Vidlička Vidlička komentáře u knih

Mona Lisa mezi islandskými otázkami Mona Lisa mezi islandskými otázkami Matěj Neznal

Druhá hvězda jen za fotky (kvůli kterým jsem si knihu vůbec půjčovala), protože autorův styl psaní mi teda nesedl ani omylem. Připadalo mi, že tam asi trochu olizoval nějaké změny vědomí přivozující lišejníky.

14.05.2018 2 z 5

To je můj případ To je můj případ Miroslav Barták

Miluju kreslený vtipy, kde se musí i malounko myslet. A pan Barták nezklamává.

10.05.2018 4 z 5

Co za to stálo... Co za to stálo... Milan Hein

Tak tohle mě nějak zklamalo... Asi ke Kopejdovi potřebuju i tu vizuální a poslechovou stránku. Asi to byl jen můj pocit, ale jako by pan Hein Kopejdu vytáčel a z toho se stal nerudný dědek. Trochu to napravila "nerozhovorová" část na konci.

10.05.2018 1 z 5

Národní parky a další přírodní památky Velké Británie a Irska Národní parky a další přírodní památky Velké Británie a Irska Jonathan Elphick

Krásné posezení u krásných fotek z krásné země...

10.05.2018 4 z 5

Moje řeč: Fejtónky Dobré češtiny Moje řeč: Fejtónky Dobré češtiny kolektiv autorů

Člověk neví, jestli se má smát nebo brečet, když se zamyslí nad tím, kolik je kolem něj "blouditelů", ale pak se chytne za nos a doufá, že mezi ně nepatří. Já se teda každopádně chlámala nahlas!

09.05.2018 4 z 5

Fuga trium Fuga trium Jan Křesadlo (p)

Tak to já můžu - chytré a vtipné. A semo tamo překrásné hrátky s češtinou. Moje první ale určitě ne poslední Křesadlo!

07.05.2018 4 z 5

Menší prózy Menší prózy Karel Čapek

V tomto díle asi neudělalo Čapkovi službu množství žánrů pospojovaných do jedné knihy... Ale čapkovinou to samozřejmě dýchá krásně.

03.05.2018 3 z 5

Hospodářský, sociální, kulturní a politický vývoj Podkarpatské Rusi 1919-1939 Hospodářský, sociální, kulturní a politický vývoj Podkarpatské Rusi 1919-1939 Jan Rychlík

Vyčerpávající práce plná statistických i jiných údajů, která vám dá přehled toho, jak a kam se Podkarpatská Rus během "našich" dvaceti let posunula.

30.04.2018 3 z 5

Jarní horečka Jarní horečka Pelham Grenville Wodehouse

Děj zbytečně rozvleklý, postavy nesympatické, ale hlášky boží! Nejlepší byl samozřejmě Stanwood, který neomylně při každém vstupu do místnosti zakopl o koberec a něco schodil :-DDD.

19.04.2018 3 z 5

100 nejslavnějších britských pověstí 100 nejslavnějších britských pověstí Geraldine McCaughrean

Ačkoliv je pro britofila většina příběhů známá, najdou se přesto i neznámé zajímavé příběhy. Jen veliká škoda, že, protože vycházejí ze života, jsou povětšinou smutné...
Ale knížku doporučuji i pro neděti, kterým je asi primárně určena, jako krásné podvečerní čtení k čaji.

03.04.2018 4 z 5

Encyklopedie zbraní a zbroje Encyklopedie zbraní a zbroje Zdirad J. K. Čech

Pro někoho, kdo rád historickou literaturu super pomocná kniha. Nebudete už nikdy tápat v rozdílu mezi trebuchetem a katapultem.

28.03.2018 4 z 5

Murphyho zákony a úředníci Murphyho zákony a úředníci Karl Wagner (p)

Murphyho zákony nikdy nezklamou - v životě utrpení, ale knižně jedině sranda!

Slované Slované Magdalena Beranová

Jak málo toho člověk vlastně ví o svém vlastním "kmeni", než si přečte nějakou takovouhle knihu... Moje ostuda, ale napraveno!

Bratrovrah a tvůrce státu Bratrovrah a tvůrce státu Michal Lutovský

Kniha mi otevřela oči, smazala zažitá klišé a udělala z B I. jednoho z mých nejoblíbenějších vládců...

Královny a kněžny české Královny a kněžny české Jaroslav Čechura

Moje trochu srdcovka, protože to byla jedna z mých prvních "faktu" a naprosto mě uchvátila a historie mě už nepustila, takže 5* prostě musím.

28.03.2018 5 z 5

Mladí páni v kamaších Mladí páni v kamaších Pelham Grenville Wodehouse

:-DDDDDDDDDDD

27.03.2018 4 z 5

Prezident v zajetí Prezident v zajetí Vít Machálek

To, že byl teprve po válce z Háchy učiněn kolaborant a zrádce národa, mi bylo už dávno jasné. Ale tato kniha mi dala nahlédnout, jak nesmírně moudrý, hodný, čestný a morální muž to byl - ne nadarmo ho autor v závěru přirovnává (možná trochu nadneseně ale spravedlivě) ke svatému Václavovi či dokonce Ježíši Kristu. Má ale pravdu, neboť jen tací se dokáží rozhodnout (a dodržet) jako Hácha: "Uchránit národ před deformací totality v duchovně mravním smyslu, ale zachránit i co nejvíce lidských životů za cenu vlastního ponížení."
To hlavní, co ve mě po přečtení přetrvává je hnus nad tím, jaké samice vepřů expresivně dokáží lidé být, a čím vším nechají projít ty ostatní, kteří takoví nejsou. Proč jenom ten společný předek slézal z toho stromu...!!!
Kniha je i báječně zpracovaná, plná citací dobových dokůmentů a výpovědí Háchových přátel a současníků, ze kterých skutečně cítíte tu úctu, kterou by měl k tomuto muži pocítit snad každý.

22.03.2018 5 z 5

Ludvík Feigl, Čech známý i neznámý Ludvík Feigl, Čech známý i neznámý Magdaléna Rychlíková

Zajímavý pohled přes hranice na východ v době na přelomu 19. a 20. století, a na to jak tam žili a působili čeští krajánci.

22.03.2018 3 z 5

Kolokvium o životě a díle Bohumila Němce Kolokvium o životě a díle Bohumila Němce Vlasta Mádlová

Spousta zajímavých informací o šiřší veřejnosti ne tak známé osobnosti formou faktů i vzpomínek pamětníků. Čtenář si udělá obrázek i o vývoji nelehké doby, ve které Němec žil a působil. Zajímavé i pro laika.

22.03.2018 3 z 5

Slovník českých synonym Slovník českých synonym Karel Pala

Nedostižný pomocník pro toho, kdo něco smolí a nechce mít furt zapnutý počítač. A navíc, já taky ráda listuju ve slovnících a podobných soupisech :-).

21.03.2018 4 z 5