Viky007
![Vysoká hra Vysoká hra](https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/284613/vysoka-hra-h3r-284613.png?v=1487148245)
Páni, tak tohle bylo vyčerpávající. Už dlouho jsem nečetla tak bezduchou knihu. Byl by z ní parádní béčkový film.
Nejvíce mi vadilo, že se v knize prakticky nic nedělo. Hlavní náplní byla rádoby romantická zápletka, kdy se hrdinové jakože děsně milovali. Já teda nevím, ale lásku si představuju jinak. V tomto případě šlo o pouhý chtíč. Erotika v knize mi nevadí, ale tohle už byla kapku nuda.
Co se týče nějaké akce, tak té tam bylo opravdu pramálo. Za mě celkem zklamání.
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Neviditelná knihovna Neviditelná knihovna](https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/327441/neviditelna-knihovna-pDU-327441.png?v=1606416045)
Docela slušná fantasy, ale něco tomu chybělo. Nápad s knihovnou byl skvělý a celkem jsem si oblíbila i postavy (až na Valea, ten mi upřímně lezl na nervy), takže za mě palec nahoru. Jen škoda, že to bylo takové ukecané... chtělo to víc akce. Taky to mohlo být víc promyšlené, ale i tak jsem zvědavá na další díl.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Jako zabít ptáčka Jako zabít ptáčka](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14499/jako-zabit-ptacka-iW0-14499.jpg?v=1406026121)
Je to zkrátka kniha o lidech. Dává nám tolik podnětů k přemýšlení, že člověku chvíli trvá, než to zpracuje. Proč lidé jednají tak, jak jednají? Co je k tomu vede? Budou si lidé někdy opravdu rovni? Těch otázek je mnoho.
Na knize mi trochu vadilo, že jsem se ze začátku nemohla vůbec začíst. Také v průběhu knihy to docela kolísalo. Občas tam byly pasáže, které mě k smrti nudily.
A trochu mě zklamalo, že jsme se soudního procesu dočkali skoro až na konci (celkově tam ta problematika rasismu byla zmíněná spíše jen okrajově).
Jinak je to ale úžasná kniha. Rozhodně se k ní ještě někdy vrátím.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Povídky Povídky](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/114/povidky-3dF-114.png?v=1636304077)
Povídky obvykle nevyhledávám, ale říkala jsem si, že u pana Svěráka udělám výjimku. A dobře jsem udělala! Líbí se mi nejen autorův specifický smysl pro humor, ale také to, jak si hraje s češtinou. Za mě palec nahoru.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Deník fejsbukové matky pokračuje Deník fejsbukové matky pokračuje](https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/326144/denik-fejsbukove-matky-pokracuje-ZiB-326144.jpg?v=1483033263)
Tak tohle byla paráda! Nejdřív jsem měla trochu strach, že mě kniha nebude bavit (dívala jsem se na hodnocení prvního dílu, který jsem však nečetla), ale příjemně mě překvapila. Bylo to zkrátka super počteníčko do vlaku a mám pocit, že jsem pár spolucestujících vyděsila, protože jsem se skoro pořád smála. Hlavně kreativita Lucčiných dětí mě dost bavila.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Harry Potter a prokleté dítě: Část první a druhá Harry Potter a prokleté dítě: Část první a druhá](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/303983/harry-potter-a-proklete-dite-y3o-303983.jpg?v=1470644454)
No... nebylo to tak strašné, jak jsem čekala. Forma scénáře mi nevadila, četlo se to skvěle a místy jsem se dost nasmála. Moc ráda bych viděla tu divadelní hru.
S původním Harrym Potterem to má však pramálo společného. Nejvíc mi vadily ty nelogičnosti. A Albus Severus byl snad ještě hloupější, než trol po otřesu mozku. Na druhou stranu jsem byla nadšená ze Snapea a Scorpiuse. Jako pokračování HP to však neuznávám. Raději zůstanu věrná své fantazii.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Je to i můj život Je to i můj život](https://www.databazeknih.cz/img/books/61_/613/je-to-i-muj-zivot-E18-613.png?v=1636554428)
Kniha, která mě rozcupovala na kousky. Jedno vím jistě - už ji nikdy nechci vidět!
Přesto všechno dávám všech pět hvězdiček, protože Jodi Picoultová to prostě umí. Kniha byla neskutečně čtivá, plná hlubokých myšlenek o životě a dává nám možnost nahlédnout do situace z různých perspektiv. Konec mě ale strašlivě zklamal. Přišlo mi, že autorka tak odsoudila celý příběh k záhubě. Nejen, že to bylo naprosto nereálné, ale takhle to být prostě nemělo...
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Dívka, již jsi tu zanechal Dívka, již jsi tu zanechal](https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/226510/divka-jiz-jsi-tu-zanechal-gL5-226510.jpg?v=1441987454)
Jojo je zkrátka umělkyně. Píše s neobyčejnou citlivostí a její postavy se stávají skutečnými. Tahle kniha se neuvěřitelným způsobem dotkla mého srdce. Neustále mě udivovala ta odhodlanost a vnitřní síla hlavních hrdinek. Moc jsem jim držela palce.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Dvůr trnů a růží Dvůr trnů a růží](https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/286248/dvur-trnu-a-ruzi-5Mh-286248.jpg?v=1463426548)
Na základě hodnocení jsem očekávala úžasnou fantasy s nádechem romantiky. Bohužel musím říct, že mě kniha celkem zklamala. Abych to uvedla na pravou míru, nápad s vílami byl skvělý. Líbilo se mi prostředí, příšery i zápletka. Co mi však neskutečně vadilo, byly charaktery postav. Hlavní hrdinka, které bylo v knize devatenáct let, byla na úrovni patnáctileté puberťačky. Na to, kolik si toho prožila, mi přišla až neskutečně hloupoučká, velmi slušně řečeno. Tamlin mě taky zklamal. Ze začátku jsem ho měla celkem v oblibě, ale pak mě začala rozčilovat ta jeho dokonalost. Je mi jasné, že kniha je určená spíše mladším čtenářům (teda hlavně čtenářkám), ale už mě unavují hrdinové, kteří jsou krásní, svalnatí, mají skvělý charakter... zkrátka jsou bez jediné chybičky. Tamlin neměl snad žádnou špatnou vlastnost, což mě hrozně zklamalo. Navíc se obě hlavní postavy chovaly naprosto nelogicky, někdy dokonce úplně pitomě.
Ještě mi celkem vadila předvídatelnost. Třeba hádanku na konci knihy jsem uhodla mnohem dřív, než hlavní hrdinka.
Jinak se kniha četla dobře. Pokud nehledáte nic náročného, je to skvělá volba.
Jednu hvězdičku dávám za nápad a další dvě za Luciena a Rhysanda.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![A přesto říci životu ano: Psycholog prožívá koncentrační tábor A přesto říci životu ano: Psycholog prožívá koncentrační tábor](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11760/a-presto-rici-zivotu-ano-gD1-11760.jpg?v=1465640951)
Knihu jsem si vybrala ke zkoušce z filozofie a musím říct, že výběru rozhodně nelituji. Naprosto mě to ohromilo! Kniha se nezabývá jen smyslem lidské existence. Je zkrátka o člověku a o jeho vnitřní síle. O prostém přežití. Těch myšlenek tam bylo tolik, že to budu ještě dlouho zpracovávat. Vyzdvihnout musím i její čtivost - opravdu se to čte jedním dechem. Jsem si stoprocentně jistá, že se ke knize ještě někdy vrátím.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Americká hospodyňka Americká hospodyňka](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/293639/americka-hospodyne-GxW-293639.jpg?v=1474394441)
Bohužel musím říct, že mě kniha moc neoslovila. Byla dost zvláštní. Možná jsem ji jen špatně pochopila, těžko říct, ale tento druh humoru moc nemusím. Na druhou stranu jsou povídky opravdu originální. Ne všechny byly špatné, u některých jsem se i zasmála. Pobavila mě povídka Hledání pokladů s hvězdami, Pasovač, Jak být velká dáma a Nauč se to od koček.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Splněný sen Splněný sen](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/33325/splneny-sen-UcZ-33325.jpg?v=1517766233)
Krásná a milá knížka, která vás pohladí na duši. Najdete v ní všechno, co ve správném příběhu má být. Skvěle propracované charaktery postav, fantazii, vtip i lásku.
Akorát ta obálka kazí dojem, což je hrozná škoda.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Cesta za velkým snem Cesta za velkým snem](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/33323/cesta-za-velkym-snem-910-33323.jpg?v=1557933178)
Anna nám sice dospívá, ale stále má své kouzlo. Dějově mi přišel tento díl trochu slabší a chvíli jsem uvažovala, že bych dala jen čtyři hvězdičky, ale konec byl tak neskutečně krásný, že prostě musím dát pět. Nejvíc se mi líbily rozhovory s Pavlem Irvingem, ale Davy byl taky super klučina.
Poznámka navíc: Ta obálka je vážně příšerná!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Rosemary má děťátko Rosemary má děťátko](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/1543/rosemary-ma-detatko-961-1543.jpg?v=1543849251)
Bože! Ten konec! Myslím, že z toho budu mít noční můry...
Ale jinak parádní, neuvěřitelně čtivá kniha. Doporučuji!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Z letopisů Angrie Z letopisů Angrie](https://www.databazeknih.cz/img/books/89_/89162/z-letopisu-angrie-89162.jpg?v=1316539892)
Člověk asi nemůže čekat zázraky, když byly Letopisy původně určené jen pro rodinu. Přestože umí Charlotte skvěle popisovat lidi, prostředí i atmosféru, kniha mě upřímně zklamala. Přišlo mi, že tam jsou jen samé plytké žvásty. Celou dobu jsem se těšila, až to konečně skončí. Zkrátka mě to moc neoslovilo.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![1984 1984](https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/283/1984.png?v=1727453125)
Bylo to dost depresivní čtení. Jímá mě hrůza, když si uvědomím, že se toto vážně dělo (a stále děje). Hlavně poslední stránky jsem musela dlouho vydýchávat.
Pokud bych však měla hodnotit 1984 jako knihu, tak bohužel musím říct, že z ní zas tak nadšená nejsem. Ty čtyři hvězdičky jsem dala za skvěle popsaný totalitní systém. Jinak se mi kniha zdála taková utahaná... zkrátka jsem se nemohla začíst.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Running Man Running Man](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11496/running-man-GhP-11496.jpg?v=1636049959)
Skvělá knížka, která mě hned od první stránky úplně pohltila! Bylo zajímavé číst, jak si King představil budoucnost - dnes už rok 2025 není zas tak daleko. Trochu mi to připomínalo Hunger games - že by se autorka trochu inspirovala? Těžko říct.
Je sice fakt, že kniha mohla být o něco delší a rozvinutější, ale přesto se mi moc líbila. Držela jsem Richardsovi palce.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Christina Christina](https://www.databazeknih.cz/img/books/88_/882/christina-ulg-882.jpg?v=1587370787)
Celou dobu jsem se snažila vypořádat s nevyvážeností knihy. V jednom okamžiku byla kniha napínavá a dala bych nejradši všech pět hvězdiček, v dalším jsem se zase neskutečně nudila a viděla jsem to asi na ty tři hvězdičky. Takže čtyři hvězdičky jsou myslím dobrý kompromis.
Na knize se mi asi nejvíc líbila ta psychologie. Osobně si myslím, že Christina je jakousi metaforou závislosti. Je jedno, na čem jste závislí. Vždycky to člověka změní.
Takže... přestože kniha nebyla špatná, pravděpodobně už po ní nesáhnu. Ale myslím, že nějakému nadšenci do aut by se to mohlo líbit.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Hra o trůny Hra o trůny](https://www.databazeknih.cz/img/books/71_/71567/hra-o-truny-658c7b0461e14.png?v=1703705349)
No... byla to jízda. Stále žasnu nad tím, jak autor dokázal napsat tak úžasně propracovaný příběh. I když musím říct, že jsem udělala dobře, když jsem nejdřív zkoukla seriál. Těch postav tam bylo opravdu moc, takže nebýt seriálu, možná bych se v tom trochu ztrácela. Za nejlepší postavy považuji Tyriona, Jona a Aryu.
Co víc říct? Už se moc těším, až si přečtu další díl :-).
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Ještě než umřu Ještě než umřu](https://www.databazeknih.cz/img/books/56_/56619/jeste-nez-umru-DcA-56619.jpg?v=1533240981)
Tahle kniha mi zalezla pod kůži hrozně divným způsobem. Zvláštní, hodně zvláštní kniha. Ale tak nějak správně zvláštní, jestli to tak mohu říct. Donutí člověka se zamyslet nad svým životem. Nad tím, co všechno ještě může stihnout, udělat. Když někteří lidé nemohou...