VendulaB VendulaB komentáře u knih

Richard Lví srdce Richard Lví srdce Jean Flori

Pro mně těžko čitelná a nepříliš záživná kniha. Určitě jde o kvalitní dílo, práce s historickými zdroji je zde úžasná, ale jedná se spíše odbornou knihu, určitě ne o historický román. A to se na čtenářské zážitku dost podepsalo.

28.08.2023 4 z 5

Zrazená koruna Zrazená koruna Andrew Morton

Velmi zajímavá kniha, která začíná popisem vztahu Edwarda a Wallis a v druhé polovině polovině se překlopí do příběhu o tom, jak se britská královská rodina a britská vláda snažili cenzurovat historii. Velmi zajímavý pohled za oponu. Druhá část mi přišla zajímavější, i když čtenářsky méně příjemná.

28.08.2023 4 z 5

Pomsta: Meghan, Harry a válka mezi Windsory Pomsta: Meghan, Harry a válka mezi Windsory Tom Bower

Velmi zajímavá a čtivá kniha popisující zákulisí života Meghan a Harryho, která potěší především ty ze čtenářů, kteří nepatří mezi fanoušky uvedené dvojice. Kniha je zcela určitě bulvární, nicméně je nadupaná informacemi a souvislostmi, takže každého, které toto téma zajímá, určitě potěší.

16.06.2023

Císař 2: Smrt králů Císař 2: Smrt králů Conn Iggulden

Druhý díl úžasné série. Nemusíte být milovník ani znalec starověkého Říma, abyste byli fascinováni příběhem a dobou, která je zde tak živě popisována. Čtenářský zážitek.

11.04.2023 5 z 5

Císař 1: Brány Říma Císař 1: Brány Říma Conn Iggulden

Další skvělý román od zajímavého autora, tentokrát z prostředí starověkého Říma. Opět neuvěřitelně čtivé dílo. Možná zde došlo k určitému zjednodušení historických událostí, ale právě díky tomu je kniha neuvěřitelně čtivá a mně osobně nalákala nejen na pokračování této série, ale i na přečtení jiných knih z této doby.

19.02.2023 5 z 5

Zapomenuté děti Habsburků Zapomenuté děti Habsburků Thea Leitner

Výborná, čtivá a velmi zajímavá kniha o životních osudech těch příslušníků habsburského rodu, o nichž jste zřejmě nikdy ani neslyšeli. Každý životní osud by mohl vydat na samostatný román. Hezký čtenářský zážitek.

19.02.2023 5 z 5

Vilémova žena Vilémova žena Jean Plaidy (p)

V porovnání s dalšími díly autorky se jedná o dost slabou knihu. Příběh královny Marie není příliš zajímavý a samotná hlavní hrdinky je vylíčena jako naprosto neschopná osoba, která nejenže není vůbec vzdělaná, ale ani obecně se v životě absolutně neorientuje. Sympatie jsem nepocítila k žádné postavě z knihy. Škoda.

19.02.2023 3 z 5

Růže bez trnů Růže bez trnů Jean Plaidy (p)

Typická kniha této autorky, patří mezi její lepší. Známý a ničím překvapivý příběh Kateřina Howardové, čtivý, jednoduchý, příjemně plynoucí. Ti, co mají rádi tento druh knih, si četbu užijí.

08.02.2023 5 z 5

Prodané dcery Habsburků Prodané dcery Habsburků Thea Leitner

Zajímavý nápad napsat o přehlížených princeznách habsburské dynastie, bohužel provedení bylo slabší. Především první polovina knihy nepředstavuje příliš oslňující osobnosti, resp. kvůli nedostatku pramenů mi přišlo, že moc nebylo o čem psát. Navíc v některých příbězích vystupovalo příliš velké množství postav a příběh byl tak občas matoucí.

14.01.2023 4 z 5

Kateřina II. - Lesk a bída impéria Kateřina II. - Lesk a bída impéria Milan Švankmajer

Výborná kniha nejen o životě Kateřiny II., ale hlavně o Rusku - tehdy i dnes. Skvělé souvislosti, pohledy i poznatky. Mělo by se jednat o povinnou četbu.

31.10.2022 5 z 5

Kateřina II. Kateřina II. Milan Švankmajer

Výborně a velmi zajímavě podaný portrét Kateřiny II, vhodný spíše pro čtenáře, kteří už o životě této panovnice něco přečetli. Autor vše dává do zajímavých souvislostí a přináší tak spoustu témat k zamyšlení.

04.10.2022 5 z 5

Královnin šašek Královnin šašek Philippa Gregory

Pro mě doposud nejslabší kniha oblíbené autorky. Příběh byl sice zajímavý a čtivý, ale přišel mi příliš nereálný - obyčejná poddaná se stane důvěrnicí tří nejvýznamnějších osob v království a hovoří s nimi jako rovná s rovným? Za mně příliš. Ale jako příjemná oddechovka proč ne.

04.08.2022 4 z 5

Aristokratka ve varu Aristokratka ve varu Evžen Boček

Nerozumím tomu, jak je možné, že u prvního dílu jsem se tak bavila a druhý díl mi přišel naprosto trapný. Nechce se mi věřit, že jde o stejnou sérii. Jsme z toho dost nepříjemně překvapená, ale tohle prostě vtipné nebylo.

02.08.2022 3 z 5

Královský slib Královský slib Philippa Gregory

Velmi příjemný a čtivý historický román nabízející nezvyklý pohled na Kateřinu Aragonskou. I když nevěřím, že by vzhledem ke své výchově a náboženskému založení byla schopna celý život takto lhát a v zásadě prožít život v hříchu, čtení knihy jsem si užila.

02.08.2022 5 z 5

První Tudorovci První Tudorovci Joanna Hickson

Zajímavý osud Jaspera Tudora - další střípek do mozaiky nesmírně zajímavého období anglických dějin - Války růží, tentokrát z pohledu strýce Jindřicha VII. Zajímavé, čtivé, přehledné, jen je škoda, že kniha nepokračovala dál - do usazení Jindřicha na trůn.

18.07.2022 5 z 5

Kořeny růže Tudorovců Kořeny růže Tudorovců Mari Griffith

Tak jako všem předchozím hodnotitelům, i mně neuvěřitelně vadila naprosto odfláknutá korektura a špatné členění textu. Obsahově přitom kniha není vůbec špatná, i když nad historickou převažuje spíše romantická linka. Za přečtení stojí, ale úplná bomba to není.

07.07.2022 4 z 5

Kateřina Veliká Kateřina Veliká Robert K. Massie

Skvělá historická kniha detailně mapující život Kateřiny II. Dostatečně podrobná, přesto stále velmi čtivá a živá, plná zajímavých detailů. Jednotlivé postavy jsou velmi dobře popsány, kniha obsahuje plno zajímavých detailů. Rozhodně doporučuji.

29.06.2022 5 z 5

Královna Viktorie Královna Viktorie Lucy Worsley

Velmi dobře napsaná kniha, která zajímavým způsobem ukazuje čtenáři život a osobnost královny Viktorie. Autorka odvedla skvělou práci, kniha je čtivá a zajímavá. Průšvihem je v tomto případě sama hlavní hrdinka, u které (i po přečtení několika knih jejím životě) stále nechápu, čím byla zajímavá a výjimečná, kromě toho, že se dožila 80 let. Na mně zkrátka působí neschopně, omezeně a nesympaticky - a to i v této příjemné knize.

19.06.2022 4 z 5

Červená růže, bílá růže Červená růže, bílá růže Joanna Hickson

Dobrý historický román zaměřený na zajímavou osobu - Cecily Nevilleovou. Tato žena stále v samém středu dění v neuvěřitelně bouřlivé době a její životní příběh je fascinující. Neuvěřitelně zajímavé je pak vylíčení postavení žen v tehdejší společnosti. Doporučuji.

01.06.2022 5 z 5

Královský rozmar Královský rozmar Philippa Gregory

Výborný historický román. Příběh Anny Klevské, Kateřiny Howardové a Jane Boleynové. Skvěle zachycená atmosféra a vnitřní život třech hrdinek. Velmi čtivé, uvěřitelné. Anna Klevská musela být naprosto úžasná žena. Škoda že toho ní nevíme víc.

09.05.2022 5 z 5