xulij01 xulij01 komentáře u knih

Ďáblovo kopyto a jiné případy Sherlocka Holmese / The adventure of the devils foot and other cases of Sherlock Holmes Ďáblovo kopyto a jiné případy Sherlocka Holmese / The adventure of the devils foot and other cases of Sherlock Holmes Arthur Conan Doyle

Čtenáři jsou naservírovány dva příběhy, dle toho prvního je knížka i pojmenována a přijde mi, že patří k těm nejlepším, co jsem od autora četl. Nabízí napětí, zajímavou záhadu, logickou dedukci a poutavé rozuzlení. Je to ten typ příběhu, od kterého se člověk snadno neodtrhne. Druhý příběh mi přišel horší, ale také byl vcelku zajímavý, jen se mi tam úplně nezdálo to, dle čeho vlastně případ rozřešil. Velká výhoda je, že v zápatí jsou vysvětlena některá slovíčka či spojení a to tak, že je to popsáno v angličtině a samozřejmě pak i uveden český význam. Jinými slovy je opisem uvedeno, kdy se slovíčko použije a v jakém významu, nejen holý překlad. Celkově bych dal 85 %.

18.11.2023 4 z 5

Příběh archeologie Příběh archeologie Paul Bahn

Celkově je v knize představeno 100 archeologických objevů (členěno na nálezy z Afriky, Evropy, Západní a Střední Asie, Dálného východu, Australasie, Nového světa - Ameriky). Přiznám se, že o některých nálezech jsem dříve neslyšel, například městečko Vergina (Makedonská říše), Tollundský muž, Ledové hrobky v Pazyryku a Ukoku atd. Většině nálezů jsou věnovány dvě stránky, některým čtyři. Text publikace se proplétá mezi bohatou obrazovou přílohou, takže pokud by někdo od knížky čekal detailní informace, bude zklamán, ale každopádně se podařilo vypíchnout ta nejdůležitější fakta (pro běžného čtenáře bude knížka určitě obohacující). Zaujal mě obal knihy, který zobrazuje jeden z popsaných nálezů: Tollundského muže, díky rašelině zůstalo tělo relativně neporušené (hlavně hlava) cca 2000 let. Popisy doprovodné obrazové přílohy by mohly být obsáhlejší (rozměry, váha atd.). Celkově bych knížce dal 85 %.

28.10.2023 4 z 5

Sebevražedné jednotky Sebevražedné jednotky Richard O'Neill

Knížka je pojata trošku šířeji. Zahrnuty jsou i jednotky, kde sice byla velmi vysoká pravděpodobnost úmrtí, ale primárně se nejednalo o sebevražedné oddíly. Například rychlé italské čluny měly v přídi výbušninu, zhruba 90 metrů před cílem zablokoval řidič kormidlo, vyskočil a využil malého skládacího prámu v zadní části lodi, aby ustál tlakovou vlnu výbuchu. Podobně miniponorky, které byly často určeny pro útok v chráněném přístavu, jakmile v něm ale došlo k výbuchu lodě, tak mohla posádka počítat s tím, že bude díky hlubinným pumám zabita. Na druhé straně se autor věnuje například živoucímu torpédu (kaiten), kde se opravdu nepočítalo s tím, že by mohla posádka přežít. Knížka je podrobná, ale velmi čtivá, dozvíme se o sebevražedných jednotkách v jednotlivých armádách, ve vzduchu, na moři, tak i na zemi. Vše je doplněné obrazovou přílohou, srovnávacími tabulkami (kde jsou uvedeny rozměry, hmotnost, typ motoru, nálož, počet vyrobených kusů atd.). Nechybí ani nákresy, jak daný prostředek vypadal, a to včetně umístěné posádky, díky tomu si lze hned představit, jak to vypadalo. Rozebrány jsou pak případy, jak, kdy a s jakým úspěchem byly sebevražedné prostředky použity.

Čas od času se v knížce vyskytl nějaký ten překlep. Někde se třeba liší jméno prostředku na obrázku a v textu nebo třeba v tabulce je dvakrát stejné záhlaví (například počet lodí poškozených kamikadze a počet lodí potopených kamikadze), ale každopádně čísla jsou správná. Nejsou to nijak zásadní nedostatky (ani časté), z textu vždy vyplyne správná varianta. Celkově bych hodnotil 90 %.

27.10.2023 5 z 5

El Americano El Americano Aran Shetterly

Příběh, který působí neskutečně, ale kupodivu je pravdivý. Nepříliš úspěšný bývalý voják William Morgan se připojí ke kubánskému hnutí bojujícímu za nezávislost a stává se jednou z klíčových (a také nejmocnějších) postav kubánské revoluce. Co je hodně překvapivé, že celou dobu hlásá protikomunistické názory, dokonce vehementně obhajuje Castra, že není v žádném případě komunista (to samé víceméně tvrdí o valné většina bojovníků za nezávislost). Castro k tomu samozřejmě mlčí, a nakonec se přikloní k SSSR. Morgan se poté stává více než nepohodlným (po svržení Batisty se stává velmi úspěšným podnikatelem poskytujícím práci mnoha lidem). Na Kubě samozřejmě došlo k vymazání jakýkoliv zásluh Morgana, které na revoluci měl. Knížka určitě stojí za přečtení, je to jeden z těch příběhů, který působí jak z Hollywoodu.

20.10.2023 4 z 5

Rubens Rubens Beatriz García Sánchez

Obrazová monografie většího formátu cca 25,5 cm na šířku a 33 cm na výšku mapující dílo jednoho z největších barokních malířů. Knížka je tištěna na kvalitním papíře a obsahuje celou řadu barevných reprodukcí, zároveň u vybraných obrazů najdeme i zvětšené detaily. Mezi obrazovou přílohou se proplétá doprovodný text, kde se dozvíme o inspiračních zdrojích, tvorbě, zákaznících a životě tohoto nesmírně plodného malíře. Byl velmi vzdělaný a zároveň ve své době známý i pro svoji diplomatickou činnost. Celkově knížku můžu určitě doporučit, čtenář si díky ní udělá představu o díle tohoto velkého umělce, hodnotil bych 90 %.

13.10.2023 4 z 5

Dunkerský zázrak Dunkerský zázrak Walter Lord

Povedená knížka popisující evakuaci britských a francouzských jednotek z francouzského přístavu Dunkerque během druhé světové války. Autorovi se podařilo vystihnout atmosféru v jaké evakuace probíhala, a to včetně chaosu, nejistoty, protichůdných příkazů, pocitů evakuovaných i těch, kteří práce řídili. K oživení příběhu se ve velké míře využívá líčení konkrétních osudů jednotlivců, autor čerpal z celé řady zdrojů, a to včetně vyprávění těch, kteří evakuaci zažili. Nezaznamenává pouze odvahu, ale i odvrácenou tvář, kdy některé překonal strach. Občas se stalo, že námořníci odmítli do Dunkeque znovu vyplout (Luftwaffe se snažila evakuaci zabránit, zrovna tak námořní síly Německa, jednalo se o značně riskantní plavbu a mnohé posádky nebyly na něco takového připraveny). V takovém případě byly posádky nahrazeny jinými, ale byl to souboj s časem, každé zpoždění znamenalo méně zachráněných vojáků. Celkově bych hodnotil 85 %.

07.10.2023 4 z 5

Věčné časy: Československé totalitní roky Věčné časy: Československé totalitní roky * antologie

Knížka zdařile zachycuje vývoj totality u nás po druhé světové válce až do roku 1990. Na začátku jsou texty od Jiřiny Šiklové, Karla Hvížďaly, Jana Rumla, Václava Havla a Martina C. Putny (do stránky 49). Nejvíce mě oslovil hned ten první od Jiřiny Šiklové, snaží se v něm vyjádřit, že s režimem svým způsobem kolaboroval skoro každý, kdo plnil zdánlivě nesmyslné požadavky režimu (průvody, vyvěšování vlajek, účast na školeních atd.) a tím ho zároveň i udržoval při životě.

Po úvodních textech následuje vlastní jádro publikace, kdy je vždy uveden rok a k němu několik klíčových událostí (některé jsou ale bohužel vyjádřeny až příliš heslovitě). Text se proplétá mezi zdařilou barevnou obrazovou přílohou, která je tvořena například plakáty, hesly, fotkami z průvodů, pracovních brigád, novin, spartakiád, výstav atd. Některé věci dnes působí naprosto absurdně, například plakát obviňující imperialisty z toho, že u nás rozšířili mandelinku bramborovou (americký brouk) nebo že zapalují naši úrodu. Informace jsou to každopádně hodně zajímavé (například v roce 1951 přesunuli do výroby 51 000 úředníků, protože náš velký rudý bratr rozhodl, že se budeme orientovat na těžký průmysl a zbrojní výrobu), vcelku se podařilo zachytit, jak to u nás vypadalo. Na konci knihy je ještě slovníček pojmů (názvosloví totality). Celkově bych dal 90 %.

04.10.2023 5 z 5

Antonín Hudeček Antonín Hudeček Ludmila Karlíková

Hezky napsaná monografie tohoto velkého českého krajináře. Knížka je zaměřená především na jeho tvorbu, z jakých zdrojů čerpal inspiraci, které směry ho nejvíce ovlivnily, jak reagovala společnost na jeho dílo (včetně citací kritiků). Rozhodně si čtenář udělá základní přehled o jeho díle. Celkově knížka obsahuje 46 barevných reprodukcí. Co bych knížce trošku vytknul je, že některé fotky děl jsou jen v průměrné kvalitě, zub času už trošku zapracoval. Když je v textu zmiňován obraz, tak není na škodu uvést na jaké je stránce (takhle člověk musí listovat a hledat, některé obrazy se jmenují podobně). Každopádně knížku můžu určitě doporučit.

11.08.2023 4 z 5

Pád Nipponu Pád Nipponu Aleš Skřivan

Za mě perfektně napsáno, velké množství informací o konfliktu v Tichomoří během druhé světové války (v letech 1942 až 1945), podáváno je to z pohledu Japonska. Je až neuvěřitelné, jak fanatickou víru měli. Zhruba 20 měsíců před kapitulací si nechali různé složky armády zpracovat zprávy, zda mohou konflikt vyhrát. Všechny se shodovaly v tom, že nemohou (lišily se akorát mírou pesimismu/optimismu kdy dojde k absolutní porážce). Přesto stále bojovali a leckdy naprosto zbytečně zahazovali životy. Bez problémů zaútočili velmi silným loďstvem, ale bez leteckého krytí a věděli, že takřka jistě to musí skončit katastrofou, lidský život pro Japonce nic neznamenal. Japonců, co se vzdali, nebývalo mnoho. Knížku můžu rozhodně doporučit.

11.08.2023 5 z 5

Přísně tajné Přísně tajné Frederick William Winterbotham

Autor stál u zrodu sekce, která zodpovídala za rozšifrování a distribuci radiogramů německé armády během druhé světové války. Němci byli přesvědčení, že šifra pomocí Enigmy je neprolomitelná, ale díky spolupráci Anglie, Francie a Polska se jí nakonec podařilo rozluštit. Primárně je knížka zaměřená na takto získané důležité informace a jejich následné využití. K těmto zprávám měl přístup jen velmi omezený okruh osob a zároveň byla stanovena velmi přísná bezpečností opatření, aby nemohlo dojít k prozrazení zdroje informací.

Autor není spisovatel, každopádně je to napsané čtivě, ale žádné literární hody od toho čtenář očekávat nemůže. Důležitá je autenticita výpovědi, dost mě překvapilo, co se všechno spojenci díky prolomení Enigmy dozvěděli. Samozřejmě to nebylo samospasitelné, spojenci byli schopní zachytit radiogramy (telegram přenesený radiotelegrafem), ale samozřejmě ne všechny, část rozkazů navíc byla přímá či prostřednictvím telefonního spojení, a to už samozřejmě odchytit nemohli. Zároveň tam byl problém s utajením, například se dozvěděli, že budou bombardovat určité město, pokud by ho evakuovali nebo nadstandardně připravili na útok, tak by se to mohlo snadno dostat k Němcům. Když se dozvěděli o konvoji, který měl zásobovat armádu Rommela, tak vždy vyslali průzkumná letadla, aby konvoj "našla". Čtení je to opravdu hodně zajímavé, můžu jen doporučit.

29.07.2023 4 z 5

Šedesát let, šedesát tváří Šedesát let, šedesát tváří Markéta Kroupová

Knížka mě příjemně překvapila, je tištěná na kvalitním papíře, na šířku má cca 21 cm a na výšku 26 cm, díky tomu barevné reprodukce vyniknou. Katalog obsahuje díla ve vlastnictví Oblastní galerie v Liberci. V knize najdeme jak jména notoricky známá (Jan Zrzavý, Josef Čapek, Josef Šíma), tak i pozapomenutá (Marie Uchytilová Kučová, Václav Bartovský, Karel Vaněk). Široká je i škála použitých technik (olej, uhel, litografie, kresba perem, lept), v sochařství vedle byst nalezneme i pamětní medaile. Autoři výstavy se snažili opravdu o vybrání reprezentativního vzorku portrétů. Na pravé straně je vždy zobrazeno dílo a na levé se dozvíme něco o autorovi i jeho zobrazeném díle. Text je poutavý a vcelku obsažný, na jedné stránce se dozvíme řadu informací.

28.07.2023

Selected Stories / Výběr z povídek (dvojjazyčná kniha) Selected Stories / Výběr z povídek (dvojjazyčná kniha) Jerome Klapka Jerome

Knížka obsahuje sedm povídek. Obecně se mi líbila zápletka povídky (pokud tedy nějakou měla), bohužel se tam poté objevuje "filozofování" autora, a to už nebyl zrovna můj šálek kávy. Některé povídky jsou pouhým zamyšlením se nad rolí mužů a žen ve společnosti (čili bez jakékoliv hlavní zápletky), autor se snaží být plný ironie a nadsázky, ale alespoň mě to příliš neoslovilo. Solidní byla první povídka (Muž, který nevěřil na štěstí), tam se víceméně omezil na zajímavý příběh protkaný humorem a ironií. Text je zrcadlový, na levé stránce anglicky, na pravé česky. Na procvičení angličtiny to špatné není, ale najdou se určitě zajímavější bilingvní knihy. Celkově bych hodnotil 70 %.

23.07.2023 3 z 5

Tři případy Sherlocka Holmese / Three Cases of Sherlock Holmes Tři případy Sherlocka Holmese / Three Cases of Sherlock Holmes Arthur Conan Doyle

Zaujaly mě všechny tři povídky, každá má něco do sebe. Nejzajímavější mi přišla Lví hříva. Obrovskou výhodou knížky je, že v zápatí jsou přeložena vybraná slovíčka či spojení, u některých včetně vysvětlení významu přímo v angličtině a někdy je ukázáno i jejich použití ve vzorové větě (takže si lze udělat poměrně přesnou představu o významu daného slova či spojení). Jinak se jedná o klasický zrcadlový text, kdy na levé stránce je text anglický a na pravé český. Jde o nezkrácené/nezjednodušené vydání textu.

19.07.2023 5 z 5

Královská trilogie Královská trilogie Jaroslav Čechura

Knížka zahrnuje tři samostatně vydané svazky: Ženy a milenky českých králů, Muži a milenci českých královen, Děti a levobočci českých králů. Publikace je tištěná na kvalitním papíru a obsahuje bohatý barevný obrazový materiál (portréty, sochy, ukázky z rukopisů, malby měst, jak vypadala v dané době, fotky hradů atd.), aspoň tedy vydání z roku 2016, zároveň je knížka objemnější, váží kolem 1,5 kg, na šířku má cca 18 cm a na výšku cca 24,5 cm. Je to čtivě napsané, čas od času se tam objeví i nějaké informace bulvárnějšího charakteru, ale autoři vždy upozorní, zda jsou podložené či ne. Pár informací se tam opakuje, ale obecně každý svazek přináší oproti ostatním řadu nových informací.

12.07.2023 4 z 5

Děti a levobočci českých králů Děti a levobočci českých králů Jaroslav Čechura

Přiznám se, že když jsem si přečetl název, tak jsem primárně očekával knížku, která bude zaměřené na bulvárnější informace. Tak to ale není, většina textu je věnována potomkům, kteří se neujali dynastického nástupnictví (nebyli prvorození, případně se jednalo o levobočky). Vcelku čtivě napsané, je až s podivem, že u sňatků se víceméně prosazoval pouze pohled dynastický, kdy do manželství vstupovali třeba bratranec a sestřenice (v té době se už dobře vědělo, že to může u potomků snadno způsobit zdravotní následky, obecně takové sňatky byly církví zakázané, ale mohla se udělit výjimka). Autorům se podařilo vtělit do knížky slušnou porci informací, takže si čtenář udělá základní přehled o potomcích českých králů, kteří nebyli určeni k dynastickému nástupnictví, a přesto někteří z nich i zastínili své prvorozené sourozence. Pár "skandálních" informací je tam také, například nemanželský syn Rudolfa II Julio Caesar se dvakrát nevyvedl.

09.07.2023 4 z 5

Muži a milenci českých královen Muži a milenci českých královen Jaroslav Čechura

Vesměs se jedná o historické medailonky mužů a milenců českých královen. Čas od času jsou tam i nějaké bulvárnější informace, ale pokud nepanuje jistota o jejich pravdivosti, tak to autoři rovnou uvedou. Celkově je sledován osud 29 význačných mužů (od sv. Václava až po Karla I. - posledního rakouského císaře), díky tomu knížka nejde do přílišných podrobností, nebyl by k tomu dostatek prostoru. Za přečtení knížka stojí, pro někoho, kdo se historii věnuje hlouběji, bude příliš povrchní.

06.07.2023 4 z 5

Ze zpráv a kronik doby husitské Ze zpráv a kronik doby husitské Jan Hus

Jak již název napovídá, jde o úryvky textů z dochovaných kronik a záznamů doby husitské. Jedním z problémů je, že některé záznamy se dochovaly pouze v opisu, a nikoliv v originálu, takže není stoprocentní jistota, že původní text byl beze změny zachován. Další písemnosti nebyly dochovány v úplné podobě. Je samozřejmé, že u mnohých textů nelze mluvit o objektivitě a nestrannosti, hodně záleželo na smýšlení autora. Celkově se každopádně jedná o obtížnější čtení, texty jsou přeloženy tak, aby byla zachována jejich starobylost, takže se nejedná o knížku, která by se četla sama. Text je provázen doprovodným obrazovým materiálem (kresby, rytiny, dokumenty, kroniky, pečeti, fotky atd.).

04.07.2023 4 z 5

Bylo nebylo - Čemu v dějinách doopravdy věřit? Bylo nebylo - Čemu v dějinách doopravdy věřit? Holger Sonnabend

Hodnotit takovou knížku je obtížnější. Zajímavosti z historie, které jsou psané lehčí formou (dere se mi na jazyk slovíčko "bulvární"). Na začátku je vždy nějaké tvrzení a u něj je uvedeno: "bylo" nebo "nebylo". Obecně se taková zajímavost rozebere na jedné A4, někdy se vejdou na jednu stranu i dvě. Rozdělená je knížka do kapitol dle epoch například: Počátky dějin, Antika, Středověk atd.

Možná malá ukázka, tvrzení: Ve vojsku Alexandra Velikého měli počítače "kilometrů". Dle knížky je tvrzení pravdivé. Součástí armády byli tzv. "bematisti" (ti, kteří měřili krokováním), víceméně počítali kroky a kupodivu měření byla poměrně přesná. Právě některá ta tvrzení jsou poměrně zavádějící (postavená příliš obecně a platit třeba mohou jen z určitého úhlu pohledu), ale informace vesměs zajímavé. Doplněné i obrázky, část z nich satirického ražení. Pro někoho, kdo se zajímá hlouběji o historii knížka dle mého určená není. Je to spíše takové nenáročné letní čtení k vodě (knížka ale váží cca 1,3 kg). Celkově bych hodnotil tak 70 %.

29.06.2023 3 z 5

Sedm pražských dnů. 21.–27. srpen 1968 Sedm pražských dnů. 21.–27. srpen 1968 Josef Macek

Zajímavě koncipovaná kniha. Víceméně se jedná o souhrn prohlášení významných politických činitelů, novinářů, závodů, kolektivů, členů armády, Veřejné bezpečnosti atd. V knize dále najdeme novinové články, prohlášení uveřejněná v rozhlasu, výzvy, letáky, stanoviska ÚV KSČ. Je tam i pár příspěvků od okupantů (letáky, prohlášení, novinové články), kde se snaží zdůvodnit ozbrojený zásah. Dá se říci, že co se dochovalo v tištěné podobě a zachycuje postoj k okupaci během jejího prvního týdne, je v knize obsaženo. Příspěvky nejsou nijak komentovány, ale každopádně se v nich podařilo zachytit ducha doby.

Čas od času se tam najdou pravopisné chyby, ale bude dané tím, že mnohé příspěvky vznikaly pod tlakem nedostatku času. V knize najdeme i bohatou fotografickou přílohu (126), tištěné je to každopádně na stejném papíře jako text, takže co se kvality týče, není to žádná sláva. Je samozřejmé, že zvláště různá prohlášení závodů jsou si velmi podobná, takže někdy působí repetitivním dojmem. Kniha byla distribuována na konci listopadu 1968 (byla vydávána za studijní materiál a nešla do klasických obchodů, směřovala primárně do archivů, knihoven). Autory (pracovníky Historického ústavu Československé akademie věd) samozřejmě tlačil čas, věděli, že by její vydání mohli snadno zakázat, proto tam nebyly ani komentáře, aby bylo těžší tvůrce postihnout. Sověti se mohli posra*, již na začátku prosince 1968 žádali o okamžité stažení knihy z oběhu, k čemuž bohužel došlo.

21.06.2023 4 z 5

Jindřich Prucha Jindřich Prucha Jan M. Tomeš

Jindřich Prucha byl významný český krajinář. V knížce se dozvíme o jeho nesnadné cestě k umění. Autor nachází paralely v životě Vincenta van Gogha, Prucha také obtížně hledal svůj výtvarný směr, klopýtal na cestě k umění, ale zároveň pro něj byla malířská tvorba takřka vším. Studium umění jako takové ho neoslovilo, byl jedním z těch, kteří malovali srdcem, technika pro něj nebyla až tak důležitá. Značně ho podporovala jeho starší sestra, která mu rozuměla a dokázala ho na jeho cestě povzbudit.

Osud mu vyměřil poměrně krátký čas. Dá se říci, že malování se věnoval pouze zhruba 7 let (v tom je ovšem zahrnut i rok dobrovolné vojenské služby a jeden semestr na Mnichovské akademii). Kniha sleduje dobu jeho hledání, pochyb, zrání a vrcholu, který byl ukončen na haličské frontě první světové války (nedožil se ani 28 let). Ve větší míře využívá vzpomínek jeho sestry Vojslavy. Knížka je velmi citlivě napsána a obsahuje nejdůležitější díla tohoto nesmírně nadaného malíře (celkově najdeme v knize 45 kvalitních barevných reprodukcí).

11.06.2023 5 z 5