Valeyman Valeyman komentáře u knih

Ve válce: Příběhy obyčejných lidí z Iráku a Sýrie Ve válce: Příběhy obyčejných lidí z Iráku a Sýrie Lenka Klicperová

Kniha je sama o sobě krásná ( samozřejmě nemyslím tím tématikou, ale vzhledově, kvalitou papíru, fotek atd. ) Dá se přečíst za jedno odpoledne, což byl můj případ. člověk se dozví spoustu zajímavých životních příběhu okořeněných tím, že je vše od autorek, které ona strašidelná místa opravdu navštívily a nepíšou něco z tepla domova. Malinko bych vytknul pouze to, že se některé informace opakují pořád dokola a ke konci už to může nudit. Za mě však plný počet bodů, čtete a mrazí vás to, když vidíte, co se děje relativně " pár " kilometrů od vás :-)

27.12.2018 5 z 5

Ostrý řez Ostrý řez Jeffery Deaver

Rád bych napsal, že Deaver je zpět ve formě, ale bohužel nemohu. Od začátku je to celé docela průhledné, pachatel se dá celkem snadno odhalit. V závěru mi těch zvratů přišlo až příliš a celé to bylo celkem překombinované. Nicméně kniha je určitě o třídu lepší než Poslední hodina. Velkým plusem pro mě byla absence vyšetřovacích tabulí se soupisy nalezených důkazů.
Deaver psaní určitě nezapomněl, dám mu ještě určitě další šanci, ale mám tak trochu pocit, že už vykrádá sám sebe. Možná by mu prospěla nějaká pauzička, uvidíme.....

20.12.2018 3 z 5

Čtvrtá opice Čtvrtá opice Jonathan Dylan Barker

Zakoupil jsem víceméně náhodou, trochu mi odrazovala "nálepka" světový bestseller, ale šel jsem do toho. Musím říct, že to bylo naprosto úžasný. Začátek mě moc nechytil, trvalo mi malinko se začíst,ale pak už to jelo. Pasáže z deníku jsem hltal slovo od slova a vždy jsem se na ně těšil. Dějové linky se četly parádně, snad jenom trochu ta s Emory mě malinko nudila. Konec také perfektní...šup šup přeložit další díl :-)

Ztracený Ztracený Tim Weaver

Další fantastický Tim, myslel jsem si, že po šelmě od Maynea letos už nic lepšího nepřijde, ale přišlo. Od začátku do konce skvělé, opětovné shledání Healeyho a Davida. Užíval jsem si to od začátku do konce a opět mi přečtení trvalo sotva dva dny, prostě knížka, kterou člověk musí mít. Nemůžu se dočkat na jaře dalšího příběhu I am missing.

Devátý hrob Devátý hrob Stefan Ahnhem

Na knihu jsem se velmi těšil a rozhodně mě nezklamala. Překombinované mi to vůbec nepřišlo, ba naopak se mi ta rozmanitost líbila a seděla mi tam. Příběh tajemného dopisu, linka Dunji, Fabiana všechno se mi četlo dobře. Na rozdíl od prvního dílu zde bylo méně nereálných a za vlasy přitažených věcí, snad jen chování Fabianova syna mi přišlo přes čáru. Trochu rozpačitý jsem byl akorát z toho závěru. Na každý pád za mě jasných 5 hvězdiček :-)

Šelma Šelma Andrew Mayne

Knihu jsem původně vůbec nezamýšlel koupit. Do obchodu jsem šel pro úplně něco jinýho, ale uhranula mě ta obálka. Zářila na mě jako drahokam ze dna oceánu. Po příchodu domů jsem vlastně zjišťoval co že jsem to koupil a vidím, že to napsal salonní kouzelník a iluzionista Andrew Mayne. Co si budeme povídat, neznělo to zrovna dvakrát lákavě a věrohodně. Představoval jsem si jak někdo jako Pavel Kožíšek napíše thriller hned poté co vytáhne zapečenou minci z rohlíku. Mé obavy se rozplynuly hned po přečtení úvodních stran. No do p*dele to byla ale jízda. Theo to nakládá čtenářům hned od začátku, strach a úzkost v lesích by se dala krájet. No odhalení vraha ? Prostě wau wau wau...standing ovation pro tenhle skvost !

13.10.2018 5 z 5

Rychlopalba Rychlopalba Štěpán Kopřiva

Tak tohle můžu ! Přečetl jsem to za jedno odpoledne / večer a byla to opravdu Rychlopalba se vším všudy. Sympatická postava detektiva, perfektní spád, pěkná a jednoduchá zápletka a hlavně nespočet hlášek a humoru u kterých jsem se od srdce zasmál. V doslovu jsem četl, že se chystá druhý díl, ale je to už 3 roky, tak těžko říct. Každopádně druhý díl bych si opravdu s chutí přečetl.

10.10.2018 5 z 5

Není úniku Není úniku Taylor Adams

Zakoupil jsem i na základě dobrého hodnocení zde na databázi,ale kniha mě zklamala. Ze začátku mi to dost vadilo literárně, možná za to může i překlad. Slova jako sněhokalypsa, modrásek mi nešla přes jazyk. Nebo citoslovce jako VRZ,PRÁSK,CVAK atd.
Spád to i celkem má, ale na druhou stranu se toho až moc neděje, kromě opakovaného vyskakování okénkem na záchodě. Dále mi vadilo až moc dospělé chování 7mi leté holčičky, neumím si moc představit, že by tohle všechno mohla zvládnout. Hvězdičku dolů strhávám ještě za závěr knihy...

04.10.2018 1 z 5

Čarodějnice Čarodějnice Camilla Läckberg

Moje první zkušenost s autorkou a možná zároveň i poslední. Dost dobře jsem nepochopil proč byl do děje vtažen příběh ze 17. století. Marně jsem celých 650 stran čekal na tu pointu, která nepřišla. Vadila mi roztahanost celého příběhu. Dějová linka ohledně Kristiny a její svatba mi přišla úplně zbytečná, stejně jako dění kolem uprchlíků. Postrádal jsem nějaký "Wow" moment. Zhruba do 350 stránky jste se nedozvěděli zhola nic, nalezná mrtvá dívka na stejném místě jako jiná před 30ti lety, ale nikam se to neposunulo....

26.09.2018 3 z 5

Temná hmota Temná hmota Blake Crouch

Knihu bych rozdělil na tři části : 1. část , která byla pro mě famózní, tajemná, zoufalství Jasona z neznámého světa se pozvolna skrz stránky přesouvalo i na mě, hrálo si to se mnou a hrozně mě to bavilo. 2. část, paralelní světy, mnohovesmír, krychle atd. přiznám se, že tady můj zájem trochu upadal, tady se z toho dalo dle mého vytřískat trochu víc, lépe vykreslit atmosféru. 3. část - závěr, úplný konec mě trochu zklamal, nebudu to dále rozvádět, abych nehodil nevědomky nějaký spoiler, ale za konec jako takový jsem původně chtěl dát o hvězdičku méně, ale ne, zaslouží si to plný počet. Pro ty, kteří máte strach, že jste analfabeti na fyziku a kvůli tomu byste nepochopili, nemějte. Já jsem král všech analfabetů v tomto oboru a stejně jsem si čtení této knihy náramně užil.

15.08.2018 5 z 5

Údolí mrtvých Údolí mrtvých Tim Weaver

Skvělý Weaver. Dobře vykreslená atmosféra údolí mrtvých. Zápletka taky fajn. Nemám moc co klasicky vytknout. Těším se na další díl Ztracený. Fajn pohled do historie a spojení případu s Miltonem Sykesem.

03.08.2018 5 z 5

Říkají mi Lars Říkají mi Lars Daniel Gris

Je mi jasný, že Daniel Gris je pseudonym a upřímně je mi jedno kdo to ve skutečnosti napsal, i kdyby to po večerech slátal Okamura s Roznerem. Mně se to prostě líbilo fakt moc a dlouho jsem se u něčeho tak nepobavil. Přečteno prakticky na jeden zátah za odpoledne / večer. Skvělá a sympatická postava Larse, dobře a jasně vystavěný příběh a atmosféra. Dobře investovaných 250 Kč a doufám, že to jedním Larsem neskončí a budu mít šanci pořídit další díly.

03.08.2018 5 z 5

Němé oběti Němé oběti Tim Weaver

Kniha se mi líbila, jako všechny zatím od Tima, ale něco mi tam chybělo. Především to, že David tentokrát nepátrá po ztracených lidech ( až na jistou část knihy ). Prostředí automatů mi rovněž nepřirostlo moc k srdci. Dlouhé popisování míst mi nevadí, na to jsem si zvykl a autor umí popsat barvitě. To co mi vadí ( ale za to autor nemůže ) je vydávání dílů napřeskáčku, takže třeba ke konci této knihy jsem se dozvěděl kdo je vrah v druhém případu Údolí mrtvých, kterou mám doma a čeká na přečtení. To mi opravdu mrzí.

13.07.2018 5 z 5

Dvojitý kříž Dvojitý kříž Chris Carter

Knihu jsem zakoupil víceméně z nudy v Levných knihách za pár korun s tím, že v nejhorším bude dobrá k vypodložení kývající se skříně. No a to bylo potom větší překvapení, že se to četlo dobře, nebylo to utahaný, detektivové sympatičtí. Jediné co musím vytknout je ten překlad. Nervovalo mě neustálé : Jejda a podobný slova. Oni se dostanou do svízelné situace, vidí znetvořenou mrtvolu a prohlásí Jejda ? Vážně ? Jinak opravdu dobré a už jsem zakoupil další díly :-) skříň se tedy bude kývat dál :D

24.05.2018 4 z 5

Bez slitování Bez slitování Tim Weaver

Ano, na jedné straně klasický Weaver, na druhé straně ne. Na můj vkus a soudě podle ostatních weaverových knih trochu pomalejší rozjezd. Byl jsem zvyklý, že autor do toho skočí rovnýma nohama, ale tady se cca 300 stran řeší víceméně to samé pořád dokola bez většího průlomu ve vyšetřování. Třeba pasáž útěku lupiče z Davidovo bytu mi přišla roztahaná a víceméně zbytečná. Vše, ale vynahrazuje konec, který je skvělý, jednoduchý, osobitý, uvěřitelný. Vše krásně zapadne jako dílky puzzle. No a co mi přimělo dát plný počet hvězd definitivně je samotný konec a upoutávka na Němé oběti. Nechával jsem si jí na konec a moc se těším.

17.05.2018 5 z 5

Noc Noc Bernard Minier

Sérii s Martinem Servazem mam hodně rád, ale tento díl mě bohužel zklamal. Příběh se hodně vlekl. chyběl nějaký oživující prvek. Většinu knihy, to bylo pořád dokola - Martin komat, Martin se změnil, je to můj syn, není to můj syn, Martin se s náma nebaví a opět Martin se změnil, Martin byl v komatu, pořád dokola. Zbytečné mi přišly i momenty jako vystřižené z padesát odstínu šedi, nejsem žádnej puritán, ale tyhle popisy se mi tam prostě nehodily. Konec vyprávěnej jako z vlaku bez odpovědi na hlavní otázku. V originále už vyšlo pokračování a čtvrtý příběh s Martinem Servazem, z anotace je patrné pouze to, že se Martin bude vracet k vyšetřování jednoho z jeho prvních případů z roku 1993, o Hirtmannovi ani zmínka, tak se necháme překvapit. Knihu určitě zakoupím a budu doufat, že to bude výrazně lepší než Noc.

30.04.2018 2 z 5

Poslední hodina Poslední hodina Jeffery Deaver

Jeffery Deaver je jeden z mých nejoblíbenějších autorů, ale tohle mě zkrátka nebavilo. Myslím, že Lincoln Rhyme jako postava už nemůže překvapit a nemá se to kam posouvat. Možná, že 13 případů už je přespříliš. Celé to na mě působilo utahaně. Hvězdičku navíc za sympatické postavy lesního policisty a prokurátora. Zatím nejhorší díl s Lincolnem. Mám dojem, že Deaver s Hodinářem vystoupal na Olymp a od té doby to jde strmě dolů. V originále vyšel už 14. díl..noooo...asi tomu dám ještě šanci, tak nějak z nostalgie.

26.04.2018 3 z 5

Hon na mrtvého Hon na mrtvého Tim Weaver

Klasická Weaverovina, od začátku jízda až do konce. Vyhovuje mi, že v úvodu knihy hned autor do toho skočí rovnýma nohama. Osobně zatím u mě vede Zlomené srdce, ale nějak tuším, že některý z další dílů ho trumfne. Měl jsem strach jak se to bude číst, když to vycházelo zpřeházeně, ale vůbec to nevadilo. Jediné co bych trochu autorovi vytknul je to, že z Davida místama dělal Terminátora...nemůžu samozřejmě jinak než 5 hvězd a už nedočkavě vyhlížím červen a údolí mrtvých.

27.03.2018 5 z 5

Hadrový panák Hadrový panák Daniel Cole

Další z knih s masivní reklamou, která mě bohužel tolik nechytla. Nevím, jestli by nebylo lepší tyto knihy, především pak prvotiny vydávat s menším popraskem, chápu, že je to marketingová záležitost a věc prodejnosti,ale stejně. Po celou dobu mi chyběl nějaký Wow moment. Celkem to odsýpalo, nápad nebyl špatnej, ale neměl jsem problém knihu na den odložit, nepřikovalo mě to ke každé stránce. Nezaujala mě ani žádná z postav, ba naopak taková Andrea byla nelogická, něco mezi kladnou a zápornou postavou...zkrátka za mě nic moc, ale možná dám autorovi ještě šanci a Loutkaře přečtu...

26.03.2018 3 z 5

Oběť bez tváře Oběť bez tváře Stefan Ahnhem

Nemůžu říct, že by mě to nebavilo. Nemůžu říct, že by to nebylo napínavé. Nemůžu říct, že by se to špatně nečetlo. Ba naopak, bylo to napínavé od začátku do konce, žádné zbytečné dějové linky, krátké čtivé kapitoly a poměrně obyčejný detektiv bez žádných závislostí na alkoholu, drogách a já nevím čem všem. Ovšem hodnocení musím srazit za druhou půlku knihy, kde výrazně přibylo naprosto nelogických věcí, což bylo do očí bijící. Jako vážně mi chce autor říct, že matka nechá doma svýho 13ti letýho syna a odjede z města jenom kvůli tomu, že prostě nechce ? Jako vážně ho po dvou dnech přijde zkontrolovat táta, nezajde do pokoje a píše mu jenom sms ? Jako vážně existuje kurýr, který vám jde do domu a zabalí počítač ? Jako vážně si nikdo nepamatuje spolužáka ze základky ? Jako vážně celá kniha popisuje vraha jako extrémně chytrého s do puntáíku promyšleným plánem a pak nechá za sebou otisky ? Jako vážně leze někde v nemocnici stropama jako spiderman ?

Když vynecham ty nelogičnosti, tak příběh jako takový byl fajn a rozhodně doporučuju. V květnu má vyjít další případ s F. Riskem. Určitě zakoupím a budu doufam, že autor vynechá ty sci-fi věci a budu moct dát 5 hvězd.

18.03.2018 4 z 5