Val komentáře u knih
Moje první setkání s autorkou...... Kniha není vůbec špatná, ale...... Po přečtení komentářů jsem čekala totální bombu, něco z čeho si vyloženě sednu na zadek... a ono nic. Docela dlouho jsem přemýšlela, co mi na knize nesedělo. Téma to nebylo. Je to sice hnus, ale věděla jsem do čeho jdu. Zřejmě mi moc nesedí autorčin styl, vykreslení postav ...co já vím ? Každopádně zkusím další a uvidím.
Přiznám se, že nejdřív jsem z toho všeho byla lehce zmatená. Rembrandt, pak zas holocaust, zpravodajské služby..... a spousta postav, ve kterých jsem se taky trochu ztrácela. Jenže pak se to postupně vykrystalizovalo a zapadlo to do sebe jako puzzle. Určitě nezůstanu jen u této knihy a pustím se do dalších od tohoto autora .
Než jsem knihu přečetla, tak jsem si dovolila pročíst zde uvedené komentáře. Dělám to tak prakticky pokaždé. Chápu, že se kniha nemůže líbit všem, ale některé výtky mě po přečtení Inferna vyloženě nadzvedly ze židle. Přiznám se, že miluju Dana Browna, miluju Roberta Langdona a vyloženě zbožňuju Brownovy konspirační teorie . Ano, chápu, že některým vadí jistá šablonovitost jeho knih, ale za prvé si na to už mohli zvyknout a za druhé, Inferno zas tak šablonovité rozhodně není. Vadí vám, že je po boku Langdona žena? Proč ? Byl by snad lepší muž nebo třeba pes ? :-) A názory, že Dan Brown ztrácí dech a Inferrno je snůška nesmyslů a blábolů jsou přinejmenším urážející. Dle mého je Inferno užasná kniha a váhám, zda se mi dokonce nelíbilo víc než Šifra..... Pokud čtete pozorně, tak zjistíte, že každá z jeho knih je úplně jiná. Někoho baví víc Vatikán, někoho Florencie .... A komu není po chuti popisování historie a uměleckých děl, tak ho Brownovy knihy nemůžou bavit. Já rozhodně doporučuji :-)
Mě se kniha líbila docela dost. Byla to má první od této autorky a chystám se na další. Texty písní v angličtině mi trošku vadily, páč mé znalosti tohoto jazyka rozhodně nestačí na to, abych si to přeložila, ale to byla jen malá chybička jinak velmi čtivé knihy. Konec, který je tady zmiňovaný v některých komentářích je sice jiný, než jsem si představovala, nicméně asi to tak mělo být. Čtenář by si měl uvědomit, že hlavní hrdinka nebude konat tak, jak by si on představoval. Nemá smysl kritizovat knihu kvůli konci, který jsme my chtěli jinak :-) Je to přece jen příběh.........A mimochodem - docela bych chtěla mít Riu za nejlepší kamarádku :-)
Každý spisovatel má svůj více či méně typický styl. Nikoli Val Mc Dermid. Její knihy jsou každá úplně jiná. Každopádně, i když jsou každá jiná, jsou vynikající. U této knihy je vynikající námět - šílenec vraždící spisovatele dle jejích vlastních knih s brutalitou ze které mrazí i ze stránek knihy. Možná lehce předvídatelné, nicméně o nic míň napínavé. Doporučuju :-)
Přiznám se, že jsem opět měla docela problém se začíst. Mám to s touto úžasnou autorkou skoro u všech jejích knih. Nicméně po rozjezdu to šlo opět neuvěřitelně rychle. Komplikovaný Tony a protivná Carol mi sice k srdci nijak zvlášť nepřirostli, ale kniha jako celek byla výborná .
Po přečtení posledního dílu trilogie zažívám velký smutek. Knihy jsem si vyloženě zamilovala a Mikael i Lisbeth mi budou moc chybět. Milénium jako celek rozhodně patří mezi nejlepší knihy, co jsem kdy četla a je velká škoda, že autor již není mezi námi. Myslím, že by nás ještě překvapil. Doporučuji...
I dvojka dle mého názoru famózní. Paradoxem je, že jsem si vždy myslela, že je Švédsko taková jakoby dokonalá země a že se tam takové hrůzy prakticky nedějí..... Jak jsem byla naivní... :-) Lisbeth si nelze neoblíbit, i když až ve dvojce je pořádně osvětleno její mnohdy velmi zvláštní chování. Mikael je typický klaďas a jeho neochvějná víra v Lisbeth je imponující. Moc se těším na trojku :-)
Rozhodně jedna z nejlepších "severských detektivek". Na knize jsem se těch pár dnů, co jsem jí četla, stala téměř závislou :-) Z počátku tajemný příběh, který velmi pozvolna začal vystupovat z mlhy záhad je dokonalý. Už se těším na další díly trilogie ....
Tak tentokrát jsem měla poprvé mírně smíšené pocity. Na pitevnu už jsem si v knihách mé oblíbené autorky sice zvykla, ale tady jí bylo trochu moc. Nicméně teprve od druhé půlky se kniha naplno rozjíždí a sviští takovým tempem, že vyloženě nejde přibrzdit.I když se mi tato kniha zdála trochu méně skutečná, než ostatní její knihy, děj trošku překombinovaný a chvílemi až složitý, přesto dávám pět hvězdiček. Závěr byl luxusní a já prostě Kay miluju :-)
Velmi příjemné překvapení . Nejdřív jsem se knihy, která se odehrává převážně v soudní síni trošku bála, ale nebylo proč se bát. Nuda to rozhodně nebyla. Mickey Haller je sympaťák a do vyšetřovatele Bosche jsem se vyloženě zamilovala :-) Od Connellyho je to má první kniha, která ovšem rozhodně není knihou poslední ....
Miluju tuto pohádku ve filmové podobě. Nutno podotknout, že na tom má velký podíl vizáž Filipa Blažka :-) Kniha je napsaná dle filmové pohádky a je to moc milé počtení :-)
Neuvěřitelně úžasná kniha. Čekala jsem hodně, ale tohle mé očekávání několikanásobně předčilo.Po přečtení jsem měla chuť okamžitě odjet vysoko do kopců Bílých Karpat a atmosféru knihy nasát osobně. Dalším pocitem byl smutek s jakým jsem knihu zavírala a pokud mám tenhle pocit, tak knihu cením velmi vysoko . Letos jsem přečetla spoustu knih, ale troufám si napsat, že tuto rozhodně řadím na první místo. Neskutečný zážitek .
Počáteční smíšené pocity brzy vystřídalo nadšení :-) Berryho mám v oblíbených autorech, tudíž ho mám ráda a ledacos mu dokážu odpustit. Docela mě dostal tím, že se děj z části odehrával i v Praze, což je v tomto případě asi logické, nicméně patriota to potěší. Samotný děj se může sice někomu jevit jako překombinovaný, ale myslím, že to do sebe na konci hezky logicky zapadne :-) Mě neuvěřitelně vytáčela Saganova dcera Alle, která mě připadla vyloženě spratkoidní.... :-) A také si cením autorovy poznámky na konci knihy, kdy se dozvídáme, co je skutečnost a co fikce. Moc hezky se to četlo .
Vyloženě nevšední zážitek s koncem, který musí každého omráčit. Okamžitě sháním další knihy od této autorky :-)
Opět výborná kniha od úžasného pana spisovatele. Člověka strhne svět velkých peněz, soudních síní a charismatických mafiánských bossů.... ale pak je rád, že je ve své ložnici s knihou a tohle nemusí prožít..... :-)
První díl jsem doslova zhltla za dva dny. Druhý už trval o něco déle... A třetí byl v první polovině "porod" :-) Měla jsem co dělat, abych knihu neodložila, ale to, že jsem první dva díly četla mě donutilo dočíst i trojku. Nutno přiznat, že druhá půlka knihy byla o poznání akčnější. Každopádně ten, kdo dokáže popsat tolik stránek o ničem má můj hluboký obdiv. Já bych to rozhodně nedokázala. A to myslím smrtelně vážně.
Tentokrát typický Sheldon. Rodinné vztahy, dědictví a mistrně vykreslené charaktery postav.
Je pravda, že to není typická sheldonovka, nicméně rukopis autora je zřejmý. Téma mimozemských civilizací, ufonů, létajících talířů a podobných věcí mě nikdy nechytlo. Pouze jméno autora rozhodlo, že se do toho pustím. Každopádně jsem dobře udělala, páč tam v první řadě o mimozemšťany vůbec nejde. Je to docela akční thriler s perfektním dějovým spádem, který vás nutí číst a číst a číst.... Sheldon opět nezklamal .
O tom, že je Patterson génius se není třeba rozepisovat. O tom, že je Alex Cross úžasný taky ne :-) To, že je Soneji jako šílená postava z hororu a nahání strach i ze stránek knížky je evidentní..... Knížka je rozhodně jednou z jeho nej. Na film jsem se ani raději nedívala, protože jenom fakt, že Crossovi je v knize kolem 38 let a ve filmu je mnohem starší mi vadí. A taky si nechci zkazit luxusní dojem, který ve mě tato kniha zanechala. Miluju Pattersona ... :-)