Winoga komentáře u knih
Nemohu hodnotit literární úroveň textů Jana Wericha, ta je dle mého mínění neskutečná, kdo jsem vedle ní já? Jen tedy dodám, že jsem si vychutnal téměř každý odstavec a potěšil se jeho hrátkami s českým jazykem.
Kniha v sobě skrývá dvě témata, která jsou sice spojena mnoha oslími můstky, ale přesto to působí zmatečně. Příběh krétských partyzánů a únosu generála Kreipeho jsem si užil, vždy jsem byl rád, když se autor vrátil k tomuto tématu. Téma vytrvalosti, ohebnosti, pružnosti a skryté síly bylo také zajímavé a podnětné, ale spojit to do jedné knihy s příběhem z války nepovažuji za štastné řešení.
Je to zejméně příběh lásky. Ale historické reálie jsou pěkně podané. Líbilo se mi to.
S chutí jsem si přečetl tuto knihu. Líbilo se mi, že čtenáře zavádí do různých zákoutí automobilového průmyslu, skutečně různorodých - od jednání ve sněmovně až po extrémně problémového dělníka montážní linky.
Kniha se mi hodně líbila. Zasadit příběh do etapy Velké Moravy byl výborný nápad. Sám toto období mám rád a knih, které se v něm odehrávají není zase tolik. Knihu bych si ještě více užil, kdyby autorka podlala plastičtější obraz doby, více se ponořila do rodinných vazeb. Hezky vykreslila tu dobu, kdy křesťanství pomalu převýšilo pohanství.
Kniha se i dobře četla a líbila se mi i myšlenka knihy - cestujeme za poznáním zemí a lidí. S tím naprosto souhlasím. Ze začátku jsem uvažoval, zda Láďa nevyrazil do světa jen proto, aby měl námět na novou knihu. Jenže "jen proto" to nebylo, on si to taky a hlavně užíval.
Nejprve jsem si říkal, že toto musel napsat nějaký náctiletý. Tolik zajímavých nápadů a nemá trpělivost si s nimi trochu pohrát, rozvinout je. Pořád těká, nikde se nezdrží. Pak jsem zjistil, že taková je celá kniha a že je to její styl. Možná, že těch skoků nemuselo být tolik, někde se dalo setrvat déle a více si pohrát. Kniha se mi ale líbila.
Moje první přečtená kniha od Dicka Francise. Hodně se mi líbila, napínavá a s výsledkem, který jsem si přál vlastně už od prvních stran.
Účast českých skautů - (nejen) komunistů na zrušení Junáka v roce 1970, jakoby z vlastní vůle Junáka, je temným obdobím dějin čs. skautingu. Karel lešanovský shrnul po mnoha letech svůj výzkum. Doufám, že na něj v budoucnu někdo naváže a poznání ještě dále posune.
Výsledný dojem z knihy byl jistě příznivý, ale neplatilo to o všech kapitolách. Zejména ty dlouhé kapitoly psané jako dlouhá nepřetržitá věta se mi četly špatně. Rozumím, že to má evokovat přepisy odposlechů, ale čtenářsky to bylo pro mne hůře stravitelné. Hodně, hodně se mi líbilo vše, co souviselo s výzkumem. Méně jsem oceňoval popisy vztahů výzkumných pracovníků, ale nakonec uznávám, že i to mělo svůj smysl.
Dlouhá, ale velmi dobře napsaná kniha. Hodně se mi líbilo, kolik času věnovala Agatha Christie popisům svého dětství a svých tehdejších představ.
Souhlasím s ostatními, že toto není detektivka. Příběh vraha, ke kterému se postupně přidávají příběhy osob, které jsou kolem něj se mi líbil. Zejména jsem ocenil hezké vykreslení vzhledu, způsobu myšlení i osobní historie každé postavy.
Moje rozloučení s knihami pana Hrdličky a zrovna tou, která poskytuje úvod a v mnohém i vysvětlení ke všem ostatním. Knihy pana Hrdličky mi budou chybět. Byl to výtečný autor s mistrnou schopností vylíčit plasticitu středověké Prahy, a to bez přikrašlování či naopak zdůrazňování extremních projevů. Děkuji Vám pan Hrdličko za všechny hezké chvíle!
Otakar Batlička dnešní doby. Dobrodružství natřískané do každé kapitoly. Jako literární počin je to výtečné, ale jako návod na život, raději ne, ostatně i autor se několikrát dostal do přímého ohrožení svého života. Dobroružství nevzniká jen tak, kde se balancuje na hraně života a smrti.
Některé fejetony jsem přečetl s velkým zájmem a pak nad nimi dále uvažoval, jiné se mi zdály příliš těžce pojaté. Možná jsem nedosáhl úrovně čtenářů, pro které je kniha prioritně určena. Jan Stern sice každý fejeton ukotvil k nějakému datu, ale vazba na dějinné události je spíše návodná než určující (někdy naštěstí a někdy bohužel).
Knihu jsem dostal jako dárek, takže jsem neznal ani téma a ani autorku. Byl jsem velmi příjemně překvapený dobře vykresleným dějem i zápletkou. Těším se na další díly.
Zřejmě nebudu zcela objektivní, protože tato kniha je splněný sen všech bunkráků a podobných snílků. Československo v roce 1938 bojuje, pevnosti se většinou významně osvědčují a poskytují místo pro ofenzivu na jižním směru. Kniha se mi hodně líbila.
Knihu jsem četl po večerech se synem a líbila se nám. Jen to pomalé posouvání děje. Proč nemůže být kniha delší. Ano, těším se na další díl, ale zase bude děj posunut jen o krůček?
Brožurka vznikla zřejmě hlavně pro potřeby jednotlivých členů družiny. Léty se však stala zajímavým dílkem ilegální skautské činnosti. Je škoda, že autor a jeho spolupracovníci nebyli v mnoha oblastech podrobnější, dnes bychom mohli vědět více.
Případy podrychtáře Václava jsou skvělé! Václav není žádný geniální detektiv, který si vše nechává pro sebe. Navíc je Praha v podání pana Hrdličky tak neuvěřitelně plastická a uvěřitelná! Škoda, že se do tohoto světa podívám s nepřečtenou knihou už jen jednou.