WEIL WEIL komentáře u knih

Savonský zajatec Savonský zajatec Lajos Perlaky

Knize se nedá nic moc vytknout, autor jakožto zástupce římsko-katolické církve obhajuje počínání papežů a kardinálů, kteří byli podle něho nuceni ustupovat nápadům Napoleona a nechat ho konat jak si určil.

Kniha má 20. kapitol a je čtivá.

26.11.2011 3 z 5

Max Švabinský a Národní divadlo Max Švabinský a Národní divadlo Ludvík Páleníček

Speciální spis o vztahu M. Švabinského k Národnímu divadlu, v kterém viděl víc než jen krásnou historickou budovu, tedy i symbol českého divadelnictví.

26.11.2011

Ela Vejrychová - Švabinského první múza Ela Vejrychová - Švabinského první múza Ludvík Páleníček

Jistěže pro umělce přísun lásky je velmi důležitý a ne jinak tomu bylo i u M. Švabinského. Která žena byla tou jeho hlavní múzou a díky čemu. Tuhle otázku si položí každý zájemce o život M. Švabinského a pro ženy by mohla být i vzorem jak se mají chovat k umělci.

Švabinský a hudba Švabinský a hudba Ludvík Páleníček

Jistěže jen málokterý umělec je zaměřený jen na vlastní práci a svůj obor a často má rád i jiné druhy umění. a to je i případ M. Švabinského a jeho vztahu k hudbě.

Švabinský a česká kniha Švabinský a česká kniha Ludvík Páleníček

Jen někteří umělci se topí v penězích a nemusí brát i práci, kterou dělají neradi, ale finanční potřeby je nutí brát každou práci. Tato kniha je zamyšlením nad tím jak to měl ve svém životě v tomhle směru Max Švabinský.

Švabinský a Vrchlický Švabinský a Vrchlický Ludvík Páleníček

Autor se pokouší vystopovat vývoj vztahů těchto dvou pozoruhodných zjevů české kultury - tedy Švabinského a Vrchlického.

Švabinského český Slavín Švabinského český Slavín Ludvík Páleníček

Kteří lidé byli nejbližší Maxi Švabinskému a proč? Po tom v této studii pátrá autor pan Ludvík Páleníček.

26.11.2011

Kroměřížský skizzář mladého Maxe Švabinského Kroměřížský skizzář mladého Maxe Švabinského Ludvík Páleníček

Max Švabinský byl pochopitelně taky mladý, taky měl za sebou dětský věk, když už byl uznávaný umělec, tak se pozornost na tyhle dvě etapy jeho života, obrátila a pan Páleníček o tom napsal pěknou knížku.

26.11.2011

Švabinského okno ve chrámu svatého Víta Švabinského okno ve chrámu svatého Víta Ludvík Páleníček

Ludvík Páleníček neopomenul ani zájem Maxe Švabinského o chrám svatého Víta, a dobře, že napsal tuhle knihu, abychom jako čtenáři i mi se dověděli něco na tohle téma.

Od Mánesa k Švabinskému Od Mánesa k Švabinskému Ludvík Páleníček

Autor i zde potvrzuje trvalý zájem o hodnotné umění v českém výtvarném životě v minulém a předminulém století.

Max Švabinský, medailón Max Švabinský, medailón Ludvík Páleníček

autor propagoval ve svém životě především Maxe Švabinského. Osobnostně i umělecky mu byl nejbližší.

26.11.2011

Jindřich Mošna, herec realistický Jindřich Mošna, herec realistický Ludvík Páleníček

Věčná škoda, že Jindřich Mošna se nedostal více na stříbrné plátno, díky němuž by i dnešní diváci mohli ocenit jeho herecké umění.

26.11.2011

Karolína Světlá, bojovnice revoltující Karolína Světlá, bojovnice revoltující Ludvík Páleníček

Osobně jsem velice rád, že Jan Neruda si rozuměl ve svém životě z ženského pokolení asi jen s Karolínou Světlou, která mu lidsky i materiálně nejednou pomohla.

25.11.2011

Výtvarné umění na Kroměřížsku a Zdounecku Výtvarné umění na Kroměřížsku a Zdounecku Ludvík Páleníček

Dobrá propagace regionálního umění, navíc napsaná autorem, který uměl psát a vysvětlovat velmi srozumitelně.

25.11.2011

Jaroslav Vrchlický divadelním kritikem Jaroslav Vrchlický divadelním kritikem Ludvík Páleníček

Vrchlický si zajisté zaslouží velkou pozornost naší kulturní veřejnosti.

25.11.2011

Hamptifongovy ilustrované dějiny moderní Evropy Hamptifongovy ilustrované dějiny moderní Evropy Hsi-Huey Liang

Čtivé dějiny s velkým množstvím ilustrací, které dokreslují dobové výtvory lidstva.

Kniha začíná tím, jak pracuje historik a co ke své práci potřebuje. Je zaměřená na výřez dějin 1789 - 1989.

25.11.2011 5 z 5

Moravsko-slovenské vztahy v lidové kultuře Moravsko-slovenské vztahy v lidové kultuře Jiří Langer

Kniha slouží pro poučení, pro všechny zájemce o folklor a naše předky, nejen z regionů, které jsou čtenáři blízké.

25.11.2011 4 z 5

Zabijem Pastiera (Atentát na pápeža) Zabijem Pastiera (Atentát na pápeža) Šebastián Labo

Zajímavá kniha, v níž vedle dostupných faktů autor pracuje i s různými hypotézami a spekulacemi.

25.11.2011 3 z 5

Jen počkej! V zábavním parku Jen počkej! V zábavním parku Felix Solomonovič Kamov (p)

Vždy mi bylo u těchto večerníčků líto, že vlk, který je tak podnětný a žije naplno má tolik smůly a tolik musí trpět a ostatní se mu za to ještě smějí.

Životy posledních Rožmberků II. Životy posledních Rožmberků II. Václav Březan

Druhý díl je podobně jako první doplněn fotografiemi, erby, kresbami a je o obou posledních a významných Rožmberků.

23.11.2011 4 z 5