Wereden Wereden komentáře u knih

Malý princ Malý princ Antoine de Saint-Exupéry

K Malému princi se čas od času, vracím rád. Je to kniha, kterou záhodno číst opakovaně. Teď jsem přečetl vydání, které jsem dostal. Mám ho vlastně doma vícekrát...

05.10.2024 5 z 5

Jak chutná moc Jak chutná moc Ladislav Mňačko

Jak chutná moc jsem dočetl už podruhé. Je to kniha, ke které já záhodno se vracet, má stále co říct a co hůř, je vlastně stále aktuální. Což je děsivé.

05.11.2024 5 z 5

Doba z druhé ruky Doba z druhé ruky Světlana Alexandrovna Alexijevič

Pokud chceme poznat Rusko, tak je to dobré přes osudy běžných Rusů. A Alexijevičová jich zná dost a je rozhodně zajímavé je číst. Pokud někdo neví, jak do současného Ruska proniknout, tak osudy Rusů jsou dobrou cestou. Možná bych ale jako první krok spíš doporučil Všechny cesty vedou k válce od Vojtěcha Boháče.

24.10.2024 3 z 5

Kdyby Ogden uměl česky Kdyby Ogden uměl česky Ogden Nash

Přiznám se bez mučení, že knihu jsem přečetl kvůli výzvě. Ale tím ji mám splněnou. A i tak se mi některé básně líbily, byť preferuji spíš prózu.

21.10.2024 3 z 5

Byl na Sázavě přívoz Byl na Sázavě přívoz Jan Morávek

Docela fajn počtení na jeden den z mého rodného kraje. Asi se k Morávkovi příležitostně někdy vrátím.

14.08.2024 4 z 5

Fašizmus náš slovenský Fašizmus náš slovenský kolektiv autorů

Zajímavá analýza, skvělá byla část týkající se fašismu i dalších národů na Slovensku, zejména Židů.

15.10.2024 4 z 5

Kdybych ti rozuměl, tvářil bych se takhle? Kdybych ti rozuměl, tvářil bych se takhle? Alan Alda

Po pamětech Alana Aldy se mi dostala do ruky jeho kniha týkající se komunikace a propagace vědy. Z toho, co jsem četl, tak bych si rád někdy zažil jeho seminář, protože podle toho, co tady píše, to musí pecka a bude to asi o úroveň výše než kniha. Ono cokoliv naživo většinou bývá lepší.

22.11.2024 4 z 5

„Za slovenský štát, za Novú Európu!“ Hlinkova garda v období nemeckej okupácie „Za slovenský štát, za Novú Európu!“ Hlinkova garda v období nemeckej okupácie Anton Hruboň

Přečetl jsem si další kousek od Hruboně a opět nelitoval, jeho pohled na historii Slovenska je více než osvěžující. A díky tomu mám potvrzenou přítomnost Hlinkovy gardy na cvičišti SS.

22.11.2024 4 z 5

Paměti donského Kozáka a českého lékaře Paměti donského Kozáka a českého lékaře Nikolaj Andrejevič Kelin

Paměti Kelina staršího byly prostě výborné. Krásně ukazují, jak život bílé emigrace nebyl ani v nejmenším jednoduchý. Můžu doporučit komukoliv, kdo se o problematiku zajímá. Navíc Kelin píše poutavě, byť mě mrzí, že nejde o kompletní vydání pamětí.

09.11.2024 4 z 5

Tyranie: 20 lekcí z 20. století Tyranie: 20 lekcí z 20. století Timothy Snyder

Od Snydera jsem čekal trochu víc. Možná i něco nadčasového. Přitom je to prostě dílo, které je politicky a dobově ovlivněné. Škoda, jeho Krvavé země mě dost zmlsaly, teď přišlo zklamání.

08.11.2024 3 z 5

Zpráva o nemocech mocných Zpráva o nemocech mocných Ivan Lesný

Na můj vkus je tam toho moc obecného, což je mi většinou známé, a málo lékařského. Škoda, to by mě zajímalo více.

07.11.2024 3 z 5

Dějiny ticha: Od renesance do naší doby Dějiny ticha: Od renesance do naší doby Alain Corbin

Rozhodně zajímavý počin, psát takto o tichu by mě v životě nenapadlo a přitom jde o tak banální věci. Těžko si představit s jakými prameny autor musel pracovat a jak dlouho je hledal. A výsledkem je útlá knížečka, která dokáže člověku posunout vnímání světa.

11.10.2024 3 z 5

Vpád - Stručné dějiny ruských hackerů Vpád - Stručné dějiny ruských hackerů Daniil Ivanovič Turovsky

Pohled na Rusko ze zcela jiného úhlu než jen běžný. Začne to nevinně a skončí to... Radši posuďte sami.

21.09.2024 4 z 5

Příběh ruské geopolitiky: Jak se ruská myšlenka zmocnila více než šestiny světa Příběh ruské geopolitiky: Jak se ruská myšlenka zmocnila více než šestiny světa Jaroslav Kurfürst

Na knihu jsem se těšil. Četl jsem ji dlouho a nečetla se lehce. A přiznávám, že ne všechno jsem dokázal na poprvé pobrat. Takže se ke knize budu muset někdy vrátit. Nicméně je znát obrovská erudice autora a jeho rozhled. Toto je dílo, které kdyby se přeložilo do angličtiny nebo jiného jazyka, tak se v mezinárodní konkurenci neztratí, spíš naopak.

14.09.2024 4 z 5

Dospělým vstup zakázán Dospělým vstup zakázán Miroslav Plzák

Za mě dobré čtení, které lze v základu použít ve výuce i dnes. Ne přímo knihu samotnou, ale její obsah. Hold se pozná nadčasová kvalita.

14.09.2024 3 z 5

Manaraga Manaraga Vladimir Georgijevič Sorokin

Sorokina jsem zkoušel číst Den opričníka. Nic moc. Ale dostali se mi do ruky další dvě knihy, tak jsem zkusil Manarangu. A opět mě to nenadchlo. Takže Sorokinovi asi dávám sbohem.

15.08.2024 2 z 5

Válka a trest Válka a trest Michail Zygar

Zygar byl jako vždy úžasný. Ačkoliv jsou mi dějiny Ukrajiny od perestrojky po současnost známy, tak tohle se četlo samo a člověk prostě hltá každé slovo a čeká, jak to dopadne, i když výsledek můžeme sledovat denně.

13.08.2024 5 z 5

Přes krvavé řeky Přes krvavé řeky Karel Richter

Za mě zvláštní kombinace faktografie a vzpomínek. Celé je to napsáno navíc ne moc záživně. Chvílemi jsem se i nudil.

02.12.2024 2 z 5

Velké dějiny zemí Koruny české. Tematická řada, Lékařství. Velké dějiny zemí Koruny české. Tematická řada, Lékařství. kolektiv autorů

Asi přesně to, co člověk od Velkých dějin zemí Koruny české čeká. Přehledně a podrobně zpracované lékařství. Číst to celé od začátku do konce je trochu za trest, ale když to jinak nejde...

28.11.2024 4 z 5

Robinsoni na Sibiři Robinsoni na Sibiři Tivadar Soros

No, bylo to dost stručné. Ale poprvé jsem četl vzpomínky ne Čechů nebo Rusů na toto období a z této doby. Daly mi další pohled na věc, ale vůbec mě nenadchly. Kdyby to nebyl Soros, tak jsou dodnes nejspíš někde schované. Pro české čtenáře určitě.

22.11.2024 3 z 5