Verrrunka Verrrunka komentáře u knih

Pláž v Chorvatsku Pláž v Chorvatsku Julie Caplin

Asi nikdo nečeká, že to bude nějaká sofistikovaná literatura, u každého dílu se opakuju, je to prostě jednoduchý, příjemný čtení, který mi v současným stavu mojí mozkový kapacity absolutně vyhovuje. :)

10.04.2022 4 z 5

Knihkupectví na Bylinkovém náměstí Knihkupectví na Bylinkovém náměstí Eric de Kermel

No hele, čekala jsem asi něco trochu jiného.
Sice se to četlo moc hezky, ale celé to je tak nadupané motivačními řečmi, že jsem si skoro přišla jak v pubertě, když jsem četla Coelha.

Některé příběhy byly moc hezké, dojemné, citáty o knihách taky super, ale hlavní "hrdinka" mě tak neuvěřitelně vytáčela, že jsem chvílemi myslela, že to odložím...

Tak pokud chcete něco uklidňujícího bez velké akce, nechat si poradit, co máte dělat se životem, tady to je.
Každopádně nápad na knihkupectví, kde se potkávají různí lidé s různými životnímu příběhy je super.

03.02.2022 3 z 5

Nejlepší pro všechny Nejlepší pro všechny Petra Soukupová

Moje první letošní přečtená kniha a laťku nasadila teda hodně vysoko.
Petra Soukupová píše obyčejně o obyčejných věcech, ale zároveň to člověku nedá spát, protože je to tak blízké. Podle mě perfektně vystihla myšlení desetiletého kluka, Viktora mi bylo líto, Hanku jsem od začátku nesnášela. Na začátku jsem měla trochu problém s absencí přímé řeči, ale rychle jsem si zvykla, je to možná díky tomu ještě víc čtivé.
Nechápu, jak jsem mohla tak dlouho tuhle autorku míjet, mám co dohánět.

17.01.2022 5 z 5

Kaštánek Kaštánek Søren Sveistrup

Konečně krimi thriller, který jsem hned neprokoukla. I když teda v půlce jsem si říkala, aha, takže je to jasný, co bude hlavním motivem všech vražd, prosím pěkně o celých 10 stran dřív než hlavní vyšetřovatelé, tak nakonec jsem byla velmi mile překvapená, jak to nebylo vůbec prvoplánové, ani úplně extrémně přitažené za vlasy.
Skvěle gradované napětí, kvalitní psychopat, sice zas detektiv, který něco skrývá, ale bez toho by se asi severská literatura neobešla.

23.12.2021 4 z 5

Foukneš do pěny Foukneš do pěny Radka Třeštíková

Jako takhle, po prvních stránkách jsem to fakt chtěla zahodit a úplně jsem chápala ten obrovskej hejt kolem týhle knihy. Ale řekla jsem si, že když všechno vždycky dočítám, že to přece jen tak nevzdám.
A po 50 stránkých mě začalo fakt zajímat, co z toho bude.
No ale bohužel z toho nebylo vůbec nic. Někdy zajímavé, jindy dost přestřelené, Vladěna je fakt strašlivě protivná a některý situace podle mě nepochopím ani v přechodu.
Takže spíš takový čtení, abych věděla o co jako všem jde, ale rozhodně bych nedoporučovala tomu věnovat větší pozornost. Bohužel.

04.06.2021 2 z 5

Dívka, žena, jiné Dívka, žena, jiné Bernardine Evaristo

Asi neexistuje moc témat, který by aktuálně rezonovaly společností víc než feminismus, ženská práva a rasová nenávist. Takže jsem se přirozeně bála, že je tahle knížka zbytečně přechválená, protože je to zrovna v kurzu.
Ale bylo to tak skvělý! ♥️
Už jen ten text, který postrádá jakýkoliv pravidla, tečky, čárky chybí, to bylo samo o sobě umělecké dílo...
A pak ty příběhy, komplikované životní osudy 12 žen, kterých se týká minimálně jedno z výše zmíněných témat.
Vlastně jsem si ani nikdy nedokázala představit, kam až může sahat nenávist k lidem jiné pleti, co všechno si muži dovolí k ženám... Nebylo to vůbec jednoduchý čtení, občas jsem se ztrácela v tom, kdo je kdo, ale rozhodně to stálo za to, protože mi to zase o trochu víc otevřelo oči...

29.03.2021 5 z 5

Sedmilhářky Sedmilhářky Liane Moriarty

Překvapivě dobré! Na knížku jsem se vrhla jen kvůli čtenářské výzvě, abych si splnila knihu, podle které byl natočen seriál, nevkládala jsem do ní žádné velké naděje a přišlo fakt velké překvapení. Styl psaní mě bavil, nedokázala jsem úplně odhalit konec. Čekala jsem spíš takové ryzí čtení pro ženy, ale tohle by snad i chlapi mohli zvládnout. S touhle autorkou jsem asi neskočila, myslím, že náš čeká docela slušný letitý vztah... :-)

18.09.2018 5 z 5

Ve službách zla Ve službách zla Robert Galbraith (p)

Tak tenhle díl mi zatím přijde bezkonkurečně nejlepší! Četla jsem i názory, že se děj zbytečně táhne, ale já jsem teda nenudila ani minutu. Tohle je přesně ta kniha, kterou chcete dočíst a zároveň nechcete dočíst, protože všechno, co přijde potom, už nebude prostě dobrý. Těžký výběr, co číst dál, těžký...
Cormoran mě prostě neuvěřitelně baví, není to neomylný superhrdina, ale přijde mi naprosto reálný. A Robin, sakra, já bych taky chtěla bejt Robin! No nic, konec rozplývání, tohle je pro mě prostě naprosto skvělá kniha a nemůžu se dočkat, až vyjde další díl.

A takhle kniha je moje 600. hodnocená zde na Databázi, to musí být znamení!

25.07.2018 5 z 5

Hora mezi námi Hora mezi námi Charles Martin

Přiznám se, že po prvních 100 stranách jsem si říkala, co tam asi chtějí do konce knížky dělat. Ale pak mě to tak nějak pohltilo a četla jsem fakt s napětím v zádech. Jasně, bylo to trochu nereálné, ale tentokrát mi to prostě nevadilo. A dokonce jsem se i dojala... a 10 měsíců po porodu se to už asi nedá schovat za hormony :-D Takže si myslím, že dobrý!

26.02.2018 4 z 5

Dívka ve vlaku Dívka ve vlaku Paula Hawkins

Musím říct, že jsem se ze začátku zase cítila trochu podvedená reklamou, která knihu provází. Dost mi totiž trvalo, než jsem se začetla. Ale kniha pak najednou dostala spád, docela mi vyhovovalo střídání vyprávějících postav. Dokonce se mi ani nepodařilo nijak předčasně prokouknout, jak to vlastně bylo. Téma alkoholismu jsem v knihách moc často nepotkala (pokud nepočítám Bukowského :)), takže příjemná změna tématu. Nakonec mám i pocit, že je kniha docela oprávněně všude vidět.

09.01.2017 4 z 5

Babička pozdravuje a omlouvá se Babička pozdravuje a omlouvá se Fredrik Backman

Další kniha, jejíž dočtení jsem záměrně oddalovala, co to šlo. Backman je pro mě v tuhle chvíli naprosto toptop! V jedné větě vám vyhrknou slzy dojetí a zároveň se musíte smát. Neuvěřitelně lituju, že to nemělo dalších 1000 stránek, protože jsem nechtěla opouštět ani jedno ze sedmi království, chtěla jsem zůstat se všemi obyvateli "družstva" a dál sledovat, jak Elsa dospívá. Jsem naprosto okouzlená, rozněžnělá, šťastná a zároveň úplně zlomená tou tíhou příběhu.

15.06.2016 5 z 5

Syn Syn Jo Nesbø

Neuvěřitelný napínák! Přestože od začátku je úplně jasné, kdo je vrah, objevují se stále temnější a temnější zápletky. Dokonce si až trochu uvědomuju, že jsem Sonnymu fandila... Celý příběh mi přijde jako hříčka se čtenářem, jen se nějaká nitka rozplete, hned jsou zamotané další. Další důkaz, že nic není tak černobílé, jak na první pohled vypadá... Já toho Nesba prostě žeru :D

19.02.2016 5 z 5

Volání Kukačky Volání Kukačky Robert Galbraith (p)

Knížku jsem četla poměrně dlouho, ale i jako u předchozí knihy od J. K. jsem si připadala, že postavy z knihy jsou moji sousedi a vídám je denně. Postava Cormorana je velmi sympatická a prostředí okolo slavných bylo dost zajímavé. Autorka umí skvěle popsat detaily, přišlo mi, jak kdybych obraz "Padlí andělé" snad opravdu někdy viděla... Vraha jsem si vytipovala úplně jiného, takže dosti velké překvapení.

10.09.2014 4 z 5

Chatrč Chatrč Wm. Paul Young (p)

Slibuju, že příště už budu číst anotace, a budu věnovat pozornost všem štítkům a klíčovým slovům.
Kniha mi nedala absolutně nic, ačkoli začátek vypadal slibně. Spíš mi vzala pár hodin života.
Pro věřícího člověka to možná bude mít větší přínos, ale i tak mi přijde kniha plná dialogů o ničem trochu moc. Pardón, pokud to někoho uráží.

20.08.2014 1 z 5

Na Větrné hůrce Na Větrné hůrce Emily Brontë

Dobře napsaná kniha, zajímavý námět, ale hlavní hrdinové se mi vůbec nelíbili, všem jsem měla sto chutí nafackovat.

07.08.2013 4 z 5

Zlodějka knih Zlodějka knih Markus Zusak

Neuvěřitelná kniha!! Samozřejmě mě zaujal název, moc jsem nepátrala, o čem kniha je. Zjištění, že se bude týkat nacismu a Německa mě trochu překvapilo, ale celé to bylo tak lehce napsáno, že jsem si ani neuvědomovala tíhu příběhu. Neobvyklý vypravěč v podobě smrti knihu velmi oživil, dokonce jsem měla ze smrti i pozitivní pocit. Opravdu jedinečné dílo, neobvyklý styl a krásný a zároveň smutný příběh.

10.03.2013 5 z 5

Sněhulák Sněhulák Jo Nesbø

Jedním slovem: SENZACE! Ten Jo to se mnou prostě umí... už si říkám: "to jsem ti to brzy prokoukla, už vím, kdo je Sněhulák"... a pak: "Sakra, tak ne..." A za chvíli zase: " Jo tak tohle je Sněhulák, no jasnýýýýý!" A zase vedle.... Takhle to pokračovalo ještě asi 2x :-DJe naprosto skvělé, jak žádná věta není zbytečná, jak do sebe všechno dokonale zapadá. Tenhle člověk musí mít v hlavě jedno velký puzzle!

25.02.2013 5 z 5

Vražda Rogera Ackroyda Vražda Rogera Ackroyda Agatha Christie

řišel čas na klasickou detektivku a bylo to boží!

Pak si vždycky říkám, proč to nečtu častěji, protože je to fakt vymazlený, promyšlený, skvěle se to čte a ta lehce archaická řec je neskutečné zvukomalebná.

Musím to nějak propašovat ke čtení mýmu manželovi, abych měla s kým sdílet dojmy. :-D

Pokud nemáte rádi severský detektivky, páč je to tam samej vodotrysk krve, tak tohle byste měli zkusit, je to geniální a čistý :-D

20.04.2024 5 z 5

Vítězové Vítězové Fredrik Backman

Po dlouhé době kniha a jako vždy u Backmana, můžu doporučit všemi 10!

Já tu pravidelně na Backmana pěju chválu a vím, že jsou mezi vámi tací, co mu nepřišli na chuť, ale ten Medvědín, ten byste tak jako tak měli zkusit.

Tohle je třetí díl série o malém městečku Medvědín, který žije pro hokej, pokaždý mě to neskutečně dojme, některý postavy bezmezně miluju, každej tam má svoje důležitý místo, miluju ten styl psaní, ty myšlenky, to že se člověk dojme a zasměje na jednom řádku.

30.12.2023 5 z 5

Kde jsi, když nejsi Kde jsi, když nejsi Radka Třeštíková

Hele u mě Radka :-)

Kdyby se spousta lidí odprostila od toho, že knihy Radky Třeštíkové píše Radka Třeštíková, tak by bylo v literárních vodách klidněji. :D
Ale fakt, tohle bylo super. Jo, dlouhý myšlenkový pochody, jako vždycky, sprostý slova, který mně osobně fakt nevadily, neboť mám taky celkem jadrný slovník, a ve mně tahle knížka vyvolala fakt hromadu emocí. Dost jsem nad tím příběhem přemýšlela, chování pana manžela mě neskutečně znepokojovalo a říkala jsem si, kolik takových drobností se třeba děje někomu vedle mě a jen to nevidím.

A vyvolat emoce je přece důležitý, což ty knížky umí a sama Radka evidentně taky. :)

28.08.2023 5 z 5