vlkodlaq vlkodlaq komentáře u knih

Gump & Co. Gump & Co. Winston Groom

Příjemné, relaxační a krátké. Svět forresta Gumpa je stále tak jiný a zajímavý, že i druhý díl rozhodně stojí za přečtení a i kdyby se třeba nelíbil, opakuji, je poměrně krátký.

01.09.2015 4 z 5

Osud trpaslíků Osud trpaslíků Markus Heitz

Z této série jednoznačně nejlepší díl, nejlepší spád i děj, prostě fantasy dle mého Gusty. Velice mě však naštvalo, kolik nedořešených a nevysvětlených otázek zůstalo, skoro to vypadá na další díl, no Heitz se sice na konci knihy dušuje, že je tento poslední, ale očekávám Triumf trpaslíků a s ním i vysvětlení otevřených témat.

27.08.2015 4 z 5

Parfém: Příběh vraha Parfém: Příběh vraha Patrick Süskind

Ať to beru ze kterékoli strany, příběh byl silně ujetý. "Hrdina" (?) byl takovej magor, že to snad nemá v knižním světě obdoby (aspoň ne v takto dobře podaných knihách). Přesto jsem to zhltnul, bavilo mě to a chvíli ve mě hlodal červíček nejistoty, jestli taky nejsem ujetej, když se mi to vlastně líbilo. No, snad ne, už nechám psaní a jdu zkontrolovat enfleuráž kočky, co mám rozdělanou.

05.06.2015 3 z 5

Harry Potter a relikvie smrti Harry Potter a relikvie smrti J. K. Rowling (p)

Takže jsem právě dočetl posledního HP. Po zvážení a zhrnutí se mi to i docela líbilo, dozvěděl jsem se plno detailů, které mi ve filmech chyběly coby chybějící střípky do skládačky nutné logiky. Závěr byl mnohem více vychytaný ve filmu, v knize to na mě působilo, jako by toho autorka už měla dost a chtěla to rychle dokončit, čekal jsem trochu více popsané souboje, popisy scén, chybělo mi tak třicet stran. Takže z 85% vítězí knihy, zbývajících 15% je pro film, hlavně za závěr.
Teď k ději, celým příběhem se nese podivný podtón antihrdiny, Harry dostal tak nějak vše naservírované, pořád mu někdo pomáhal, pořád ho někdo vedl a hlídal, v tomhle směru měl Voldemort mých sympatií více, přece jen to byl velmi schopný a rozhodně samostatný klučina (byť samozřejmě sešel na zcestí..). Možná je to jen pohled vycházející z mé povahy, ale očekával bych více samostatnosti a rozhodování, takhle byl Harry jen průměrný kouzelník a průměrný člověk, dokopaný okolnostmi a okolím, klidně to mohl být kdokoli jiný, možná by to bylo i zajímavější čtení, kdyby havni postava byl třeba Neville, který se z nicky vypracuje v supermága s dobrým srdcem, nebo tak nějak. No asi to mělo být tak jak to bylo, jen jsem vvyrostl na fantasy a sci-fi literatuře a prostě je moje srdcovka něco jiného. Kulhánek, Žamboch, Kotleta, to je o několik levelů vyšší laťka a tak se Rowlingová nestala mojí oblíbenkyní a přečíst od ní něco dalšího mě ani v nejmenším neláká, celou tuto sérii jsem přečetl hlavně ze setrvačnosti.

05.06.2015 3 z 5

Harry Potter a Tajemná komnata Harry Potter a Tajemná komnata J. K. Rowling (p)

Tak tentokrát jsem byl, oproti jedničce, čtenářsky uspokojen více. Rozdíl mezi knihou a filmem je více patrný, postavy vyznívají mírně odlišně, doplněny detaily, které ve filmu chybí (a jinak to asi nejde..). Ačkoli je děj poněkud plochý a přímočarý, je příjemně spádný a jako relaxační pohádkové čtení, u kterého člověk nemusí moc přemýšlet, vřele doporučuji.

01.04.2015 4 z 5

Muriel & andělé Muriel & andělé Miloš Macourek

Jako kluk jsem zbožňoval tyhle kresby, vlastně se mi líbí pořád :-)

24.03.2015 5 z 5

Harry Potter a Tajemná komnata Harry Potter a Tajemná komnata J. K. Rowling (p)

Jednička byla sice pěkná, taková hezky pohádková a veskrze silně pozitivní, čtení mi kazilo pouze to, jak doslovně film kopíruje předlohu. Dvojka už začíná trochu rozvětvěněji, takže to bude snad lepší. Že já mudla to napřed nečetl a až pak nesledoval filmy..

24.03.2015 4 z 5

Harry Potter a Kámen mudrců Harry Potter a Kámen mudrců J. K. Rowling (p)

Tak jsem se konečně dostal k přečtení HP a co mě nejvíc překvapilo, jak přesně je film udělaný podle knihy, ano samozřejmě jsou tam drobné rozdíly, ale opravdu zanedbatelné a ještě jsem neviděl žádný jiný film tak přesně kopírující knižní předlohu. Trošku mě to pravda mrzí, těšil jsem se na rozvětvený děj a spoustu detailů, které se do filmu nevešly, takhle jsem o mnoho ošizen a další už číst nebudu, nemůžu se ději pořádně věnovat a jen neustále porovnávám co čtu s tím, co jsem viděl. Je to škoda, měl jsem si napřed přečíst knihy a až pak se pustit do filmů. Takhle jsem okraden o to nejlepší na čtení - o činnost vlastní fantazie.

13.03.2015

Perunova krev II. Perunova krev II. František Kotleta (p)

Perunova minisérie dosahuje o něco vyšší kvality než "nářezy". Je znát, že se autor už "vypsal" a je to poznat. Pořád je tu jistá jednoduchost zápletky, děj je velmi přímočarý, ale zase o něco lepší než u nářezu, přesto (nebo proto) se to čte samo a díky kotletovi jsem překonal svůj rekord snad od základní školy, a to pět přečtených knih za měsíc (hustej nářez, fakt hustej nářez, mega hustej nářez, perunova krev I, II).
Po pěti přečtených knihách už můžu objektivně říct, že Kotleta (ať už je to kdokoli), zaslouženě patří do skupiny Kulhánek, Žamboch a jim jen pár podobných. Teď už to bude skupina Kulhánek, Žamboch, Kotleta a jim jen pár podobných :-)

07.03.2015 4 z 5

Perunova krev I. Perunova krev I. František Kotleta (p)

Autor má podivnou fixaci na Ostravu a Karvinou, což mě utvrzuje v domění, že se jedná o pseudonym i smyšlený životopis autora. Jinak čtení je to sice poněkud jednodušší, ale se svižným spádem a příjemné tempo a stálá laťka akce se drží po celou knihu.

04.03.2015 4 z 5

Strážná věž - Peníze a náboženský podvod Strážná věž - Peníze a náboženský podvod Stanislav Ferfecki

Aneb o tom, jak hloupý honza ve zlatonosnou husu uvěřil. Teď vážně, dostal jsem se před pár lety k nějakým dlouholetým průzkumům několika zemí evropy, které, mimo mnoho jiných aspektů, sledovaly vztah inteligence člověka k tomu, jestli je věřící, či nikoli (bez ohledu na vyznání). Vyšel z toho zajímavý graf, ze kterého vyplývalo, že nejvíce věřících je v dolní části tabulky IQ a naopak s narůstajícím IQ procento věřících klesá. Odůvodněno to bylo tím, (shrnuto a značně zjednodušeno), že chytřejší lidé spíš o věcech přemýšlí a spíš se znaží za vším hledat ten pravý, logický důvod nebo příčinu a nespokojí se s pouhým "božím záměrem" a pod.

04.02.2015

Cesta kolem světa za osmdesát dní Cesta kolem světa za osmdesát dní Jules Verne

když jsem poporost ze "Štorchovského věku", přešel jsem postupně na Vernea a bylo to asi to nejlepší, co jsem v té době mohl udělat. Možná i přečtené Verneovky mají z části na svědomí, že jsem takový hračička a nadšenec do techniky..

06.11.2014 4 z 5

Tajuplný ostrov Tajuplný ostrov Jules Verne

06.11.2014 4 z 5

Vlk samotář Vlk samotář Miroslav Žamboch

Na mou představivost trochu moc zabijáků na jednoho člověka, ale přesto jsem to slupl jak malinu. Na druhou stranu bych upadl do hluboké deprese, kdyby mě chtělo tolik lidí zabít..

Parádní čtení, parádní spád, hlavní hrdina skrz naskrz sympaťák...

07.08.2014 5 z 5

Visio in Extremis Visio in Extremis Miroslav Žamboch

Klidně by to mohla být alternativní realita ke Kulhánkovu Nočnímu Klubu :)
Ale vážně, visio in extremis je nářez, akce, spád a skvělá čitelnost.

07.08.2014 5 z 5

Honzíkova cesta Honzíkova cesta Bohumil Říha

V rámci čtenářského vývoje nesmíme zapomínat na naše začátky :-) Pro ty starší a otrlejší doporučuji Honzíkovu cystu.

25.07.2014 3 z 5

Algar tarch Algar tarch Karolina Francová

Jsem hrdým majitelem prvního vydání z r. 2001. Na to, že autorce bylo 27 let, když algar Tarch "šel do světa" je to velmi velmi dobré, na prvotinu (nepočítám-li povídky) až nečekaně dobré. Zhltnuto za tři noci :-)

15.07.2014 5 z 5

Kurz zázraků (úplné vydání) Kurz zázraků (úplné vydání) Jakob Thor

Helen Schucman (autorka, Jakob Thor je překladatel) v rozhovoru naprosto vážně řekla, že kniha jí byla diktována „vnitřním hlasem“, který identifikovala jako Ježíše Krista.
Tak si říkám, co člověka vede k tomu, něco takového říct nahlas.
Tak si říkám, co čtenáře vede k tomu, že tomu ještě tleskají.
Tak si říkám, co se to děje, když se téhle knihy prodalo víc než tři miliony kusů.
Tak si říkám, co to je za svět, že jsou lidi tak nešťastní, že hledají pomoc v knihách, jako je tato..

20.09.2024 odpad!

Život po životě Život po životě Raymond A. Moody

Samozřejmě, kdo chce věřit v posmrtný život, bude knihu brát jako seznam důkazů, ať už tam jsou, nebo ne. Zbytek jsem sepsal v krátké recenzi.

11.09.2024 odpad!

Epos o panáčkovi Epos o panáčkovi Jaroslav Beznoska

Takže je vcelku jasné, že Beznoska (aka Woldemort) se mým oblíbeným autorem nestane. Na vině je hlavně styl jeho psaní, resp. střídání stylů, střídání osoby a formy bez varování a mnoho vět je beze smyslu (přečetl jsem přes 500 knih, takže si nemyslím, že chyba je ve mě), a celé je to takové nepřehledné, chaotické a co je nejhorší, jsou autorovy "speciální věty" které vyloženě tahají za oči. Tady je ukázka:

"Na stropě přerývaně dýchala modrá zářivka a rozčilovala mě svým...šept bzz šept bzzz šept.. pořád kolem dokola na bílém stropě přerývaně dýchala modrá zářivka."
Strašné. Tyhle "špeky" jsou taky na skoro každé stránce a jejich čtení mi způsobuje nepříjemný tlak v hlavě, jak se je můj přetížený procesor snaží zpracovat.

Autor si libuje v přirovnáních, nicméně jen některá "sednou". Většinou je to dost na sílu a moc příměry nesedí, napadá mě srovnání s klasickým "sedne jako zadek na hrnec", kde by Beznoska použil něco jako "hačne jako párový gluteus maximus na Tescomu vetší velikosti".

Postavy mluví nepřirozeně a nelogicky a snad na každé stránce mě napadne, proč ten, nebo onen blbec řekl zrovna tohle a takhle.

Přitom stačilo málo a mohla to být příjemná noir/cyberpunk detektivka.

Každý nemůže být Kulhánek, Žamboch, Kotleta nebo Kopřiva, že..

Spíš se divím, že mu to nakladatel vzal a vydal. Takový přetlak nových autorů a zajímavých děl a mě by zajímalo, co nakladatele vedlo k tomu, že mezi nimi vybral právě tohle..

22.08.2024 2 z 5