vyvodka | Komentáře u knih | Databáze knih

vyvodka vyvodka komentáře u knih

Zatímco jsi spala Zatímco jsi spala Kathryn Croft

Naprosto souhlasím s komentářem gordon13. Nejdříve to mělo spád a pak to už bylo pořád dokola to samé. Ty neustále se objevující lži už nebyly zajímavým překvapením pro čtenáře, ale stereotypním způsobem, jak autorka rozvíjela zápletku.

24.11.2022 3 z 5

Obyčejná nehoda Obyčejná nehoda Anders Bodelsen

Zajímavá sonda do života viníka. Není to detektivka, ale svým způsobem je tam celou dobu napětí a očekávání, jak se hlavní "hrdina" popere se svědomím a vyděračem. Bilancování hlavní postavy, co ztratí přiznáním se a jaké jsou jiné (ne právě morálně správné) možnosti řešení? Nebo bychom uvažovali v takové situaci stejně? Zatloukli bychom raději, že jsme zabili než šli do vězení? Jen navenek to nepřiznáme. Ruku na srdce....

27.08.2019 4 z 5

Zmizela v mlze Zmizela v mlze Michaela Klevisová

Pokud srovnám tuhle knížku s dalšími detektivkami Michaely Klevisové, tak ji řadím mezi ty slabší. Četla se dobře, místo, kde se detektivka odehrávala bylo zajímavé. Rozuzlením jsem byla trošku zklamaná. Je to takové dovolenkové čtení.

06.06.2019 3 z 5

Na odstřel Na odstřel Lucie Lomová

Začátek komiksu mě zaujal, četla jsem s nadšením. Postupně ale děj upadal a rozuzlení bylo takové tuctové. Škoda. Ale detektivka jako komiks - docela fajn nápad.

31.03.2018 3 z 5

Psi z Rigy Psi z Rigy Henning Mankell

Mám knížky H. Mankella ráda. Tuto jsem poslouchala jako audioknihu. Skvěle interprerovanou panem Vyorálkem. Díky němu jsem vydržela až do konce. Celkově mě téma této detektivky příliš nezaujalo. Příliš moc ruské zkorumpovanosti a šedosti v postsovětském Lotyšsku.... Přesto věřím, že se najde spousta čtenářů, kteří tuhle knížku ocení.
P.S. Wallander je stále unavený....a já jsem byla místy unavená z toho, jak často se o jeho únavě mluví :-).

22.05.2017 3 z 5

Třetí hlas Třetí hlas Rolf Börjlind

Dobrá čtivá detektivka. Oceňuji přesunutí části děje do Francie, bylo to příjemné oživení severského pošmourna temperamentním prostředím podsvětí města Marseille. Hlavní postavy (Olivia a Tom) jsou takový zajímavý nesourodý pár, prostě klasika severských detektivek: vyšetřovatelé i další postavy zatížené svou minulostí...vždy se něco najde: alkohol, bezdomovectví, těžké dětství, hledání sebe sama, nešťastná životní láska....
A jestli jsem správně pochopila....je tu tak trošku otevřený konec (nebo vrátka?? :-)) pro pokračování.

12.04.2017 4 z 5

Stalker Stalker Lars Kepler

Opět výborná Keplerovka. Není důvod nedat 5 hvězdiček. Nějaké malé mínusy by se tady našly. Podle mě by stačilo o 100 stránek méně, v poslední třetině už jsem měla pocit zbytečného natahování, včetně toho přehnaně akčního konce. Knížka byla celou dobu mrazivě napínavá, takže ta akčnost jako v amerických filmech mi připadala "laciná". Líbilo se mi překvapivé rozuzlení a vlastně ten nápad postavit detektivku na tématu stalkingu.
Doporučuji k přečtení.

09.03.2017 5 z 5

Šachové figurky Šachové figurky Peter May

Chtěla jsem se tady rozepsat, ale komentář od čtenáře exitus mi mluví z duše. Přečteno spíše proto, že je autorem Peter May a ze zvědavosti, jak to vlastně s Finem dopadne. Knížku považuji více za román než thriller. Prostě detektivní román z drsného ostrova. Neurazil, nenudil, ale ani nenadchnul.

19.01.2017 3 z 5

7 dní 7 dní Deon Meyer

Super. Prostě paráda. Líbilo se mi to. Stejně jako Ďáblova hora. Je to prima změna, prostředí JAR je zajímavé, hlavní hrdina sympatický, také proto, že to není pan dokonalý. Oceňuji rozuzlení zápletky, myslela jsem si až skoro do konce, že je to všechno jinak... Opravdu dobrá detektivka.

09.01.2017 5 z 5

Ctitel Ctitel Charlotte Link

Moje čtvrtá přečtená knížka od Ch. Linkové. Bylo to takové napínavé, nekomplikované, svižné počtení. Pořád bylo udržováno napětí, přestože (nebo právě proto?) bylo předvídatelné, co se bude dále dít. Domácí násilí má přece jen hodně podobný scénář bez ohledu na to, ve které části Evropy se odehrává.
Autorka ale občas zamíchala kartami a donutila mě změnit názor na některé postavy, což příjemně oživilo čtení. Dávám čtyři hvězdičky, ve srovnání se Šmírákem nebo Údolím lišek to bylo o trošičku slabší. Oceňuji, že děj nebyl uměle natahová, rozsah stránek byl vzhledem k zápletce tak akorát.

02.01.2017 4 z 5

Farma Farma Tom Rob Smith

Na tuhle knížku jsem se moc těšila. Po přečtení trilogie Dítě 44, které se mi moc líbily, jsem měla poměrně vysoké očekávání. Věděla jsem, že půjde o úplně jiné téma, ale při čtení jsem měla pocitm že knížku napsal jiný autor. Knížka je čtivá, docela napínavá. Ale při ohlédnutí zpět si říkám, že to bylo možná zbytečně moc stránek na poměrně jednoduchý děj. Na autora jsem rozhodně nezanevřela, ale Farma je podle mého průměr. Není to ani detektivka, ale ani psychologický román....prostě taková zápletka vyprávěná jako dialog mezi synem a matkou.

21.08.2016 3 z 5

Šest let Šest let Harlan Coben

Tentokrát vyhodnotím v heslech, protož nějaký ucelený komentář se mi nedaří sepsat. Stejně tak jsem v rozpacích, kolik hvězdiček vlastně dát. Pocity během čtení se měnily a teď, po dočtenítedy takto:
a) čtivost...nenáročné, nekomplikované - 4 hvězdy
b) nápad/zápletka....zajímavé - 4 hvězky
c) hlavní hrdina....no, asi příliš "hrdinský" - 3 hvězdy
c) rozuzlení...na můj vkus příliš "sladké" - 3 hvězdy
d) celkový dojem....dovolenkové čtení, neurazí a zároveň nenadchne - 3,5 hvězdy
Byla to moje první Cobenova knížka a určitě si od něj ještě něco přečtu.

29.07.2016 3 z 5

Skála Skála Peter May

Nejprve jsem četla druhý díl a pak až Skálu. A jsem nakonec ráda, že to tak bylo, protože Skála mě trošku zklamala a možná už bych další díly z ostrova Lewis nečetla. Zklamání přišlo asi díky očekávání něčeho jiného než knížka nakonec nabídla. Takže zklamání ve smyslu obsahu, ne kvality. Čekala jsem, že to bude více detektivní než psychologické, více triller než sonda do drsného života ostrovanů. Čtyři hvězdičky si knížka určitě zaslouží, stojí za přečtení. Určitě si ještě "dopřeji" Šachové figurky.

03.07.2016 4 z 5

Kameník Kameník Camilla Läckberg

Opět moc dobré napínavé počtení od této autorky. Mělo to spád, mám ráda propletení současného příběhu s příběhem z minulosti. Ráda dávám 5 hvězdiček.

03.07.2016 5 z 5

Pan Mercedes Pan Mercedes Stephen King

Moc dobrá detektivka s trošku netypickými hlavními hrdiny, kteří mi osobně byli sympatičtí. Za samotné počtení 4 hvězdičky, kdyby se hodnotila obálka, tak za tu bych dala 5 hvězdiček. Doporučuji k přečtení, panu Kingovi se daří psát nejen děsivé horory, ale i napínavé detektivky. A tahle vlastně byla ve své podstatě taky děsivá, protože takových Bradyů Hartsfieldů po světě chodí víc než dost.

11.05.2016 4 z 5

Mráz Mráz Bernard Minier

To byla tedy jízda. Knížka se mi moc líbila, byla napínavá a plná zvratů. Četla se lehce, dobře jsem se orientovala v postavách i místě. Oceňuji prostředí Pyrenejí, které autor vykreslil opravdu živě. Jediné, co mi připadalo v ději už zbytečné byla ke konci knížky honička na skútru. Těším se na Kruh a autora přidávám do oblíbených. Knížka mi chvílemi atmosférou a prostředím hodně připomínala mou oblíbenou detektivku Purpurové řeky.

17.02.2016 5 z 5

Vražedný chlad Vražedný chlad Louise Penny

Pěkné počteníčko. O něco lepší než první díl. Pěkně vykreslená atmosféra quebeckého regionu a k tomu příběh klasické detektivky - pro mě prostě sympatická kombinace. Určitě si přečtu i třetí pokračování. Chválím obálku, moc se mi líbí.

08.02.2016 5 z 5

Pýthiiny rady Pýthiiny rady Erik Axl Sund

Co říct a neopakovat to, co už tady bylo řečeno? Na nic jsem nepřišla. Tak alespoň mé dojmy: 1) zbytečně roztahaný děj do třech dílů. Ten poslední se mi líbil nejvíce, ale jedna knížka o 500 stranách by měla větší spád. Navíc ty mezery, kdy se muselo čekat na to, až vyjde další díl na mě působily rušivě. Ale chápu, že ze třech výtisků je větší výdělek než z jednoho. 2) Stejně jako u předchozích dvou dílů, obálka je hnusná. Myslím, že se autoři (nebo nakladatel?) snažili udělat v rámci reklamy dojem, že děj bude opravdu až zvrácený. No, v podstatě je to tak. Tahle série je o zvrácenostech, kterých jsou - bohužel - někteří zástupci lidské rasy schopni. Osobně na mě tenhle typ reklamy nefunguje, tuhle řadu jsem si vybrala podle hodnocení tady na Databázi knih. Obálky by mě spíše odradily. 3) Celkově to nebyla špatná trilogie. Napínavé čtení se zajímavým nečakaným rozuzlením. Ale v knihovničce tyhle tři knížky fakt mít nemusím. Znovu už je číst nebudu.
P.S. A souhlasím se Zlajda95, že o samotných Pýthiiných radách toho tedy v ději moc nepadlo. A to se podle nich třetí díl jmenuje...takže v tomhle troška rozpačitosti.

02.11.2015 4 z 5

Ostré předměty Ostré předměty Gillian Flynn

Tak já nevím... Stejně jako u Zmizené jsem v rozpacích a říkám si: „Jsem divná, že mě na rozdíl od většiny čtenářů knížka nezaujala a připadá mi jako naprostý průměr“? Poslouchala jsem jako audioknihu, jinak bych se konce nedobrala. Až na strhující závěr docela nudný děj. Bohužel, jako u více knih se zlatou nálepkou a označením řada Světový bestseller: zklamání.
A k audioknize: zbytečně afektovaný projev Lenky Krobotové.

21.10.2015 2 z 5

Alex Alex Pierre Lemaitre

Super čtení. Knížka se mi dostala do rukou náhodou - přesněji náhodou jsem viděla její dobré hodnocení tady na databázi knih. Knížka byla napínavá, plná zvratů s nečekaným rozuzlením. Doporučuji a jdu si sehnat Camille.

01.10.2015 5 z 5