Vestička | Komentáře u knih | Databáze knih

Vestička Vestička komentáře u knih

Dům v podhradí Dům v podhradí Jaroslava Černá

Za mě teda pecka, nesouhlasím s nízkým hodnocením, zvlášť, když tu má kdejaká kravina přes 90 %. Příběh je napínavý od začátku do konce. Někdo tu psal, že některé postavy v knize se chovají trapně a nelogicky. No aby ne, když je to duchařina. Pravda, čeština autorky není něják originální, a dlouhé popisy nečekejte. Ale zase to odsýpá. Musela jsem si knihu šetřit, aby mi vystačila aspoň na dva dny. Rozhodně to není lehké, odpočinkové čtení, já jsem brečela. Všichni ostatní tady asi mají se svojí matkou vyřízené účty ....

07.08.2023 5 z 5

Suďte spravedlivě Suďte spravedlivě Emma Riedová

Poslouchala jsem jako audioknihu, a kromě toho, že to bylo krásně načteno, to bylo napínavé, ladně napsané, a mělo to středověkého ducha. Václav II byl i tentokrát nepřítomen, na rozdíl od jiných knih, tady to byla škoda.

28.05.2023 5 z 5

Adventní kletba Adventní kletba Vlastimil Vondruška

Občas si něco s Oldřichem přečtu. A snažím se to brát tak něják od začátku. Neuvěřitelné, že tohle je 20 let stará kniha. Dobře se čte. a nálada je opravdu taková adventní. Ne vždy se Vondruškovi podaří vytvořit aspoň trochu té atmosféry. A Oldřich jen málo umravňoval podřízené, zato málem sám smilnil. Jen o některých technických vychytávkách bych měla pochybnosti. Ženy tu byly opět velice nadržené, ale na rozdíl od jiných dílů, tady to mělo svou logiku. Chudoba je chudoba. Trochu mi na konci chyběl Přemysl Otakar, čekala jsem že přijede, všechny seřve a sebere stříbro.

07.03.2023 4 z 5

Zlatá růže Zlatá růže Zuzana Koubková

(SPOILER) Moc pěkné napsaná kniha s hlavním hrdinou, takovým lidským. Chybuje, hřeší, závidí... A má rád pacholka Guntera , kterému se všichni ostatní jen vyhýbají v tom lepším případě. Polidštěný
je i jeho nadřízený. Jedinou připomínku bych snad měla k celé detektivní zápletce Nelíbí se mi,. SPOILER !!! když je vrah jak z detektivek ze severu prostě jen blázen a uchylák.

09.08.2022 5 z 5

Svatí kacíři aneb Reportáž nejen z Velké Moravy Svatí kacíři aneb Reportáž nejen z Velké Moravy Jindra Jarošová

Nářez. Moje Jihomoravská duše plesá . Já chci zpět Velkou Moravu. Více dodám až to vstřebám.

27.06.2022 5 z 5

Ďábel v zrcadle Ďábel v zrcadle Juraj Červenák

Budu si muset od Štajna a Barbariča odpočinout. Ačkoliv kniha byla dobrodružná a rychle odsýpala, střetnutí protestantů s katolíky bylo zajímavé, ( vida i v Rakousku byli.) Tak příbĕh se mi zdál s nevyužitým potenciálem a vlastnĕ plochý. Vulgarit bylo příliš. Motiv je stále stejný, a z našich se stává Habsburská čvarga, cokoliv to slovo znamená. Konce má Červenák ze života , v tomto díle to znamená,že jsme se nedozvĕdĕli jak to opravdu bylo, v tom minulém zas na konci nepotestali vraha, ale obĕť. Celkovĕ překvapivĕ slabší díl.

27.12.2021 3 z 5

Mramor a plátno Mramor a plátno Stephanie Storey

Není mi zcela jasné, proč měla autorku potřebu dělat hrdiny tak nesympatickými. Připravte se na to, že Michelangello je ušmudlanec, a chování jeho rodiny velmi zvláštní. Leonardo, chudák, to odnesl ještě vic. Nosí boty na podpadku, barevné oblečení, spoustu prstenů, voní po šeříku. A ke konci knihy má ruce jak slepičí pařáty. Neplní slovo, nedodělává věci. Co hůř, peleší se s týpkem, který ho okrádá. To není moc hodné Génia. Jo a zamyká lidi v márnici jak malej kluk. Kniha spíš pro obdivovatele umění italské renezance, než pro milovníky kvalitní literatury. Téma je zřejmě prokleté Kámen a bolest mi způsobil čtecí krizi na rok Krásná obálka a kvalitní tenký papír, to je potřeba ocenit. Dnes se většinou tiskne na tlustý, a knihy zabírají zbytečně moc místa v knihovně.

20.05.2021 3 z 5

Goldstein Goldstein Volker Kutscher

(SPOILER) První dva díly jsem viděla na HBO jako Babylon Berlín. A bylo to skvělý, hlavnĕ po vizualní stránce. Oba hlavní herci naprosto úžasní, elegantní v kloboucích. Do toho nacisti, komunisti, ruští emigranti a vagon zlata. A ta Charlotina kamarádka , hrůza Druhá série mě až tak neohromila. Pak jsem v rámci boje proti imperializmu zrušila HBO a zaplatila si Audiolibrix. Dost mĕ překvapilo, že se Charlotta tak vyšvihla na společenském žebříčku. A bylo tam příliš mnoho omáčky, příliš mnoho Kirí, málo politiky. Jen ten Goldštajn byl velký sympaťák, jestlipak on nakonec nepracoval pro dona Corleona.

17.04.2021 4 z 5

S naším požehnáním S naším požehnáním Jo Spain

Nejvíc mě u knihy dojme, když se na konci dozvíte, že k napsání byl důvod. Trochu mě mrzíí, že vražda, vyšetřování a rozuzlení nebylo stejně originální jako námět.

04.03.2021 4 z 5

Znesvěcený hrob Znesvěcený hrob Zuzana Koubková

Zločinci byli opět mimořádně odporní. Hlavní postavy byly zase moc milé, styl psaní a použitá slova a slovní obraty krásně dotvářely atmosféru. Potěšila vzpomínka na Václava II, i detektivní zápletka . Ta nebyla
něják objevná , ale napínavá byla. Tentokrát mi nevadila ani Richenza a Lipský. Příběh se posunul , a toto vážně není žádná Vaňková. Nemůžu vytknout ani ty manželské peripetie Lipského. Sice je to žánr sci fi a nebo večery pod lampou, ale zasmála jsem se. Snad jen ten Zdík by se nemusel tolik kát , a prostě si občas bez výčitek švihnout.

25.01.2021 5 z 5

Kletba markomanské královny Kletba markomanské královny Naďa Horáková

Čím vic čtu a stárnu, tím méně oceňuji detektivní příběh (je to vždy na Jedno brdo a postavené na hlavu) o to vic mě ale zajímá prostředí . Archeologie, kletba , Fara, podzemí, vesnice Ďáblův dvůr..... A k tomu milí lidé , dobré dialogy, láska , a taky napětí v neposlední řadě.

04.01.2021 4 z 5

Ewraker I Ewraker I Jan Podšera

Koupila!!!jsem si audiolnihu, přispěla jsem autorovi, a velká spokojenost. Bylo to ale velmi krátké , nemuselo by to být na 2 díly , a já se moc těším do Prahy (tê z desátého století z knihy , jinak ani náhodou) Drsné sexualní scény a krvavé oběti se krásně hodily k pečení vanilkových rohlíčků a lineckého.

09.12.2020 5 z 5

Róninova milenka Róninova milenka Laura Joh Rowland

Už už jsem si myslela, že se taky stanu stoupencem komořího Janagisawy, když je Sano takový suchar. Ale nestanu. Čtu to napřeskáčku, ale to je Jedno, protože ono se nic nemĕní. A soutěž o nejvĕtšího srá.. vždy vyhraje Šógun. Myslím, že kdyby se Sano a Janagisawa chytli za ruce a šli okopávat rýžu, bylo by jim mnohem lip.

24.10.2020 4 z 5

Ztracený templářský poklad Ztracený templářský poklad Zuzana Koubková

Chvílemi velmi syrové, je vidět , že lidé byli různí i ve středověku. Po dlouhé době jsem se opět o někoho v knížce bála. To , že je Zdík normální člověk s chybami, je po Vondruškovi veliká úleva. Úlevná byla též absence sklepnic.
Kdybych ale věděla, že se v knize vyskytuje Richenza, a že budu muset kvůli ní znovu absolvovat úvod do velkých dějin začátku čtrnáctého století, knihu si nepřečtu. Já ten příběh už znám, a hlavně tu dobu po vymření Přemyslovců nesnáším. Soustředit se na ty Templáře a Johanity, o kterých nic nevím, by pro mě bylo mnohem lepší. To je ale jen můj problém asi. Vím, že paní Koubková si to tu občas přečte, takže moc děkuju, a připomínám, že není jen třinácté a čtrnácté století. To je totiž už dost provařená doba , podle mě.

20.10.2020 5 z 5

Modré stíny Modré stíny Michal Sýkora

Politický triler skoro. Jeste není konec byla mnohem lepší. Politické školení nepotřebuju! Já to znám zas z druhé strany, I když jenom z vyprávění.

09.10.2020 3 z 5

Život starých Egypťanů Život starých Egypťanů Evžen Strouhal

Výborná kniha. Velice se mi líbilo, že v knížce nejsou jen fotky, ale i překreslené reliéfy a nástěnné malby. Kniha rozhodně nezestárla, právě naopak. A mohla by být i delší.

25.12.2019 5 z 5

Pět klíčů k Blaníku Pět klíčů k Blaníku Jaroslav Tymich

Já bohužel nadšená nejsem. Jestli se mi něco nelíbí, tak když jsou postavy z historie popisovány jednobarevně. A sáhnout mi na Boleslava , tak to teda ne.

22.11.2024 3 z 5

Prach, popel a dým Prach, popel a dým Jarmila Pospíšilová

Příběh z doby cca 15 let po revoluci. Figuruje v něm jedna žena kolem čtyřicítky a těsně po rozvodu... Bez dětí, zato s cigaretou věčně v ústech. Přestěhovaná z Prahy na vesnici u Olomouce. A taky jeden dopis , který najde v Knize z antikvariátu. Vyslýchají se důchodci, dumá se o minulosti a vztazích mezi lidmi. Příběh je zbytečně natahován. A to rozuzlení je fakt nelogické. To bych spíš věřila, že ten co se přiznal někoho kryje...

17.09.2024 4 z 5

Čechosabáky: Ve stínu legií Čechosabáky: Ve stínu legií Jan Michl

Jednoduchá kniha, kterou asi většina čtenářů rychle přečte a rychle zapomene. Spousta mrtvých. Zajímavé téma, ale jinak nic... Zajímavě působila pouze dobová naivita co se "manželského života " týče... Paradoxně oproti tomu vyšetřovatelé hned v oběti rozpoznají teplouše, až by to jednomu mohlo být podezřelé... Méně citlivý čtenář si asi ani neuvědomí, jak době poplatná tato kniha je. Nemá cenu polemizovat nad rolí legií v Rusku při vzniku Republiky, ani nad tím , že autor vlastně, opět paradoxně nahrává té nejhorší ruské propagandě, když odcizení ruského zlatého pokladu českými legionáři bere jako fakt. A pomalu veškerý úspěch první republiky je postaven na oné krádeži. Asi ani nemá cenu připomínat že odtrhnuté Čechy a Morava patřily k nejprůmyslovějším a tedy nejbohatším částem bývalého mocnářství a že Rašín byl génius. Dále pak že celý náklad zlata hlídalo pouhých slovy osm legionářů, a jeden vagon sem, jeden vagon tam... no..... To snad ani za zmatků velké války určitě nee..... A v seriálu Čt První republika jsou také legionáři ti zlí? To je ale překvapení, no jo, lůzu je potřeba vychovávat soudruzi......

29.03.2024 2 z 5

Devět křížů Devět křížů Roman Kulich

Velice nudné a zdlouhavé.

18.03.2024 2 z 5