Valyk komentáře u knih
Dobrá kniha! Přečtěte si, kdo chcete znát moderní dějiny Evropy.
Dějiny holocaustu - velice odborně zpracované. Pro milovníky literatury faktu jedinečná kniha.
Už je to delší doba co jsem Gulag četl. Je to vynikající kniha; věrný popis života v lágru. Dodnes mě při vzpomínce na popisované události jímá hrůza, že bych kdy takto měl žít.
Vynikající poznámky a postřehy o španělské občanské válce. Osobně se mi zamlouvá i struktutra knihy, kdy po kapitolách o událostech z fronty následuje glosa politické situace. Necítím se být - na úkor tématu - ošizen o skvělý vtip, sarkazmus a ironii.
Budu z úcty k tomuto dílu jen stručný. Je to nejlepší kniha, jakou jsem doposud četl. Ohromující a neustávající humor v kombinaci s "filozofií života". Nevzpomínám si, že bych kdy četl vtipnější knížku a zároveň měl pocit, že mě nesmírně obohacuje. Úchvatné jsou i vložené příběhy do hlavního děje - např. poučení (pro budoucí čtenáře neprozradím přesněji) o tom, jak se může vymstít testovat věrnost ženy....
Musím se přiznat, že jsem tuto knížku (a dělám to zcela výjimečně) v půlce odložil. Neseděl mi námět, kdy humor v tomto podání a obzvlášť ve válce mi přišel tak nějak nepatřičný a takový s prominutím laciný. A navíc mě nudil děj, který je jen doprovodný k onomu humoru. Na druhou stranu pár vtipných událostí či trefně směšných situací tam je.
Četl jsem (nebo spíše hltal) Sto roků samoty. Pak jsem se pustil do tohoto "příběhu jeho života". Rozhodně jde o náročnější kousek v knihovně... Vyžaduje soustředit se a taky mít chuť nechávat se zasvětit do lokálních historických souvislostí.
Dobrá kniha. Neustálé napětí a zvědavost nutí člověka číst dál a dál. Místy je knížka i faktografická a dobře lze oddělit vymyšlený příběh od popisu skutečností. Vykreslení postav mi přišlo poněkud povrchní, takže kdo má rád plastické vyobrazení postav, ten bude v tomto ohledu podle mě zklamán. Na druhou stranu je to opravdu čtivé dílo.