vejnar komentáře u knih
Novým povídkám jsem dal čtyři hvězdy, ale tyto jsou slabší a některé se mi ani nelíbily.. Úžasná je ta o Přemku Baštýřovi, tu si určitě přečtěte;)
Svěráka, coby herce, moc nemusím, ale tyto povídky rozhodně neurazí (až na tu první, která je z nich nejslabší; nehodnotím pointu - ta je dobrá!). A vrtá mi hlavou Svěrákův obrat "vypíčený hrudník" (str. 103 "..jak se staženýma půlkama a vypíčeným hrudníkem uháním po dráze..") Pokud to slovo opravdu myslel vážně (do kontextu zapadá), tak tedy PALEC DOLŮ. Ostatní vulgarismy mi nevadily (až na magora - staříci v obchodě, kde mi to přišlo zbytečné).
Prvních 120 stránek bylo fajn, ale pak nastala nesmírně nudná, encyklopedická fáze o historii lidového umění a folklóru, potom se to zlepší, ale začátku se to nevyrovná a byl jsem rád, že jsem se prokousal do konce. Nějak jsem ztratil zájem o osudy staronových Ludvíkových kamarádů a vadila mi občasná nejasnost v tom, koho autor zrovna obsadil do role vypravěče příběhu. Stěžejní a skvělá je však na straně 234, 235 Kostkova intervence proti Ludvíkovy zbytečné zatrpklosti, která plodí akorát další zášť a nenávist. A tím to klidně mohlo i skončit.
Je tu hezky až groteskně vylíčeno, jak se čelení nespravedlivému jednání nakonec otočí proti vám. V dnešní době naprosto běžná věc, člověk zdravě uvažující a konající je nepochopen, odstrčen a zavrhnut, takoví do stáda nepatří, mohl by něco změnit! Určitě koupím ještě jednu a dám někomu jako dárek.
Podrobný popis trýzně servuse Mikuláše Diviše, na popravišti uprostřed Staroměstského náměstí, kde mu kat Mydlář hřebem přibije jazyk ke kůlu. V hlavě Diviše se mísí nesnesitelná fyzická bolest spolu s myšlenkami o selhání v úsilí o české vlastenectví a proradnost Habsburků s dalšími historickými souvislostmi. Pohled do davu mu skýtá šklebící se tváře plivající posměšky a lži, truchlící dvě dcery, pár přátel, ale i ty, kteří ač jazyk v ústech mají, jsou stejně bezmocní a mlčenliví, jako by už dávno za něj byli přibiti.. I přesto se však Diviš snaží uvažovat pozitivně a hledí s nadějí do budoucna českého národa.
Kdybych si na konci knížky nepřečetl, o čem vlastně to vlastně bylo, bral bych Proměnu jen jako groteskně hrůzný příběh, u kterého jsem občas vyprskl smíchy (momenty, kdy Řehoř vlastně vůbec neřeší svou přeměnu a chce jít do práce:). Z toho však opravdu nelze vytušit, že Řehoř propadl světu věcí, zvěcnělých vztahů a stal se povolným kolečkem v tržní společnosti, vnitřně odcizený. Mohlo to tam být trochu více ozřejmeno, škoda.. Komu je tato myšlenka humanismu blízká, doporučuji od Ericha Fromma Mít, nebo být.
Docela rád bych viděl Čapkovo dílo v divadle (určitě pak dialogy vyzní o dost lépe;) ale jako knížka je to slabé. Rozjezd se mi celkem líbil, ale konec už byl takový zkratkovitý, narychlo ušitý a nebavil mě. Zamyšlení o vývoji a chování lidstva, které hra vyvolá, je samozřejmě chvályhodné a člověk jen pokyvuje hlavou.. Zajímalo by mě, o čem by psal Čapek dnes, v době, kdy se robotům téměř podařilo ovládnout naše domácnosti a slušnou náplň volného času..
Oddechové čtivo, avšak nejednou přiměje k zamyšlení, např. že některé překážky v životě jsou pouze v naší hlavě.. 75%
Pěkné, čtivé, trochu hodně postav, ale dá se to:) Po chvilce čtení mi kniha začala být povědomá - kdysi dávno jsem ji totiž už četl:) Rád jsem si ji přečetl ještě jednou.. 85%
Celkově takové jednodušší, ale čtivé a napínavé dílo. A pokud je příběh pravdivý (závěrečné rozuzlení mi přišlo až moc bezchybné), tak klobouk dolů, byla v tom velká dávka štěstí. 3 hvězdy jsou málo a 4 moc, takže 70%.
PS: nier, zrak tě nešálil, já si nedávno knihu koupil v LK opravdu za 9Kč;)
Nejprve jsem byl skeptický, ale pak jsem si zvykl na třítečkové oddělování vět a čtení mě dost bavilo. Poetický, nevulgární jazyk (až na pár výjimek), doporučuji.
Koukám, že na knížku jsou docela rozporuplné reakce, nedivím se:) No mě celkem zaujala, více jsem o tom napsal tu http://blog.vejnar.com/kdo-chyta-v-zite.htm - Kniha inspirující k vraždě Johna Lennona?
Dal jsem sice jen tři hvězdy, protože v porovnání s ostatními knihami by to jinak nešlo, ale každopádně velmi zajímavá knížka o jednom neuvěřitelném výkonu, kterému se ani nechce věřit! 70%
Příjemné překvapení:) Knížku jsem si donesl z levných knih za 12Kč a čekal jsem nějaký brak, ale zalíbila se mi! Občas trochu zbytečně nějaké to sprosté slůvko a jednoduché dialogy, ale jinak krásně a někdy dost vtipně popsané pocity, charaktery a zvraty okolo "zázračného zjevení";)
Čekal jsem, že třetí díl bude slabý, ale příjemné překvapení! Doporučuji, ten konec je celkem děsivý, až téměř k neuvěření!
Tato kniha mě ohromně pobavila, u prvních pár desítek stránek jsem se pořád smál:) A je také velmi pravdivá, sice popisuje situaci před 20ti lety v Americe, ale je aktuální i dnes v ČR - lidé se chovají arogantně a jakoby si libují v tom chovat se k sobě hnusně. Nesmyslné upřednostňování menšin, tendenční přístup médií, konzum, bezhlavý hon za kariérou, penězi a mocí.. Kokot se nezastaví před ničím a absolutní kokot zůstane kokotem navždy.
Parádní knížka, krásné prolínání příběhu s poetickými popisy přírody na tajuplném ostrůvku Kampa.. Po přečtení jsem si Neffa zamiloval a přečetl několik jeho dalších tlustých knih! Více v mé recenzi http://blog.vejnar.com/trinacta-komnata-vladimir-neff.htm