Winoga komentáře u knih
Dobře napsaná kniha o době jednoho z našich velkých králů. Zřejmě každý čtenář dospěje k závěru, že je škoda, že tento tak schopný král zemřel takto mladý. Některé části však byly pro mne příliš rozvláčné. Jiný čtenář by však tento dojem mít nemusel.
Velmi pěkná sonda do prostředí života té spodnější části obyvatelstva Anglie na počátku 20. století. Některé části knihy bylo pro mne výborné, jiné se mi hrozně táhly. Nepovažuji se však za literárního kritika, spíše za čtenáře počátku 21. století.
Četlo se mi to velmi dobře, trpěl jsem zároveň s Františkou a jako rodič jsem přemýšlel, jak se postavit k výchově Metoda. Oceňuji, že děj není lineární, v té době to asi zase tak obvyklé nebylo. Naopak jsem byl zklamán závěrem. Na předchozích stranách se dařilo vše hezky a plasticky zobrazovat, ale najednou přišel ten závěr a na necelé půlstraně se celá kniha ukončila. Z mého pohledu, škoda.
Škoda, že kniha nebyla rozsáhlejší, respektive, že se nepodařilo příběh Rozina více rozvinout. Chápu, že to bylo odstupem mezi zpracovnáním a smrtí Rozina, ale i tak to mohlo být rozvinutější. Například osud předaných písemností v síti vatikánské diplomacie by zřejmě bylo možné dál zpracovat. Medailony osob, které s příběhem nijak nesouvisely (s důrazem na slovo nijak) byly sice zajímavé, ale chápu je spíše jako výstelku.
Knihou jsem se někdy prokousával a někdy jsem letěl stránkami. Nedivil bych, kdyby byl podobný počet čtenářů, kteří knihu odloží, podobný počtu diváků, kteří v knize z představení odcházejí. Pro mne to byla také hodně zajímavá sonda do života v Izraeli. Určitě si odnáším důležitý zážitek.
Velice silný příběh a velmi dobře napsaná kniha. Trochu jsem se obával, zda to nebude příliš vědecké, vyšlo to přeci jenom v Academii, ale bylo to hezky zpracované a v literární formě. Líbilo se mi i prolínání příběhu posledních 3 dní v Osvětimi s minulostí Fredyho Hirsche. On sám má možnosti být velkým zdrojem nejen pro vedoucí mládeže.
Výtečná foglarovka, důstojný pokračovatel ostatních příběhů Rychlých šípů. Žánr detektivky se nabízí jako nová možnost představit Rychlé šípy dalším generacím. Osobně jsem si četbu užil a jsem zvědavý na reakce dětských čtenářů.
Vzhledem k tomu, že jsem se již dříve o genrála Ečera zajímal a navíc jsem četl i jeho knihu, moc jsem se tady nového nedozvěděl. Přesto se mi styl vyprávění autora líbil.
Kniha je dle mého názoru napsána řemeslně a hezkým jazykem. Bohužel se nedomnívám, že téma je tak jímavé, aby se čtenář bez nesnází a občasné nudy dokázal rychle prokousávat textem. Když jsem si přečetl životopisy Chevaliera (Ampter) a Oppenheimera (Bloch), je zřejmé, nakolik je tato kniha výpovědí bývalého věřícího v muže, který chtěl být bohem.
Hezky napsaná, připravená a čitelná kniha. Možná právě proto, že se ta kniha tak dobře četla, bych si chtěl přečíst ještě více. Měl jsem dojem, že některé části knihy by se daly ještě o dost rozšířit. Když autorka skákala mezi událostmi, většinou jen stručně napsala, kde teď hrdinové jsou. Z toho bylo zřejmé, že toho zajímavého prožili ještě o dost více. Škoda, že jsem si to nemohl přečíst.
Kniha se skládá ze tří částí. Ta první je dle mého mínění zajímavým pohledem Němce, který v rakouské uniformě slouží za první světové války v Praze, kde má střežit pořádek. Hezky a asi hodně autobiograficky zachycený převrat 28.10. a nástup nové čs. moci. Další dvě části už nejsou tak zajímavé, je to pohled rodícího se komunisty na léta 1919- 1920 v Praze, celé to končí generální stávkou.
Kniha se dá číst i dnes. Čtenář se však musí připravit na to, že je do značné míry autobiografická a že ji psal přesvědčený komunista, který takto vzpomínal na své mládí a službu v čs. armádě za 1. republiky.
Na druhé straně je opravdu důkladným a zřejmě i dosti přesným popisem každodennosti vojáků základní vojenské služby a právě toto ji pomůže, aby byla čtena třeba i za dalších 30 let.
K hodnocení této knihy přistupuji s rozpaky a musím dodat, že kdyby se v knize objevily ty tři povídky v jiném pořadí, asi bych byl smířlivější. Dle názvu a titulní stránky jsem předpokládal dobrodružnou literaturu. Když jsem se však začetl do první povídky, zjistil jsem, že čtu zamilovaný příběh lásky dvou chlapců, která se přesouvá i do tělesné roviny. Takto jsem to tedy alespoň vnímal. Třetí povídka, která měla silně autobiografický charakter byla z těch tří rozhodně nejlepší. Objevil se zde motiv obavy rodičů z pohlavního zneužití svého dítěte a opět silný vztah dvou mladíků. Jednoho nedávno dospělého a druhého, který dospívá.
Trampské pohádky, které jsou napsány hezkým, čtivým způsobem a příjemným jazykem. Jsou určeny spíše pro dospělé čtenáře. Mohly by být přečteny i dětem, ale obávám se, že by si z toho vzaly pouze část. Líbí se mi i představa bohů a skrytých tvorů, kteří se v pohádkách vyskytují.
Nyní jsem četl potřetí, tentokráte svým dětem na naší putovní expedici a byl to dobrý nápad, kniha je velmi zaujala, jsou v tom pravém věku.
Není to klasický cestopis, líbí se mi, jak to autor posouvá z prostého popisu cest a příhod, které na ni zažil, k hlubším myšlenkám, snaží se to dávat do širších souvislostí. Je to ten styl, který se mi tak líbil na Hanzelkovi a Zikmundovi.
Líbily se mi i příběhy lidí, kterým uhranula samota blízká ledového jihu natolik, že se odmítali odtamtud vrátit do civilizace.
Toto není kniha pro každého. Je určena těm, kteří se chtěji něco více dozvědět z minulosti zajímavého kraje ČR a taky pro ty, kteří se nebojí otevřít oči a přiznat si strašlivé skutky, které konali naši krajani. Na druhé straně není kniha sebemrskačská a neukazuje chyby jen na české, ale samozřejmě také na německé.
S Jiřím Navrátilem jsem se osobně poznal a téma skauting a Jaroslav Foglar je pro mne významné, takže jsem si rád přečetl i tuto knihu a můžu si jen pozvdychnout: "Škoda, že těch otázek nebylo více a nešly více do hloubky!" Navzdory tomu, výtečná věc.
Možná bych tomu ani neříkal pohádka. Kdyby existovalo něco jako dětský thriller, byla by to tato kategorie. Vím, že dnešní děti jsou otrlé, ale ty mladší bych raději z četby vynechal. Pro děti starší devíti let to je již jistě napínavá kniha, která bude podněcovat jejich fantazii.
Výtečná, napínavá a zábavná kniha pro děti. Dospělí, kteří v sobě neztatili nadšení a naději si ji taky užijí. Příběh je nápaditý, někdy neočekávaný a má to spád. Doporučuji.