xxtom xxtom komentáře u knih

Deník z Hirošimy Deník z Hirošimy Mičihiko Hačija

Japonský lékař popisuje první dva měsíce po zásahu Hirošimy jadernou bombou. Kniha popisuje snahu o léčbu zraněných a setkávání se s příznaky ozáření do té doby neznámými.

23.12.2020 4 z 5

Nová tajemství Prahy Nová tajemství Prahy David Černý

Kniha o méně známé pražské historii a současnosti doplněná krásnými fotografiemi. Škoda, že nejsou popisy jednotlivých pražských tajemství trošku delší. Předchozí kniha "25 tajemství Prahy" se mi líbila o něco víc. I tak jsem se ale dozvěděl zase něco nového.

07.10.2020 4 z 5

Ztracený svět Ztracený svět Arthur Conan Doyle

Příjemné dobrodružné čtení o výpravě do ztraceného světa plného prehistorických tvorů. Děj se musí brát trošku s nadsázkou, ale ani tak to na zábavě neubere.

23.05.2020 4 z 5

Rudý Zeman Rudý Zeman Jaroslav Kmenta

Neuvěřitelně detailní historie politického života současného prezidenta Zemana. V každé kapitole se pan Kmenta věnuje některé z osob kolem prezidenta. Autor dokázal zjistit hodně překvapujících detailů.

21.04.2020 4 z 5

Nejlepší víkend Nejlepší víkend Patrik Hartl

Četl jsem zatím všechny knihy od pana Hartla, ale tato mi přišla nejslabší. Kniha se čte dobře, ale od poloviny knihy mi přišel děj už zbytečně natahovaný.

17.04.2020 3 z 5

Obsluhoval jsem anglického krále Obsluhoval jsem anglického krále Bohumil Hrabal

Určitě bych knihu zařadil mezi ty nejlepší od pana Hrabala. Vypráví v ní o vzestupu a pádu hlavního hrdiny, který začal jako číšník, ale jeho snem bylo se stát hoteliérem a milionářem.

07.01.2020 5 z 5

Adam Ondra: lezec tělem i duší Adam Ondra: lezec tělem i duší Martin Jaroš

Pan Ondra je bezesporu nejlepší český lezec, smekám. V knize popisuje své lezení do nejmenších detailů. Knihu navíc doplnil i slovníkem lezeckých pojmů a hlavně spoustou úžasných fotografií. Po stránce literární už je obsah slabší, ale o tom kniha není. Je hlavně o lezení.

02.01.2020 3 z 5

Slavnosti sněženek Slavnosti sněženek Bohumil Hrabal

Určitě nejhezčí kniha od pana Hrabala, z těch které jsem přečetl. Nádherně popsané postavy a příběhy z Kerska.

14.11.2019 5 z 5

Na dně v Paříži a Londýně Na dně v Paříži a Londýně George Orwell (p)

Exkurze do života bezdomovců a žebráků nejdříve v Paříži a pak v Londýně.

17.09.2019 4 z 5

Velká kniha vystřihovánek - Městská památková rezervace Velká kniha vystřihovánek - Městská památková rezervace Richard Vyškovský

Více než jen kniha. Spíš umělecké dílo Mistra Vyškovského. Pro papírové modeláře odchované časopisem ABC je to kus života.

02.08.2019 5 z 5

Útěk z Treblinky Útěk z Treblinky Chil Rajchman

Svědectví z koncetračního tábora, určitě stojí za přečtení.

30.05.2019 5 z 5

Tři vánoční povídky Tři vánoční povídky Petr Šabach

Tři krátké příběhy se dobře čtou. Poetiku Vánoc v nich ale nehledejte.

09.12.2018 3 z 5

Metro 2034 Metro 2034 Dmitry Glukhovsky

Z předchozího dílu jsem byl nadšený, ale toto pokračování mě zklamalo. Zdaleko to nebylo tak napínavé jako díl přechozí.

08.12.2018 2 z 5

Zvonokosy Zvonokosy Gabriel Chevallier

Příhody malého francouzského městečka, vztahy mezi lidmi a trampoty vzniké vybudováním veřejného záchodku. Autor moc hezky popisuje orinální postavy. Ze začátku mě kniha moc bavila, ale po polovině knihy originálních nápadů ubývalo a ke konci už jsem měl knihu problém dočíst.

06.12.2018 3 z 5

Marťan Marťan Andy Weir

Film Marťan jsem viděl a moc mě bavil. Kniha mě ale bavila o to víc. Spoustu věcí je zde popisováno daleko zajímavěji než ve filmu.

15.07.2018 5 z 5

Cesta Cesta Cormac McCarthy

Hodně depresivní, ale hlavně silný příběh putování otce a syna postapokalyptickou krajinou.

05.07.2018 4 z 5

Vyšetřování ztráty třídní knihy Vyšetřování ztráty třídní knihy Zdeněk Svěrák

Hry Járy Cimrmana jsou prostě dokonalé :)

15.06.2017 5 z 5

O lidech a lidech O lidech a lidech Milan Lasica

Milý inteligentní humor.

13.06.2017 5 z 5

Co kdyby? Co kdyby? Randall Munroe

Legrační věda :). Více či méně realistické fyzikální scénáře jsou popisovány humornou formou a komixovými obrázky.

17.03.2017 5 z 5

Už je tady zas Už je tady zas Timur Vermes

Kniha mě moc bavila. Nejvíce asi svou originalitou a nápadem. Poslouchal jsem ji jako audioknihu namluvenou panem Táborským, který jí četl naposto perfektně. Díky tomu se mi kniha líbila ještě víc.

08.01.2017 5 z 5