ZaS ZaS komentáře u knih

Tak pravil Zarathustra Tak pravil Zarathustra Friedrich Nietzsche

Podle mého mínění přeceňovaná kniha. Spletenec mouder z nichž některé jsou pravdivé, jiné polovičaté a některé úplně mimo. Knihu jsem zatím odložil, ale bojím se, že se k ní už nevrátím.

09.12.2020 2 z 5

Rybářská knížka Rybářská knížka Jiří Mahen

Příjemné čtení o rybářích, rybách a hlavně toulkách po krajině. Pro rybáře asi povinnost, pro nás ostatní oddechové čtení.

28.05.2020 4 z 5

Neviditelná města Neviditelná města Italo Calvino

Tohle je na mě příliš velké umění.

03.01.2020 2 z 5

Karlštejnské vigilie Karlštejnské vigilie František Kubka

Popisovat děj "českého dekameronu" je asi zbytečné. Čte se velmi dobře nicméně je potřeba zohlednit jak dobu ve které se odehrává, tak i rok kdy byla napsána. Určitě neosloví čtenáře chtivé akčního děje, ale spíše někoho kdo je naladěn na 'přemýšlivou' četbu. To také vyjadřuje rozdíl oproti Decameronu - je to sice také o ženách, ale nazíráno spíše z úhlu vážnějšího.

13.12.2019 4 z 5

Údolí včel Údolí včel Vladimír Körner

knihu jsem přečetl spíše kvůli filmu a utvrdila mě v tom, že je lepší se na autorova díla podívat na stříbrném plátně

22.11.2019 2 z 5

Deset malých černoušků Deset malých černoušků Agatha Christie

Velké zklamání. Od klasické autorky žánru jsem čekal mnohem víc. Zápletka je příliš překombinovaná a tedy jen stěží uvěřitelná. Mám dojem, že důraz byl kladen spíše na morální stránku než na samotný příběh.

02.09.2019 2 z 5

Ptáci a jiné povídky Ptáci a jiné povídky Daphne du Maurier

Z mého pohledu silně přeceňovaná kniha.

02.09.2019 2 z 5

Trpké víno / Klášterní kostnice Trpké víno / Klášterní kostnice Vlastimil Vondruška

Klasický JAzD. Příjemné oddechové čtení bez dalších ambicí.

31.05.2019 3 z 5

Den, kdy se potkali Den, kdy se potkali Petr Hugo Šlik

Velmi přesný popis současné společnosti (respektive především prostředí mileniálů), poměrně předvidatelný děj a čekaný (ale zároveň nečekaný) závěr. Suma sumárum příjemná oddechová četba.

15.05.2019 4 z 5

Když ti to udělá radost... Když ti to udělá radost... * antologie

Knihy tohoto typu se velmi těžko hodnotí. Různí autoři, různé žánry a témata. Společné mají snad jen jedno - hvězdné autory. Jinak ale velmi různorodé - od Lasicovy povídky, která je spíše rozvláčnou anekdotou, až po rozsáhlou povídku na pomezí hororu a fantasy.

06.03.2019 4 z 5

Příště se zmrazit nenechám Příště se zmrazit nenechám Petr Mandík

Dějově slabá sci-fi postavená hlavně na autorových představách o světě za padesát let, které ale v mnoha ohledech působí dost naivně. Vypravěčským stylem podprůměrné. Pár úsměvných okamžiků nestojí za tu ztrátu času. Pokud budete mít chuť na dobrou sci-fi, raději sáhněte po nějakém klasikovi žánru.

03.03.2019 2 z 5

Munkdorf Munkdorf Jan Zenkl

V historii je mnoho míst, která se dají jen těžko vysvětlit. Monte Alba alias Bílá hora je jedním z nich. Mnoho autorů se snaží nelogický výsledek bitvy nějak logicky vysvětlit. Škála je nevídaně široká - od Součkovy povídky s "UFO verzí" až po naprosto pragmatický Čermákův pohled na "operaci Bílá hora". Zenkl do této sbírky přináší "osudovou" verzi, která sice v detailech občas zakulhá, ale v součtu jde o celkem slušný dobrodružný román s nádechem tajemna.
Po technické stránce je kniha psaná v ich formě poněkud těžkopádná a první pětinu jsem se tím dost těžce prokousával. Neumím říct jestli autor záměrně volil poněkud topornou řeč, aby imitoval co nejvěrněji deníkové zápisy prostého českého zemana, nebo je to jeho vlastní styl. V prvním případě by si asi zasloužil o hvězdičku víc.
Pokud tedy čekáte něco ve stylu Mitchellových Hybatelů či dokonce Atlasu mraků, budete asi zklamaní. Jestli jen hledáte na dovolenou zajímavý historicko-mystický román, je to vcelku dobrá volba.
P.S. Osobně se nejvíc přikláním k Čermákově verzi, podle které byla celá bitva pouze politický manévr, ve kterém hráli povstalci pouze roli užitečných naivů. :-)

25.02.2019 3 z 5

Kafkův pavilon Kafkův pavilon Tony Samuelsson

Velké zklamání. Muže z vysokého zámku považuji za jednu z nejlepších knih a tohle mu nesahá ani po paty. Nudný děj a jen těžko uvěřitelné myšlenkové pochody hlavního hrdiny. Obzvláště myšlenka, že krutým mučením a následným "příjemnějším" kriminálem si někdo vychová nadšeného nebo alespoň loajálního přívržence jakékoliv myšlenky je naprosto zcestná. Takhle podle mě lidská psychika nefunguje.
Je jen málo knih, které jsem odložil v průběhu čtení, ale tahle mezi nimi zaujala přední místo. Je mnoho zajímavějších autorů a knih na to aby člověk ztrácel čas s Kafkovým pavilonem.

10.02.2019 1 z 5

Neznámo a záhady duše lidské Neznámo a záhady duše lidské Camille Flammarion

Padesát let před R. Moodym realizoval francouzský astronom N. C. Flammarion průzkum mezi 85 tisíci předplatiteli populárně vědeckého časopisu, jehož cílem byly zážitky ‚pozůstalých‘, tedy moodyovské téma nahlíženo z druhé strany. Výsledek byl neméně překvapující. Autorovi se sešly tisíce svědectví; výběr z nich je obsahem této knihy.

30.12.2018 4 z 5

Obojí pramen Obojí pramen Petr Odillo Stradický ze Strdic (p)

Zajímavý literární experiment. Dobře čitelné, težko chápatelné. Výtrysk ryzí fantazie bez kouska destruktivní reality. Bezpochyby stvořené za pištivého přispění odvaru z Vrantova fazoleonu.

08.01.2018 4 z 5

Tajemství smrti manželek Karla IV. a Jeho Milosti císaře Tajemství smrti manželek Karla IV. a Jeho Milosti císaře Luboš Y. Koláček

Historická fakta by se klidně vešla do padesáti stránek. Zbytek je vata psaná příšerně familierním stylem. Dočetl jsem to napopáté s vypětím všech sil.

23.09.2017 2 z 5

Zloději ostatků Zloději ostatků Vlastimil Vondruška

Ve čtvrtém díle se děj opět dostává do uvěřitelných poloh, byť Martin ze Stvolna zbrázdí i exotické kraje. Takže platí 'konec dobrý, všechno dobré'. I tak ale doporučuji spíše jako letní oddechové čtení na chalupu nebo na pláž.

28.08.2017 3 z 5

Případ forchheimského rádce Případ forchheimského rádce Stanislav Češka

Tematicky zajímavé, nicméně dějově a stylisticky velmi slabé. Škoda.

25.08.2017 2 z 5

Vládcové ostatků Vládcové ostatků Vlastimil Vondruška

S dalšími díly je série slabší a slabší. Stylově klasický Vondruška, ale dějově stále horší. Množství "Deus ex Machina", které Martina ze Stvolna stále zachraňují už přesáhlo pro mě unosnou míru a posunulo celý příběh z kategorie 'historický román' do sci-fi říznutého ženskými romány.

22.08.2017 2 z 5

Jantarové oči Jantarové oči Vilma Kadlečková

Dějově velmi zajímavá kniha. Perfektně vykonstruovaný svět, nicméně poněkud to srážejí některé postavy, jejichž modus vivendi je pro mě nepochopitelný. Hildebrandta, jakožto 'místního Jamese Bonda', bych i s jeho komplikovaným dětstvím ještě rozdýchal, ale Pinky rozhodně ne. :-)

11.08.2017 3 z 5