WEIL komentáře u knih
Kniha je dobře napsána pro širokou veřejnost, která se zajímá o kostel sv. Vojtěcha ve Slavičíně.
Čte se to dobře, pro většinu lidí se to bude dodržovat špatně.
Poutavou formou jsou zde uvedeny dostupné informace o kostelích a kaplích Jesenicka. Autoři často čerpali z dobových kronik, aby se dopátrali kdo byl hlavním iniciátorem stavby, kteří duchovní se v tom kterém kostele vystřídali...Brožura je přehledně zpracovaná, zajímavá pro každého, kdo se zajímá o tu část naší země, a její památky.
Osobně se mi líbí forma zpracování této události, kterou jsem jako dítě viděl v TV. A den poté nám na ZŠ k tomu pohnutá učitelka JČ řekla své názory, které nás dojaly, a trvalo roky, než jsem se dověděl - díky této knížečce - o co se vlastně jednalo.
Autor k knize velmi logicky uvádí důvody, které vedli ke konfliktu, a rovněž zde dokumentuje (fotografie, náčrtky) dobové reakce, které tato událost vyvolala.
Není nic snadnějšího, než se seznámit s dějinami území, na kterém žijeme, ale dá se žít i bez elementárních poznatků. Kolik lidí je kolem nás, co to dokáží, takže proč by se to nemělo podařit i nám? Obrázková kniha ze starověku až do současnosti, to je pro mnohé luxusní prohlížení.
Nejsem vždy dobrý čtenář, anebo přesněji, někdy až dozraji na povídky, které mě dlouho nepřivábily. A právě o tyhle povídky se jedná, že je mám sice v knihovně už dlouho, ale až nyní si je vychutnávám.
Dobře se najít, to pochopitelně potřebuje i gurmán ze Smíchova.
Pro mě radostné si tuhle knihu a její povídky někdy přečíst.
K leporelu patří i kostky, takže bez nich je vydání neúplné.
Jak se říká - dělat chyby je lidské a přiznávat si je božské.
Tak to se mi líbí - nasypat - zamíchat - upéct a moučník už vytahuji z trouby.
Nazdobit si perníčky není žádná velká věda.
Ale toho času co to stojí...
Osobně mě prodejnost této knihy překvapuje. I jejího prvního dílu.
Dost lidí totiž V.J. považuje mnohdy za kašpárka (viz "Hřmění" jako parodie na dřívější "Katovnu", kde V.J. hodně často vystupoval, a bylo to na hraně vážnosti a komedie, od Divadla Sklep).
Mít doma koně, to je krásné. ale té práce kolem koníků...To už se mi nelíbí.
Na těžkosti života se nevzpomíná lehce, ale tihle lidé to dokázali, přemohli se a poskytli autorce svědectví, které mrazí v každém empatickém čtenáři.
Naučit se chytat ryby, to není až tak těžké.
Dobré rybářské náčiní stojí nemalé peníze. Jistěže do něho počítám i stan, vytápění stanu, protidešťové oblečení apod.
Ale pořizovat si ho má jen ten rybář, který ho i naplno využije.
Jak získat vyšší plat? Tajné triky? Záleží na tipu pracoviště, kde se možno přijít k penězům. Někde to jde, jinde na to zapomeňte.
Seznam prací, kde se dá nejvíc si přivydělat na úkor šéfa:
1.)...
2.)...
3.)...
Jelikož jsme lidi přemýšliví, tak má každý svůj žebříček.
Kniha má člověka pobavit, přitom si má i něco uvařit, a ještě si i zazpívat...Zpěv není pochopitelně povinný, ale kdo chce, ten při této knize může.
Som herečka.
No a co je na tom divného? Herců je moc, špatných je víc než těch dobrých. V posledních letech je herců ještě víc a Zdena Studénková zažila ještě časy, kdy film měl vyšší ambice než jen pobavit diváka.
Kdo by neobdivoval staré civilizace, jejich řád a disciplínu. A co po nich zbylo, tedy stavby. A Aztékové jsou zajímavou civilizací.