Yarwen komentáře u knih
Soubor spíše podprůměrných povídek sovětských autorů. Zatímco některé jsou vyloženě špatné, na druhé straně lze vyzdvihnout Zakázanou Zónu, jenž svou kvalitou předčí ostatní. Více přímo v komentářích k jednotlivým povídkám.
Jedna z nejkrásnějších dětských knih, která se mi dostala do rukou, navíc v tom správném čase - v dětství. U první pohádky jsem se s medvědem, který musel nuceně opustit svůj domov, ztotožnil do té míry, že mi tekly slzy. Je štěstím čtenáře, pokud narazí na takovou knihu, která v něm dokáže vzbudit podobné emoce. A nemusí se jednat jen o dojetí.
Přemýšlím, zda je toto Kingovo dílo tak kvalitní, nebo získalo svou popularitu skvělým filmem. Z mého hlediska patří každopádně k tomu (možná nej)lepšímu, co King napsal, byť příběh působí těžkopádně, děj je velmi jednoduchý a neustále opakování textu/posledního děje na začátku každé nové části je poněkud zbytečné, byť je to dáno vydáváním jednotlivých částí na pokračování.
To, co ale - alespoň pro mě - vytahuje knihu ke čtyřem hvězdám, jsou kapky moudrosti, které King tu a tam roztrousil v textu, nad kterými se čtenář zamyslí a vážně, často smutně, pokýve hlavou...
První povídka knihy líčí strastiplnou cestu řidiče náklaďáku, který veze čerpadlo zasypaným kutačům zlata, jejich jedinou záchranu - jeho jízdu se mu snaží překazit duo kriminálníků, kteří horníky zasypali. Příběh se čte dobře a nepostrádá napětí.
Druhá povídka se týká rýžovačů platiny. Žijí v neskutečné bídě, nicméně narazí na bohaté naleziště a objeví se peníze. Tohle není ani tak o příběhu, jako spíše o zajímavé sondáži do mysli lidí nezvyklých na peníze, jak si s novou situací poradí - zvládne to lépe mladý Kirjuška, náhle přemístěný z bídy do (z jeho pohledu) bohaté rodiny, nebo děda Jelizar, který drží otěže své rodiny pevně v rukou?
Za mě dobré čtivo a dávám palec nahoru (64%).
Film je v tomto případě výjimečně lepší a patří do top ten, co jsem v životě viděl. Kniha je také parádní, nemám k tomuto příběhu co dodat - kdo zhlédne/přečte, pochopí, a to i kdyby romantiku moc nemusel.
Syrovost z "...a bude hůř" je zaměněna za poměrně jednoduchý příběh o návratu z emigrace, ale chybí tomu nějak grády, spíše by bylo vhodnější zařadit tuto knihu jako čtvrtý díl k té původní.
Olin zahodil líné lemplovství a začal ve Francii pracovat, ale jakoby nějak zhloupnul - po otevření hranic padá kolem krku prvnímu, kdo se namane. Naivní, bez schopnosti řídit svůj život nebo svou hospodu a bez vůle se rozhodnout o důležitých věcech končí vše tak, jak čtenář už tuší od samého počátku. Alespoň malé poučení o tom, že smůlu ani průšvihy v alkoholu neutopíte - umějí v něm obstojně plavat...
Příběh upírky, která se snaží vyřešit pokus o převrat ve vlastních řadách. Autorka se pokouší představit hlavní hrdinku jako rebelku, která okolní svět přijímá se zdviženým prostředníčkem, nicméně výsledek je naivní a trapný. Příběh naprosto jalový, dialogy o ničem - čtenář si mnohdy není jistý, o čem se baví - a spíše než napětí si člověk musí protrpět informace o tom, co si upírka obléká na sebe. Horší by to snad už jen mohlo být s nádechem romantiky, ale i bez ní to na jednu hvězdu nemá. Kdysi jsem se rozhodnul, že každou knihu, kterou začnu číst, dočtu až do konce, ale někdy je to utrpení.
Polský amatérský archeolog se v Káhiře seznámí u pyramid s podivným velbloudářem, který snad ví o Chafreově pyramidě něco víc - nebo možná taky neví. Průměrný příběh vyzdvihuje o něco výš popis reálií a způsobu života či stavění pyramid v dobách staroegyptské říše, to mi přišlo zajímavé, kniha se čte také příjemně, a tak nakonec dávám nadprůměrné tři hvězdy.
Jimmy di Grizz se tentokrát pokusí překazit dobyvačné planetě její výpady do okolí. Oddychová, trochu prostoduchá četba, ve které nic není nemožné, hlavní postava všemu rozumí, poradí si i v neřešitelné situaci a nemůže prohrát - takový Ferda Mravenec, ovšem kvalitativně někde jinde. Od prvního dílu určitě vzestup vzhůru, ale stále výrazně pod průměrem. Pochválit je možné vtipný styl, který se v závěru trochu vytrácí - konec knihy je sám o sobě asi to nejslabší místo. Dvě hvězdy, ale jen tak tak.
Povídky z oblasti Severní Ameriky jsou dobře a poutavě napsané, nicméně jsem nucen jednu hvězdu strhnout za povídky lovecké - možná, že v oněch dobách bylo vystřílení medvědí rodinky zábavným povyražením, vlci se nazývali "krvelačné bestie" a rovněž další šelmy byly pronásledovány. Ovšem zároveň se jednalo o čas, kdy tato zvířata (stejně jako vysoká, bizoni a další) začala z americké divočiny mizet, stahovat se před člověkem a vymírat. Ostatně Australané dokázali některé šelmy ze své přírody vyhubit definitivně. Mně je ovšem takovýto přístup proti mysli a byť i lovecké povídky jsou zde podány zajímavým způsobem, nemohu kvůli nim dát knížce nadprůměrné hodnocení.
Vymazlený modul pro Dračí doupě, předkládající před hráče detektivní příběh ohledně zla, které ulpělo na vesnici Danghan. Je na hráčích, aby vypátrali, co se tady děje a zlo přemohli. Modul je náročný i na Pána jeskyně, který musí prostudovat větší množství cizích postav, důkladně se na hru připravit a obestřít tuto jeskyni patřičnou atmosférou. Kniha obsahuje potřebné mapy jak pro hráče, tak pro PJ a popisky charakterů postav včetně jejich obrázků, aby si hráči mohli lépe představit, s kým mají tu čest.
Modul byl vytvořen zkušenými autory a jedná se o nejlepší jeskyni, která se mi zatím dostala do rukou (a jejíž nejsem autorem:).
Přímé pokračování předchozího dílu. Agent Kovář se nalodí na vzducholoď a ujme se úkolu pronásledovat otrokáře, kteří ze státu Kopřivnice unesli několik tisíc lidí. Akční + oddychové + špetka napětí = zábavné. Dva díly ze chřipkového světa považuji v sérii od JFK za jedny nejlepší v dosavadní sérii (od Žambocha za vůbec nejlepší).
Hercule Poirot se v jedné chvíli připlete k (sebe)vraždě zubaře a ve chvíli druhé již sledujeme, jak pracně rozmotává řádně zašmodrchané klubko - hledá motiv, zvažuje podezřelé a dotýká se i tajné služby.
Z mého pohledu jedna z nejlepších detektivek, která se mi dostala do ruky, a zatím nejlepší kniha od Agathy Christie, kterou jsem měl možnost číst. Detektivky nejsou mým šálkem kávy, často se jedná o jalové příběhy plné logických kiksů, kde pro co největší překvapení na závěr neváhají autoři obětovat reálnost děje. Žánr sci-fi a fantasy tak mnohdy vychází paradoxně uvěřitelněji. Autorce se však podařilo vystříhat se podobných nešvarů a tak dávám nakonec nadprůměrné hodnocení.
Věčně bojovat s nepřízní osudu, vychutnávat si vzácné chvilky úspěchů, ale i přes případné nezdary stále snít svůj sen o štěstí. Z pohledu českého fantasy výborný počin, zachycující alchymistu Jaara v různých peripetiích jeho života.
Základem knihy jsou povídky v klasickém stylu meč&magie, k nim se v závěru připojuje pár kousků zařazených do současného světa.
Nádherně ilustrovaná knížka, kde jednotlivé texty jsou upozaděny - například na jednu dvoustranu jedna či dvě věty. Pro začínající čtenáře báječná šance přelouskat si svou PRVNÍ knihu.
Výjimečná kniha, která čtenáři ukazuje, že slova jako charakter, přátelství a láska nejsou prázdná. Četl jsem v parném létě 1996 a posledních pár kapitol jsem si vychutnával s vědomím, že budu za chvíli smutnit nad tím, proč kniha nebyla aspoň o trochu tlustší...
Kniha obsahuje povídky z pořadů "Zajíc v pytli" - ty jsou dobré, ale ty hry na závěr, to je četba z donucení.
Na jedné straně je třeba připustit, že kniha mapuje široké spektrum způsobů milování i erotiky jako takové, místy tak může být zajímavá, ale nemyslím si, že by přinášela něco nového. Navíc jsem se nemohl ubránit pocitu, že spousta bodů působí jako nastavovaná kaše jen proto, aby se autor dostal na kýžených 365 odstavců. Náměty se opakují, formulace vět znásilňuje český jazyk a celek vytváří dojem odbyté fušeřiny.
Další úkol agenta Kováře je shodný s tím z minulého dílu - musí opět najít jiného agenta, který se přestal hlásit. Děj je tentokrát zasazen do severní Moravy pararelního světa, který se potýká s epidemií chřipkového viru. Krom nalezení kolegy bude muset JFK ochránit i spanilou doktorku Lavassi, jež cestuje s ním.
Šestý díl patří k těm povedenějším příběhům s agentem Kovářem, autorovi se podařilo vytvořit akční a místy i napínavý děj. Škoda toho závěru, který je useknutý, jakoby si s ním Žamboch nedokázal poradit.
Kniha obsahuje návod na hru na hrdiny, podobnou Dračímu doupěti, ale značně zjednodušenou. Vřele doporučuji sáhnout raději právě po Dračím doupěti, které je sice o poznání složitější, ale zároveň propracovanější, realističtější a zábavnější - prostě lepší...:)