, které se můžou párům stát. Poslední třetina knihy už mě trochu zklamala. Oblíbila jsem si Honzu, Zdeňka, Martu a Táňu. Příběhy jejich dětí už jen doplnily ta hluchá místa, která bylo třeba vyplnit, aby se v románu stalo úplně všechno, co se může ve vztazích dít. Ona ta literatura tak trochu braková je. Je to lehké čtení, nečekejme zde žádnou hlubokou myšlenku ani pointu. Asi přesně takovou knihu bych si sebou vzala na dovolenou, když bych si chtěla opravdu odpočinout. Ale Hartl mě prostě baví. Velké plus dávám za namluvenou audioknihu, kterou jsem si čtení místy prokládala. Je výborně namluvená, především ta místa, kde dabér ztvárňuje ženu nebo dítě.

21.02.2020 4 z 5

Šílené výčitky Šílené výčitky Liane Moriarty

Už od začátku je jasné, že se v knize něco stalo. Veškeré události a vyprávění směřují k jednomu večeru, kdy se mělo stát něco, co změnilo život mnoha lidem. Bavilo mě to a bylo to napínavé. Ovšem po odhalení zápletky jsem si říkala, jestli to vážně autorka myslí vážně a je to celá pointa? Za mě prozatím nejslabší kniha, kterou jsem od Moriarty četla.

04.01.2020 2 z 5

V šedých tónech V šedých tónech Ruta Sepetys

Krásná kniha. Hlavní hrdince i její rodině jsem fandila. Její matka pro mě byla hrdinkou. Nechci spoilerovat. Dílo je čtivě napsané a člověk proplouvá dějem a vlastně čeká, jak vše dopadne - kdo přežije a kdo ne.

04.01.2020 4 z 5

Můj příběh Můj příběh Michelle Obama

Můj příběh řadím mezi TOP3, které jsem v roce 2019 četla. Moc jsem toho nečekala, ale byla jsem překvapená. Kniha je poměrně detailním popisem života Michelle, jejích začátků s Barackem i pozdějšího života v Bílém domě. Je to čtivě napsané a příběh příjemně plyne. Ač se autorka musela kvůli své pozici držet cenzury, podařilo se jí vylíčit některé problémy USA. Michelle neúnavně pracuje na splnění cílů, které si sama vytyčila, i po stěhování do Bílého domu. Popisuje nenásilně i myšlenky Barackovy vlády. Michelle si mě získala na plné čáře.

04.01.2020 5 z 5

Probudím se na Šibuji Probudím se na Šibuji Anna Cima

Hned zezačátku mi začal být autorčin styl psaní sympatický. Jednoduché, promyšlené věty, lehký vtip, krátké kapitoly. Začátek mě nadchl, čekala jsem, jak se děj vyvine. Zhruba od čtvrtiny až lehce přes půlku jsem čekala, co se tedy bude dít. Děj víceméně stagnoval, ale kniha byla pořád čtivá. Poslední třetina nebyla špatná, ale přišla mi už trochu přitažená za vlasy. Konec mě trochu zklamal, je to tak trochu otevřené - co se bude dít dál. Ráda jsem si přečetla trochu o Japonsku. Není to špatná kniha, hlavně jazykově se mi líbí. Ale souhlasím s komentářem níž, že je to spíš young-adult kategorie.

05.10.2019 4 z 5

Zátopek ... když nemůžeš, tak přidej! Zátopek ... když nemůžeš, tak přidej! Jan Novák

Tohle je pecka. Přečteno za hodinu,litovala jsem,že je kniha tak krátká. Krásné ilustrace a výborné přiblížení Zatopkova života v tehdejší době. Neměl to snadné.

09.02.2019 5 z 5

Řbitov zviřátek Řbitov zviřátek Stephen King

Poměrně fajn dílo. Líbilo se mi víc, než TO. Aspoň občas mě z toho mrazilo. Děj měl spád a nebyl uměle natažen na bůhvíkolik set stránek. Za mě ANO.

25.12.2018 4 z 5

A hory odpověděly A hory odpověděly Khaled Hosseini

Krásná kniha, kterou jsem přečetla na dovolené na lehátku za dvě odpoledne. Líbilo se mi to moc. Autor krásně pracuje se mezilidskými vztahy a vede zápletky tak jemně, že se to neomrzí a zároveň neprozradí. Jedno z děl, ke kterému se jednou moc rád vrátím.

25.12.2018 5 z 5

Trhlina Trhlina Jozef Karika

Konečně kniha, která se prezentuje jako strašidelná a taky taková opravdu je. Aspoň pro mě. Moc se mi tady nelíbilo začátek, ale jestli je kniha opravdu podle pravdy, jak nechá karika své čtenáře hádat, tak na to nelze říct ani ň. Bala jsem se a četla celé dobrodružství s napětím.

25.12.2018 4 z 5

Krvavé jahody Krvavé jahody Jiří S. Kupka (p)

Řekla bych, že je to nádherná kniha, ale nerada bych, aby to působilo masochisticky. Vyprávění je chvílemi až neuvěřitelné a paní věra je nezkutečně silná osoba. Mrzí mě jen jedna věc: že se mi nepodařilo dostat ani na jednu její živou přednášku.

25.12.2018 5 z 5

Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky J. R. R. Tolkien

Hobit mě překvapil. Čekala jsem nějaký Bláznivý a zmatený příběh, ale né krásné a pohádkové vyprávění. První dvě třetiny knihy jsem přečetla jedním dechem. Jazyk je to krásný a lahodí oku. Poslední část knihy, kde se bojovalo mě už tolik nebavila, ale stejně bych neváhala si Hobita přečíst jednou znovu.

23.12.2018 5 z 5

Vzdělaná Vzdělaná Tara Westover

(SPOILER) Příběh mormonské dívky, která se postavila budoucnosti, kterou jí nalajnovali rodiče. Postavila se na vlastní nohy, odešla od rodiny a vzdělala se. O to víc působivé, že tento příběh psal sám život. Některé momenty jsou pro mě až neuvěřitelné - např. domácí léčení otce. Bylo mi líto všech žen, které Tařin bratr týral.

13.08.2022 5 z 5

Ke dnu Ke dnu Anna Bolavá (p)

Je to takové syrové. Jako život na vesnici. Říkala jsem si, kam chce autorka rozvádět osud sběračky bylin, ale od této linie uhneme k jiným osudům. Líbil se mi příběh Milady a její dcery. Osudy obyčejných lidí, ale zajímavě podané.

16.01.2022 5 z 5

Útěk z afrického pekla Útěk z afrického pekla Barbora Koudelková

Jedna z nejhorších knih, co jsem četla vůbec. Jak může být někdo tak hloupý, jako hlavní postava? Kolika cizím lidem uvěřila a nechala se napálit? Údajně se jedná o reálný příběh nebo aspoň inspirovaný skutečností. No popravdě... takhle přemýšlejících lidí je na dávkách a exekucích hodně.

16.01.2022

Poslední paní Parrishová Poslední paní Parrishová Liv Constantine

Knihu jsem poslouchala jako audio při procházkách se psem nebo uklízení. Není natolik náročná, aby se při ní nedalo dělat něco jiného, ale zároveň je dost zajímavá na to, aby posluchači neutíkaly myšlenky. Je to plné zvratů a překvapení. V posledních letech se vyrojilo spousta knižních thrillerů, těch horších i těch lepších. Tenhle je pro mne těsně nad polovinou k tomu lepšímu.

16.01.2022 4 z 5

My proti vám My proti vám Fredrik Backman

Příběh už ne o hokeji, ale čistě o vztazích a následcích činů. Mě osobně se to líbilo méně než Medvědín.

24.02.2021 4 z 5

Komiksová Kytice Komiksová Kytice Karel Jaromír Erben

Ilustrovaná Kytice byla vydána ze dvou důvodu: 205. výročí narození K. J. Erbena a pro přiblížení díla mládeži. Já mám k tomuto ilustrovanému zpracování Kytice několik výhrad. Zaprvé se mi nelíbí většina ilustrací. Dnes je moderní všemu staršímu dávat moderní kabát, ale u Kytice se to dle mého názoru zrovna nehodí. Některé komiksy jsou tak špatně zpracované, že pointu vesměs pochopíte opravdu až při přečtení skladby. Druhá věc, která mi vadí (i když je to pro někoho detail) je dvojí uvádění názvů kapitol, a to před komiksem a pak před samotnou skladbou. Oceňuji uveřejnění nedokončené Svatojanské noci. Nicméně že by dílo bylo v tomto podání pro mládež srozumitelnější mi nepřijde, právě naopak.

28.07.2020 3 z 5