xulij01 komentáře u knih
Jak již název napovídá, jedná se o obrazovou publikaci zabývající se sbírkami Komerční banky. Na začátku se dozvíme něco málo o původu sbírky, jejích cílech, jak se vyvíjela. Jádro publikace tvoří ukázky jednotlivých děl. V knížce je poměrně dost nevyužitého prostoru, o díle se dozvíme název, rok jeho vzniku, autora, rozměry, techniku. Určitě mohli prostor lépe využít a doplnit k jednotlivým autorům a jejich dílům více informací, mnozí jsou zastoupeni více díly. Na konci publikace ještě najdeme jednotlivé autory a seznam jejich výstav. Knížka je dvojjazyčná angličtina/čeština, ale textu je tam minimum. Papír i barevné reprodukce jsou kvalitní.
Tři velké osobnosti dějin: prezident Ronald Reagan, premiérka Margaret Thatcherová, papež Jan Pavel II. Málokdo čekal, že by mohli dosáhnout tak význačných postů. Autor sleduje především období, kdy byli u moci a bez přehánění lze říci, že svojí činností vývoj světa značně ovlivnili. Nelze tvrdit, že by knížka byla zcela objektivní, spisovatel byl dokonce zvláštním poradcem Thatcherové. Z textu je cítit, že si těchto osobností velmi vážil a obdivoval je. Velmi zajímavý byl vztah Reagana a Thatcherové, byli blízkými přáteli a chovali k sobě velký respekt. Každopádně vyprávění je velmi poutavé a nabité celou řadou zajímavých informací. Autor vcelku často cituje i z jiných děl.
Jak již název napovídá, jedná se o rozsáhlý katalog mapující trvale vystavené exponáty Slovenské národní galerie. Jde o více než 620 položek. Knížka je už staršího data, takže počet ani vystavená umělecká díla nemusí zcela souhlasit. Doprovodné texty k obrazům i jednotlivým kapitolám se mi líbily, autorům se do nich podařilo vtělit slušnou dávku informací (písmo je každopádně u popisu děl poměrně malé). Víceméně jsou tam uvedeny všechny položky stálé výstavy, takže podrobněji rozepsané je to pouze u těch, které jsou i vyobrazeny (bohužel to neplatí vždy, někde chybí podrobnější popisek i u těch děl, která mají v knize reprodukci). Obecně se u všech dozvíme základní informace: autora, rozměry, techniku, období vzniku. U menší části z nich je i jejich vyobrazení.
Co se mi ovšem nelíbilo je, že větší část reprodukcí je černobílých, vcelku zvláštní číst o tom, jak umělec využíval kontrastu barev a vidět černobílou reprodukci. Další výtku bych měl k celkovému rozložení stránek. U hřbetu knihy je okraj asi 4,5 cm a mimo hřbet rovnou 5 cm. V tomto okraji občas bývá odkaz na obraz, který je na vedlejší stránce, ale většinou je zcela nevyužitý. Naprosto zbytečné plýtvání místem, obecně by se popisek snadno vešel i pod reprodukci obrazu. Navíc je toto členění využito i v částech, kde reprodukce vůbec nejsou obsaženy, a tudíž je tam takový okraj zcela zbytečný. Podobně neekonomicky je využitý prostor i u děl, která jsou uvedená bez fotografické přílohy, nebyl by problém dát těch pár informací do jednoho řádku. Knížka působí mohutným dojmem, ale je to právě hlavně díky nevhodnému využití místa. Každopádně si čtenář udělá dobrou představu o tom, co sbírky Slovenské národní galerie obsahují (za ty roky se sice mohlo něco změnit, ale určitě ne zásadně). Celkově bych knížku hodnotil 70 %.
Hezky udělaná kniha, v níž je zachyceno prvních deset let života této galerie. Primárně je zaměřená na proběhlé výstavy včetně ukázek vystavovaných děl. Galerie žije bohatým kulturním životem, kdy jsou v jejích prostorách pořádány nejen běžné výstavy, ale zároveň jsou organizována i vícedenní setkání umělců (z různých států), jejichž výsledkem jsou umělecká díla, která jsou následně vystavována. Text je v angličtině a slovenštině. Celkově bych hodnotil 90 %.
Celkem bylo vyzpovídáno 17 umělců, kteří se neohnuli před komunistickým nátlakem, tvořili dle sebe, a nikoliv podle objednávky režimu. Často samozřejmě nemohli vystavovat, případně ve velmi omezené míře. Knížka je rozdělená do třech částí: do roku 1989, po roce 1989 a dále nové tisíciletí. V knížce jsou zachyceny rozhovory s vybranými umělci, kde se snaží charakterizovat dobu ve které tvořili, jak bylo vnímáno umění, co bylo možné tvořit atd. U každého umělce jsou uvedena dvě díla.
Přiznám se, že vybrané příběhy mě příliš nenadchly (povídky, které jsem od Christie zatím četl, mi připadaly lepší). První dva se dají označit za detektivní, ale to vysvětlení aspoň z mého pohledu vcelku skřípalo. Třetí příběh je víceméně okultní, o nějaké vysvětlené záhadě nemůže být ani řeč. Každopádně na procvičení angličtiny to díky zrcadlovému textu není rozhodně špatné.
Knížka mapuje historii muzea a obsahuje řadu ukázek z jeho sbírek (kvalitní barevné fotky). Druhově jsou sbírky opravdu velmi bohaté, zachyceny jsou všechny významné oblasti. V publikaci najdeme například kapitoly: Prehistorická sbírka, Numismatická sbírka, Sbírka militarií, Miniatury, Vějíře, Šperky, Paleontologické sbírky, Zoologické sbírky, Botanické sbírky atd. Text je členěn do třech souběžných novinových sloupků (čeština, angličtina, němčina). Písmo je menší, takže i přes trojjazyčný text se podařilo do knížky vtělit slušnou porci informací.
Většina knížky je tvořena příběhy ze života autora. Rozhodně má vypravěčský dar a smysl pro humor, je to taková oddychová literatura, při které si člověk vyčistí hlavu. Neseděla mi tam ovšem část, kde byly úryvky z novely Třetí přání, tím neříkám, že by to bylo špatně napsané, jen by mi přišlo rozumnější, dát tam tu novelu rovnou celou. Text je zrcadlový čeština/angličtina, takže na procvičení jazyka ideální čtení.
Jak již název napovídá, tak je čtenáři představeno celkem 111 děl ze sbírek Slovenské národní galerie. V úvodu se dozvíme něco málo o její historii, fungování, činnosti a výběru představovaných děl (i v této části je řada fotografií, například výstavních prostor a budov). Od stránky 43 začíná vlastní jádro publikace, kde je vždy na pravé straně kvalitní barevná reprodukce díla a na levé doplňující informace (o díle, jeho autorovi, najdeme i rozměry, materiál, datum vzniku, pořízení atd.). Veškeré obsažené texty jsou zrcadlové (slovenština/angličtina). Možná jsem měl smůlu, ale knížka se zhruba na dvou místech částečně rozlepila, každopádně to nebylo způsobené nešetrnou manipulací. Celkově bych hodnotil 90 % (hodnotím provedení knihy, vybraná díla nikoliv, každému se líbí něco jiného).
Na přelomu let 1983 až 1984 byla u nás pořádána výstava děl ze sbírek Armanda Hammera. Byl významným podnikatelem, který také sbíral umění a zároveň pořádal putovní výstavy po jednotlivých městech. Sbírka obsahuje celou řadu významných děl světoznámých autorů (namátkově například Michelangelo, Raffael, Correggio, Tiepolo, Rembrandt, Watteau, Fragonard). Knížka je vlastně katalogem děl, která u nás byla vystavena. Vlastní popis obrazů je uvedený na konci knihy, je tedy nutné listovat. Ne vždy jdou odkazy za sebou, takže může být obraz například pod číslem 30 a další v pořadí je pak pod číslem 4 (je to dané tím, že ne všechna díla ze sbírky byla u nás vystavena, takže je to trochu na přeskáčku). Každopádně doplňující údaje jsou výstižné a zajímavé (většinou obsahují i údaje o malíři, psáno je to menším písmem, rozsah bývá do půl stránky, někdy i celá stránka). Celkově bych hodnotil 85 %.
Katalog vydaný k 50. výročí Galerie hlavního města Prahy. Primárně se jedná o obrazovou publikaci, textu v knížce zas až tolik nenajdeme. První stránky jsou věnovány historii galerie, vše je prokládáno bohatou obrazovou přílohou (umělecká díla, fotky výstavby, architektonické plány, výstavy). Každopádně je to probráno velmi stručně. Hlavní část knihy mapuje 25 nejvýznamnějších výstav, textu opět najdeme poměrně pomálu, coby obrazová příloha slouží fotky děl, vlastní výstavy, doprovodných katalogů, plakátů.
Vcelku zajímavá knížka shrnující činnost galerie. Tištěná je na kvalitním papíře a reprodukcím se dá těžko něco vytknout. Každopádně publikace trošku plácá místem, "prázdné" stránky mezi jednotlivými výstavami jsou naprosto zbytečné, chyběl mi taky doplňující text u uměleckých děl (jako rozměry, technika, čtenář se dozví akorát název, rok vzniku a pořízení). Za prolistování knížka stojí, některé informace jsou zajímavé, například v roce 1940 nakoupila dílo Cihelna (Emil Filla), autor v té době již rok byl koncentračním táboře.
První část knihy se stručně věnuje dějinám Československa. Například mapuje snahu Masaryka, aby po válce mohl být založen nový stát. Zrovna tak je zmíněn Mnichov, konec druhé světové války, rok 1968, sametová revoluce a rozdělení Československa. Vše je proloženo obrazovou přílohou. Vlastní jádro publikace tvoří katalog (od stránky 67 do konce knihy), kde je vždy zobrazen exponát a k němu doprovodný popis. Artefakty jsou to opravdu nesmírně různorodé z různých oblastí života (a zrovna tak i období). Namátkou třeba psací stroj Husáka, kvůli tomu, že hůře viděl, tak měl speciálně vyrobený, aby projevy byly napsané větším písmem. Mnichovská dohoda, letecká bunda Štefánika, kterou na sobě měl při havárii letadla, architektonické modely navrhovaných staveb, památníků, kolo favorit. Vybraná umělecká díla atd. U některých exponátů není ten popis zrovna dlouhý, klidně mohli přitlačit na pilu a pár informací přidat.
Knížka je psána opravdu drobným písmem, text je erudovaný a informací je v ní velké množství. Zhruba prvních 90 stránek mapuje nejstarší dějiny Číny primárně zaměřené na vývoj umění. I v této části najdeme obrazový doprovod. Jádro publikace je tvořeno vlastním katalogem, kdy je daný exponát vyfocen a k němu je napsán doprovodný text (například kde se předmět našel, k čemu sloužil, jaký význam asi měl jeho dekor atd.).
Hlavní slabinou publikace je slabší kvalita fotek. Valná většina je jich černobílých a nepříliš kvalitních. Je to vcelku škoda, taková knížka by si rozhodně zasloužila lepší grafický doprovod. Každopádně kdo se zajímá o staré čínské umění, tak bude myslím spokojen.
Německý miliardář Reinhold Würth se rozhodl založit uměleckou sbírku a zpřístupnit ji veřejnosti. Víceméně všechny položky sbírky ho nějakým způsobem oslovily, sám tvrdí, že ve sbírce není nic, co by se mu nelíbilo, takže se jedná o sbírku poměrně specifickou (některá známá jména tam mohou zcela chybět). Primárně knížka mapuje vybrané exponáty a jejich tvůrce. Veškeré texty jsou dvojjazyčné (jde o zrcadlový text v angličtině a češtině). Na začátku se dozvíme o původu sbírky, jejích cílech, je tam i rozhovor s Würthem. Písmo je poměrně malé, díku tomu se podařilo do textu vtělit dost informací. Vlastní reprodukce jsou barevné a kvalitní, tištěné na kvalitním papíře. Každému umělci je věnována zhruba jedna stránka (díky dvojjazyčnému textu tedy půl stránky).
Jediné, co bych knížce vytkl je, že reprodukce jsou někdy mezi texty a jindy zase až na konci textů (knížka je rozdělená do více kapitol). Ideální by bylo dodržet, že třeba bude text o daném umělci a hned za ním jeho vybraná díla nebo prvně texty o umělcích a na konci fotky děl. V knížce je to rozmístění nesourodé, takže se pak trochu hůře hledá dílo konkrétního autora. Celkově bych hodnotil 90 %.
Celkově knížka obsahuje čtyři příběhy, zrcadlový text je v angličtině/češtině. Byl jsem příjemně překvapený, otec Brown na to jde primárně přes psychologii a znalost lidských povah. Začátek příběhu může vypadat sice nelogicky a zvláštně, ale postupně to do sebe začne krásně zapadat a rozuzlení alespoň mě většinou překvapilo. Kdo má rád detektivky nebo příběhy se zajímavým rozuzlením, tak rozhodně s touto knížkou nešáhne vedle.
Satirické příběhy, často čerpající z řecké mytologie. Velkou výhodou je, pokud čtenář řecké báje trochu zná, jinak mu může pointa uniknout (často se týká záletů bohů, kdy víceméně mají lidské povahové vlastnosti a zároveň obrovskou moc). Plně uznávám, že mě ne všechny příběhy přišly vtipné, ale někdo, kdo zná řeckou mytologii třeba pointu pochopí, tak jako tak je to hodně zajímavé čtení.
Dvojjazyčné (angličtina/čeština) nezkrácené vydání celkem sedmi povídek. V angličtině se mi to četlo hůře, autor totiž neváhá použít nespisovnou angličtinu, když například promlouvá dítě, nevzdělaný černoch, opilý voják..., každopádně díky tomu dokáže vyvolat pocit životnosti postav. Příběhy to nejsou obecně příliš veselé, autor ovšem dokáže perfektně zachytit a vykreslit atmosféru, jeho vypravěčský talent je nesporný. Za mě můžu knihu jen doporučit. Pro více hodnocení tohoto skvělého autora se stačí podívat na české vydání jeho povídek.
Knížka mapuje činnost Památníku národního písemnictví. Písmo je poměrně malé a text dvojjazyčný čeština/angličtina (nejedná se ovšem o zrcadlový text). Čtenář se dozví o cílech této instituce, kdy vznikla, jak se vyvíjela, co všechno shromažďuje atd. V době vydání publikace její sbírky obsahovaly kolem 6 miliónů položek, roční přírůstek dosahoval kolem 100 000 dalších. A právě ukázky z bohatých sbírek tvoří jádro publikace. V knize tedy například najdeme dopisy významných literátů (nejen českých, je tam třeba ukázka dopisu Victora Hugo, Oscara Wilda, ale i třeba Beethovena), rukopisy českých autorů, ex libris, obálky, časopisy, obrazový doprovod jejich knih (litografie, lepty, dřevoryty, kresby atd.). Je zajímavé si prohlédnout rukopis našich nejvýznamnějších autorů, za prolistování knížka určitě stojí.
Tak nějak bych knížku ani neřadil do poezie. Jsou to opravdu hodně jednoduché říkanky. Určitě se v (české) literatuře najde mnoho zajímavějších tvůrců básní. Spíše, než básně zaujme grafický doprovod. Možná malou ukázku:
V penzi se jeden plukovník
naučil pěstovat gumovník.
Teď, když to umí, střílí z té gumy
Po prostých brabcích. Plukovník.
Obrazová publikace, textu v knížce najdeme jen pár stránek (v češtině, angličtině a němčině). Většina fotografií zachycuje prázdné průchody, ale najdeme tam třeba i místnosti opuštěných hotelů, továren, garáží, solných dolů atd. Fotografie pochází z různých zemí: Švýcarska, Francie, Itálie, Irska, ale i třeba České republiky. Musím uznat, že některé fotky mají úžasnou atmosféru, knížka určitě stojí za prolistování.