Yaromil Yaromil komentáře u knih

Včely Včely Piotr Socha

Úctu k včelám jsem měl již od útlého věku (dávají med a dokážou bodnout), ale kniha tento drobný a užitečný hmyz vykreslila v ještě lepším světle, chtělo by se říci až nadpozemském! Asi se mi ještě nestalo, že bych se dozvídal nové informace z knihy tak zábavnou a poutavou formou. Nádherně ilustrováno, jednoduše a čtivě napsáno. Pochvalu si zaslouží také překlad. Doporučuji!

14.04.2018 5 z 5

2001: Vesmírná odysea 2001: Vesmírná odysea Arthur C. Clarke (p)

Sám tomu dobře nerozumím, jak jsem mohl takovou dobu knihu přehlížet. Nadčasová kniha a právem klasika žánru sci-fi, u které se mi moc nechce věřit, že byla napsána téměř před 50 lety. Brilantní záležitost.

19.11.2017 5 z 5

Dědečkové Dědečkové Pavel Čech

Poprvé jsem knihu odložil v knihkupectví zpět s tím, že je jen obrázková a příliš s v ní nepočtu ;-). Chybu jsem napravil nedávno a k Dědečkům se tak po letech vrátil. Musím přiznat, že příběhy / obrazy Pavla Čecha jsou velmi silné a vydají za tisíce slov,... jak už kdysi někdo někde řekl,...

26.09.2017 5 z 5

Klub rváčů Klub rváčů Chuck Palahniuk

4.5*. Prožitek z knihy mi mírně kazil fakt, že jsem před (hodně) lety viděl nejprve film, který mám však stále v živé paměti a tak nemohla být řeč o jakémkoliv momentu překvapení. Bohužel se mi ani nedařilo obelstít mozek a stále se mi vybavovali filmoví protagonisté, kteří spolehlivě vytěsnili vlastní představivost. Bylo to mé první knižní setkání s autorem a rád zkusím nějakou jeho další knihu. Jazyk a způsob vyprávění autora mě oslovilo.

28.10.2016 4 z 5

Čtyřhodinový pracovní týden Čtyřhodinový pracovní týden Timothy Ferriss

Po knize jsem pokukoval již od jejího vydání, ale bál jsem se, že bude až příliš "americká" a tak jsem s její koupi stále otálel. Nakonec jsem knihu nedávno pořídil a začal jí číst spíše ze zvědavosti, než s velkými očekáváními. K vlastnímu překvapení mě Čtyřhodinový pracovní týden zaujal již od prvních stran a nepustil až do samého konce. Kniha mě velice zaujala a co víc, autor se s čtenářem dělí o mnoho cenných rad a příkladů z praxe / vlastního života. Jsem přesvědčen, že s určitými modifikacemi lze rady uvedené v knize užít i v našem českém prostředí - tento proces velice usnadňuje český vydavatel, která knihu doplnil o mnoho poznámek pod čarou, které právě uvádějí nejrůznější alternativy pro české čtenáře. Co se týče českého vydání, tak klobouk dolu, myslím, že se velice povedlo. Četl jsem mnoho názorů, kdy lidé nazývali autora "vyčůránkem", ale v průběhu čtení knihy mě nic takového nenapadlo, ba naopak spíše bych ho nazval dostatečně bystrým a chytrým, aby si dokázal zařídit život takový, jaký si ho sám přeje.

Již řadu měsíců přemýšlím, jak si i ten svůj život vylepšit a tato kniha je minimálně dobrým odrazovým můstkem... Co k ní dodat? Snad je to, že jsem jí měl začít číst již dávno! Vřele doporučuji.

25.06.2012 5 z 5

Piraně Piraně Roberto Saviano

Uff, nebylo to lehké čtení! Člověku se tomu nechce věřit, ale tak nějak ví, že se bohužel něco obdobného může dít a to nejen v italské Neapoli, ale po celém světě a to i v zemích vyspělých. O to hůře se ta hořkost slov a děje polyká. Kniha je velice čtivě napsaná a příběh odsýpá, jediné s čím jsem víceméně celou dobu knihy bojoval, byla až příliš velká arogance a štěstí (můžu-li to tak nazvat) hlavního protagonisty, kdy jemu a jeho kumpánům téměř vše hladce prochází až do téměř samého finále. Věřím, že zase tak lehké by to v reálu neměli. Každopádně nevšední čtení, i když ne zrovna dvakrát veselé.

02.05.2020 5 z 5

Spirála #1 Spirála #1 Džundži Itó

Mylně jsem se domníval, že dílo Junji Ita u nás nikdy nevyšlo a tak jsem si pořídil anglické vydání kompletní trilogie Uzumaki. Hodnotím tedy jako celek.

Krásná kresba kombinovaná s neotřelými hororovými prvky a autentickou atmosférou japonského maloměsta. Ne že by se čtenář při četbě strachy zajíkal, ale mnohdy mě obcházel velmi znepokojující pocit, který mě držel v napětí a jednotlivé stránky jsem přímo hltal! V rozsahu celé trilogie jsem nenašel žádní slabé místo.

Rád si přečtu i další autorovy díla, protože tohle byla opravdu delikatesní porce zábavy a skvělý čtenářský zážitek.

Trny v čase Trny v čase Jan Tomeš

Velice milé překvapení! Kniha měla spád, příběh si držel mou pozornost až do úplného konce a víceméně jsem nenarazil na hluché místo. Na to, že je to autorova první kniha, klobouk dolu! Kniha je protkána fakty z filozofie, což mělo za následek vzplanutí zájmu o další studium z mé strany. Čtenář se dozvídá mnoho zajímavého však již při četbě samotné ;-). Jediné k čemu bych měl výtku je konec knihy, když jsem si posledních několik stran říkal, že to nesmí skončit tak, jak si myslím, že to skončí a ono to tak opravdu skončilo ;-).

28.06.2019 4 z 5

O malíři O malíři Pavel Čech

Pavla Čecha, jeho obrazy a knihy mám opravdu moc rád, pořizuji si prakticky vše co vyjde, ať už jde o autorskou tvorbu nebo "jen" o ilustrace, ke knihám jiných autorů. S jeho poslední knihou "O malíři" jsme si ale moc nesedli (zkoušel jsem jí číst 2x po sobě, hledal jsem "chybu" v sobě) a nevím, jestli ještě někdy vzpomenu na naše krátké setkání, jako se mi to stávalo u předešlých knih autora - ať už byly směrované k dětskému nebo dospělému publiku. Pozor ale, kniha to není rozhodně špatná, jen prostě autor dříve nasadil laťku hodně vysoko.

23.04.2019 3 z 5

Severská mytologie Severská mytologie Neil Gaiman

Příjemné nahlédnutí do světa severské mytologie. Pro mne lehce monotónní, kdy se nemalá část knihy točí především "jen" kolem Ódina, Tóra a Lokiho a jejich nesvárů s obry. Zachránil to však konec knihy, kdy jsme se dočkali až téměř epického vyprávění a to mě sakra bavilo ;-).

22.11.2018 3 z 5

Odd a mraziví obři Odd a mraziví obři Neil Gaiman

Lehké nahlédnutí do severské mytologie s nijak příliš výrazným příběhem, ale celé je to takové milé a vizuálně krásné, že to člověk slupne prakticky na posezení. Každopádně se jedná o knihu spíše pro děti a tak se k ní musí asi i přistupovat.

Příběh: 3*, Zpracování knihy: 5*

12.10.2018 4 z 5

Hranice vesmíru Hranice vesmíru Dominic Walliman

Úžasný výlet do vesmíru i pro dospělé čtenáře. Obsahově a řemeslně náramně zpracovaná kniha! Díky za české vydání!

21.07.2018 5 z 5

Dobrodružství pavouka Čendy Dobrodružství pavouka Čendy Pavel Čech

Včera večer přečteno na dobrou noc a už se těším, až si dobrodružství pavouka Čendy přečteme jednou s dcerou. Těším se na další pokračování,...!

19.05.2018 5 z 5

Vlak Vlak Pavel Čech

Poetický sen o snu, náhodných setkáních, přitahujících se protikladech a míjejících se vlacích jedoucích do neznáma, stejně jako neznámých osudech cestujících. Vše v krásném výtvarném podání Pavla Čecha, temněji než jsem ho znal doposud.

17.05.2018 5 z 5

Po otřesech Po otřesech Haruki Murakami

Murakamiho mám rád a snažím se postupně přečíst vše, co u nás vyšlo. Někdy, jako v případě této povídkové knihy, je to pro mě oddechové čtení, u kterého si užívám autorova slova, ale bohužel po přečtení poslední strany nejsem schopen pořádně zrekapitulovat děj, vím jen, že to bylo dobré a nezbývá mi než se těšit na další knihu,... ;-)

15.04.2018 3 z 5

Jefferson Jefferson Jean-Claude Mourlevat

I když by to měl být příběh pro mladší čtenáře, nenechte se zmást, věřím, že má co nabídnout i ostříleným knihomolům. Kriminální příběh ze světa kde vedle sebe žijí (rozumná) zvířata a lidé se může v počátku zdát absurdní, ale ve finále vše dává smysl a dokonce se dočkáme i ponaučení / morální myšlenky jako v každé správné bajce. Příběh měl spád a nenarazil jsem na hluchá místa, kniha se četla opravdu velice pěkně. Jo a chválím překlad!

10.08.2020 4 z 5

Šerá hlídka Šerá hlídka Sergej Lukjaněnko

Jo, tak to byla zase jízda! Začátek Šeré hlídky byl trochu pomalejší, ale pak se příběh vygradoval přes parádní "pohádkovou" druhou část až do epického finále, které by mohly závidět lecjaké hollywoodské bijáky! Užíval jsem si vše a to od filozofování, přes akci až po popis ruských reálií a dokonce i zmínku mého rodného kraje - Karlových Varů ;-). Teď si jen říkám, jestli je dobré v nejlepším přestat a nebo pokračovat ve čtení dalších dílů...

23.11.2019 5 z 5

Spirála #3 Spirála #3 Džundži Itó

Spirála #2 Spirála #2 Džundži Itó

10.09.2019 5 z 5

Tokijský ghúl 1 Tokijský ghúl 1 Sui Išida (p)

Skvělé! Pořídil jsem společně s prvním dílem Death Note a rozhodně nezůstane pouze u prvních dílů. Bavil jsem se víc jak dobře!

02.08.2019 4 z 5