xmilek xmilek komentáře u knih

Životní terno Životní terno Fredrik Backman

Zpětný pohled na život jednoho muže, kterého "nemoc" donutila k přemýšlení o svém bytí. Dokázal by svůj život obětovat za život cizího člověka? Uměl bych si představit tuto povídku jako kompletní knihu.

17.03.2021 5 z 5

Už zase sloužím o Vánocích Už zase sloužím o Vánocích Adam Kay

Bývalý lékař vylovil ze svých deníků šest vánočních služeb, které kdyby byly součástí první knihy, tak by to bylo lepší. Pár vtipných momentů se zde ale najde.

15.03.2021 3 z 5

Sladká pomsta Sladká pomsta Jonas Jonasson

Po Stoletém staříkovi přichází šaman Ole Mbatian a s ním spousta postav, které tvoří uvěřitelně neuvěřitelný příběh. Všechny jejich osudy jsou vzájemně propojené ačkoli ze začátku příběhu to tak nevypadá. Pomsta to byla skutečně sladká!

03.03.2021 5 z 5

Kytice Kytice Karel Jaromír Erben

Na základní škole to pro mě bylo nutné zlo. Některé, až téměř hororové balady mi i dnes nahánějí husí kůži. Možná je to také díky vzpomínkám na zfilmovaný výběr balad. Opravdu skvělé nesmrtelné příběhy od pana Erbena.

23.02.2021 5 z 5

Bude to bolet, doktore? Bude to bolet, doktore? Adam Kay

Kdybych byl býval věděl, že mě obsah knihy zavede na gynekologicko porodnické oddělení, asi bych se čtením váhal. V životě doktora Adama se střídají humorné příběhy s těmi smutnými. Po přečtení mám představu, jak "funguje" zdravotnictví ve Spojeném království.

28.01.2021 4 z 5

Vlak - Cestování po kolejích, které utvářely dnešní svět Vlak - Cestování po kolejích, které utvářely dnešní svět Tom Zoellner

Rád jsem se projel vlakem po všech zemích, které autor popsal. Cesta ze Skotska přes Indii, Ameriku, Rusko, Čínu, Peru až do Španělska byla poučná. Líbily se mi odbočky do historie a zdůraznění, jak je vlak propojen téměř se vším.

04.01.2021 5 z 5

Dnešek není naposled Dnešek není naposled Elan Mastai

Jak se cestuje časem jsem viděl v pár filmech. Těšil jsem se na další zpracování. Nebylo to nejhorší. Začátek byl zajímavý, ale závěr byl takový zmatený a zakončený jako v pohádce. Ale rád jsem se seznámil s Tomem, Johnem i Victorem...

01.07.2020 3 z 5

Nadržený rebel Nadržený rebel C. D. Payne

Nick je opět zde a s ním i menší výlet do Evropy za svou vyvolenou. Čeká na něj další várka průšvihů a nepříjemností, ale také až neuvěřitelné sexuální příležitosti.

01.07.2020 5 z 5

Mise Saturn Mise Saturn John Sandford (p)

U planety Saturn byla spatřena anomálie. Dvě země se vydávají na závod nejen s časem, ale i s technickým řešením, které jim umožní dostat se k této planetě. Podaří se zjistit o jaký objekt se jedná? A co návrat zpět na Zemi? Skutečně čtivý a napínavý příběh založený na uvěřitelných základech.

12.05.2020 5 z 5

Artemis Artemis Andy Weir

Výlet na Měsíc stál za to. Setkání s Jazz (takový McClane v ženském podání) a nahlédnutí do jejího ne příliš legálního živobytí byla jízda. Při čtení mi před očima běžel celkem slušný akční film. Nesrovnávám s Marťanem, tohle je jiný styl.

02.03.2020 5 z 5

Podivuhodná odhalení Artura Peppera Podivuhodná odhalení Artura Peppera Phaedra Patrick

Artur si myslel, že po smrti manželky už nedokáže fungovat a žít jako dřív. Stačil jeden objev v její pozůstalosti a vše nabralo jiný směr. Náramek s přívěsky mu mimo jejich příběhy otevře cestu především k objevení jeho samotného...

11.02.2020 5 z 5

Povolení prudit Povolení prudit C. D. Payne

Twispové jsou zpět! Sice už to není jako dřív, ale rozhodně pobaví. Spousta nečekaných událostí a náhod dává příběhu vzpomenout na první díly této série.

03.01.2020 5 z 5

Loupež bez cavyků Loupež bez cavyků Catharina Ingelman-Sundberg

Skoro by se dalo říct do třetice všeho dobrého, ale bohužel zde to neplatí. Akční senioři zažívají další "loupežná" dobrodružství, ale tak nějak neuvěřitelně. Věk zde není limitující pro cokoli co autorku napadne.

19.11.2019 3 z 5

Prodloužená jízda Prodloužená jízda Václav Kopta

Malé nahlédnutí do života Václava Kopty a jeho rodiny. Vybrané historky jsou úsměvné a hlavně uvěřitelné. Škoda jen, že ta jízda byla tak krátká. Rozhodně si rád přečtu další příběhy z jeho vzpomínek...

03.10.2019 5 z 5

Holčička, která spolkla mrak velký jako Eiffelova věž Holčička, která spolkla mrak velký jako Eiffelova věž Romain Puértolas

Každý z nás může létat a každý z nás má svůj mrak. Vážné téma zamotané do bláznivého příběhu s nečekaným koncem. Díky této knize jsem se naučil "létat" i já...

13.09.2019 5 z 5

Hana Hana Alena Mornštajnová

Nezapomenutelný, smutný příběh popisující "obyčejné" osudy tří generací jedné rodiny. Vše do sebe zapadá a i maličkost zde dokáže mít tragické následky...

27.08.2019 5 z 5

Neuvěřitelná hrdinství Sama Hollowaye Neuvěřitelná hrdinství Sama Hollowaye Rhys Thomas

Je tu jeden "obyčejný" mladý muž Sam, kterého postihla velká osobní tragédie. Potom je tu ještě Přízrak - superhrdina, který se nebojí ničeho. Někdy sice jeho pomoc nedopadne úplně dle jeho představ, ale to se stává. Únik ze svého bolestného života k hrdinovi mu pomáhá. Do doby, než potká Sáru. Co když ji řekne o Přízraku a ona ho opustí? Smutný a přece kouzelný příběh.

03.08.2019 5 z 5

Dobrý proti severáku / Každá sedmá vlna Dobrý proti severáku / Každá sedmá vlna Daniel Glattauer

Pod zdánlivě nic neříkajícím názvem se objevuje příběh dvou lidí, které emailová náhoda svede dohromady. Je to reálné, je to uskutečnitelné a může se to stát každému z nás. Emailová pohádka pro dospělé.

10.06.2019 5 z 5

Hry bez hranic Hry bez hranic Michal Kašpárek

Rychlokniha, která nahlíží na život programátora, který žije prokrastinací, snaží se o sex, hraje "kamiony" a končí v uprchlickém táboře. Ovšem jinak, než to vypadá. V knize je spousta nepřesností. Když už o něčem píšu, tak si zjistím jak to funguje (=.

21.05.2019 3 z 5

Dědina Dědina Petra Dvořáková

Život několika rodin na malé dědině. Projdeme se dědinou od malé Petruny přes "řezníka" Laďu, sedláky Josefa s Marunou až po bábičku a dědu Vavírkovic. Postav je zde bravurně vykresleno několik. Říká se, že rodina musí držet při sobě. Zde to až tak úplně neplatí. Příběhy, které se mohou odehrát kdekoli.

13.05.2019 5 z 5