vincek1 vincek1 komentáře u knih

Vášně a boje Polyxeny z Lobkovic Vášně a boje Polyxeny z Lobkovic Jiří Hanibal

Krásně napsaná kniha i když občas spíše pro dámskou část čtenářstva. Pěkný popis života ženy, který dává nahlédnout do doby panování Rudolfa II. Trochu mi kniha připomínala román Rytíř zelené růže od Z. Koubkové popisující život Záviše z Falkenštejna. Možná proto, že popisovala období vlády PřemyslaII Otakara, což je mé nej. Kniha o Závišovi se mi zamlouvala více, ale přesto doporučuji.

18.04.2016 4 z 5

Hledání Čtyřokého Hledání Čtyřokého Ladislav Miček

Kniha, která se dá přiřadit k těm, dle mého slabším. Také mi vadilo přeskakování z osoby na osobu , které ztěžovalo orientaci v příběhu. Přílohy na konci knih jsou dobré v tom, že pomohou čtenářům v orientaci po přečtení knihy.

08.04.2016 3 z 5

Zack Zack Mons Kallentoft

Pěkné a zajímavé čtení od kterého je těžké se odtrhnout. Je pravda, že některé scény jsou dosti brutální, ale to je u severských krimi časté.

28.03.2016 4 z 5

Severní blata Severní blata Arnaldur Indriðason

Napínavé, chvílemi až hororové čtení. Dost mně vadilo tykání. Pátral jsem, ale nezjistil nic co by se týkalo islandské specifiky. Nikde žádné vysvětlení, zkusím napsat překladatelce. Rozhodně to nepřispělo kvalitě knihy, nebo překladu.

19.03.2016 3 z 5

Kůže Kůže Mo Hayder

Na mě příliš drsné. Kniha se sice čte dobře, ale před spaním (moje nejmilejší doba) přece jen, kvůli nočním můrám pro mne nevhodná. Přesto si vypůjčím další knihu této autorky a uvidím, snad se vše srovná.

02.03.2016 3 z 5

Dny posledního sněhu Dny posledního sněhu Jan Costin Wagner

Jakoby různé případy, z počátku to chce se zakousnout a výsledek? Krásně a zvláštně napsaná více jak obyčejná detektivka. Doporučuji a mám připravenou knihu Ledový měsíc. Už se těším.

26.01.2016 4 z 5

Falešný agent Falešný agent Alex Berenson

Kniha je první kterou jsem od tohoto autora četl. Pěkné počtení, ale takřka neomezené možnosti "sponzora" byly na hranici fantasy.

05.01.2016 4 z 5

Signál Signál Patrick Lee

Přečteno a v duši zmatek. Jako sci-fi trochu slabé. Možná jako triller, ale to je téma pro mě v literatuře ne příliš oblíbené. V pohádkách pro děti chápu, ale pro dospělé děti? Nevím.
Možná mě trochu ovlivnil "kukuč" pana P. Lee, který na mě moc pozitivně nezapůsobil. Nechci tím ale odradit ostatní čtenáře, možná budou mít jiné dojmy.

10.12.2015 3 z 5

Nad propastí Nad propastí Wolfgang Hohlbein

Po delší době jsem sáhl po fantasy a mám smíšené pocity. Připadalo mi, že se hlavní hrdina pořád točí dokola a navíc má tolik štěstí, jako někteří moderní hrdinové. Tím nechci knihu shodit. Dá se číst, ale já nepravidelný čtenář tohoto žánru jsem nebyl příliš nadšen. Napadá mě porovnání s tvorbou pana J. Červenáka, ostatně v této knize vystupuje pan Báthory, jedna z hlavních postav jeho knih. Při tomto porovnání by podle mě vyhrál p. Červenák. Toť vše.

13.11.2015 3 z 5

Midasovy vraždy Midasovy vraždy Pieter Aspe (p)

Zatím první detektivka z prostředí této země. Z počátku jsem měl nutkání knihu odložit, ale děj začal nabývat na síle a odložení bylo odloženo. Přečtené během necelých tří dní a to jen proto, že jak jsem již psal dříve, musím trochu šetřit zrak.
Doporučuji všem, kteří čtou rádi krimi a nechtějí se přímo "koupat" v krvi.

13.11.2015 4 z 5

2101: Česká odysea 2101: Česká odysea * antologie

Dle mého, pěkný výběr sci-fi povídek českých autorů.

07.06.2015 4 z 5

Strážci Horní země Strážci Horní země Ondřej Pivoda

Pro můj vkus, nebo nevkus? Nevhodné.

07.06.2015 1 z 5

Ranhojič z Vratislavi Ranhojič z Vratislavi Ondřej Pivoda

Nic moc v mém věku ztráta času a škoda očí.

19.05.2015 1 z 5

Záhada mrtvých nohou Záhada mrtvých nohou Fred Vargas (p)

Opět jedna z detektivek, kterou jsem v poslední době četl. Svým stylem podle mého nezapadá do tradičního pojetí detektivky. Příběh se z počátku rozbíhá pozvolna a chvílemi působí nepřehledně.
Mé dojmy z knihy jsou rozporuplné.

07.04.2015 4 z 5

Křivopřísežník Křivopřísežník Martin Jensen

Kniha přečtena i přes obvyklý zmatek způsobený jmény, která se obtížně čtou a navíc v příběhu se dost, díky tomu, pletou postavy. Občas jsem se musel vrátit, abych zachytil nit příběhu a věděl kdo je "náš" a kdo "cizí". Jako detektivka mi příběh ani nepřipadal. Možná je to tím, že jsem ovlivněn knihami p. Vondrušky, Sansoma, Tremayna a dalších.

02.04.2015 3 z 5

Dědictví kostí Dědictví kostí Dolores Redondo

První část jsem nečetl a souhlasím s moni.ka. Kniha mi nepřipadá jako detektivka a jako nej španělská detektivka? Nemohu posoudit, protože moje dlouhá, ale časem děravá paměť, tak nějak nevede v seznamu knih španělskou detektivku. Jako mysteriózní román, dejme tomu. Nevím, jestli se pustím do třetí části, bude-li u nás vydána.

26.03.2015 3 z 5

Čas čarodějnice Čas čarodějnice Árni Thórarinsson

Chvílemi se kniha tvářila jako detektivka, ale to opravdu jen chvílemi. Největší potíže mi dělala islandská jména, někdy byl problém zjistit jestli se jedná o muže, či ženu, ale vyslovit jméno nahlas bych si asi netroufl. Dělalo mi to problém a občas jsem se musel v textu vracet, abych poznal o jakou osobu děje se vlastně jedná. Zajímavé je, že se poslední dobou v knihách hodně vyskytují gayové a lesby. Zřejmě nový trend. Nevím jestli zkusím přečíst ještě jinou autorovu knihu.

04.03.2015 3 z 5

Chlad Chlad Arnaldur Indriðason

Knihu jsem dal do přečteno, ale nedočetl jsem ji. Těžko jsem se knihou prokousával a nakonec jsem ji odložil. Z tohoto důvodu jsem nedal ani hodnocení.

13.01.2015 3 z 5

Renesance Renesance Oliver Bowden (p)

Knihu jsem dočetl a dost na mě zapůsobila. Hru jsem nehrál, takže nemohu porovnávat. Mám za sebou zatím poslední díl nazvaný Černá vlajka, který jsem četl již dříve a mě osobně se zdál být zajímavější než Renesance. I když fantasy není jak se říká "moje parketa" je to zajímavé čtení.

04.01.2015 4 z 5

Rožmberské dědictví Rožmberské dědictví Jan Bauer

Další z řady knih pana Bauera, které jsem četl. Osobně si myslím, že tato kniha je zatím nejslabší. Děj má sice spád, ale občas mi vadilo vyjmenovávání rodokmenu manželky zesnulého Jindřich III. z Rožmberka. Které se v knize několikrát opakovalo, stejně tak jako vyjmenovávání šlechticů. Knihy p. Vondrušky, který je také můj oblíbený autor, tento, podle mě "nešvar" neobsahují. Jinak doporučuji.

28.12.2014 4 z 5