withoutchild
![Spící obři Spící obři](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/339908/spici-obri-JAh-339908.jpg?v=1495002208)
Krásně čtivé, přečetl jsem to na dva zátahy. Nezvyklý formát příběhu v podobě rozhovorů a reportů tomu dává takový uvěřitelnější rozměr. Těším se, co přinese pokračování.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Růže pro Algernon Růže pro Algernon](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13562/ruze-pro-algernon-CZz-13562.jpg?v=1506340331)
K této knížce jsem se poprvé dostal asi v šesté třídě na ZŠ, kdy jsem do literatury dostal za úkol udělat o ní referát. Tehdy to bylo docela náročné čtení, ale od té doby jsem ji přečetl ještě několikrát. Silný příběh, který na konci nejednoho čtenáře dojme.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Syn Syn](https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/223343/syn-zdZ-223343.jpg?v=1452347337)
Trochu jiná kriminálka od Nesbø, protože tentokrát víme kdo je vrah už od samého začátku. Ač se jedná o mého oblíbeného spisovatele, měl jsem problém se do toho začíst, a povedlo se mi to až na potřetí, a kupodivu se to pak četlo samo. Sonny je každopádně neohrožen, a ze všeho vyvázne, což je trochu pritazene za vlasy, ale budiž. Závěr mě nijak nevzal, všechno se vysvetlilo, a kdo je levák jsem tak nějak už dopředu tušil.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Policie Policie](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/193103/harry-hole-policie-pLm-193103.jpg?v=1421827511)
Říkal jsem si, že když už čtu 10 Nesbovu knihu, že mu tak snadno nenaletím. Omyl. Většinu knihy nás opět vede na špatnou stopu a já mu to žeru i s navijákem. Tip na vraha jsem měl několikrát, v jednom případě už mě bylo všechno jasné, aby to nakonec zase bylo jinak. Nesbo to prostě umí napsat tak, aby člověk musel číst neustále dál a dál.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![3001: Poslední vesmírná odysea 3001: Poslední vesmírná odysea](https://www.databazeknih.cz/img/books/87_/8771/3001-posledni-vesmirna-odysea-PT0-8771.jpg?v=1535722657)
Určitě pořád kvalitní sci-fi, ale při srovnání s ostatními díly série, je to slabší. Co mě ale nejvíce otravovalo a rozhodně to nemůžu knize odpustit, jsou nepřesné odkazy na předchozí díly, kdy se liší letopočty i různá fakta příběhu. Jako by Clarke ztratil skript a vymýšlel různé pasáže znovu.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Malý princ Malý princ](https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/606/maly-princ-1a9-606.jpg?v=1566229658)
Četl jsem to jako povinnou četbu někdy asi v páté třídě základní školy, a naprosto jsem netušil, o co tam kráčí. Musím to napravit.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Spáč číslo 13 Spáč číslo 13](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/418582/spac-cislo-13-zuW-418582.jpg?v=1570621025)
Dobře se to čte a kapitoly rychle ubíhají. Ale je to strašně naivní. Hlavní hrdina je absolutně nesmrtelný a hravě přemáhá elitní jednotky takovým způsobem, že tomu jednoduše nejde věřit.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Pěšky mezi buddhisty a komunisty Pěšky mezi buddhisty a komunisty](https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/311414/pesky-mezi-buddhisty-a-komunisty-gVf-311414.png?v=1663160870)
Slabší, než předchozí knížky, které jsem od něj četl. Možná tím, jak se ani v jedné zemi pořádně nedomluvil, tak nepotkal tolik zajímavé lidi, a v knize to chybělo.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Osvícení Osvícení](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/264/osviceni-lld-264.jpg?v=1516264957)
Od Kinga jsem toho moc nepřečetl, ale myslím, že už jsem narazil na jeho lepší díla. Ne, že by Osvícení nebylo dobré, ale dlouho se to rozjíždí a děj se v první polovině dost vleče. Bohužel jsem to i několikrát odložil, protože mě to jednoduše nebavilo. Trošku zklamání.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Mezi dvěma Mezi dvěma](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/512660/mezi-dvema-pMh-512660.jpg?v=1678463878)
Má to 80 stran, ale tolik zbytečných řečí kolem, aby člověk pohledal. V knize se dějí v podstatě pouze dvě věci, a to že kluk obviňuje holku z podvádění, a ona si to nechá líbit, anebo holka někde sedí a nad něčím přemýšlí. Ta hlavní dvojice je snad nejhorší knížní pár vůbec.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Kontakt Kontakt](https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/10003/kontakt-zUJ-10003.jpg?v=1694194948)
Štve mě to, ale po dlouhé době kniha, kterou jsem v průběhu vzdal. Tak, jak filmové zpracování příběhu miluju, do knížky jsem se absolutně nemohl začíst. Spousta zbytečných odboček od děje, filozofování o ničem, a Ellie mi připadala jako totální kráva s nějakým komplexem. (Čteno v originále).
![Probuzení bohové Probuzení bohové](https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/370815/probuzeni-bohove-lri-370815.jpg?v=1520500866)
Bohužel trochu pokles oproti prvnímu dílu. I když autor urdržel styl vyprávění příběhu pomocí záznamu rozhovorů a podobně, bylo to najednou nějak moc ukecané, a závěr mi přišel hodně naivní (a taky trochu vypujčený z Války světů).
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Drsný je zákon mé země Drsný je zákon mé země](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/236704/drsny-je-zakon-me-zeme-0vy-236704.jpg?v=1546951940)
Nenáročné čtení o drsných mužích na výpravě do nitra Afriky. Příběh je jednoduchý a relativně přímočarý, ale ty flashbacky na Grónsko, jak holka hledá ovci, tam byly úplně navíc a zbytečně.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Adaptace Adaptace](https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/312427/adaptace-hB2-312427.jpg?v=1507134210)
Konečně jsem to dočetl. Škoda že autor neudržel styl vyprávění jako v Anihilaci, protože Autorita i Adaptace se mi velmi špatně četly. Často jsem se v ději ztratil a musel se pár stran vracet, nebo rovnou začít celou kapitolu od znovu. Ve finále se vlastně nic nedozvíme, a hádám, že VanderMeer spoléhá na to, že si to každý čtenář představí ve vlastní fantazii jak chce. Příběh měl atmosféru dokud se držel v rovině tajemna, jakmile ale autor začal vysvětlovat a sestavovat skládačku, upletl si na sebe bič. Možná to nechám nějaký čas uležet, a pak si přečtu všechny tři díly naráz, a snad to bude lepší. Ta měsíční pauza, kterou jsem měl mezi každým dílem, nebyla ideální.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Když ti to udělá radost... Když ti to udělá radost...](https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/325800/kdyz-ti-to-udela-radost.jpg?v=1723817226)
Soubor povídek, které spolu nijak nesouvisí. Těžko hodnotit jako celek, ale nejlepší mi rozhodně připadala Renčínova Balada krve, tu jsem úplně hltal.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Volání Kukačky Volání Kukačky](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/190008/cormoran-strike-volani-kukacky-95z-190008.jpg?v=1418416713)
Touto knížkou jsem se nějak nemohl prokopat. Skončil jsem někde v půlce a dál mi to nešlo. Nechám to odležet na někdy jindy.
![Krev na sněhu Krev na sněhu](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/231260/krev-na-snehu-itA-231260.png?v=1629637373)
Jo Nesbo zkusil napsat něco jiného, a nevím popravdě, jestli se mu to povedlo. Hlavně jsem tam postrádal nějaký motiv hlavního hrdiny, proč se choval tak jak se choval. Kdyby byl na přebalu knihy jako autor uveden Olaf Olafson, tak jsem spokojený, ale Jo umí psát líp. Jdu si přečíst Půnoční slunce, a uvidíme, kam to s touhle sérií povede.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Dívka ve vlaku Dívka ve vlaku](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/262619/divka-ve-vlaku-IOv-262619.jpg?v=1442479641)
Nejsem z toho nijak na větvi. Zas spousta planých recenzí typu "Kniha roku; Světový bestseller" atd, ale popravdě je to zase jen marketingový tah. Ze začátku mě to extrémně nudilo, a tak jsem si odskočil přečíst Atlas mraků. Nicméně jsem se k tomu pak vrátil a díky bohu se to zlepšilo. Snad od půlky se tam začně dít něco zajímavého a chytne to spád, takže jsem to dočetl nakoce raz dva (shodou okolností při cestě vlakem do práce do Londýna). S knížkou mám ale podobný problém jako s Temnými kouty, které jsem četl nedávno, a to ten styl pohledu první osoby. Nějak mi to k takovému žánru nesedí, a mnohokrát mi hlavnou problesklo "A komu to ona vlastně pořád vypráví?". Suma sumárum, chce to na to mít náladu, zorientovat se v postavách, a pak už to jde samo.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Netopýr Netopýr](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/145158/netopyr-tZy-145158.jpg?v=1639322482)
Jde vidět, že je to první díl a Nesbo se teprve rozjížděl. První půlka a závěr knihy jsou naprosto v pořádku, ale ta pasáž kdy se Harry vrátí k alkoholu a několik kapitol je akorát na sračky a nic se tam neděje mě velice nudila.