Worbitka89 Worbitka89 komentáře u knih

Mimino: návod k obsluze Mimino: návod k obsluze Joe Borgenicht

Lepší než většina knih o dětech, ale v zásadě se opakuje to samé a mužům to zrovna situaci neulehčí, ale aspoň je to více vtipně podané.

12.12.2022 3 z 5

Budulínek Budulínek František Hrubín

Příhody Budulínka nejen s liškou, návrat do dětství plný krásných ilustrací, stojí za to se k ní vracet.

13.11.2022 5 z 5

Mrkev miluje rajčata Mrkev miluje rajčata Louise Riotte

Co s čím sázet a nejlépe v prostředí kde žije autorka, pro nás trochu z ruky. V knize je pouze pár skic bylin a plodin (což je škoda), ideální kniha, když už víte jaká semínka chcete sázet,ale nevíte s čím a vedle koho, dřív asi nemá smysl knihu bez psaní si poznámek číst, protože to v hlavně všechno neudržite.

13.11.2022 3 z 5

Začínáme se zahrádkou Začínáme se zahrádkou Ursula Braun-Bernhart

Jednoduchá kniha od německých autorů je naší kultuře bližší, než třeba anglický styl. Je zaměřena spíše na estetiku zahrádek ve městech, nejpřínosnější část je v závěru,kdy co zasadit a jak co roste.

29.10.2022 3 z 5

Povídání o pejskovi a kočičce Povídání o pejskovi a kočičce Josef Čapek

Česká klasika, jednoduché výchovné příběhy o pejskovi a kočičce, kteří chtějí být jako lidé,jako malá jsem je měla moc ráda,dneska se mi libi stále,ale jen ty příběhy,kde nevystupuje autor, to je pro me i pro děti divné a zbytečně složité.

25.10.2022 4 z 5

Rychleji mluvit nedokážu: Od Gilmorových děvčat ke Gilmorovým děvčatům (a všechno mezi tím) Rychleji mluvit nedokážu: Od Gilmorových děvčat ke Gilmorovým děvčatům (a všechno mezi tím) Lauren Graham

Po přečtení této knihy se cítím ošizene: Gilmorkam jsou věnované jen dvě kapitoly, jedna v rychlosti popisuje hlavně oblečení v původních 7. Sériích a jak přiznává,jen proto, že to čtenář chce a druhá kapitola je o pokračování serialu a o tom, jak stále plakali dojetím a jak do pokračování dostávala své přátele a rodinu.
Zbytek (většina knihy) je jak jízda na kofeinove vlně,kdy autorka diktuje,co ji napadne o vlastním životě a odkazuje chaoticky na své kamarády, život, herce a seriály, které u nás bohužel neznáme. Z knihy je cítit jak rychle píše ( nebo diktuje) a neustále odbíhá od pointy, takže si z ní vlastně nic prakticky nevezmete.

21.10.2022 2 z 5

Oficiální pokémon příručka Oficiální pokémon příručka Maria S. Barbo

Obrázková knihy pro všechny malé nadšence seriálu, na který odkazuje a cituje. Obsahuje původních 151pokemonu a něco málo o všech postavách seriálu. Jen si vybrat, který Pokémon se vám líbí.

21.10.2022 4 z 5

Tři slepé myšky Tři slepé myšky Agatha Christie

Tri slepé mysky, nejhranější divadelní představení světa, kdo přečte, pochopí proč. A další příběhy knihy hezku doplní. Ještě by mě zajímaly další osudy postav po dopadení pachatele i soukromí detektivů.

05.10.2022 4 z 5

Martínkova čítanka a dvě klubíčka pohádek Martínkova čítanka a dvě klubíčka pohádek Eduard Petiška

Krásná kniha plná netradičnch milých dětských příběhů společně s roztomilými obrázky , ráda se k ní vracím

18.09.2022

Famfrpál v průběhu věků Famfrpál v průběhu věků Kennilworthy Whisp (p)

Útlá kniha navracející čtenáře zpět do Bradavic na hřiště famfrpálu. Historie, hráči, kluby, míče, fauly, masterstiky pohladi po duši i ty, co famfrpálu úplně nehodluji. Paralela s nasimi sporty ( i podvody) ve sportu je nenásilná a vtipná.....a nejlepší byla předmluva!

09.09.2022 5 z 5

Medvídek Pú - Ovocná hostina Medvídek Pú - Ovocná hostina Walt Disney

Útlá knížka s jedním příběhem s medvídkem Pú. Pěkné čtení pro malé milovníky Stokorcového lesa s velkými obrázky.

09.09.2022 5 z 5

Lehké fantastično Lehké fantastično Terry Pratchett

Asi ještě nejsem na tento druh psaní zvyklá, občas jsem se v myšlenkách ztrácela, občas nechápala, občas usínala, občas hltala a občas me to zkrátka bavilo. Třeba časem zkusím další díl.

13.08.2022 3 z 5

Domek v Irsku Domek v Irsku Julie Caplin

Další povedený díl ze serie, Irsko je krásná země, která stojí za návštěvu. Oceňuji popisy krajiny, drama s pravnicinou, i romanticke chvilky, atmosfera Dublinu a chutě jídla se četli jedním dechem ikdyz kniha ma hluchá místa. A odkazy na Minu a anglickou vs. Irskou Hannah mi přišlo zbytečné, zvlášť pro ty, kteří Chatu ve Švýcarsku nečetli a tudíž se jim prozradil děj.

31.07.2022 4 z 5

Chata ve Švýcarsku Chata ve Švýcarsku Julie Caplin

Nenechte se zmást, Švýcarsko a hlavně údolí Gomsu je ve skutečnosti mnohem krásnější než v knize a v létě ještě mnohem víc. Jen by mě zajímalo, kde pořád bere ty dokonale chlápky, Švýcaři jsou navíc dost nacionální a vlídní především k obchodu (a penězům turistů).
Kdyby to tak bylo doopravdy a bylo by tak jednoduché překonávat jazykové bariéry, švýcarské zákony a tamní zdravotní pojištění, stejně jako ceny, které jsou opravdu někde jinde a to i pro Brity. Snít se má a s touhle knihou to jde samo, zvlášť, pokud k danému místu mate cit, vztah, nebo i sny. Milostné scény chyběly, tak to mohou číst i malé holky. Takže kniha pro dospělé i nedospělé,ale nenáročná a plná Švýcarské pohádky.
Škoda, že v Montreux zapomněla na sochu Freediho z Queen a Deep Purple...je tam toho mnohem více.

06.05.2022 4 z 5

Ženy, co se nedaly Ženy, co se nedaly Ivana Peroutková

Čteno v rámci čtenářské vyzvy. Zaujal mě úvod knihy. To co jsem v ní našla, ale nadšení trochu utlumilo. 25 žen v našich dějinách z rozlišných dob, oborů, poměrů. Vsechny si šly emancipovane za svým. Ale některé jsou vykresleny sobecky, znuděně, snobsky, jiné hrdinsky, tvrdohlavě, profesionálně, nebo stroze historicky, některé chybějí úplně, jiné přebývají. Jakoby záviselo na sympatii autora knihy, jak kterou ženu vykreslí bez nadhledu. Je dobře, že se o ženách píše. Naštěstí tam byly i takové, co jsem neznala a něco se dozvěděla. Jinak by to bylo 25 referatu k maturitě. Pro studentské účely vhodná kniha. Chtělo by to pokračování,aby tam byly i významné ženy, na které se zcela zapomnělo. Grafika se mi velmi líbila i citáty. Ještě bych přidala skutečnou fotografii.

29.04.2022 3 z 5

Medvídek Pú  (20 příběhů) Medvídek Pú (20 příběhů) A. A. Milne

Medvídek Pú je klasika a ikona. Většinou známe Púa z TV, kdo si ale knihu přečte pochopí, proč je Pú tak populární i po takové době.

23.03.2022 5 z 5

Hořící měsíc Hořící měsíc Jo Watson

Čteno v rámci čtenářské výzvy. Začátek byl skvělý, od thajska se to táhlo, i stylisticky, ani scenérie to nezachránila, milostné scény se staly téměř směšnými, stejně jako vedlejší postavy. Poslední stránky o nerozhodné Lilly jsem odpočítávala. Ještě že má kniha hezký přebal.

11.03.2022 2 z 5

O mašinkách - pohádky na kolejích O mašinkách - pohádky na kolejích Jiří Kahoun

Knížka pro všechny malé nadšence do vlaků a všeho, co se děje na kolejích. Oceňuji českou knihu, která je plná našich měst. Obrázky jsou teda vadou na kráse. Mne ani dceru nenadchnuli, podobně jako některé výrazy, kterým malá vůbec nerozuměla, vhodná na večerní předčítání, ale ne na nácvik čtení. Našli se i příběhy, které neměly žádnou zápletku.

04.03.2022 3 z 5

Jaro - Obrázkové příběhy Jaro - Obrázkové příběhy Rotraut Susanne Berner

Bezvadná jednoduše nakreslená kniha pro malé ,, čtenáře ", i když text tam není žádný, za to si příběhy vymyslíme, hledáme věci, zvířata, počítáme, učíme barvy i seznamujeme dítko s věcmi, zvyky, chováním, které běžně zažívá nebo teprve zažije.

02.03.2022 4 z 5

Deník Anne Frankové Deník Anne Frankové Anne Frank

(SPOILER) Než jsem knihu otevřela, pomyslela jsem si, bude to jiné než ty knihy z války, kdy je psali pamětníci po válce ve svých vzpomínkách, kniha bude tady a teď. A bylo! Anne svoji knihu nazvala také jako: Výlevy srdce ošklivého kačátka. Kdyby v pozadí nebyl život a skrývání se před válkou, byl by to běžný deník náctileté dívky, o vlastních pocitech, vztazích, těle, myšlenkách a žití s lidmi z okoli. Zde však figuruje život na malém prostoru v neustálém strachu na pozadí války, což mě zaujalo nejvíce.
Jeji popisy sexuality, vztahu s rodiči, střídání nálad, vidina sama sebe, hledání svého místa, touha po dospělosti, lpění na otci, první láska, neshody s matkou a zároveň touha po jeji přízni a obdivu okoli, by jistě interpretovali pocity všech adolescentů, a proto by knihu měli číst i oni, nejen dospělí a odbornici z psychologie a sociologie.
Na závěr: ,,Chci žít po své smrti.", se ji podařilo, ale za jakou cenu...

01.03.2022 5 z 5