WEIL WEIL komentáře u knih

Od A k B a zase zpět (Filozofie Andyho Warhola) Od A k B a zase zpět (Filozofie Andyho Warhola) Andy Warhol

Napsal tuhle knihu A. Warhol, anebo ji jen někomu diktoval?
Jaký vlastně byl?
Myslím, že kniha o tom dost vypovídá.

01.07.2011 5 z 5

Osení Osení Colette (p)

Kniha neodkrývá to, co dnešní člověk očekává, takže mu hlavní hrdinové připadají poněkud nastylizovaní.

Bouvard a Pécuchet Bouvard a Pécuchet Gustave Flaubert

Asi většina čtenářů zná tuhle knihu prostřednictvím sriálu, který napsal podle této knihy J. Dietl - Byli jednou dva písaři, kde vynikají J. Sovák a M. Horníček.

Mrtví se někdy vracejí Mrtví se někdy vracejí Stephen King

Povídky, o jejichž vzniku píše autor v knize "O psaní".
Využil všeho, co v životě zažil či slyšel a posunul to dál, do fantazie a napětí a hororu.

Běsi, svazek III. Běsi, svazek III. Fjodor Michajlovič Dostojevskij

Pokud má někdo obavu, že je tenhle román příliš těžké čtení, pak jsou jeho obavy zbytečné. Dostojevski je srozumitelnější než většina učitelů, které kdo v životě ve školství potkal.

Stručná mluvnice česká Stručná mluvnice česká Alois Jedlička

Užitečná pomůcka pro každý lidský věk, vyjma batolat.

Vývojové zákonitosti v umění Vývojové zákonitosti v umění Vojtěch Birnbaum

Zajímavá publikace nás provede architekturou, výtvarným uměním a sochařstvím od doby Románské až po moderní architekturu, přes výtvarná a sochařská díla.

Tajemství Rosomák Tajemství Rosomák Vladimír Družinin

Ta knížečka mě kdysi zaujala.
Než jsem ji otevřel, tak jsem si říkal - tak tenká kniha a co asi v sobě skrývá za zajímavosti?
Jak je napsána?
Odpudí mě hned, anebo postupně?
Nebo zaujme mě a čím?

Tak to jsou mé první vzpomínky na "Rosomáka"

30.06.2011 3 z 5

Nauka o seberealizaci Nauka o seberealizaci Šrí Šrímad A. Č. Bhaktivédánta Svámí Prabhupáda

Zatím mě nic nepřesvědčilo, že to funguje. To pochopitelně neznamená, že to nefunguje.

30.06.2011 3 z 5

Panovníci českých zemí Panovníci českých zemí Petr Čornej

Stručný a výstižný přehled panovníků v Českých zemích, od Sáma až po Václava Havla.

30.06.2011 4 z 5

Dalí Dalí Salvador Dalí

Vývoj a hlavní díla S. Dalího.

30.06.2011 5 z 5

Zločin a trest, I. svazek Zločin a trest, I. svazek Fjodor Michajlovič Dostojevskij

Knihu jsem četl v době, kdy se zrovna hodila do mého životního rozpoložení.

30.06.2011

Ontogeneze lidské psychiky IV. Ontogeneze lidské psychiky IV. Václav Příhoda

Ve vyšším věku se lidská činnost, jak ukazují příklady v této knize uvedené značně liší. Někdy je vyžvýkaný, jiný naopak stále konstruktivně činný.

30.06.2011 4 z 5

O umění O umění Denis Diderot

Diderot píše dramatické hry - vyjadřuje se k všem možným uměleckým profesím - rozhazuje úvahy třeba o malířství, sochařství, architekturu či básnictví.

Klinická hypnóza Klinická hypnóza Stanislav Kratochvíl

Jak zhypnotizovat souseda či člověka, který Vám leze na nervy?
V této knize je návod.

Dokonalý člověk Dokonalý člověk Vlado Burian

Knihu ocení každý člověk, který se chce neustále zlepšovat ve všech základních a přízemních směrech.

Miluj Boha, a dělej si, co chceš Miluj Boha, a dělej si, co chceš Morris Venden

Takových knih vycházelo, a bude vycházet stále spousta.

Jak se k nim stavět?
Jak kdo uzná za vhodné.

Já si je někdy pročtu se zájmem, někdy bez zájmu. Tuhle jsem četl s průměrným zaujetím.

29.06.2011 2 z 5

Piková dáma a jiné povídky Piková dáma a jiné povídky Alexandr Sergejevič Puškin

Četl jsem tyhle povídky jako školák ZŠ a uvědomoval si jeden paradox. Povídky jsou to čtivé, ale co z nich jsou schopné udělat špatné učitelky?
Vydávaly nám je za něco velkého, za něco, co přesahuje možnosti našeho chápání, a že si musíme vyslechnout jejich výklad, jen ten je správný...

Rudin Rudin Ivan Sergejevič Turgeněv

Novelu jsem přečetl jako dospívající ve vlaku.
Obdivoval jsem postavu "Rudina", ale jeho konec byl bohužel typický. Nelíbila se mi postava pasivního Ležkova, který Rudina odsuzuje, sám se staví do role nepromarněného života, ale ve skutečnosti sedí jen za pecí a děj doby jde mimo něho.

Kapesní slovník cizích slov Kapesní slovník cizích slov Ladislav Rejman

Knížečka není tak podrobná, jako slovník cizích slov, ale je dobré mít tuhle či jí podobné po ruce.
Využívám ji od dětství, nyní již méně, ale pomohla mi mockrát.