WEIL WEIL komentáře u knih

Plameny nad Arktidou Plameny nad Arktidou Jevgenij Ivanovič Rjabčikov

Je to kniha zvláštního úhlu nazírání na vývoj SSSR.

Závěrečný odstavec:

Zahleděn do budoucnosti Tajmyru, představoval jsem si především pokolení šťastných sovětských lidí komunistického zítřku, lidí, kteří jsou hrdí na svůj bohatý kraj a vzpomínají těch, kteří na výzvu strany započali velikou cestu na sever, zatloukali první kolíky do půdy nepoddajné tundry, promrzlé za milióny let, vzpomenou těch, kteří stavěli Norilsk a vnesli život do města, které je nyní pýchou Sovětského svazu.

24.11.2011 3 z 5

Tajemství Velkého Vonta Tajemství Velkého Vonta Jaroslav Foglar

Přestože jde už o jakousi nástavbu k předchozím dvěma knihám, tak si i zde J. Foglar udržel své spisovatelské renomé na vysoké úrovni...

Chtěl psát ještě čtvrtý díl, ale ze zdravotních důvodů už mu to činilo značné potíže, takže od tohoto plánu ustoupil.

Krtek a sněhulák Krtek a sněhulák Hana Doskočilová

Krtek se zkamarádí s kdekým, dokáže to snadno a hravě i se sněhulákem.

13.11.2011 3 z 5

Jak krtek uzdravil myšku Jak krtek uzdravil myšku Hana Doskočilová

Krteček je důkazem toho, že když se chce, tak se i nemocné zvířátko je možné uzdravit a ani není k tomu zapotřebí vystudovat medicínu.

Přísný zákaz lásky Přísný zákaz lásky Luděk Stínil

Láska se nedá zakazovat. Proč se Miky zamiloval do Báry? Co vše Bára umí, čím je přitažlivá pro Mikyho, že se do ní zamiloval? A pokud ji má rád, tak jí přeje štěstí a měl by jí nechat jejímu příteli, když ho miluje.

Sázka o lásku Sázka o lásku Luděk Stínil

Sázka a co vše se může skrz ni stát...

Lásce na dosah Lásce na dosah Luděk Stínil

Ano, když je láska na dosah, tak by ji měl člověk pevně chytit za pačesy. Jenomže láska je složitá věc většina vztahů se rozpadne dříve, než vlastně začne.

Nechci tě ztratit Nechci tě ztratit Luděk Stínil

To zní sice velice pěkně, ale ještě se mi to v životě nepodařilo nikdy vyslovit.

Láska a lož Láska a lož Kresley Cole

Kdo zbytečně lže, tomu se to krutě vyplatí. Kdo lže s mírou, může mu to projít.

Láska  a nádej Láska a nádej Kresley Cole

Naděje, že občan potká velkou lásku není velká, ale existuje.

Kapitán rozkoší Kapitán rozkoší Kresley Cole

O kom je možno zaručeně prohlásit, že je kapitán rozkoše? Není to rouhavé? Možná, že autorka se chce rouhat a přitáhnout tím pozornost čtenářů.

Cena za rozkoš Cena za rozkoš Kresley Cole

Za všechno se platí, za dobrotu i za zlo. Zdá se že období Viktoriánské éry je nevyčerpatelné.

Zámek naděje Zámek naděje Jiří Kulhánek

Kniha tak brutální a vyčerpávající, že málokdo ji dočte až do konce.

Válka s Mloky Válka s Mloky Karel Čapek

Jako dospívajícího mě to vyděsilo, když jsem ale pak viděl prvně mloka, tak jsem nechápal, že si autor vybral právě mloky k povýšení je nad lidskou civilizaci.

13.11.2011 3 z 5

Bulvár slunce Bulvár slunce Adam Georgiev

Není to jediný autor, co píše o homosexualitě. Myslím, že to pro život není až tak velký problém, jakým se z toho často dělá. Jsou horší záležitosti.

12.11.2011

My děti ze stanice ZOO My děti ze stanice ZOO Christiane F. (p)

Je tomu už třicet let, co tato kniha vyšla poprvé a jak je vidět, tak i zde přitáhla ke čtení nové a nové generace čtenářů.

11.11.2011 3 z 5

Povídky o manželství a o sexu Povídky o manželství a o sexu Michal Viewegh

Dost vyumělkované, po stránce charakteristiky jednotlivých žen, ale své čtenáře to má, snad proto, že většina nic podobného nezažila či nezažívá.

10.11.2011

Sametoví vrazi Sametoví vrazi Soňa Štroblová

Každý mimořádně brutální zločin, který se vymyká těm "běžným" vyvolá zájem veřejnosti.

Po změně režimu, který proběhl už před 22. lety došlo k velkému nárůstu kriminality, uvádí se až čtyřnásobně vyššímu.

Sametoví vrazi, ten název je až parodií na sametovou revoluci, protože tito lidé byli najímáni na zabíjení nepohodlných lidí, kteří někomu překáželi (bílí koně, podnikatelé, snaha nedělit nakradený lup s jinými atd.), takže kdo si je najal na vraždu, tak toho zavraždili, a skončil v kyselině a sudě v Orlické přehradě.
Není vyloučeno, že obětí bylo mnohem více, než je popsáno v soudním spise.

Co o tom říct jako o literatuře?
Tato kniha je literárním přepracováním scénáře k filmu, který je občas vysílán.

30.10.2011 2 z 5

Čachtická paní I. Čachtická paní I. Jožo Nižnánsky

Četl jsem tuhle knihu jako dospívající a překvapilo mě, jaká je to dobrá fikce, jak pěkně se to čte. Hrůza jako by zůstávala jen stranou, psalo se o ní jen tak mimochodem, ale hlavní je epická fabule.

Těžko předpokládat, že se ale Čachtická paní mohl koupat v krvi, protože krev rychle tuhne, takže se jí mohla potírat, ale ne v ní koupat. Jak to ale bylo, to do dneska nikdo neobjasnil.

30.10.2011

Červený kohout letí k nebi Červený kohout letí k nebi Miodrag Bulatovič

Děj románu, rozčleněného do 28 krátkých kapitol, se odehrává v černohorské vesničce na řece Lješici; do úseku necelého jednoho dne jsou včeleny retrospektivní pasáže. Nádeník Muharem hodlá prodat jediný majetek - červeného kohouta - a za utržené peníze pohostit sousedy, ale zastaví se na svatbě tlusté Ivanky, opilí svatebčané mu kohouta vezmou a zabijí. Muharem se pokouší najít porozumění u hrobařů; pokořen od nich utíká, utíká i od bláznivé žebračky Mary a dvou tuláků. Vrací se zpět ke svatebčanům odhodlán udělat všechno, aby se stal jedním z nich.

27.10.2011