zazvorka komentáře u knih
Bez váhání pětka. Zajímavé prostředí, zajímaví hrdinové. Možná pomalejší tempo, ale to mám ráda - čtu právě proto, abych si odpočala od spěchu dnešních dnů. Lahůdka, která ale nebude chutnat každému.
Pro mne nejslabší ze série, příliš zmatené. Nicméně - jako vždy oceňuji pozadí, dobové informace o Londýně a historii.
Tak tímto dílem jsem s Anitou skončila. Série se mi ze začátku líbila, ale Anita mi postupně stále více lezla na nervy. Všichni už dávno víme, že upír i vlk jsou VELMI sexy - je potřeba to omílat stále dokola?
Připadá mi, že samotný příběh je zamořený detailními popisy Anitiných tužeb a pocitů natolik, že už to přestává být dráždivé, ale je to únavné. Ze začátku byly fajn zápletky a erotické pozadí to pěkně okořenilo. Teď už je to jenom erotické dusno kterým se pomalu prodírá akce. Myslím, že bude hůř - a další díly už bych nevydržela...
Moje oblíbená série. Knížka mne nezklamala - přestože politické pozadí moc nemusím. Nicméně ocenila jsem popis tehdejší doby, vůbec jsem nevěděla, že by tehdy mohla NDR poskytovat stipendia Islanďanům. Celkově se mi moc líbí, že autor dokáže postavy "polidštit", připadají mi věrohodné a skutečné. Je to o něco více románově pojaté, než běžné detektivky. Při čtení mám trošku podobný pocit, jako z knih P.D. Jamesové, i když místo děje je jiné. Člověk tam ale pocítí tíhu života. Doporučuji.
Jsou to slušné historické detektivky, ale - jak už tu bylo zmíněno - také nerozumím tomu, proč nebyl tento příběh vydán již dříve, ve správném pořadí.
Zápletka zajímavá, ale Fidelma se mi zde zdála ještě méně snesitelná než obvykle - všechno ví nejlépe a dává to svému okolí blahosklonně znát. Eadulf je tam takový hodný trouba s holí. Vždy, když dočtu další příběh ze série, si říkám - to stačí, už jí mám dost. Líbí se mi ale vše ostatní, historické reálie, vykreslení ostatních postav, tak se pak do toho znovu dám. No - šlo to.
Nezaujalo mne, hodně mne odpuzoval nesympatický hlavní hrdina, také mi vadilo, že autor předstírá autentické informace - ale rozhodně se o nich nehodlá s nikým bavit... A to proč? Zřejmě chce zvýšit tajemnost své fabulace . Nezdá se mi, že by to byl šťastný nápad, jeho závěrečné řeči působí hodně křečovitě.
Co se týče příběhu - na začátku měl spád, později už to byla nuda - omílaná pořád dokola.
V důsledku marketingové masáže, která vydání předcházela, jsem měla příliš velká očekávání. Takže zklamání. Co mohu pochválit, je ten nápad s Nyxií. Nicméně na počet stran v knize byla základní myšlenka rozvedena příliš kuse. Hodně zbytečné omáčky, některé do očí bijící nelogičnosti (fakt si nemyslím, že by bylo možno v noci takto tajně putovat po lodi za pomoci ukradené přístupové karty - a už vůbec nelze očekávat, že by tato karta měla nastavena přístupová práva do supertajných prostor, o nichž skutečný vlastník karty ani neví...). Celkově lze říci, že kdyby to někdo proškrtal a trochu přidal děje na konci - aspoň přistání na planetě, tak by to šlo. Takto se mi příběh jeví jako hodně špatný pokus o něco jako Enderova hra.
Ještě horší než minule. Tuto sérii čtu ze zvyku - a také asi s nadějí, že se autor vzpamatuje a začne znovu tvořit.
Knížky už v současnosti evidentně píše kompilační metodou - prostě opisuje ze svých dřívějších knih.
Původních myšlenek je v nové knížce pomálu.Prvních 18 stran obvyklá úvodní vata. Pak začíná samotný příběh, který ovšem klopotně pokulhává. Opět samé vzpomínky, neustálé opakování všeho možného, co už známe z dřívějška. Vše navíc vysvětlováno do posledního úmorného detailu, jako by všichni zúčastnění byli úplní mimoni. A když je něco vysvětleno, je potřeba to ještě převyprávět a shrnout, protože - co kdyby to náhodou někdo třeba ještě nepochopil? Ale netřeba se obávat - pokud někomu cokoliv nedocvakne, stačí počkat na další díl série - určitě bude opakování! U toho už naštěstí nebudu...
Je to trošku slabší než předchůdci - něco jako nízkotučné mléko proti plnotučnému... Postavy byly dost ploché, málo vykreslené. Opakovalo totéž (matka nejeví zájem, otec je slabý, Clariel chce do lesa, Abhorsen je stále na honu, Bel je takový snaživý chlapeček...). Aktérů mohlo být méně a ráda bych je poznala více. Vůbec nedávalo smysl konání některých hrdinů, protože jsme je vlastně neznali - krále, jeho zmizelou dceru.. Kdyby bylo rozvedeno vše, co se objevilo v náznacích, klidně to mohly být 2 plnohodnotné díly a početli bychom si lépe. Nicméně - kniha nebyla sice strhující jako ostatní díly, ale ráda jsem si ji přečetla a užila jsem si to.
(SPOILER) Zklamání. Autorku mám ráda, ale nová knížka se mi jeví zatím nejslabší. Pěkná na pohled - vždy oceňuji titulní obrázky, líbí se mi i celková úprava knih, příjemné písmo. Tento příběh mne vůbec nepřesvědčil - nepříliš sympatické postavy a hlavně - pro mne opravdu těžko uvěřitelný důvod a způsob provedení vraždy.
Prostě mi nesedí, že by zmíněný pachatel bral s sebou v dané situaci flintu, to mi připadá jako úplná hloupost. A tím pádem i celá zápletka nesedí. Celé je to divné, stýská se mi po Alanovi a Meredith.
Čaroděj - chudáček. Takový pocit jsem z Harryho každou chvíli měla. Zřejmě to mělo vnést do příběhu humor? Každopádně je to dost divná postava. Škoda. Kdyby už Harry dospěl a trochu se zocelil, překladatel se kapánek více snažil a autor proškrtal zbytečný balast, bylo by to fajn čtení. Přesto zkusím druhý díl, chybí mi nějaké takové čtení, než vyjde další Ben Aaronovitch (i když na toho to nemá...).
Luxusní počtení - jako vždy. Atmosféra, příroda, jídlo, pití, humor, pohoda - prostě vše. Doporučuji.
Romantický příběh, střídání časových rovin, hodně skotské historie. Četlo se to celkem dobře.
Jen to otravné "no ba" - to mne fakt ne-ba...
Jakž takž - když prší a nemáte nic jiného na čtení...
Slupla jsem knížku jako malinu - má spád a nemá hluchá místa. Zápletka se postupně hezky rozvíjí a na závěr vrcholí, vyhrají naši - co více si přát?
Také mi to - stejně jako níže alzbete 4340 - připomnělo Jacka Reachera.
Peter je sice méně suverénní superman, ale zase je to šetrnější chlapec - nevyhazuje oblečení po jednom použití.
Příjemné překvapení, prima čtení!
Nenaplnila očekávání, je to nuda. Vypuštění vaty by příběhu prospělo.
Popisné pasáže mi obvykle nevadí, k poklidným detektivkám patří. Nicméně - 4 strany věnovány tomu, že komorník zavede Maxe do pokoje? A následně si Max pokoj dlouho prohlíží, přičemž - dojat atmosférou hradu "téměř sám sebe objal".
Snesitelné při rychločtení, jinak nedoporučuji.
Rádoby vtipné dialogy knihu doslova zamořily. Autor se klopotně, s čelem zbroceným potem pokusil napodobit suchý humor. Což se mu podařilo - vznikla upocená napodobenina.
Škoda nápadu - zápletka zajímavá, ale nudně napsáno. Cassie dost nesympatická - a celkově takové divné. Nejzajímavější mi vlastně připadal popis péče o pacienty - to asi nebylo záměrem, že....